Światowy Dzień Cukrzycy. Ciastka, które mogą być częścią
zdrowej diety.
14 listopada każdego
roku obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. Światowy Dzień Cukrzycy jest
niezwykle istotny, pozwala zwrócić większą uwagę na tak ważny problem zdrowotny.
Światowy Dzień Cukrzycy ma na celu, jak największe podnoszenie świadomości na
temat tej choroby, na którą choruje coraz więcej osób
Jest to dzień wszystkich osób chorujących na tę chorobę. Choroba ta jest bardzo
uciążliwa, ale jeśli się ją zaakceptuje i dokładnie będzie się stosować do
zaleceń lekarza, to można z tą chorobą żyć i być pełnosprawną osobą.
Osoby c cukrzycą muszą przestrzegać swoich posiłków, zwracać
uwagę na to co jedzą, a przede wszystkim kontrolować przed każdym posiłkiem
glukozę we krwi i po posiłku też. Muszą kontrolować wielkość porcji i zwracać
uwagę na produkty, które spożywają, a szczególnie ciastka, aby nie miały za
dużo cukru w swoim składzie. Ciastka można spożywać w małej ilości, np. jako
dodatek do pokarmu bogatego w błonnik i składniki, które spowalniają uwalnianie
cukru do krwi.
Bardzo dobrym sposobom na utrzymanie prawidłowych norm cukru
w chorobie cukrzycowej są zamienniki cukru.
Takimi zamiennikami są stewia, ksylitol, erytrol. Chociaż zamienniki stewia czy erytrytol, są
bezpieczne, to niektóre substytuty (np. sorbitol, maltitol) mogą w dużych
ilościach powodować skoki w trakcie kontroli glukozy we krwi lub problemy
trawienne.
Aby upiec dobre, zdrowe i smaczne ciastka cukier musimy
zastąpić innymi składnikami czyli stewią czy erytrolem . Mogą to być również słodkie owoce, banany,
orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe lub płatki owsiane. Zwykłą mąkę można
zastąpić mąką migdałową lub pełnoziarnistą, które mają mniejszy składnik glikemiczny
Dobrze jest do ciastek dodać białko i błonnik, ponieważ te
składniki spowalniają wchłanianie cukru do krwi, a organizm lepiej przyswaja
insulinę, która jest niezbędna w leczeniu cukrzycy. Spożycie ciastka z białkiem i błonnikiem, wzbogaconego
o te składniki, powoduje lepsze przyswajanie pokarmów niż zjedzone słodkich ciastek, które zawierają produkty bogate w cukry proste.
Białko wspomaga utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej,
natomiast błonnik wspiera prace układu
trawiennego, poprawia perystaltykę jelit i pomaga uzyskać prawidłowy poziom glukozy
we krwi.
Przy cukrzycy nie powinno się jeść dużo słodkich ciastek,
ponieważ zawierają cukry proste, które mają bardzo wysoki indeks glikemicznny i
powodują wzrost cukru we krwi. Zalecane są węglowodany złożone około 300 g na
dobę, a węglowodany proste trzeba ograniczyć niestety do minimum.
W jadłospisie cukrzyka powinny znaleźć się produkty o niskim poziomie glikemicznym
takie, jak pieczywo pełnoziarniste,
kasze: jęczmienna, pęczak, rośliny strączkowe,
jak ciecierzyca, soczewica, fasola, dużo warzyw, i owoców oraz ser biały
twarogowy.
Dobrym produktem, który może spożywać osoba chora na
cukrzyce jest gorzka czekolada, która dostarcza organizmowi flawonoidy.
Dodawana do różnych deserów, ciastek, czy dań będzie zdrowym produktem przy
diecie cukrzycowej. Produkty te można
łączyć ze sobą np. jogurt z bananem,
owsianke z dodatkiem malin czy ser biały twarogowy ze słodkimi owocami,
zamiast cukru.
A oto przepis na ciastka ze zdrowymi składnikami.
Szklanka płatków owsianych,
łyżka nasion chia czyli zdrowy
błonnik 1/3 szklanki masła orzechowego
czyli białko i zdrowe tłuszcze 1
żółtko 3 łyżki ksylitolu laska wanilii 1
łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, robić kuleczki, spłaszczyć je na ciasteczka, układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15 min.
Ciastka te nie są tylko i wyłącznie dla diabetyków, ale
również dla wszystkich osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia
Po zjedzeniu posiłku, albo słodkiego ciastka dobrze jest się
poruszać czyli być aktywnym fizycznie, ponieważ podczas aktywności fizycznej
można spalić nadmiar cukru dostarczonego podczas posiłku. Taką aktywnością
fizyczną może być długi spacer, pójście na siłownię na powietrzu, jazda na
rowerze, albo praca w domu np. posprzątanie mieszkania, odkurzenie dywanów.
Trzeba jednak pamiętać, aby się nie przemęczyć,
ponieważ zbyt duży wysiłek spowoduje duży spadek glukozy we krwi i można
wpaść w hipoglikemię.
Hipoglikemia to inaczej niedocukrzenie, czyli duży spadek
glukozy we krwi.
Promowanie zasad postępowania z cukrzycą z okazji Światowego
Dnia Cukrzycy to sposób na dostarczanie informacji i inspirowanie ludzi do dbania o swoje zdrowie.
Oto kilka pomysłów i działań, które można zastosować, aby zapobiegać w
rozpowszechnianiu się tej choroby.
Przede wszystkim trzeba prowadzić zdrowy tryb życia, dużo
się ruszać, unikać tłustego jedzenia, dużo się wysypiać. Pilnować podstawowych
badań glukozy we krwi, mierzyć ciśnienie i zgłaszać się do lekarza.
Trzeba organizować różne warsztaty, prelekcje na temat tej
choroby, edukować społeczeństwo poprzez artykuły w czasopismach, udostępniać broszury o tej chorobie, robić
prelekcje w szkołach, przedszkolach, w klubach seniorów, jak można uniknąć tej
choroby, a jak się już zachoruje, jak należy z nią postępować, aby długo żyć.
Można organizować ciekawe spotkania kulinarne w klubach
gospodyń wiejskich, w domu z rodziną,
żeby dowiedzieć się, z jakich produktów można upiec ciasteczka, zrobić
smaczny deser, jakie produkty z sobą łączyć, żeby zrobić zdrowy posiłek. Angażować wszystkich domowników do pieczenia
takich ciasteczek kruchych, które są bardzo proste w przygotowaniu.
Cukrzyca jest groźną chorobą jeśli się nie stosuje do zasad, które
bezwzględnie trzeba przestrzegać, ale pilnując wszelkich nakazów i stosując
zdrowe zamienniki cukru, używając zdrowych produktów to nawet ciasteczka
zjedzone do kawy nie będą nam szkodzić.
Zachęcam do dzielenia się swoimi pomysłami i doświadczeniem,
jeśli chodzi o zdrowe jedzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz