niedziela, 22 września 2024

Ciastka z naturalnymi barwnikami. Piękno w kuchni na Międzynarodowy Dzień Urody

 

  Ciastka z naturalnymi barwnikami. Piękno w kuchni na Międzynarodowy Dzień Urody

 

Większość ludzi lubi dobre słodycze. Przyciągają nas nie tylko smakiem, lecz wyglądem. Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą cukiernicy, którzy pieką ciasta, ciasteczka ozdabiając je ciekawymi motywami w różnych kolorach. Barwa w większości ma wpływ na wybory klientów. Ciastka wykonywane na naturalnych barwnikach są ładne i zdrowe. Doskonale pasują na  Międzynarodowy Dzień Urody obchodzony 9 września. Ten szczególny dzień przypomina nam o naszej urodzie. Musimy o nią dbać i ją pielęgnować. Natomiast sztuczne barwniki mają wyrazistą barwę, są tańsze i łatwiejsze w użyciu. Natomiast wpływają niekorzystnie na zdrowie. Sztuczne barwniki należą do grupy azowej, które wywołują działania niepożądane. Ten barwnik nie przedłuża okresu przydatności, ani walorów smakowych. Większość produktów zawiera barwniki dlatego ważne jest zapoznanie się z opisem  danego produktu.

 Dlaczego naturalne barwniki?

 Do naturalnych barwników włączamy między innymi  karotenoidy, chlorofil, ryboflawina, antocyjany i karmel.

Karotenoidy (E160) To żółte i pomarańczowe barwniki pochodzenia naturalnego. Mają właściwości przeciwutleniające, witaminy i chronią przed wolnymi rodnikami. Znajdują się w czerwonej papryce, jarmużu, szpinaku, kapusty, marchwi, brukselkach, brokułach, pomidorach. Zastosowanie w przemyśle mleczarskim, jogurtach, napojach mlecznych. Jest dodawany do paszy dla kur.

 Kurkumina (E100)jest pochodzenia roślinnego w żółtym kolorze nazywana szafranem indyjskim. Używana jako przyprawa o charakterystycznym specyficznym smaku i zapachu. Kurkumina zawiera potas, żelazo, wapń, i sód. Także witaminy kwas askorbinowy, niacyna. Jest  używana  w piekarni, cukierni.

Ryboflawina (E101) to organiczny związek chemiczny. Wykorzystany do barwienia wyrobów mlecznych, zbożowych, przypraw. Jest to witamina B2.o żółtopomarańczowym kolorze. Brak tej witaminy w organizmie sprzyja rozwojowi stanu zapalnego oraz utrudnia funkcjonowanie układu nerwowego.

Antocyjany (E163)to barwniki  między innymi z roślin borówki, bakłażan, winogrona ciemne, czerwona kapusta, czarna porzeczka. Te barwniki wpływają korzystnie na wzrok,  układ krążenia, otyłość, cukrzyce.

Koszenila (E120) to organiczny związek chemiczny. Jest wykonany z ususzonych, zmielonych owadów czerwiec kaktusowy. Nie rozpuszcza się w wodzie. Natomiast jest odporna na podwyższoną temperaturę i nie ulega utlenianiu. Czasem może powodować alergie.

  Chlorofil (E140)Ten barwnik znajduje się w roślinach o barwie zielonej oraz niebieskiej. Wykorzystuje się go do lodów, makaronów olejków, w kosmetykach i w produktach farmaceutycznych. Naturalne barwniki nie mają chemicznych i toksycznych składników. Dobrze rozpuszczają się w wodzie. Niektóre z nich mają działanie pielęgnacyjne.

CHLOROFIL- ZIELEŃ jest barwnikiem z liści roślin ma działanie przeciwbakteryjne, ściągające, antyseptyczne. Jest używany do robienia kremów, balsamów, past do zębów, mydeł.

HENNA- CZERŃ jest zrobiona z liści i pędów lawsonii bezbronnej, zawiera potas, magnez, wapń, witaminy A,B,D ma działanie łagodzące oparzenia, łuszczycy. Służy do farbowania włosów, brwi, rzęs.     

KAROTENY- POMARAŃCZ znajduje się w olejkach, kremach wpływa na skórę nadając jej lekko opalonego koloru.

SZAFRAN -ŻÓŁĆ, CZERWIEŃ jest z kwiatów szafranu. Znajduje się w szminkach, kremach nawilża i odżywia skórę.  

 Popularne naturalne barwniki i ich źródła

Barwniki z warzyw:

Liście szpinaku ugotować z dodatkiem octu odcedzić i pokrojone dodać do masy. Można też odcisnąć sok i dodać parę kropli octu. Ugotować buraki z dodatkiem octu lub wycisnąć sok i parę kropli octu. Wycisnąć sok z marchwi i dodać  sok z cytryny. Z wywaru kapusty czerwonej mamy kolor niebieski. Gdy do kapusty dodamy sok z cytryny to będzie kolor różowy.  

 Barwniki z owoców:

Barwnik pomarańczowy utrzeć skórkę z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem i podgotować. Barwnik niebieski otrzymujemy przez gotowanie jagód z cukrem, przecedzić i dodać troszkę wody. Barwnik czerwony robimy z truskawek lub malin i wyciskamy z nich sok.

Barwniki z kwiatów takich jak nagietki dają kolor żółty i pomarańczowy, chabry otrzymamy kolor niebieski, lawenda daje kolor fioletowy, z kwiatów hibiskusa otrzymamy kolor czerwony.

 Ekstrakcja barwnika składa się z kilku etapów.  Należy zbierać kwiaty w słoneczny dzień. Rozdrobnić  i zalać gorącą wodą.  Moczyć je  od paru godzin do kilku dni w zależności od intensywności barwnika. Przecedzić  przez gazę  miksturę, do otrzymania mocniejszego koloru można lekko podgrzewać. Aby kolor został stabilny dać trochę soli lub octu. Takie barwniki przechowujemy w szklanych szczelnie zamkniętych pojemnika w ciemnym i chłodnym miejscu. Korzystając z kurkumy jako barwnika otrzymamy żółty kolor. Natomiast, gdy wykorzystamy spirulinę będziemy mieć zielony kolor.  Naturalne barwniki są wykorzystywane w różnych dziedzinach między innymi w cukiernictwie. Uzyskamy odpowiedni kolor nie dodając sztucznych barwników.

Pomysły na ciastka z naturalnymi barwnikami

 Ciasteczka z naturalnych barwników są zdrową przekąską. Na przykład ciastka buraczane składające się z soku buraczanego, ugotowanego buraka, pestek słonecznika, miodu, siemienia lnianego, cukru waniliowego.  Wszystkie składniki zmiksować, uformować okrągłe ciastka i upiec. W podobny sposób można wykonać ciastka z dodatkiem innych warzyw takich jak marchewki, lub szpinaku. 

Jak przygotować naturalne barwniki

 Sok z buraków, lub sok z marchwi połączony z alkoholem w ten sposób powstaje ekstrakt warzywny. Szpinak gotujemy, potem odcedzamy i zimny mieszamy z alkoholem. W podobny sposób robimy z innymi roślinami i owocami. 

 Suszenie warzyw i owoców ma na celu konserwowanie, zachowanie smaku, aromatu oraz dłuższe przechowywanie.  Poprzez suszenie zostaje odparowana woda z warzyw i owoców. Odpowiednie warzywa, owoce umyć pokroić w plasterki i osobno wysuszyć w piekarniku lub specjalnej suszarce. Wysuszone plasterki zmiksować na proszek. Przechowywać w szczelnym pojemniku .

Możemy ozdobić kolorowymi lukrami nasze ciasteczka. Najpierw należy zrobić podstawowy lukier. Składniki; 250 cukru pudru, 2 białka, parę kropel soku z cytryny. Ubić białka, dodać cukier, sok i wymieszać. Do tego podstawowego przepisu możemy dać sok z buraka otrzymamy kolor czerwony. Mrożony szpinak zmiksować z lukrem i przecedzić, otrzymamy kolor zielony. Jeżyny zmiksować z lukrem będziemy mieli kolor różowy.   Sok z borówek zmiksować z lukrem wyjdzie fioletowa barwa. Żółty otrzymamy dodając kurkumę. Naturalnymi posypkami na ciasta mogą być pokruszone owoce liofilizowane, orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów,  płatki czekoladowe, kwiaty jadalne np. fiołki i płatki róży w cukrze.  

 Praktyczne porady

Naturalne barwniki należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. W szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach.  Niektóre naturalne barwniki należy przechowywać w lodówce. Natomiast sól i ocet poprawia trwałość i intensywność kolorów.

Naturalne barwniki są używane do  wypieków, napojów, kosmetyków i tkanin. Naturalne barwniki wpływają pozytywnie na nasze zdrowie,  oraz są bezpieczne, Wykorzystanie naturalnych barwników  przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczenia wód i gleby. Ponadto  naturalne barwniki  są biodegradowalne. Zachęcam do eksperymentowania i bliskiego kontaktu z naturą. To my możemy przyczynić się  do poprawy naszego środowiska. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz