Ciastka jako symbol rozmowy. Jak dzielić się słodkościami podczas Światowego Dnia Słuchania?
Światowy Dzień Słuchania jest obchodzony od niedawna, bo zaledwie od 2016 roku. Obchodzony jest on 18 lipca -jest to dzień, w którym urodził się R. Murray Schafer -kanadyjski kompozytor, pedagog muzyczny, a także jeden z założycieli ruchu Acoustic Ecology oraz badacz pejzażu dźwiękowego, czyli ideologii mówiącej o konieczności ochrony środowiska przed zanieczyszczeniem dźwiękiem.
Wydaje nam się, że tę umiejętność słuchania naturalnie każdy z nas posada, ale prawda jest inna. Taką umiejętność słuchania jest cechą nabytą. Jest to forma skupienia na rozmówcy, której uczymy się całe życie. Taką umiejętność nabywamy stopniowo i warto nad nią uważnie popracować. Nieraz stwierdzamy, -"słyszysz mnie, ale nie słuchasz" -mówimy tak do swoich partnerów, do dzieci.
Czynniki zakłócające odbiór słyszanego przekazu mogą pojawić się w wyniku zniekształceń generowanych przez dźwięki otoczenia, szum informacyjny i wiele innych. Często istotniejszym problemem jest gotowość do zrozumienia drugiego człowieka.
Pomimo otaczającej rozmówców ciszy, może dojść do braku możliwości przekazania emocji, a często tworzenia się poczucia izolacji jednej ze stron.
Przyczyną problemu jest mowa ciała, a więc niewerbalny sposób, w jaki reagujemy na naszego rozmówcę. Nasz rozmówca może się poczuć niesłuchanym przez to, że nie pozwalamy mu tego odczuć. Istnieją sposoby, by wbrew temu co robimy, możemy dać poczucie naszemu rozmówcy, że jest wysłuchiwany. Rozmówca, który przekazuje nam ważne informacje, lub dzieli się swoimi problemami, to możemy prostymi gestami wyrazić swoje zainteresowanie przez skinienie głową, utrzymanie kontaktu wzrokowego, co potwierdzi nasze skupienie na rozmowie.
Bardzo często najważniejsza jest właśnie mowa niewerbalna, która decyduje o odczuciach naszego rozmówcy.
Brak posiadania umiejętności słuchania, bywa jedną z głównych przyczyn nieporozumienia w związkach, wzajemnych relacjach. Bowiem dobre relacje opierają się przede wszystkim na komunikacji dwustronnej – czyli zarówno mówieniu, jak i słuchaniu.
Ciastka jako symbol rozmowy.
Ciasta od dawna były nierozerwalnym elementem rodzinnych celebracji świąt, rodzinnych spotkań, przyjacielskich rozmów przy kawie. Te pyszne wypieki zawsze kuszą nas swoim aromatem i zachwycają różnorodnością smaków.
Od starożytności po współczesność, ciasta były i są obecne w kuchniach różnych kultur. Historia wypieku ciast sięga tysiącleci wstecz, odkąd to ludzie zaczęli eksperymentować z mąką, miodem, oraz innymi naturalnymi składnikami, by tworzyć proste i smaczne wypieki.
Tak to na przestrzeni lat, ciasta stały się symbolem gościnności, radością dzielenia się tą słodyczą z bliskimi i przyjaciółmi. W ciągu wieków sztuka cukiernicza ewoluowała, wzbogacając się o nowe smaki, techniki i formy prezentacji. Podczas towarzyskich spotkań, trudno sobie wyobrazić by zabrakło czegoś słodkiego do przekąszenia. Tak to się stało tradycją, że przy naszych rozmowach z bliskimi prócz kawy, to właśnie na talerzach znajdzie się kawałek pysznego ciasta lub pyszne ciasteczka Dr Gerarda.
Wybór odpowiednich ciastek na Światowy Dzień Słuchania.
Współcześnie na rynku jest bardzo duży wybór ciast, ciastek, które oferują producenci tych apetycznych dodatków do naszych spotkań w ten Światowy Dzień Słuchania. Wyroby zakładów cukierniczych obecnie są w stanie zaspokoić różne gusta i preferencje nas, - konsumentów.
Oto niektóre propozycje ciastek, które proponuje na takie spotkanie z dużej oferty producenta ciastek, - Dr Gerarda.
-Ciastka biszkoptowe:
Delikatne i puszyste biszkopty, które stanowią bazę dla wielu rodzajów ciastek, różnią się masą oraz rodzajem polewy, są to:
-Kremówka dekorowana -śmietankowo -morelowa,
-śmietankowo-truskawkowa,
-czekoladowo -wiśniowa,
-Pałeczki kremowo -morelowe,
-Pałeczki kremowo -truskawkowe,
-Biszkopty Jaśki,
-Biszkopty Pasja wiśniowa.
-Ciastka kruche, to delikatne, kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, często wypełnione owocami lub kremami:
-Listki Kruche Maślane,
-Listki Kruche Kakaowe.
-Listki z Cukrem i Polewą,
-Herbatniki RING,
-Herbatniki RING Maślany
-Herbatniki Pretzel.
-Herbatniki Alusie,
-Rogaliki Pudrowane,
-Mini Rogaliki,
-Tropical Coconut,
-Tartaletki Kakao & Kawa.
Miłośnikom słonych przekąsek polecam takie wyroby Dr Gerarda jak:
-Crackers Onion,
-Krakersy solone,
-Crackers Classic.
Przygotowanie do spotkania.
Gdy przegotowujmy ciasto na takie spotkanie, to warto wcześniej dowiedzieć się o ewentualnych alergiach czy dietach naszych gości. Możemy również poinformować, z jakich składników ciasta zostały przygotowane, by uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych gości.
Oprócz pięknie przygotowanej dekoracji stołu to zaserwowanie pięknego i smacznego ciasta zapewne najbardziej zachwyci gości.
Jeżeli planujemy spotkania, to pamiętajmy, by zaprosić gości odpowiednio wcześniej, by każdy mógł sobie zaplanować czas na nasze spotkanie.
Dawniej było zwyczajem wysyłanie zaproszeń, ale w dzisiejszych czasach możemy to zrobić , wysyłając e-mail, SMS, lub zadzwonić.
Najlepiej wypadają spotkania organizowane ad-hoc -co prawda w dzisiejszych czasach, to właśnie o nie jest najbardziej trudno. Tak to jakoś się dzieje, że ludzie mają dla siebie mało czasu, a szkoda, bo tak szybko odchodzą.
Przepis na proste ciastka do rozmów.
Poniżej podaję przepis na szybki, łatwy do wykonania, sernik na spotkania w te gorące dni.
Kremowy sernik na zimno z mascarpone.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli Pryncypałki dr Gerard (3 sztuki wafli wykorzystaj do dekoracji, opcjonalnie spód ciasta przygotuj z Pryncypałki Kokosowe)
250 g serka mascarpone
150 g serka kremowego, naturalnego
300 g śmietanki kremówki 30%
2 białe czekolady
ziarenka z 1 laski wanilii
owoce sezonowe do dekoracji
świeża mięta
tortownica o średnicy 24 cm
Polewa:
70 g czekolady mlecznej
40 g śmietanki kremówki 30%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownicę o średnicy 24cm posmaruj olejem, nadmiar wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na spód wyłóż pokruszone wafelki Pryncypałki, tak żeby pokryły dno tortownicy.
Do osobnej miski włóż serek mascarpone, serek kremowy, ziarenka z laski wanilii i dolej śmietanę. Miksuj do momentu, aż masa zrobi się zwarta i puszysta (około 5-7 minut).
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu się czekolady odstaw na chwilę, żeby przestygła.
Do masy z serka mascarpone dolej czekoladę i miksuj całość do połączenia się składników. Przygotowaną masę przelej do tortownicy, wierzch ciasta wygładź. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść ze śmietanką, a następnie odstaw do przestygnięcia, żeby nabrała gęstszej konsystencji i polej nią ciasto. Aby uzyskać efekt lejącej się czekolady, należy przed dekorowaniem wstawić ciasto na 30 minut do zamrażarki.
Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami, wafelkami Pryncypałki oraz listkami świeżej mięty i jadalnymi kwiatami.
Smacznego!
Powyższy przepis pochodzi ze strony https://drgerard.eu/przepisy/kremowy-sernik-na-zimno-z-mascarpone/
Wiele prostych i pysznych przepisów właśnie tam możemy znaleźć, które po wykonaniu będą zapewne smakować naszym zaproszonym gościom.
Dekorowanie i serwowanie ciastek.
Dekorowanie ciastek obecnie urosło do niemal sztuki. Na rynku możemy kupić wiele pomocnych narzędzi i produktów, dzięki którym możemy osiągnąć niepowtarzalne efekty. Proponowane są lukry, czekolady, posypki w różnych kształtach i kolorach, barwniki spożywcze, kolorowy cukier, gotowe dekoracje cukiernicze oraz szablony. Z narzędzi możemy zakupić szpryce, rękawy cukiernicze i pisaki. Najbardziej popularnym sposobem dekorowania ciastek, jest ich lukrowanie. Do dekoracji ciastek najbardziej polecany jest lukier Królewski, tzw. Royal Icing, który szybko zastyga, jest trwały, tworzy na powierzchni ciastka gładką i twardą powierzchnię. Ponadto z tego lukru robione są różne dekoracje jak: jadalne kwiaty, liście, figurki.
Ciastka będą również pięknie wyglądaly gdy zostaną oblane czekoladową polewą, a następnie udekorowane za pomocą posypek w różnych kolorach i kształtach, brokatu jadalnego, wiórków kokosowych, płatków migdałów, pokruszonych orzechów, grubego cukru. Posypek możemy użyć według własnych preferencji smakowych i pomysłu udekorowania.
Aby zaproszeni goście byli pod wrażeniem, należy pamiętać o odpowiednim podaniu tych słodkości przygotowanych przez nas. Ciastka dobrze jest podawać na eleganckim talerzu do ciast, paterze lub ozdobnej tacy. Do podania ciastek najlepiej sprawdzi się patera o wyższych krawędziach, gdyż nasze pyszności na pewno nie zsuną się podczas przenoszenia.
Ciasta i ciasteczka o wiele lepiej będą wyglądały na specjalnym naczyniu niż na zwykłym talerzu obiadowym.
Tworzenie atmosfery sprzyjającej rozmowie.
Ważne, by do rozmowy stworzyć odpowiednią atmosferę, która będzie dobrze wpływać na naszych rozmówców. Nie może to być głośna muzyka, czy też agresywne oświetlenie, wszystko musi być w sferze umiarkowanego klimatu. Muzyka łagodzi obyczaje i też sprzyja towarzyskim rozmowom, ale musi być tłem naszej rozmowy. Podgrzewanie atmosfery rozmowy przejawia się zwykle pod postacią podenerwowania, podnoszenia głosu, ostrego tonu, zdenerwowania, gniewu oraz ostrych słów.
Bieżąca kontrola atmosfery pozwala na dobre i skuteczne komunikowanie się wszystkich rozmówców.
Aktywne słuchanie podczas spotkania.
Podczas spotkania należy delikatnie panować, by nie wszyscy naraz próbowali zabierać głos. Takie przekrzykiwanie wprowadza nieład i brak wzajemnego zrozumienia.
W sytuacji, gdy rozmówca przekazuje nam ważne informacje lub dzieli się swoimi przeżyciami, pamiętajmy o tak prostych czynnościach jak skinienie głową oraz utrzymywanie kontaktu wzrokowego, który podkreśla, że w pełni skupiamy się na rozmowie, a nie na otaczającej nas rzeczywistości. Bardzo często najważniejsza jest właśnie mowa niewerbalna, która decyduje o odczuciach naszego rozmówcy.
Podsumowanie spotkania.
Podsumowując nasze spotkanie, należy pamiętać o zasadzie, by w maksymalnym stopniu unikać prób oceniania rozmówcy, przenoszenia swoich własnych poglądów lub wręcz chęci zmiany poglądów drugiej osoby. Choć zachowanie całkowitej bezstronności może być bardzo trudne, to pozwala na większą otwartość w kontaktach międzyludzkich.
Umiejętność prowadzenia dialogu, bardzo przydaje się w życiu. W obecnych czasach występuje duży problem w nawiązywaniu bezpośrednich relacji -rozmów. Bardzo często zdarza się tak, że w wyniku nieśmiałości mamy problem z nawiązaniem kontaktu z drugim człowiekiem. Dlatego warto wiedzieć, jak rozmawiać z ludźmi. Najważniejszą rzeczą jest otwarcie się na innych, angażowanie się w rozmowę i przede wszystkim aktywne słuchanie. Staraj się zrozumieć rozmówcę, należy pozwolić mu powiedzieć co myśli. Należy pamiętać, że podstawą relacji jest zrozumienie. Często bywa, że ludzie nie szanują odmiennego zdania drugiej osoby, choć każdy ma prawo do swojego zdania. Ważne, by to prawo uszanować, pomimo odmiennego poglądu na dany temat. Okazywanie zainteresowania poprzez kontakt wzrokowy, zadawanie pytania, czy skupienie się wyłącznie na rozmówcy to przepis na sukces. Dzięki zachowaniu tych kilku wskazówek możemy być pewni, że następne spotkanie, które będziemy organizować, zapewne będzie równie udane i przyjemne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz