czwartek, 26 września 2024

Ciastka z naturalnymi barwnikami.

 

Ciastka z naturalnymi barwnikami.  Piękno w kuchni na Międzynarodowy Dzień Urody.

Każdy lubi dobrze i zdrowo zjeść. Najlepszym sposobem na to, żeby dobrze się odżywiać  jest używanie naturalnych składników. Do wypieku i ozdabiania ciastek,  barwniki najlepiej pozyskuje się z różnych warzyw i roślin.  Barwniki z warzyw i roślin pięknie ozdobią nasze ciasteczka i będą się w sam raz nadawały w tak urokliwym dniu jakim jest Międzynarodowy Dzień Urody.

Używanie naturalnych barwników do wypieków nie tylko poprawia ich estetykę, ale także wykorzystuje dodatkowe wartości odżywcze.

Jagody, buraki, jeżyny, czerwona kapusta to te, które dają naturalny kolor przy ozdabianiu różnych ciast i ciasteczek, a do tego są super przeciwutleniaczami dla naszego organizmu.  Kurkuma, marchew, szpinak buraki  mają bardzo dobry wpływ na odporność, oczy, skórę i paznokcie, są naturalnymi składnikami przeciwzapalnymi.

Naturalne barwniki nie tylko dają piękne kolory wypiekom, ale dodatkowo dbają o nasze zdrowie. Częste użycie substancji chemicznych może spowodować uszkodzenie układu trawiennego, uszkodzenie skóry, lub może nawet prowadzić do choroby serca.

Aby uzyskać naturalne barwniki z warzyw, takich, jak buraki, marchew czy szpinak, można zastosować kilka prostych metod.  Buraki to kolor czerwony, różowy. Obierz buraki i pokrój je na małe kawałki. Umieść buraki w sokowirówce lub blenderze i wyciśnij sok. Po blendowaniu przecedź sok przez gazę lub drobne sitko, aby oddzielić sok od resztek miąższu. Sok z buraków może bezpośrednio stosować do kremów, aby uzyskać  czerwony lub różny kolor. Z buraków można również zrobić czerwony proszek. Susząc pokrojone buraki w piekarniku  w temperaturze 70% przez kilka godzin, a następnie zmielić w młynku do kawy. Uzyskany proszek stosować do barwienia ciast i kremów.

Sok z marchwi nada nam pomarańczowy kolor.  Marchew obieramy trzemy na tarce, a następnie wyciskamy sok przez gazę. Aby uzyskać proszek pomarańczowy robimy tak samo jak z burakami, marchewkę suszymy w piekarniku, po wysuszeniu mielimy na proszek.

Aby uzyskać kolor zielony bierzemy się za szpinak. Blendujemy go z odrobiną wody, a następnie przez sito, lub gazę wyciskamy zielony sok, który wykorzystujemy do robienia kremów czy lukru na ciasteczka.

Proszek zielony uzyskujemy przez zmielenie wysuszonych liści szpinaku w piekarniku w temperaturze 60%. Proszek możemy wykorzystywać do ciast, gdyż nie zmieni on smaku naszych wypieków.

Barwniki z owoców, takie jak jagody, maliny i cytryny, są rozważane jako alternatywa do nadawania koloru wypiekom, kremom i lukrom. Owoce te nie są tylko barwnikami użytkowymi, ale również uzupełniają je o dodatkowe smaki.

Jagody to kolor fioletowy, albo niebieski. Uzyskany  sok z jagód nadaje się do tortowych mas, deserów, koktajli.   Jagody można sproszkować. Po wysuszeniu jagód w piekarniku, mielimy je ,będą nam służyły do kremów, ciast i lodów. Również mus jagodowy.

Maliny też dadzą nam kolor czerwony, albo różowy tak, jak buraki. Wystarczy odcisnąć sok i już możemy go użyć do deserów, kremów czy lodów.

Cytryna to będzie kolor żółty. Wyciskamy sok, ale najlepszą metodą będzie uzyskanie sproszkowanej skórki cytrynowej, która nie tylko nada naszym wypiekom żółtego koloru, ale uzyskamy pyszny cytrynowy smak. 

Barwniki wytwarzania z kwiatów i ziół, takie jak hibiskus, lawenda, kurkuma czy spirulina, świetnie nadają do kolorowania żywności, w tym ciast, kremów, lukrów i napojów.

Hibiskus to kolor różowy, albo czerwony. Zaparz suszone kwiaty hibiskusa w gorącej wodzie (jak herbata), aż woda nabierze dostatecznie czerwono-różowego koloru. Uzyskanie proszku to prosty sposób. Kup suszone kwiaty hibiskusa (lub ususz je samodzielnie). Zmiel suszone kwiaty na drobny proszek i dodaj bezpośrednio do masy ciasta lub kremu.

Lawenda da nam kolor niebieski, lub fioletowy. Zaparz suszone kwiaty lawendy w niewielkiej  ilości gorącej wody, aż napar nabierze lekko fioletowego koloru. Przecedź napar i używaj go do barwienia kremów, lukrów lub napojów. Zmiel suszone kwiaty lawendy na drobny proszek.  Dodaj proszek do ciasteczek, lub kremów, aby uzyskać delikatny odcień oraz charakterystyczny aromat.

Kurkuma da nam kolor żółty. Kurkumę w proszku można zakupić w sklepie, natomiast sok uzyskamy, gdy świeży korzeń kurkumy zetrzemy tarce przeciśniemy przez gazę i uzyskamy sok, który może być używany jako barwnik do kremów i deserów.

Spirulina w proszku jest szeroko dostępna i gotowa do użycia. Wystarczy, że dodasz do masy, ciasta, kremów, koktajli lub lukrów, aby uzyskać efekt zielony.

Przepis na ciasteczka buraczane.

Ugotowane i obrane buraczki 3 sztuki,  2 banany – najlepiej bardzo dojrzałe,  jedno jajko,  5 łyżek nasion, dyni, słonecznik, siemienia lnianego,  płatki jaglane lub owsiane,  łyżka miodu niekoniecznie.

Przygotowanie

Wrzuć do miski buraczki, banany, jajko i rozdrobnij blenderem na gładką masę. Nasiona zmiel w młynku czy blenderze i dodaj to masy z buraczków, bananów i jajka. Płatki jaglane lub owsiane zmiel i dodaj do pozostałych składników. Wyrób ciasto do konsystencji plasteliny. delikatnie urywaj po kawałku, spłaszcz na desce ręką i możesz też zrobić kuleczki.  Ty decydujesz o kształcie ciasteczek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 20 minut.

Ciasteczka marchewkowe

100g marchewki, 220g  mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 gramów masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 0,25 łyżeczki cynamonu,

150g marmolady różanej.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, wyrabiamy ciasto, wykrawamy krążki. Połowę krążków, wykrawamy w środku  kółeczko, a na drugiej połowie krążków układamy  marmoladę i przykrywamy krążkiem z dziurką. Pieczemy w temperaturze 200% przez 25 min.

Zielone ciasteczka szpinakowe.

2¾ szkl mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
225 g miękkiego masła
1¹/ szkl cukru (ja dałam 1¹/)
1 jajko
1 cukier waniliowy
opakowanie szpinaku 450 g może być mrożony
1 szkl czekoladowych kropelek lub czekolady drobno pokrojonej

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Miękkie masło rozmiksować z cukrem. Dodać jajko, szpinak i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać połowę ilości mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką.
Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę z masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie.
Piec ok. 10 min aż brzegi ciastek przybiorą rumiany kolor. W połowie tego czasu obrócić blachę.
Po upieczeniu, ciastka zostawić na blaszce do schłodzenia, po czym przełożyć je na ruszt / kratę do piekarnika aby całkiem ostygły.

Naturalne barwniki uzyskane z owoców, warzyw, kwiatów i ziół najlepiej jest przechowywać w lodówce, żeby jak najdłużej nadawały się do ponownego użytku.

Intensywność barwników uzyskana z warzyw, owoców, ziół czy kwiatów zależy od tego, który to sok lub proszek użyjemy do zrobienia kremu przy  zdobienia naszych wypieków i ciastek.

Zachęcam do eksperymentowania z naturalnymi barwnikami i dzielenia się z czytelnikami wynikami, które uzyskacie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz