niedziela, 23 marca 2025
Smak wody i smak słodyczy. Jak nawilżanie organizmu wpływa na nasze odczuwanie smaków w światowy dzień wody
Światowy dzień wody to święto ustanowione przez zgromadzenie ogólne ONZ rezolucją z 1992 roku, obchodzone corocznie 22 marca. Ma przypominać, że wielu mieszkańców naszej planety obecnie około 800 milionów osób cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Oznacza to nie tylko banalne kłopoty w życiu codziennym takie jak utrudnienia w kąpieli czy spłukiwaniu wody, których w naszej części ziemi możemy doświadczyć w trakcie awarii czy remontu wodociągów. Brak dostępu do wody pitnej to także śmiertelne choroby oraz mniejsze szanse życiowe kobiet i dziewczynek, które zgodnie z tradycją mają za zadanie dbać o rodzinę i dom, więc spędzają długie godziny na wędrówkach do studni. Woda potrafi wyciszyć myśli, uspokoić ciało i dać nam chwilę wytchnienia. Spożywanie odpowiedniej ilości wody może pomóc w odstresowaniu. Zwiększa ona przepływ krwi do mózgu, co z kolei zwiększa jego natlenienie i ostatecznie go uspokaja. Dlaczego woda różnie smakuje. Inny smak ma woda z kranu, inny z dzbanka do filtrowania, ta butelkowa też smakuje inaczej, a nawet różni się od innej butelkowanej wody. Woda z różnych źródeł smakuje odmiennie, mimo że każda z nich ma prosty wzór chemiczny. Tajemnica smaku wody zwłaszcza jego odczuwania, jest wyjątkowo zawiła. Mimo lat badań naukowcy wciąż nie są przekonani, czy podobnie jak płazy, my ssaki jesteśmy wyjątkowo wyczuleni na wykrywanie wody w jamie ustnej. Jednym z elementów zdrowego żywienia, które prowadzi do dobrego stanu zdrowia, jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Jego brak skutkuje odwodnieniem. Woda pomimo że nie dostarcza kalorii, jest niezbędna do życia. Rola wody w organizmie to między innymi, wspomaganie trawienia, wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników, na przykład temperatura otoczenia, aktywności fizycznej, składu diety czy stanu zdrowia. Potrzebujesz jej więcej gdy spożywasz większe ilości produktów bogatych w błonnik takie jak produkty pełnoziarniste, spożywasz więcej kalorii w diecie. Ślina to fizjologiczny płyn, produkowany przez gruczoły ślinowe. Pełni szereg ważnych funkcji od wspomagania procesu żucia i trawienia, aż po ochronę naszego organizmu przed patogenami. Mimo pozornie niewielkie wpływu na cały organizm jej niedobór lub nadmiar może być sygnałem rozwijającego się procesu chorobowego. W ciągu doby w naszym ciele poprzez różne gruczoły wydzielany jest aż 10 litrów soków trawiennych. Ślina właściwa ma charakter opalizującej, wodnistej i lekko pienistej cieczy o naturalnym pH. Dobowe wydzielanie śliny to od 1 do 2 l, to stanowi około 10% wszystkich soków trawiennych organizmu. Odpowiednia nawadnianie organizmu to kluczowy element utrzymania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Woda stanowiąca główny składnik naszego ciała, pełni szereg istotnych funkcji metabolicznych i fizjologicznych. Dlatego warto poznać znaczenie prawidłowego nawadniania. Oznaki odwadniania organizmu. Odwadnianie to brak wystarczającej wody w organizmie. Najlepszym sposobem na pokonanie odwadniania jest regularne picie płynów, zanim jeszcze powstanie uczucie pragnienia. To właśnie pragnienie jest pierwszą oznaką odwodnienia, czyli ujemnego bilansu płynów w organizmie, co z kolei może generować kolejne objawy, w postaci bólu, zawrotów głowy i zmęczenia. Odwodnienie nie występuje wtedy, gdy tracicie się więcej płynów niż przyjmuje, na przykład podczas intensywnego treningu, biegunki czy gorączki. Wiele osób nie lubi pić wody ze względu na jej brak smaku. Smak wody jest bardzo delikatny i mało wyczuwalny. Woda pozostawia również posmak w ustach i jest to zdecydowanie jej wada. Objawy odwodnienia. Zapadnięte oczy, zatrzymanie moczu, jego brzydki zapach, bardzo sucha skóra, zawroty głowy, podwyższone tętno, trudności w oddychaniu, nerwowość. Związki magnezu, to składniki mineralne doskonale czuć w wodach z uzdrowisk. Czasem taka woda jest gorzka, czasem słona, niektórzy mówią że jest niesmaczna. Smak wody filtrowanej powinien przypominać smak wody butelkowanej. Oczywiście wiele zależy od tego, jak smakuje sama kranówka. Pamiętaj że filtr nie jest w stanie zmienić w magiczny sposób niesmacznej wody w wysoce zmineralizowaną wodę jak z butelki. Z chemicznego punktu widzenia woda gazowana jest wodnym roztworem kwasu węglowego oraz kationów metali wapnia, magnezu, sodu, potasu. Uczucie suchości w ustach najczęściej występuje na skutek zmniejszonego wydzielania śliny. Nierzadko suchość w jamie ustnej to efekt odwodnienia organizmu, na przykład podczas biegunek, wymiotów czy zmniejszonego spożywania płynów. Warto wiedzieć, że na odwodnienie organizmu są szczególnie narażone osoby starsze. Picie w trakcie posiłków nie ma wpływów na procesy trawienia. Zamiast przejmować się tą teorią, Bartosz kupić się na tym, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów w ciągu dnia. Należy unikać picia do pół godziny przed posiłkiem i godziny po spożyciu. Tak jak duże ilości płynów wypijanych do posiłku wydłużają procesy trawienne, tak niewielkie ilości mogą być dobrym uzupełnieniem posiłku. Napoje które idealnie skomponują się z posiłkiem to woda niegazowana, herbaty ziołowe oraz soki owocowe. Nasz organizm nie umie trzymać wody na zapas. Dlatego konieczne jest jej regularne picie, w małych porcjach w ciągu całego dnia. Nawet wtedy, gdy nie czujemy pragnienia. Niewielkie ilości płynów mogą być dobrym uzupełnieniem posiłku. Napoje które idealnie skomponują się z posiłkiem to woda niegazowana i herbaty ziołowe oraz soki owocowe. Dietetycy i specjaliści zgodnie twierdzą że idealna temperatura wody do picia to temperatura letnia, czyli zbliżona do temperatury ciała. Wynosi ona około 36 stopni Celsjusza. Picie wody pomaga kontrolować apetyt i zapobiega sięganiu po nadmiar różnych słodyczy. Jak odróżnić głód od pragnienia, gdy tylko poczujemy się głodni to sięgamy po szklankę wody. Jeżeli po około kwadransie dalej będziemy odczuwać głód to wtedy faktycznie warto coś zjeść. Prawidłowe nawadnianie organizmu czyli regularne picie wody co najmniej 2 l dziennie pływa korzystnie na nawilżanie naszej skóry od wewnątrz. Woda podczas trawienia. Woda uczestniczy w procesach detoksykacji organizmu i usuwa toksyny oraz zbędne produkty przemiany materii. Regularne nawadnianie wspomaga też prawidłowy metabolizm, a tym samym zapobiega zaparciom i usprawnia procesy trawienia. Woda dodaje energii daje nam więcej siły do codziennych obowiązków. Pomaga w odchudzaniu i wpływa korzystnie na metabolizm oraz zmniejsza uczucie głodu. Zapobiega chorobom serca, można powiedzieć że picie co najmniej dwóch litrów wody dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca. Podczas światowego dnia wody warto zadbać o swoje nawadnianie i lepsze odczuwanie smaków. To wydarzenie obchodzone jest co roku 22 marca. Jest to międzynarodowy dzień ustanowiony przez organizację Narodów Zjednoczonych ONZ w 1993 roku. Odpowiednia ilość wody. Zapotrzebowanie na wodę wzór 35 ml wody razy masa ciała czyli kg. Znaczenie ma także stan zdrowia oraz wartość kaloryczna diety również diety pudełkowej inne przelicznik wody zakłada konieczność wypicia 1 ml płynów na jedną kalorię spożytego pokarmu. Warto wodę celebrować nie tylko podczas jej święta ale codziennie ponieważ jest kluczem do dobrego samopoczucia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz