Można powiedzieć, że jednym z ważnych dni świątecznych, chociaż nie tak głośno obchodzonym jest dzień gospodyni domowej obchodzony 3 listopada. Tak naprawdę to nie wiadomo kto i kiedy zainicjował obchodzenie tego dnia jednakże znajduje się on w kalendarzu. Nasze panie starają się w domach stworzyć ciepłą i miłą atmosferę tak aby z utęsknieniem i zadowoleniem się do niego wracało.
Nasze żony bo najczęściej jak się mówi o gospodyni domowej to ma się na uwadze mężatki mają co niemiara obowiązków domowych z którymi się mierzą, a oto tylko kilka z nich i tak dobrze znanych panom.
Gotowanie
pranie
robienie zakupów
dbanie o budżet
dbanie o czystość
To tylko wierzchołek zadań jakie mają do wykonania nasze panie, a trzeba tu jeszcze dodać, że i też zajmują się pracą zawodową. Warto więc panowie odciążyć w tych pracach nasze panie i zaproponować jej pomoc, a jeszcze lepiej jak ona sama będzie rozdzielać prace pomiędzy domowników.
Ciasto, to coś czym możemy wyrazić naszą wdzięczność. Już od zarania dziejów to właśnie wypieki mogły i mogą nam zastępować słowa i uczucie. Wspólne pieczenie daje nam poczucie bliskości i niesie formę uczucia tak jak już wspomniałem. Sam wypiek to forma naszego zamierzonego celu na przykład podziękowania za trud. Jednakże dobrze by było znać gust smakowy osoby jakiej chcemy podarować wypiek., tak aby osoba obdarowywana słodkością czuła iż jest kimś ważnym dla nas, a my o niej myślimy nawet gdy chcemy trafić w jej gust smakowy.
W obecnych czasach gdy świat się skurczył, a my możemy dotrzeć w prawie każdy zakątek ziemi i delektować się możemy nowymi smakami i przenosić je do naszej kuchni.
Klasyczny sernik w obecnych czasach to już chyba nie to samo, bo jest on wzbogacany o owoce z różnych zakątków ziemi nadając mu nową nutę smakową, tak samo ma się i co do jabłecznika z cynamonem.
Do danych wypieków najlepiej używać składników tych najlepszych i sprawdzonych.
Do tych najważniejszych należą mąki.
Mąkę Wrocławską 500 najczęściej stosuje się do kruchych ciast i pierników.
Mąkę luksusową typ 550 najczęściej stosuje się do wypieków biszkoptów i pączków.
Mąkę orkiszową stosuje się do wypieku ciast i chleba.
Cukier to następny składnik jaki będzie nam potrzebny do naszego wypieku. Do tych ważniejszych to
Cukier kryształ z buraków cukrowych.
Cukier z trzciny cukrowej.
Substytut cukru z słodzika.
W niektórych przypadkach stosuje się naturalny słodzik w postaci miodu.
Sam proces pieczenia ciasta to już odrębne zagadnienie. Aby udało nam się ciasto, a nie wyszedł zakalec musi być zachowane pewne postępowanie w czasie robienia ciasta. To jest zapisane w jego przepisie i należy się jego trzymać, chociaż niektórzy tak sztywno nie trzymają się przepisów i pozwalają sobie na pewne eksperymenty z wypiekami i to właśnie dzięki takim postępowaniom mamy różne odmiany danego ciasta.
Sztukę pieczenia profesjonaliści zdobywają w szkołach gdzie przez długi czas właśnie zdobywają te umiejętności. Cukiernik bo tak właśnie nazywa się ten zawód to najczęściej osoba mająca swoje tylko sobie znane różnego rodzaju triki do wykonywania ciast. Każde ciasto to inna tekstura od tych rozwałkowywanych na stolnicy do przelewanych do formy do pieczenia, a wyrabianych w misie. Ich różnorodność jest bardzo duża i jest to związane z tym, że człowiek zajmował się tym zagadnieniem już od zarania dziejów. I my też zapewne mamy ulubione swoje słodkości, a przepis na niego jest w naszej pamięci zapisany gdzieś głęboko w głowie.
Skoro mamy upieczony wypiek to warto go przyozdobić. Najlepiej to uwidocznione jest na przykładzie tortu, a jak wiemy to ten wypiek robi się na specjalne okazje. Do przyozdobienia ciasta mogą nam posłużyć różnego rodzaju lukrowe formy z kupnem to, których nie będziemy mieli żadnych problemów, a może pokusimy się sami i wykonamy na przykład taką różyczkę. Inną formą przyozdobienia to różnego rodzaju napisy szlaczki itd., możemy je wykonać za pomocą rękawa cukierniczego. I tak na torcie weselnym, a robi się go z kilku warstw ciasta biszkoptowego najczęściej widnieje figurka państwa młodych, a na urodzinowym oprócz świeczek widnieje cyfra z ilością lat solenizanta, taki wypiek ciszy nie tylko nasze podniebienie ale i wzrok.
Przechowywanie wypieku to także jest bardzo ważne zagadnienie godne pochylenia się nad nim.
Najlepiej jak jak nam zostanie jakieś ciasto to nie przechowujmy go w nasłonecznionym miejscu, przechowujmy je najlepiej w szczelnych pojemnikach. Ciasta miękkie najlepiej jak będziemy przechowywać w lodówce i to tylko przez kilka dni. Ciasto drożdżowe dłużej można przechowywać ale i je starajmy się zjeść w jak najkrótszym czasie, czyli jak z tego wynika nie róbmy jakiś zapasów ciast na wyrost.
Skoro już mamy upieczone ciasto to powinniśmy wiedzieć jak je podać gościom. Najczęściej podaje się je na paterze umiejscowionej w centralnym miejscu stołu tak aby każdy z gości miał swobodny dostęp do wypieku. W przykładzie tego przysłowiowego tortu to kroi go właśnie gospodyni albo osoba obchodząca uroczystość i nakłada go na talerzyk danej osoby.
Do pieczenia ciasta można i zaprosić domowników. Takie pieczenie rodzinne wzmacnia i więzi między domownikami i jest czymś co powinno być oczywiste. Nasze panie i mają swoje sposoby i wiedzą w jaki sposób to zrobić. Taka wspólna degustacja po wspólnym pieczeniu to i także nić emocjonalna, zadowolenie i dobry humor z dobrze wykonanej pracy. Także pozwalajmy sobie na wspólne pieczenie i tak jak wspomniałem będziemy mieli zadowolenie z dobrze wykonanej pracy.
Jeżeli już pieczemy to pozwólmy sobie czasami na małe eksperymenty tak aby i urozmaicać nasze wypieki i nie przejmujmy się tym, że czasami i może nam nie wyjść taki wypiek jak nasze zamierzenie. Powoli, małymi kroczkami jak to się mówi, a osiągniemy cel.
Teraz już na podsumowanie chciałbym zachęcić osoby czytające ten wpis do zapoznania się z pomocną lekturą na temat wiedzy cukierniczej.
https://cakeit.pl/top-5-najlepsze-ksiazki-cukiernicze/
Podczas pieczenia wypieków nasze panie starają się korzystać z różnego rodzajów pomocnych przedmiotów, a są to
Na pierwszym miejscu za pewne będzie robot.
Różnego rodzaju szpatułki.
Nie można zapomnieć i o wałku.
I jeszcze stolnica.
Różnego rodzaju wyciskacze do formowania ciastek.
Zapewne i sama misa w, której to miesza się ciasto.
Także panowie pochylmy się nad tym dniem i nie przechodźmy obojętnie koło niego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz