Ograniczenie marnowania żywności ma istotne znaczenie dla systemu żywnościowego i jego bezpieczeństwa na całym świecie. Marnowanie żywności jest jednym z priorytetowych i bardzo trudnych zadań XXI wieku. Zjawisko to powoduje to, że degradujemy środowisko przez bezsensowną emisje gazów cieplarnianych oraz szkodliwych substancji, uwalnianych w czasie produkcji żywności, która nie jest skonsumowana.
Wykorzystanie resztek słodyczy jest sposobem nie tylko na oszczędność, ale dbamy tym sposobem o środowisko oraz ograniczamy marnotrawienie. Kreatywne podejście do resztek słodyczy pozwala nam na przygotowanie nowych, ciekawych przekąsek dzięki, którym zmniejszymy ilość wyrzucanej żywności. W przyrządzaniu słodkości z resztek ograniczyć nas może tylko nasza wyobraźnia. Tworzenie przekąsek z resztek słodyczy może być idealną okazją, żeby rozwijać swoje cukiernicze zdolności, a dodatkowo możemy zaskoczyć domowników oraz znajomych dobrym pomysłem na oryginalny deser. Poniżej przedstawiam kilka inspiracji na podarowanie słodyczom drugiego życia.
Pomysły na wykorzystanie resztek czekolady
Czekolada to smakołyk, któremu trudno się oprzeć, ale zdarza się, że mamy jej zbyt dużo w różnej formie i wielu smakach. Nigdy, więc jej nie wyrzucajcie, ponieważ można ją kreatywnie wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest jej topienie. Taka rozpuszczona czekolada to doskonała baza do tworzenia różnych przekąsek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Przyrządzić możemy np. ulubione owoce lub orzechy w czekoladzie. Zalewamy wybrany produkt rozpuszczoną czekoladą i odkładamy, aby zastygł. Rozpuszczoną czekoladę możemy także wykorzystać do zrobienia czekoladowego fondue- wystarczy, że do płynnej czekolady dodamy trochę śmietanki i będziemy podgrzewać na wolnym ogniu. W takim fondue można maczać kawałki ciasta, ciasteczka, owoce czy pianki. Stopioną czekoladę możemy użyć jako dodatek do różnych potraw takich jak gofry czy naleśniki, a wtedy będą o smaku czekoladowym. Należy dodać jej trochę do ciasta przed smażeniem. Z takiej czekolady możemy przyrządzić różne napoje- dla dzieci mleko czekoladowe, a dla dorosłych czekoladową kawę. Dodajemy niewielką ilość do wymienionych produktów i mieszamy. Najprościej przerobić resztki czekolady na polewę lub sos i będzie wtedy idealną dekoracją tortów, ciast, ciasteczek czy lodów. Możemy przygotować również gorąca czekoladę, a do wzmocnienia smaku dodajcie wanilię, chili, cynamon czy pomarańczę. Warto zrobić lekki mus czekoladowy, który można wykorzystać do ciasta lub przyrządzenia deseru w pucharku z dodatkiem ciasteczek i owoców. Resztek czekolady wcale nie musimy topić, aby zrobić z niej nowe słodkości. Pomysłów jest naprawdę sporo, wystarczy tylko trochę cierpliwości oraz chęci i można stworzyć w domu czekoladki, pralinki, muffinki, cake popsy, makaroniki, lody czy brownie. Z resztek czekolady łatwo zrobić pyszne ciasto lub krem do tortu, a im więcej słodyczy mamy do pozbycia się to nasz deser końcowy będzie bardziej wyrazisty. Pozostałości czekolady można wykorzystać do upieczenia domowej granoli, która będzie chrupiąca, znacznie zdrowsza i zachwycająca smakiem. Inspiracji na wykorzystanie resztek czekolady jest wiele, więc przed wyrzuceniem jej do śmieci zastanówcie się, czy jednak jej nie użyć do przyrządzenia smacznej przekąski. Najlepiej jest eksperymentować i tworzyć własne wersje słodkości.
Zastosowanie resztek cukierków
Nie wyrzucajcie niezjedzonych cukierków, ponieważ można je przetworzyć i przygotować nowe przysmaki. Oto kilka interesujących pomysłów:
-możemy je przekształcić w dekoracje szczególnie gdy mają różne ciekawe kształty, mogą zostać doskonałym produktem do stworzenia ozdób na ciasta, ciasteczka, babeczki, a gdy cukierki rozpuścimy, uzyskamy kolorowe polewy, których można użyć do dekoracji wszelakich deserów,
-warto zrobić własne lizaki, mając do dyspozycji różnorakie rodzaje cukierków, możemy je rozpuścić, dodać patyczki do lizaków i zaczekać, aż zastygną. W ten sposób zrobimy nowe przekąski o ciekawym smaku oraz kształcie,
-możemy wykorzystać je jako dodatek do gorących napojów, dodając rozpuszczone w wodzie cukierki do kawy lub herbaty uzyskamy interesujący aromat oraz podkręcimy smak,
-spróbujmy stworzyć mieszankę smakową: z resztek wielu rodzajów cukierków możemy zrobić własny mix smakowy, wystarczy, że cukierki rozdrobnimy na mniejsze kawałki i połączymy ze sobą. Taką mieszankę warto wykorzystać do lodowych deserów czy jogurtów,
-możemy zrobić syrop- cukierki o podobnych smakach należy rozpuścić, a następnie użyć do nalewek, koktajli, lub jako dodatek do domowych kompotów czy dżemów, uzyskamy wtedy intensywny i unikalny smak.
Ponowne wykorzystanie ciast i ciasteczek
Jest to idealny pomysł na zmniejszenie marnowania żywności, a także dobry sposób na urozmaicenie smaku naszych deserów. Ciasta i ciasteczka możemy użyć jako kruszonkę do lodów czy jogurtów, wystarczy, że różnego rodzaju produkty pokruszymy na mniejsze kawałeczki i przed podaniem posypiemy naszą przekąskę. Dla wzbogacenia smaku można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, startą czekoladę czy cynamon. Resztki ciastek możemy wykorzystać również jako bazę do sernika. Gdy już rozdrobnimy ciasteczka, musimy je wymieszać z roztopionym masłem. Masa musi mieć konsystencję mokrego piasku i wtedy możemy przełożyć ją do formy, równo rozprowadzić i schłodzić, a później przygotowujemy już masę serową.
Do przygotowania spodu do sernika warto wypróbować różne rodzaje ciastek jak herbatniki, biszkopty, ciastka czekoladowe czy owsiane, ponieważ możemy wtedy stworzyć nowe smaki oraz tekstury znanych klasycznych nam deserów albo zrobić całkiem nowe, oryginalne smakołyki.
Ciastka mogą być składnikiem kreatywnych deserów takich jak trufle czy parfait, ponieważ w szybki i łatwy sposób dzięki nim możemy stworzyć te efektowne desery. W tych smakołykach warto wykorzystać różnorakie smaki nie tylko samych ciastek, ale również serków, jogurtów, kremów, oraz wszelkich dodatków, gdyż w ten sposób stworzymy innowacyjne smaki oraz niesamowite struktury. Ciastka są bardzo wszechstronnym składnikiem, więc każdy może spróbować zrobić swój ulubiony, niepowtarzalny deser.
Słodkie przekąski z resztek słodyczy
Łączenie różnych resztek słodyczy takich jak czekolada, cukierki, ciastka w jedną przekąskę to świetny pomysł na wykorzystanie niezjedzonych, zalegających słodkości. Próbując różnych połączeń, możemy stworzyć smaczne i niepowtarzalne przysmaki. Mieszając dowolne produkty, możemy zrobić np. własne batony czekoladowe. Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z posiekanymi ciastkami, cukierkami, opcjonalnie z orzechami lub innymi dodatkami. Po przełożeniu na blaszkę tylko jeszcze trzeba je schłodzić, do momentu, aż stwardnieją. Z mieszanych resztek słodyczy najprościej zrobić trufle- pokruszone ciastka, ciasteczka, herbatniki należy wymieszać z kremem czekoladowym czy masłem orzechowym tak, aby powstała plastyczna masa, z której uformujemy kulki. Na koniec zanurzamy je w wybranej posypce (kakao, wiórki, orzechy, polewa) i schładzamy. Możemy przyrządzić inne różne desery lub ciasta, wystarczy trochę inspiracji i nowe pyszności będą zachwycały rodzinę i znajomych, a przy okazji nic nie będzie się marnować.
Do zrobienia 'energy balls' doskonale sprawdzą się resztki słodyczy. Te dość popularne kulki są obłędne w smaku. Klasyczne kuleczki mają prosty skład i są łatwe do przyrządzenia. Łączymy zmielone płatki owsiane z posiekanymi orzechami, bakaliami, resztkami czekolad, ciastkami, masłem orzechowym. Z powstałej masy robimy małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach lub kakao. Przekąska jest gotowa po schłodzeniu. Składniki możemy dowolnie zmieniać w zależności od tego co akurat mamy do wykorzystania, więc za każdym razem otrzymujemy inny, nowy smak kuleczek.
Wykorzystanie słodyczy w daniach głównych
Użycie np. czekolady do przyszykowania głównych dań może okazać się interesującym połączeniem smaków. Przykładowo do klasycznego Chili con carne dodaje się czekoladę ciemną, którą łączy się z takimi składnikami jak mielona wołowina, fasola, pomidory, cebula, czosnek, oraz przyprawy. Dzięki czekoladzie uzyskujemy głębszy smak i podkręcamy ostrość dania.
Dodanie czekolady do sosu meksykańskiego Mole Poblano, który składa się między innymi z papryki chili ancho, pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw (pieprz, cynamon, anyż, goździki) pozwala na otrzymanie ciekawego oraz wyszukanego smaku.
Słodycze z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania np. pomysłowych sałatek owocowych. Łącząc pokrojone owoce (ulubione czy sezonowe) z kawałkami czekolady i jogurtem lub śmietanką stworzymy niepowtarzalny oraz wyśmienity deser. Słodycze możemy połączyć z różnymi: owocami, orzechami i innymi bakaliami, serkami, jogurtami, śmietaną, lodami, przyprawami, sosami, kremami, twarogiem. Liczy się wyobraźnia i pomysł, ale mieszając smaki, musimy być ostrożni, aby pewna równowaga między smakami jednak została zachowana.
Porady dotyczące przechowywania i bezpieczeństwa żywności
Stosując się do kilku prostych wskazówek odnośnie tego jak przechowywać słodycze zapewnimy sobie i innym zdrowie oraz bezpieczne przysmaki. Najlepiej gdy:
-czekoladę będziemy trzymać w suchym i chłodnym miejscu tylko nie w lodówce, ponieważ wtedy tworzy się na niej biały nalot i zmienia się jej smak, a opakowanie powinno być szczelne, żeby czekolada nie przesiąkła innymi zapachami,
-ciastka schowamy do hermetycznych opakowań, żeby nie wysychały i nie były wilgotne,
-ciasta przechowywane będą w lodówce i w specjalnych pojemnikach, a szczególnie te z kremami i polewami. Bezpiecznie będzie gdy zjemy je w przeciągu kilku dni. Niektóre ciasta można zamrozić, wtedy zyskamy dłuższy czas na ich przechowanie,
-cukierki nie będą wystawione na światło słoneczne oraz zostawimy je w suchym i chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, a będą dłużej świeże i się nie rozpuszczą,
-żelki oraz gumy przechowywane będą w hermetycznym opakowaniu, aby nie wyschły. Gdy jest gorąco, można trzymać je w lodówce.
Jak rozpoznać, że słodycze nadają się do wyrzucenia?
Musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy, między innymi na typ słodyczy i w jaki sposób były przechowywane oraz oznaki zepsucia się. Zaniepokoić nas może:
-data ważności- gdy słodycze są już przeterminowane najlepiej ich nie jeść,
-kolor- gdy zmienia się barwa, może to oznaczać psucie się,
-pleśń- wtedy słodyczy nie wolno jeść i trzeba je wyrzucić,
-zapach- gdy czujemy nieprzyjemną albo dziwną woń to znaczy, że słodyczy nie należy spożywać,
-konsystencja- nie należy jeść słodyczy, które są twarde, a miały być miękkie i odwrotnie, ponieważ mogą być już nieodpowiednie do zjedzenia,
-smak- gdy jest inny niż zazwyczaj lepiej nie jeść takich słodyczy.
Podsumowując resztki słodyczy, można wykorzystać do przygotowania kreatywnych przepisów, przyrządzając wiele ciast, ciasteczek, deserów, napojów, różnych posypek, ozdób, dekoracji, zdrowych przekąsek, sałatek owocowych. Dzięki takim działaniom jesteśmy w stanie stworzyć smaczne oraz unikalne smakołyki, a eksperymentując z resztkami słodyczy nie tylko, przyczyniamy się do ochrony planety, ale także oszczędzamy pieniądze i odkrywamy nowe smaki, więc zachęcam do działania, ponieważ nawet mała ilość wykorzystywanych ponownie resztek słodyczy ma duże znaczenie w zmniejszeniu marnowania zasobów oraz żywności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz