Ciastka z naturalnymi barwnikami. Piękno w kuchni na Międzynarodowy Dzień
Urody.
Każdy lubi dobrze i zdrowo zjeść. Najlepszym sposobem na to,
żeby dobrze się odżywiać jest używanie
naturalnych składników. Do wypieku i ozdabiania ciastek, barwniki najlepiej pozyskuje się z różnych
warzyw i roślin. Barwniki z warzyw i
roślin pięknie ozdobią nasze ciasteczka i będą się w sam raz nadawały w tak
urokliwym dniu jakim jest Międzynarodowy Dzień Urody.
Używanie naturalnych barwników do wypieków nie tylko
poprawia ich estetykę, ale także wykorzystuje dodatkowe wartości odżywcze.
Jagody, buraki, jeżyny, czerwona kapusta to te, które dają
naturalny kolor przy ozdabianiu różnych ciast i ciasteczek, a do tego są super
przeciwutleniaczami dla naszego organizmu.
Kurkuma, marchew, szpinak buraki
mają bardzo dobry wpływ na odporność, oczy, skórę i paznokcie, są
naturalnymi składnikami przeciwzapalnymi.
Naturalne barwniki nie tylko dają piękne kolory wypiekom,
ale dodatkowo dbają o nasze zdrowie. Częste użycie substancji chemicznych może
spowodować uszkodzenie układu trawiennego, uszkodzenie skóry, lub może nawet prowadzić
do choroby serca.
Aby uzyskać naturalne barwniki z warzyw, takich, jak buraki,
marchew czy szpinak, można zastosować kilka prostych metod. Buraki to kolor czerwony, różowy. Obierz
buraki i pokrój je na małe kawałki. Umieść buraki w sokowirówce lub blenderze i
wyciśnij sok. Po blendowaniu przecedź sok przez gazę lub drobne sitko, aby
oddzielić sok od resztek miąższu. Sok z buraków może bezpośrednio stosować do kremów,
aby uzyskać czerwony lub różny kolor. Z
buraków można również zrobić czerwony proszek. Susząc pokrojone buraki w
piekarniku w temperaturze 70% przez
kilka godzin, a następnie zmielić w młynku do kawy. Uzyskany proszek stosować
do barwienia ciast i kremów.
Sok z marchwi nada nam pomarańczowy kolor. Marchew obieramy trzemy na tarce, a następnie
wyciskamy sok przez gazę. Aby uzyskać proszek pomarańczowy robimy tak samo jak
z burakami, marchewkę suszymy w piekarniku, po wysuszeniu mielimy na proszek.
Aby uzyskać kolor zielony bierzemy się za szpinak.
Blendujemy go z odrobiną wody, a następnie przez sito, lub gazę wyciskamy
zielony sok, który wykorzystujemy do robienia kremów czy lukru na ciasteczka.
Proszek zielony uzyskujemy przez zmielenie wysuszonych liści
szpinaku w piekarniku w temperaturze 60%. Proszek możemy wykorzystywać do
ciast, gdyż nie zmieni on smaku naszych wypieków.
Barwniki z owoców, takie jak jagody, maliny i cytryny, są
rozważane jako alternatywa do nadawania koloru wypiekom, kremom i lukrom. Owoce
te nie są tylko barwnikami użytkowymi, ale również uzupełniają je o dodatkowe
smaki.
Jagody to kolor fioletowy, albo niebieski. Uzyskany sok z jagód nadaje się do tortowych mas,
deserów, koktajli. Jagody można
sproszkować. Po wysuszeniu jagód w piekarniku, mielimy je ,będą nam służyły do
kremów, ciast i lodów. Również mus jagodowy.
Maliny też dadzą nam kolor czerwony, albo różowy tak, jak
buraki. Wystarczy odcisnąć sok i już możemy go użyć do deserów, kremów czy
lodów.
Cytryna to będzie kolor żółty. Wyciskamy sok, ale najlepszą
metodą będzie uzyskanie sproszkowanej skórki cytrynowej, która nie tylko nada
naszym wypiekom żółtego koloru, ale uzyskamy pyszny cytrynowy smak.
Barwniki wytwarzania z kwiatów i ziół, takie jak hibiskus,
lawenda, kurkuma czy spirulina, świetnie nadają do kolorowania żywności, w tym
ciast, kremów, lukrów i napojów.
Hibiskus to kolor różowy, albo czerwony. Zaparz suszone
kwiaty hibiskusa w gorącej wodzie (jak herbata), aż woda nabierze dostatecznie czerwono-różowego
koloru. Uzyskanie proszku to prosty sposób. Kup suszone kwiaty hibiskusa (lub ususz
je samodzielnie). Zmiel suszone kwiaty na drobny proszek i dodaj bezpośrednio
do masy ciasta lub kremu.
Lawenda da nam kolor niebieski, lub fioletowy. Zaparz
suszone kwiaty lawendy w niewielkiej ilości gorącej wody, aż napar nabierze lekko
fioletowego koloru. Przecedź napar i używaj go do barwienia kremów, lukrów lub
napojów. Zmiel suszone kwiaty lawendy na drobny proszek. Dodaj proszek do ciasteczek, lub kremów, aby
uzyskać delikatny odcień oraz charakterystyczny aromat.
Kurkuma da nam kolor żółty. Kurkumę w proszku można zakupić
w sklepie, natomiast sok uzyskamy, gdy świeży korzeń kurkumy zetrzemy tarce
przeciśniemy przez gazę i uzyskamy sok, który może być używany jako barwnik do
kremów i deserów.
Spirulina w proszku jest szeroko dostępna i gotowa do
użycia. Wystarczy, że dodasz do masy, ciasta, kremów, koktajli lub lukrów, aby
uzyskać efekt zielony.
Przepis na ciasteczka buraczane.
Ugotowane i obrane buraczki 3 sztuki, 2 banany – najlepiej bardzo dojrzałe, jedno jajko,
5 łyżek nasion, dyni, słonecznik, siemienia lnianego, płatki jaglane lub owsiane, łyżka miodu niekoniecznie.
Przygotowanie
Wrzuć do miski buraczki, banany, jajko i rozdrobnij
blenderem na gładką masę. Nasiona zmiel w młynku czy blenderze i dodaj to masy
z buraczków, bananów i jajka. Płatki jaglane lub owsiane zmiel i dodaj do
pozostałych składników. Wyrób ciasto do konsystencji plasteliny. delikatnie
urywaj po kawałku, spłaszcz na desce ręką i możesz też zrobić kuleczki. Ty decydujesz o kształcie ciasteczek. Piecz w
piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 20 minut.
Ciasteczka marchewkowe
100g marchewki, 220g mąki
pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 0,25 łyżeczki cynamonu,
150g marmolady różanej.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia,
cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach
marchewkę, wyrabiamy ciasto, wykrawamy krążki. Połowę krążków, wykrawamy w
środku kółeczko, a na drugiej połowie
krążków układamy marmoladę i przykrywamy
krążkiem z dziurką. Pieczemy w temperaturze 200% przez 25 min.
Zielone ciasteczka szpinakowe.
2¾ szkl mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
225 g miękkiego masła
1¹/₂
szkl cukru (ja dałam 1¹/₄)
1 jajko
1 cukier waniliowy
opakowanie szpinaku 450 g może być mrożony
1 szkl czekoladowych kropelek lub czekolady drobno pokrojonej
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić
blenderem.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Miękkie masło rozmiksować z cukrem. Dodać jajko, szpinak i cukier waniliowy.
Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać połowę ilości mąki
zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać na wolnych
obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki
czekolady i dobrze wymieszać łyżką.
Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę z masy formując kuliste
kształty. Nie muszą być foremne i gładkie.
Piec ok. 10 min aż brzegi ciastek przybiorą rumiany kolor. W połowie tego czasu
obrócić blachę.
Po upieczeniu, ciastka zostawić na blaszce do schłodzenia, po czym przełożyć je
na ruszt / kratę do piekarnika aby całkiem ostygły.
Naturalne barwniki uzyskane z owoców, warzyw, kwiatów i ziół
najlepiej jest przechowywać w lodówce, żeby jak najdłużej nadawały się do
ponownego użytku.
Intensywność barwników uzyskana z warzyw, owoców, ziół czy
kwiatów zależy od tego, który to sok lub proszek użyjemy do zrobienia kremu
przy zdobienia naszych wypieków i
ciastek.
Zachęcam do eksperymentowania z naturalnymi barwnikami i
dzielenia się z czytelnikami wynikami, które uzyskacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz