piątek, 15 listopada 2024

Światowy Dzień Cukrzycy. Ciastka, które mogą być częścią zdrowej diety.

   Światowy Dzień Cukrzycy. Ciastka, które mogą być częścią zdrowej diety.


        Czym jest Światowy Dzień Cukrzycy?

  Dzień Cukrzycy obchodzony jest każdego roku w dniu 14 listopada. To właśnie w tym dniu urodził się Kanadyjczyk Frederick Banting, który odkrył  lek dla cukrzyków -insulinę i za to otrzymał w 1923 roku Nagrodę Nobla.  W Polsce z tą chorobą zmaga się  ok. 3 młynów  osób, a na świecie ponad 537 mln osób.  Choroba ta była znana już w starożytności, a od XXI wieku została uznana za niezakaźną epidemię.  

    Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) ustanowiła motyw przewodni Światowego Dnia Cukrzycy na najbliższe trzy lata tj. 2024 -2026. Motyw ten brzmi              „CUKRZYCA I DOBRE SAMOPOCZUCIE”.

W związku z ustalonym hasłem będą podejmowane przez społeczność diabetyczną  działania w przeciągu tych trzech lat, które będą miały na celu:

    1.  Propagowanie zdrowych nawyków i nakłanianie decydentów  do polityki, która będzie  promować zdrowie od najmłodszych lat, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II  oraz zwiększyć wydatki na leczenie  obu typów  cukrzycy. 

     2.   Zachęcać do wczesnego wykrywania cukrzycy i stanu przed-cukrzycowego u osób z grup ryzyka oraz promowanie działań mających na celu wyeliminowanie tych czynników ryzyka, na które mamy wpływ.

    3.  Zwiększenie świadomości na temat wpływu cukrzycy na zdrowie psychiczne oraz czynników, które mogą powodować dyskryminację, uprzedzenia i stygmatyzację osób z cukrzycą w społeczeństwie.

   

     Obszarami omawianymi będą:

      a. Dobrostan fizyczny – zwrócenie uwagi na aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz dla zarządzania wszystkimi typami cukrzycy i powikłaniami cukrzycy;

    b.  Dobrostan społeczny – zwracanie uwagi na bariery, które uniemożliwiają osobom z cukrzycą prowadzenie zdrowego i satysfakcjonującego życia;

     c. Dobrostan psychiczny – podnoszenie świadomości na temat wyzwań i stresów, jakie niesie za sobą życie z chorobą przewlekłą, taką jak cukrzyca oraz podkreślanie znaczenia zdrowia psychicznego w zarządzaniu cukrzycą.

   Oprócz trzyletnich tematów Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna ustala dodatkowo każdego roku hasło Światowego Dnia Cukrzycy. 

   Tegoroczne hasło brzmi:

    „Cukrzyca a dobre samopoczucie”

Cukrzyca zwana „diabetes mellitus” znana była od starożytności. 

 Diabetes -oznacza „płynący”, a mellitus - „słodki jak miód”.  Dawniej cukrzyca była rozpoznawana po słodkim smaku moczu. Nie znano również leku na tę chorobę. 

   Obecnie są rozróżniane 2 rodzaje cukrzycy jak: -cukrzycę typu 1 (insulinozależną) i cukrzycę typu 2 (insulinooporną).

    Objawy cukrzycy typu 1,  występują zazwyczaj nagle i szybko się rozwija -trwa to kilka tygodni.  Bywa często mylona z zatruciem pokarmowym.  Objawami są: apatia, bule brzucha, wilczy apetyt, senność, zmęczenia oraz duże zapotrzebowanie na picie (wypijanie kilku do kilkunastu litrów wody na dobę).  

 Nie wykrycie tej choroby w szybkim momencie, może prowadzić do kwasicy ketonowej, a nawet do śpiączki i śmierci. 

  Cukrzyca typu 1 najczęściej występuje w wieku dziecięcym, choć zdarza się też u osób dorosłych. 

    Cukrzyca typu 2, to 80-90% chorych na cukrzycę, nazywana jest cukrzycą dorosłych. Zazwyczaj ujawnia się po 35 roku życia, choć nie jest to reguła. 

Najczęściej jest ona powodem otyłości, złych nawyków żywieniowych lub winą są geny. 

W przypadku cukrzycy typu 2 organizm wytwarza insulinę, ale istnieje oporność na jej wchłanianie.

  Prawidłowy poziom glukozy na czczo we krwi dla osoby dorosłej to 70–99 miligramów na decylitr, po posiłku (dwie godziny) poniżej 140 mg/dl.


         Czy osoby z cukrzycą mogą jeść ciastka?  

 Każda osoba, która ma problemy zdrowotne, musi zwracać uwagę na to co je.  Chorzy na cukrzycę muszą stosować odpowiednią dietę, w której przede wszystkim trzeba ograniczyć spożycie cukru. Należy pamiętać, że w diecie nie tylko musi być ograniczony cukier, ale też spożycie węglowodanów w dużych ilościach też jest szkodliwe. 

  Jeśli chodzi o słodycze, to można spożywać  cukierki bez cukru, lizaki bez cukru, pianki bez cukru, żelki bez cukru. Zwiększą rezerwą i z dużo większym ograniczeniem należy podejść do czekolady bez cukru, ciastek bez cukru czy batoników bez dodatku cukru. Zawsze trzeba mieć na uwadze, że nadmiar jest szkodliwy, a zwlaszcza gdy mamy problemy z cukrzycą.  

    Ponadto osoby, które muszą stosować dietę, zawsze powinny czytać etykiety (skład) wyrobów, które kupują, ponieważ napis bez cukru nie zawsze oznacza, że  w składzie niema zawartości cukrów.   Bardzo często bywa, że w składzie są dodatki, które zawierają naturalny cukier np. rodzynki, suszone owoce, bakalie, figi, itp.

   Cukrzycy mogą jadać ciasta w umiarkowanych ilościach, aby nie przekroczyć liczby węglowodanów przeznaczonych na dany posiłek.  Najbardziej polecanym  rozwiązaniem dla chorych na cukrzycę może być zjadanie ciast, które są wykonane z mąki pełnoziarnistej, oraz zawierających małe ilości cukru, a najlepiej gdy jest on zastąpiony innym słodzikiem. 


           Jakie składniki wybrać do zdrowych ciastek?

 Dobrą propozycją dla wszystkich są zapewne zdrowe ciastka, które dostarczają nam słodyczy, ale nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Wykorzystując zamienniki cukru oraz  dodając dodatki pełnowartościowe, możemy przygotować zdrowe ciastka bez dodatku cukru.

Faktem jest, że cukier jest jednym ze składników, który dostarcza organizmowi niezbędnej energii, potrzebnej m.in. do prawidłowej pracy mózgu czy erytrocytów (czerwonych krwinek). Niemniej jednak jego nadmiar jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu, gdyż jest przyczyną wielu chorób, a w szczególności  jest przyczyną  cukrzycy typu 2.  Biały cukier to nie tylko dodatek do kawy czy herbaty, ale znajduje się on niemal  w każdej żywności -sosach, jogurtach, lekach, suplementach diety, a nawet w tak zwanych zdrowych batonikach. 

  Na szczęście ten niezdrowy biały cukier możemy zastąpić -zdrowymi zamiennikami jak:

     Stewia  -słodzik pochodzenia roślinnego zawierający wiele cennych witamin,  jest pozbawiona kalorii, a ponadto wykazuje właściwości hipoglikemiczne (obniża poziom cukru we krwi). 

      Ksylitol  -słodzik uzyskiwany z kory brzozowej, dostarcza 40% mniej kalorii niż biały cukier,  działa przeciwpróchniczo, bakteriobójczo i grzybobójczo.  Należy uważać, gdyż  w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco. 

      Erytrytol -słodzik występujący w owocach i płatkach kwiatowych, uznawany jest za słodzik bezkaloryczny, którego indeks glut emiczny wynosi 0. 

  Ten słodzik jest  zalecany dla cukrzyków typu 2, oraz chorych na cukrzycę typu 1.  Dodany do wypieków nie traci słodkości.

  Osoby chorujące na cukrzycę do wypieku ciast, powinny wybierać mąki o najniższym Indeksie glikemicznym.  

  Indeks glikemiczny określa jak szybko węglowodany, Które znajdują się  w produkcie, są przekształcane w glukozę, a następnie jest  wprowadzana do krwiobiegu. Mąki z niskim indeksem glikemicznym  wolniej trawimy, a zatem  wchłaniają się też wolniej, co przyczynia się do łagodniejszego i bardziej stopniowego wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłku.

  Do najzdrowszych mąk dla osób chorych na cukrzycę należą:

   -Mąka kokosowa -wytwarzana z suszonego miąższu kokosa, posiada lekko słodki, kokosowy smak, jest bogata w błonnik wspomagający w trawieniu, ma niski poziom IG.

Dodatkowo  jest źródłem zdrowych tłuszczów i białka, a to czyni ją wartościowym składnikiem  diety chorujących na cukrzycę. 

    -Mąka migdałowa, którą  otrzymuje się ze zmielonych migdałów, jest to wspaniały zamiennik tradycyjnych mąk z uwagi na niską zawartość węglowodanów. Mąka ta jest bogata w zdrowe tłuszcze i białko, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Szczególnie polecana dla chorych na cukrzycę typu 1.

    -Mąka owsiana -otrzymywana ze zmielonych płatków owsianych,  to cenny składnik diety osób z cukrzycą, ze względu na niski wpływ na cukier we krwi. Mąka ta zawiera duże ilości błonnika wspierającego trawienie oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy.

     -Mąka gryczana -posiada niski IG,  jest bezglutenowa -co czyni ją doskonałą alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią oraz polecana dla osób chorych na cukrzycę. 

Gryczana mąka to  idealny wybór ze względu na orzechowy smak dodający głębię i wyrazistość, dobrze nadaje się   do przygotowania chleba, naleśników, a także innych potraw, takich jak placki czy ciasta, ciastka.



             Jak jeść ciastka, żeby było zdrowo?

      Zdrowe ciastka bez cukru polecane są dla każdego. Jednak są one przede wszystkim doskonałą opcją dla osób chorych na cukrzycę.

 Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ciastka bez cukru, słodzone zamiennikami o niskim indeksie glikemicznym, mające w składzie zdrowe mąki, które pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. 

  Ilość zjadanych ciastek zależy od stanu zaawansowania cukrzycy oraz od typu.  Każdy chorujący powinien wiedzieć, po ile sobie może pozwolić. Dobrym sposobem jest by podczas konsumpcji słodkiego ciastka, popić jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu.  

 Koktajl jogurtowy ze szczyptą cynamonu.  Spożywany codziennie, już po upływie miesiąca przekona o korzystnym jego działaniu na organizm.

  Jogurt naturalny z cynamonem to idealna, bogata w białko przekąską, która jest ponadto probiotykiem obecnym w jogurcie, który wzbogaca mikroflorę jelitową i poprawia jej funkcjonowanie. Cynamon pobudza metabolizm. Badania potwierdziły, że ta przyprawa obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, a to przeciwdziała rozwojowi cukrzycy.  

  Po zjedzeniu ciastek wskazane, by nadmierną ilość kalorii spalić poprzez gimnastykę lub inną aktywność fizyczną. 


        Podsumowanie

  Ważnym nawykiem każdej osoby, która ma problemy związane z cukrzycą, jest sprawdzanie etykiet kupowanych artykułów spożywczych. Napisy na opakowaniach "Zdrowy Produkt, Zero Cukru, Bez Dodatku Cukru",  to niestety najczęściej tylko piękny napis, który wprowadza nas  w błąd. Taki produkt owszem nie zawiera cukru białego, ale może zawierać cukry, które  znajdują się np. w suszonych owocach, składnikach dodatkowych itp. 

   Ponadto dobrze jest sprawdzić zawartość węglowodanów, które w pośredni sposób dostarczają do krwioobiegu nadmiernej ilości cukru.  

   Chcąc uniknąć tej choroby, która jest nazwaną  epidemią niezakaźną, musimy przede wszystkim zdrowo się odżywiać i dbać o odpowiednią dietę, która nie doprowadzi do nadmiernej otyłości. 

Pamiętajmy, że ruch to zdrowie.

      Wszystkim czytelnikom życzę zdrowia, które w znacznym stopniu zależy od naszego postępowania.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz