sobota, 27 lipca 2024

Kulinarne podróże. Tradycyjne ciastka z różnych krajów do spróbowania z przyjaciółmi

Wielkimi krokami zbliża się światowy dzień przyjaźni. Warto w tym czasie docenić więź, która łączy najlepszych przyjaciół. Przyjaźń jest źródłem wielu pozytywnych emocji, takich jak radość i szczęście. Mając u boku przyjaciela, znacznie łatwiej cieszyć się życiem. Nie tylko sprawia on, że nie czujemy się samotni, ale także potrafi wesprzeć nas w trudnych chwilach. Prawdziwa przyjaźń to cenny dar, z którego powinniśmy się cieszyć nie tylko od święta. Światowy dzień przyjaźni obchodzimy 30 lipca. Skorzystaj z okazji i pokaż, jak bardzo doceniasz swojego przyjaciela lub przyjaciółkę. Wspólny posiłek, tylko tyle i aż tyle. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, tylko we dwoje lub z przyjaciółmi. Im częściej z kimś zasiadasz do stołu, tym mocniejsze więzi budujesz z drugą osobą. Jedzenie po prostu zbliża ludzi i jest świetnym tłem do rozmów o wszystkim. Jeśli więc czekasz z kolacją, aż twoja połowa wróci z pracy, w bardzo prosty i symboliczny sposób pokazujesz jej, jak bardzo ci zależy by spędzić ten czas z nią. Jeśli zastanawiacie się jakie wypieki są najbardziej charakterystyczne dla danego kraju, oto kilka z różnych zakątków świata. Skandynawia słynie z prostych domowych wypieków, a są nimi cynamonowe ślimaki z drożdżowego ciasta. We Francji wszyscy zajadają się plackiem jogurtowym, jego nawet pieką dzieci. W Meksyku najpopularniejszym jest ciasto tres leches. Austria i Niemcy uwielbiają dostojne ciasta z kilkoma warstwami kremu. Zapraszam wszystkich czytelników do wspólnego świętowania bardzo ciekawego święta jakim jest międzynarodowy dzień przyjaźni. Możemy go spędzić z przyjacielem lub przyjaciółką przygotowując tradycyjne ciastka z różnych stron świata. Bardzo mocno zachęcam wszystkich do odkrywania nowych smaków i kultury innych narodów. Zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego o jedzeniu i tworzeniu różnych dań oraz o słodkich wypiekach. Małe okrągłe kolorowe i bardzo słodkie macarones to jeden z flagowych przysmaków kuchni francuskiej. Mimo że ich historia księga prawdopodobnie czasów średniowiecznych, największy boom na nie miał miejsce w latach 90 ubiegłego wieku. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa maccarone oznaczającego pastę, co nawiązuje do pasty migdałowej, która jest jednym ze składników tej pyszności. Oryginalnie przysmak ten po raz pierwszy pojawił się na ziemiach włoskich w XVIII wieku. W 1533 roku makaroniki przywieźli do Francji mnisi oraz cukiernicy Katarzyny Medycejskiej. W 1830 roku makaroniki przybrały formę, którą mają do dzisiaj. Przepis składniki: 3 białka, 100 g cukru, 100 g cukru pudru, 125 g zmielonych drobno migdałów, szczypta soli. Smaki macarones: truskawkowe, płatki róż, sycylijska pistacja, orzech laskowy, mango kokos, lawendowe, z solą himalajską, biała czekolada, z czekoladą z Madagaskaru, z poziomkami, czekoladowe z chili. Biscotti najbardziej znany deser tradycyjnej kuchni włoskiej, zawierający dużą ilość migdałów. Piecze się je dwukrotnie dzięki czemu są chrupiące. W 1691 roku były produkowane w Pizie i były bez migdałów. Składniki: 60 g roztopionego masła, 60 g cukru, 1 jajko, 110 g mąki, łyżka cukru waniliowego, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 białko. Doskonale spiszą się jako odpowiedni deser, czy słodka przekąska do kawy lub herbaty. Weź ciastko i delikatnie zanurz w napoju. Jeżeli chcesz je spróbować we włoskim stylu kup butelkę wino i delikatnie je w nim mocz. Polvorones to pyszne hiszpańskie ciastka z migdałami, które są tradycyjnie przygotowywane na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od słowa polvo, co oznacza proszek ponieważ ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach jak proszek. Składniki: 350 g mąki pszennej, 90 g mąki migdałowej, 130 g smalcu, 70 g cukru pudru, 50 g migdałów w płatkach, 1/2 łyżeczka cynamonu. We Włoszech po bożonarodzeniowym posiłku, stół zapełnia się świątecznymi słodyczami polverones. Kaurabiedos Greckie ciasteczka, które królują na stołach bożonarodzeniowych. Święta przede wszystkim wyczuwa się w cukierniach które pękają w szwach od świątecznych wypieków i tych ciasteczek. Składniki: 300 g miękkiego masła, 200 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 300 ml oliwy, 200 ml brandy, 2 żółtka, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300 g grubo posiekanych migdałów, 1 szklanka cukru pudru. Przygotowuję się je na Boże Narodzenie i większe święta rodzinne. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Składniki: 250 g mąki pszennej, 85 g zmielonych migdałów, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 1 łyżka proszku do pieczenia, 200 ml płynnego miodu, 25 g masła. Pierniki można lukrować, ozdobić kolorowym cukrem. Ostatnio moja koleżanka zaprosiła do siebie 10 przyjaciół w tym mnie. Ponieważ postanowiła zorganizować pieczenie tradycyjnych ciastek. Bardzo dobrze się na tym znała bo ukończyła szkołę cukierniczą. Jak już wszystkie składniki razem wymieszaliśmy oczywiście pod okiem naszej ekspertki, później włożyliśmy je do pieca. Po upieczeniu okazało się że wyszły nam przepyszne usiedliśmy przy stole rozmawialiśmy i je jedliśmy. Stół można ozdobić paterami, ozdobnymi talerzami, wazonami, figurkami. Razem z żoną obowiązki podczas pieczenia mamy takie że ja przygotowuję składniki, a ona robi resztę na końcu wszystko zmywam. Ci co nie potrafią piec zawsze mogą robić coś innego na przykład zmywać, tak można zachęcić ich do pomocy w kuchni. Ostatnio byłem w świetlicy osiedlowej, gdzie była zorganizowana degustacja ciastek z całego świata. Najlepiej ćwiczy się na znanych smakach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by trenować chociażby na różnych rodzajach lodów. Zachęcam wszystkich moich przyjaciół do podzielenia się swoimi ulubionymi przepisami na ciastka z rodzinnych tradycji. Przeważnie w domu w jakiejś szafce kuchennej mamy różne przepisy, zamiast kilkunastu osobno najlepiej stworzyć własną książkę kucharską. Pieczenie i gotowanie w towarzystwie to doskonała okazja żeby okazać sobie miłość i cieszyć się swoją obecnością. Wpływ wspólnego gotowania to wyjątkowa okazja do spontanicznych gestów ale i kulinarnej kreatywności. Możesz swobodnie zmienić składniki czy formułę podania dobrze znanego dania. Podczas pieczenia ciastek z różnych stron świata, zawsze możemy się o nich dowiedzieć kiedy powstały i jak wpłynęły na kulturę. Najlepsze do dzisiaj są przepisy babci, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Okazuje się że kuchnia tradycyjna łączy pokolenia. Podczas kulinarnych pokazów który został przeprowadzony innowacyjną metodą, a mianowicie uczestnicy nie przygotowywali fizycznie potraw, a po prostu się spotkali wymienili przepisami z tych starych pożółkłych zeszytów. Kto nie pamięta jak kiedyś taki zeszyt z przepisami był na wagę złota. Przypominam że kulinarne podróże dają nam dużo korzyści, na przykład możemy dowiedzieć się dużo o pieczeniu ciastek. Zachęcam wszystkich do spróbowania zamieszczonych w artykule przepisów wraz ze swoimi przyjaciółmi. Proszę wszystkich czytelników o komentarze jak wy pieczecie tradycyjne ciasteczka. Zachęcam wszystkich czytelników do przesyłania zdjęć z wszystkich kulinarnych podróży. Można powiedzieć że przyjaźń jest jak ciastko jak się podzielimy tym czy tym to życie będzie o wiele lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz