niedziela, 22 września 2024
Ciastka z naturalnymi barwnikami. Piękno w kuchni na międzynarodowy dzień urody
Krótkie wprowadzenie do tematu. Barwniki obejmują naturalne składniki żywności oraz naturalne źródło surowcowe, normalnie same nie spożywcze jako żywność i nieużywane jako charakterystyczne jej składniki, barwnikami są również preparaty otrzymywane ze środków spożywczych i innych naturalnych źródeł surowcowych, uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuję się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych. Dlaczego warto używać naturalne barwniki spożywcze, gdy coś przygotowujemy w kuchni. Przygotowując jakiś posiłek dla rodziny lub przyjaciół chcemy, aby jedzenie nie było tylko smaczne, ale także zależy nam na tym, aby dobrze prezentowało się na stole. Używając naturalnych barwników spożywczych można zmienić kolor jakiejś potrawy lub ciasta, który może zadziwić niektóre osoby, które będą je jeść. Trzeba pamiętać, że te substancje nie są niebezpieczne dla naszego zdrowia oraz naszego układu pokarmowego. Pomysł na ciastka z naturalnym barwnikiem, które są piękne i zdrowe idealne na międzynarodowy dzień urody, który obchodzony jest 9 września. To dzień, który ma przypominać, że każdy z nas jest piękny na swój sposób i że warto dbać o swoje ciało i duszę. Naturalne fioletowe, borówkowe ciastka z białą czekoladą. Kosmiczny efekt bez grama sztucznych barwników. Te ciastka są jak wytwór z przyszłości. Prosty przepis na nową wersję ciastek z kawałkami czekolady w wersji borówkowej. Składniki: 135 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 75 g masła, 90 g cukru, 80 g borówek, 100 g białej czekolady posiekanej na kawałki. Przygotowanie: w misce wymieszać mąkę, proszek i sól, borówki podgrzać przez 30-40 sekund w mikrofali aż się rozgotują. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. W innej misce rozpuścić masło z cukrem. Dodaj borówkowe puree do masła z cukrem, wymieszaj. Dodaj suche składniki, białą czekoladę, wymieszaj. Gotową masę schłódź w lodówce około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Formuj w dłoniach niewielkie kuleczki tej samej wielkości i układaj na blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Piecz 10 minut. Barwniki dodawane do produktów spożywczych sprawiają, że są one atrakcyjniejsze. Wyglądając na świeższe, a dzięki temu chętniej po nie sięgamy. Pośród wszystkich barwników dodawanych do żywności istnieje 16 naturalnych. Naturalne barwniki są związkami izolowanymi z roślin lub zwierząt, a także pigmentami powstającymi w procesach technologicznych. Najczęściej używane barwniki naturalne to, kurkumina, ryboflawina, czerwień karninowa, karoten, betanina, antocyjany, karmel. Naturalne barwniki to części rośli, które możemy używać do zabarwienia włosów. Wystarczy dokładnie rozpuścić barwnik w wodzie lub przyrządzić z niego wywar, a następnie zanurzyć w nim to co chcemy zabarwić. Otaczająca nas przyroda obfituje w naturalne barwniki znajdujące zastosowanie w kosmetologii. Wiele spośród nich wpływa na kondycję naszej skóry oraz wykazuje właściwości prozdrowotne. Barwniki dodawane są do wyrobów kosmetycznych by nadać im estetyczny wygląd. Naturalne barwniki mogą być wykorzystywane w celach upiększających, jako substancję poprawiającą wygląd, podkreślające urodę, maskując defekty skóry. Ekologiczne lakiery do paznokci o naturalnym składzie. Jest to świetne rozwiązanie zarówno dla fanów bycie eko lub produktów z lepszym składem, przede wszystkim ważne jest to żeby były oznaczone jako produkty wegańskie lub chociaż 75% ich składników musi być pochodzenia naturalnego. Naturalne barwniki z warzyw. Aby uzyskać naturalny czerwony kolor najczęściej wykorzystuje się buraki. Warzywa te mają głęboki i mocny kolor. Należy po prostu wycisnąć z nich sok. Zielony barwnik spożywczy możemy otrzymać z liści szpinaku. Wystarczy bardzo drobno posiekać świeże liście, przecisnąć przez drobne sitko i zagotować otrzymaną w ten sposób papkę. Zieloną papkę po zakończeniu gotowania usuwamy. Barwnik z czarnej marchwi jest stosowany w produkcji żywności do nadawania produktom ciemnej barwy, takiej jak fioletowa, purpurowa, czarna. Może być wykorzystywany w wyrobach cukierniczych, napojach, przetworach owocowych. Barwniki pochodzące z owoców. Sok z czarnych jagód to również świetny barwnik o kolorze niebieskim. Barwnik naturalny malinowy o żelowej konsystencji przeznaczonych do barwienia prawdziwej czekolady, masz tłustych oraz kremów, barwniki nie zawierają konserwantów. Dodatki do biszkoptów, w tym przypadku będzie to sok z cytryny, który sprawi że twoje ciasto będzie naprawdę pyszne, dobrze wyrośnięte i puszyste. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak można wykorzystać naturalne piękno kwiatów nie tylko jako element dekoracji, ale również jako źródło trwałych ekologicznych barwników. Lawenda to kwiaty, które mogą zasilić naszą paletę barw. Uzyskamy z nich piękny kolor fioletu. Z kwiatów hibiskusa uzyskamy bardziej wyrazisty i intensywny kolor czerwony i głęboki róż. Barwniki z ziół. Do wykonania żółtego barwnika potrzebne będą, 4- 5 łyżeczek kurkumy i woda. Do miski wlej jedną szklankę wrzącej wody i wymieszaj ją z kurkumą. Dokładnie połącz oba składniki. Tak przygotowany barwnik nie zmienia znacząco smaku potraw. Z innych ziół możemy uzyskać naturalny niebieski barwnik spożywczy w postaci intensywnego pigmentu fikocyjaniny otrzymywanej z alg spiruliny. To naturalny barwnik, który rozpuszcza się w wodzie, ma dobrą odporność na działanie światła i ciepła oraz jest stabilny w kwaśnym i neutralnym pH. Różowe ciastka z burakiem. Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem, szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę, sok z cytryny, puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, około 20 minut. Miękkie korzenne ciasteczka marchewkowe. Przestudzone płynne masło zmiksować z puree marchewkowe, cukrem, jajkiem. Sól, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, mąkę wymieszać w misce, następnie stopniowo dodawać do płynnych składników. Ciasto wymieszać łyżką. Formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i przekładać na blachę. Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Zdrowe ciasteczka szpinakowe. Na początku należy zblendować szpinak na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce łączymy szpinak z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, masłem, żółtkiem, proszkiem do pieczenia. Mieszać do jednolitej konsystencji. Formujemy z ciasta kule, układamy na blaszce. Wciskamy w ciasteczka kawałeczki białej czekolady. Pieczemy 18 minut. Sok, wystarczy umyć oraz obrać warzywa, następnie pokroić na niewielkie kawałki. Tak przygotowanego buraka, marchew włożyć do sokowirówki. Proszek, wszystkie warzywa należy dokładnie obrać, zielone opłukać, osuszyć. Wszystkie pokrojone na małe kawałki warzywa umieszczamy na sitach suszarki spożywczej i włączamy. Czas przygotowania 15 minut, plus kilka godzin suszenia. Kolorowy lukier czerwony uzyskamy dodając do niego sok z wiśni, aronii. Pomarańczowy otrzymamy po dodaniu soku z marchwi. Żółty otrzymamy po dodaniu soku z cytryny. Często zastanawiamy się w jaki sposób udekorować nasze wyroby cukiernicze. Różne rodzaje posypek, mogą być cukrowe, czekoladowe, waflowe, chrupiące posypki owocowe, strzelające. Posypki z suszonych kwiatów nagietki, rumianku oraz stokrotki. Barwniki w sprayu są gotowe do użycia, przed ich zastosowaniem wystarczy wstrząsnąć puszką, żeby zawartość dobrze się wymieszała. Najlepiej sprawdzą się przy kolorowaniu większych powierzchni, na przykład ciast i tortów, dają bardzo intensywny kolor. Na temat naturalnych barwników można śmiało powiedzieć, że mogą dodać dodatkowych wartości odżywczych w wyrobach cukierniczych. Zachęcam wszystkich czytelników do eksperymentowania z naturalnymi barwnikami i chwalenia się co i jak zrobiliście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz