niedziela, 10 grudnia 2023

Jak zrobić idealne ciasto piernikowe na święta?

 

 

 Jak zrobić idealne ciasto piernikowe na święta?

 Co roku piekę piernik na święta Bożego Narodzenia. Wypróbowałam wiele przepisów. Jednak najsmaczniejszy jest piernik staropolski. Pragnę podzielić się z wami moim  doskonałym przepisem

Historia i tradycja piernika

  Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażamy sobie bez tradycyjnego piernika lub pierniczków. Nazwa tego ciasta pochodzi od wyrazu pierny to znaczy pieprzny. Ze względu na dodanie przypraw korzennych. Pieczone z mąki żytniej i pszennej, miodu, mleka, masła  i odpowiednich przypraw. Z ciasta dzieci wykrawają różne kształty. Ta  słodka praca sprawia im wielką przyjemność. Historia piernika sięga średniowiecza. Już pieczono miodowe ciasta z pieprzem. Benedyktyni zauważyli właściwości zdrowotne dzięki przyprawom. Pieczenie pierników  rozpowszechniło się na inne państwa. Do Gdańska tradycje pieczenia pierniczków trafiła przez bogatych kupców. Potem do Torunia. Pierwszy zapisany przepis na piernik znaleziono w księdze medycznej z 1725 roku. Toruń stał się stolicą piernika, ponieważ tam była urodzajna ziemia i mąki były bardzo dobrej jakości, także nie brakowało miodu. Toruń był położony na szlaku handlowym i kupcy dostarczali między innymi różne przyprawy. Pierniki można długo przechowywać za przyczyną przypraw i miodu. Piernik służył jako lekarstwo, używano go wojsku na wyprawach wojennych, wykorzystywano go podczas dyplomacji,  

Ciekawostki piernikowe

Co ma piernik do wiatraka – oczywiście wspólna rzecz to mąka.

Najstarsze zachowane pierniki znajdują się w muzeum etnicznym w Krakowie.

W śląskim Jaworze upieczono najdłuższy piernik w 2019 roku i miał 59,8m. Największy ludzik z piernika ważył 651 kg. został upieczony w Oslo w 2009r. Natomiast w Stanach Zjednoczonych upieczono największy domek z piernika o powierzchni 234m. kwadratowych, który można oglądać. Największe serce zrobiono  w Polsce w 2019 roku. Pieczono przez trzy dni, a został zjedzony w ciągu trzech godzin.  

 Co sprawia, że ciasto piernikowe jest idealne?

Idealne ciasto piernikowe powinno mieć pikantno słodki smak i aromat za przyczyną przypraw korzennych. Jest ciastem półkruchym w kolorze brązowym. Ciasto jest pół gęste lekko klejące. Należy go rozwałkować i włożyć do odpowiednich blaszek.

Przyprawa do piernika składa się z cynamonu, goździków, kardanom, gałki muszkatowej, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu, imbiru.

Cynamon działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, ułatwia przemianę materii.

 Imbir odtruwa organizm, wspomaga prace mózgu, wątroby, ułatwia trawienie.

Goździki pomagają w problemach żołądkowych, pooprawiają apetyt, mają działanie przeciwzapalne.

Kardamon pomaga przy niestrawności, wzdęciach, nudnościach.

Gałka muszkatowa przeciwdziała wrzodom żołądka, wspomaga trawienie.

Ziele angielskie ma działanie przeciwgrzybiczne,  przeciwzapalne, pomaga w nerwobólach.

Anyż zmniejsza wzdęcia u dzieci i dorosłych, zwiększa laktacje u kobiet karmiących, poprawia trawienie.

Pieprz ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne  

Składniki niezbędne do wykonania idealnego ciasta piernikowego.

Podaje listę składników na piernik staropolski

1kg mąki luksusowej

4 jajka

½ l miodu naturalnego

150g masła i 100 g smalcu

1szkl. cukru

½ szk. mleka

½ łyżeczki sody

  ½ łyżeczki gałki muszkatowej

 ½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka zmielonych goździków

 1 łyżka cynamonu

Miód i przyprawy nadają piernikom niezapomniany aromat i smak.

Co rok robię z tego przepisu,, ponieważ zawsze się udaje i smakuje całej rodzinie.   

Przygotowanie ciasta krok po kroku

Do wyrobienia ciasta staropolskiego powinniśmy się zmobilizować w połowie listopada. Dzięki leżakowaniu ciasto nabierze aromatu i smaku. Miód i goździki działają przeciw bakteryjnie i konserwują ciasto

 Przygotowanie ciasta

Miód, smalec, masło, cukier  podgrzać do rozpuszczenia składników. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, sodę, przyprawy. Do mąki wlewamy gorące masło zaparzając mąkę. Następnie wyrabiamy ręcznie dolewając mleko, jajka. Gdy ciasto będzie gładkie przekładamy je do szklanej lub ceramicznej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką przywiązaną gumką. Wstawiamy w chłodne miejsce na parę tygodni, by dojrzało. Cztery dni przed świętami wyjmujemy. Dzielimy na trzy części i  wałkujemy na odmierzonym papierze do pieczenia. W ten sposób nie musimy podsypywać dużej ilości mąki.  Przekładamy ciasto na blaszkę od piekarnika. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 170 stopni na środkową półke piekarnika i pieczemy około 20 minut. Grzałka nastawiona na góra i dół bez termoobiegu. Potem od razu wyjmujemy na blat i studzimy. Postępujemy tak samo z pozostałymi blatami. Na pierwszy blat wyłożyć słoiczek powideł śliwkowych. Na wierzchu powideł ułożyć drugi blat i lekko docisnąć. Następnie wyłożyć słoiczek powideł śliwkowych i przykryć trzecim blatem. Zawinąć w folie spożywczą, a na wierzch położyć np. książki, by obciążyć piernik. Następnego dnia już można podzielić ciasto na trzy mniejsze pierniki.

Polewa;  czekolada mleczna i czekolada gorzka i 100 g. masła. Całość podgrzać do rozpuszczenia na gazie lub w mikrofalówce. Posmarować pierniki wraz z bokami. Udekorować prażonymi orzechami lub według swojego uznania.

jak uniknąć typowych błędów podczas pieczenia.

 Przestrzeganie przepisu

 Odpowiednia forma do pieczenia

  Nie mieszać długo  ciasta

Zbyt częste otwieranie piekarnika

  Krojenie gorącego ciasta

Nieprawidłowa temperatura pieczenia

Dekorowanie i serwowanie

Dekorowanie  pierników to  ulubione zajęcie dorosłych i dzieci. Można dekorować pierniczki lukrem, rozpuszczoną czekoladą, masą cukrową, orzechami, żelkami, posypką, brokatem jadalnym, cukierkami. Można robić według swoich fantazji. Pomocne będą pisaki spożywcze, szpatułki, dziurkacze do ciastek, rękaw cukierniczy, foremki,  pędzelki. W specjalnych foremkach  można upiec między innymi ludziki, gwiazdki, dzwoneczki, aniołki, serduszka  oraz najpopularniejsze okrągłe pierniczki. Warto pobawić się wzorkami według upodobań kropki, kreski, kółeczka gwiazdki lub polać tylko lukrem. Także do dekoracji można użyć naturalnych kolorów np.

Fioletowy- do masy cukrowej wlać kilka kropel zmiksowanych jagód

Zielony –  do  cukru pudru zamiast wody dać  parę łyżek soku ze szpinaku.

Różowy-do lukru dać kilka zmielonych malin.

Żółty-do masy dać łyżeczkę kurkumy

Czerwony –do masy dać trochę soku z wiśni

 Przechowywanie pierników

Pierniczki dobrze upiec parę dni przed świętami. Proces leżakowania  sprawi, że będą aromatyczne i miękkie. Upieczone pierniczki polecam włożyć do pojemników na żywność, puszek dekoracyjnych lub szklanych słojów. Ważna uwaga, żeby pojemniki z ciastkami były zamknięte szczelnie.

Wariacje na temat piernika

Osoby na dietach mogą cieszyć się smakiem pierników. Muszą jednak zastąpić jajka innymi produktami o podobnych właściwościach np. rozgnieciony banan, siemię lniane, mąka i woda z  ciecierzycy, mąka kukurydziana. Natomiast mąkę zamienić na bezglutenową mąkę jaglaną, kokosową lub z tapioka. Zamiennikiem mleka może być napój migdałowy, ryżowy, sojowy, sezamowy.

Ciasta piernikowe swym aromatem wprowadzają nas w nastrój świąteczny. Większość gospodyń ma swój upatrzony przepis z którego pieką pierniki. Ważne jest pilnowanie porcji produktów, nie posypywanie dużej ilości mąki, po upieczeniu od razu wyjęcie z piekarnika oraz szczelne przechowywanie w pojemniku.  

 W tym poście chciałam podzielić się swoimi  obserwacjami z pieczenia pierników. Zachęcam czytelników do eksperymentowania z kruchymi ciasteczkami. Ciekawa jestem jakie macie doświadczenie z pieczenia pierniczków. Było by mi miło abyście podzielili się swoimi zdjęciami oraz przepisami.  

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz