niedziela, 23 czerwca 2024

Jak świętować dzień dziecka ze słodkimi przekąskami z całego świata?

Międzynarodowy dzień dziecka jest świętem obchodzonym niemal na całym świecie. Jednak nie we wszystkich krajach świata, święto to przypada 1 czerwca. Odmienny jest także sposób obchodzenia tego dnia, co wynika z różnorodności i bogactwa tradycji oraz historii poszczególnych rejonów świata. Słodkie tradycje świąteczne z całego świata. Wiele miejsc może pochwalić się tradycyjnymi przekąskami, które uwielbiane są przez wszystkie osoby w kraju, ale nieznane poza jego granicami. Najpopularniejsze przekąski z różnych zakątków świata. W Stanach Zjednoczonych to ciasteczka piernikowe, Niemcy to ciasteczko stolen, we Włoszech panettone, w Polsce makowiec i sernik, we Francji buche de Noel, Japonia kurisumasu, Hiszpania turron. Wszystkie te słodkie przekąski są dobre podczas świętowania. Słodycze od wieków stanowią nieodłączny element kulinarnego dziedzictwa różnych kultur na całym świecie. Przede wszystkim są one przyjemnością nie tylko dla naszego podniebienia, ale także mózgu. Dzięki swoim różnorodnym smakom i teksturą trafiają do gustu każdego z nas. Jednakże w różnych zakątkach świata możemy spotkać różne słodkości. Rola słodyczy w kulturze jest naprawdę niesamowita. Słodkości towarzyszą nam bowiem już od setek lat i nawet faraonowie od czasu do czasu lubili sięgnąć po coś słodkiego. W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady. Zawsze kiedy dopada nas smutek lub przygnębienie to sięgamy po coś słodkiego. Psychologiczne działanie jest też związane z naszymi przyzwyczajeniami i przekonaniami. Ameryka Północna cupcake. Jest to małe ciastko w kształcie babeczki, przeznaczone dla jednej osoby, zwykle w małej papierowej foremce. Najczęściej sprzedawane w zestawach. Serwowane z polewą, posypką oraz innymi dekoracjami i dodatkami. Jest uważane za prototyp nowoczesnego ciastka. Maple syrup candies są to słodkie cukierki klonowe sprzedawane w sklepach turystycznych, nie musisz czekać do następnych wakacji, aby się nimi delektować. Stowarzyszenia producentów syropu klonowego chętnie dzielą się tymi smakołykami i sposobami ich przygotowania w domu. Europa, słynne włoskie lody gelato to coś czego w Italii po prostu trzeba spróbować. Nawet jeśli za nimi nie przepadasz, znajdziesz tu smak który dopasujesz do swoich upodobań, na przykład gorzkiej czekolady, maliny z rozmarynem czy białego wina. Tutejsze lodziarnie, gelaterie oferują niezliczoną ilość smakowych wariacji. W rożku, kubku a nawet w bułce. We Włoszech lody można kupić na każdym kroku, a wybór miejsc jest ogromny. Na początku XX wieku Belg Jean Neuhaus wpadł na pomysł produkowania cukierków z czekolady, które w środku zawierały słodki krem. Swój produkt nazwał pralinami i bardzo szybko zyskał międzynarodową Sławę oraz uznanie. Od tego czasu Belgia jest największym eksporterem pralin na większość krajów świata. Azja mochi są to ciastka kluski ryżowe, czyli Japonia tradycyjnie i na słodko. Japończycy wierzą że jedzenie mochi przynosi ciepło do ciała i jest korzystne dla osób z anemią, brakiem równowagi cukru we krwi i słabymi jelitami. Gulab jamun to małe pączki skąpane w słodkim syropie i pochodzą z Indii. To świąteczny deser na specjalne okazje, na przykład ślub. Powstaje on z mleka, cukru, mąki oraz syropu różanego. Ze składników tych wyrabia się gęste ciasto. Ameryka łacińska brigaderios spotkacie je na każdej prawdziwej brazylijskiej imprezie. Legenda o powstaniu brygaderios mówi iż stworzono je w 1940 roku w czasie kampanii prezydenckiej. Jedno jest pewne, słodycze do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Churos to tradycyjny meksykański smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu pręcików. Z ciasta parzonego wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaję z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym. Afryka marokańska pastilla według legendy do Maroka receptura trafiła z hiszpańskiej Andaluzji. Bastilla to słodkie ciasto, które wypełnia się farszem, najczęściej mięsnym. Koeksisters to ciasto z południowej Afryki. Przygotowywane w bardzo unikalny sposób. Najpierw wąskie paski ciasta skręcane są w warkocze, smażone w tłuszczu, później moczone w słodkim syropie z dodatkiem świeżego imbiru albo cynamonu. Trudno odmówić dzieciom słodyczy. Maluchy po prostu uwielbiają wszystko to co pyszne, dlatego warto szukać zamienników i wybierać zdrowe przekąski dla dzieci, które nie zawierają cukru. Znajomi wpadają na imprezę? Nie musisz brać wolnego dnia, by przygotować dla nich coś pysznego. Poznaj przepisy na bajecznie proste przekąski, które można zaserwować znajomym w domu. Oto kilka przepisów. Zapiekanki z ciasta francuskiego. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 kulki mozzarelli, 15 różnokolorowych pomidorków koktajlowych, gałązka rozmarynu, 50 g pestek dyni, 100 g czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sałatka królewska składniki 300 g wędzonej szynki, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, 150 g selera konserwowego, 3 jajka, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Ostatnio w moim ogrodzie zorganizowałem zabawę dla dzieci i dorosłych. Polegała ona na strąceniu specjalnie przygotowanej kuli wypełnionej różnymi słodyczami i zebraniu ich jak najwięcej, a wszyscy mieli zasłonięte oczy. Później trzeba było zgadywać z jakiego kraju one pochodzą było przy tym dużo śmiechu i zabawy. Główne cele kulinarno edukacyjnych konkursów polegają na tym, aby zainteresować młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zachęcanie do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań oraz odkrywanie kulinarnego dziedzictwa. Przedawkowywanie słodzików może wywoływać biegunkę i wymioty, bóle brzucha, alergię i zawroty głowy. Lipidy tłuszcze nie są alergenami, chociaż w sporadycznych przypadkach olej może być zanieczyszczony związkami o budowie białkowej. Popularne słodkości. Owoce, ciasteczka owsiane, czekoladki z awokado, orzechy, ciasteczka bananowe. Jeżeli lubisz poznawać tradycyjne przysmaki z różnych stron świata, najlepiej sprawdzić się w quizie, powodzenia. Tak naprawdę nie łatwo jest określić konkretny moment ich pojawienia się. Wiadomo tylko, że pojawiły się już w starożytności. Po dziś dzień słodycze należą do jednych z ludzkich słabości, bo przecież im więcej ich jemy tym bardziej ich pragniemy. Kuchnia jest fantastycznym miejscem do rozwoju małego człowieka. Dziecko uczy się samodzielności, rozwija małą motorykę, poznaję nowe smaki i nabywa coraz więcej umiejętności. To też jeden ze sposobów na wzmocnienie więzi rodzica z dzieckiem. Czytanie przepisów to podstawowa umiejętność, którą powinien opanować adept sztuki gotowania. Znajomość miar jest niezbędna. W końcu przepisy zawierają informacje o ilościach składników. Dlatego warto zaopatrzyć się w wagę kuchenną oraz naczynie z miarką. Zapraszam wszystkich do rodzinnego tworzenia nowych tradycji związanych z dniem dziecka. Wszystkie nasze nowe wynalazki i tradycję najlepiej udokumentować zrobionym zdjęciem, które zawsze można umieścić w albumie. Jedzenie jako część kultury, jest od zarania dziejów priorytetową, warunkującą przetrwanie człowieka podstawową funkcją życia. Zachęcam wszystkich do dzielenia się własnymi doświadczeniami eksperymentowania z nowymi przepisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz