poniedziałek, 22 lipca 2024

Międzynarodowy dzień owoców. Jakie owoce najlepiej łączą się z ciastem.

 1 lipca obchodzimy między narodowy dzień owoców. Święto to zapoczątkowali obchodzić niemieccy studenci w 2007 roku i tak pozostało ono w naszych kalendarzach. Jednakże w tym tekście nie będę zajmował się genezą czy też historią powstania tego święta tylko czymś zgoła innym, a mianowicie owocami jako dodatkami do wypieków.

Przecież każdy z nas wie iż to właśnie owoce podnoszą walory smakowe w naszych ciastach. Sam owoc dodany do ciast tak jak już wspomniałem powyżej to nie tylko zaakcentowanie danego smaku lecz i także wzbogacenie go w witaminy i dobroczynne minerały.

Każda pani domu wie, że dobrze dobrany owoc do danego ciasta to coś ważnego, a jakie do danego wypieku najlepiej dodawać to jest już coś co jest wpajane przy okazji rodzinnego pieczenia, kiedy to rodzice lub rodzic uczą pociechy gospodarzenia w kuchni. Owoce dodane do ciast i także w sposób znakomity podnoszą walory smakowe dając rozkosz naszemu podniebieniu i kubkom smakowym. Bogactwo witamin zawartych w owocach , a użytych do naszych wypieków dają nam i także dużo energii tak potrzebnej każdego dnia do naszego funkcjonowania. Nie sposób nawet jeszcze nie napomknąć do wydaje mi się i też ważnego tematu jakim jest sam koloryt owoców, a co za tym i idzie i naszego ciasta.

W tym punkcie zajmiemy się klasycznymi połączeniami owoców i ciast tak popularnymi na całym świecie.

Truskawki i śmietana w ciasteczkach maślanych.

Maliny i czekolada w brownie

Jabłka i cynamon w ciasteczkach owsianych.

Jak wynika z powyższego zestawienia to zawarte poszczególne owoce w danych ciastach stanowią znakomite uzupełnienie wypieku, więc nie ma się czemu dziwić ich popularności. Należy jeszcze do tego dodać iż owoce te należą do grupy owoców miękkich. Zapewne po ich spróbowaniu każdy swoimi receptorami smakowymi poczuje ich słodycz co sprawia, że znakomicie nadają się do różnego rodzaju ciast, a szczególnie do kombinacji podanej powyżej.

Teraz przyszła kolej na napisanie kilku słów dotyczących egzotycznych owoców w ciastach.

Mango w ciasteczkach kokosowych

Marakuja w ciasteczkach cytrynowych

Pitaja w bezglutenowych ciasteczkach migdałowych

Przy obecnej globalizacji kiedy to transport morski czy też lądowy dociera w niemal każdy zakątek poszczególnego kraju możemy się cieszyć świeżymi i soczystymi owocami z całego świata. Zapewne robienie takich wypieków z egzotycznych owoców przyniesie nam nowe doznania smakowe, a co za tym idzie wzbogaci to nasz smak. Zawarte w tych owocach witaminy, minerały oraz błonnik przyczyni się do lepszego naszego samopoczucia i stanu fizycznego. Więc jeśli to możliwe to nie sięgajmy tylko po rodzime owoce lecz i wzbogacajmy i naszą dietę o owoce egzotyczne zawarte w cieście i traktujmy to jako dobrą przekąskę, która podładuje nasze baterie. Jeśli to możliwe to i dysponujemy jakimś wolnym czasem, a chyba prawie każdy znajdzie go odrobinę w weekend to spróbujmy stworzyć powyższą kombinację ciasta z owocami i zapewne wyjdzie nam to na zdrowie.

Dodajmy jeszcze, że eksplozja smaków zawartych w podanym powyżej zestawieniu powinna zaspokoić gusta najwybredniejszych osób, a więc tak jak wspomniałem powyżej pieczmy i dodawajmy te owoce do ciast.

Nie zapomnijmy jeszcze skrobnąć kilku słów o owocach sezonowych w ciastach.

Wiosna. Rabarbar i truskawki

Lato. Jagody i brzoskwinie

Jesień. Jabłka i gruszki

Zima. Pomarańcze i żurawina

Każde z tych owoców sezonowych nadaje się do zapewne do tak lubianego przez nas ciasta drożdżowego, a ten wypiek to zapewne zna każda gospodyni domu. Połączenie tych rodzimych owoców w danym sezonie roku kiedy są one dostępne na każdym bazarku i obniża znacznie jego cenę, a dostępne są zaraz po zerwaniu i to przyczynia się do ich świeżości. Obecnie zaczął się sezon na jagodzianki i któż z nas ich nie lubi, ale tak jak zostało powiedziane każdy sezon to pora na inny owoc i jego zastosowanie w cieście. Nawet jeśli nie mamy pomysłu na dany wypiek to możemy się posłużyć internetem, a tam znajdziemy mnogość przepisów na sezonowe przepisy.

Punkt ten poświęćmy zagadnieniu jakie owoce najlepiej dobrać do ciast.

Każdy z nas potrafi rozpoznać dojrzały owoc, najczęściej odbywa się to poprzez jego obejrzenie i stwierdzeniu jego koloru, a niekiedy i wielkości i miękkości. Grono takich owoców przechowujemy w naszych zamrażarkach i tu następuje pytanie czy takie owoce nadają się do wypieku. Porzeczka, jagody czy też truskawki, to tylko, niektóre owoce, które przechowujemy w zamrażarkach. Oczywiste jest iż i te owoce możemy zamrożone dodawać do naszych ciast, tylko trzeba pamiętać aby nie dodawać ich za dużo bo podczas rozmrażania w trakcie pieczenia będzie wydobywać się z nich woda i może powstać zakalec. To taka rada i chyba istotna, jednakże jak już nam wiadomo to tak owoce mrożone i ciasto to dobre połączenie. Skoro napisaliśmy parę słów o owocach mrożonych to teraz coś o owocach suszonych. I one, także znakomicie nadają się do wypieków. Chyba najpopularniejsza to suszona żurawina, a w cieście drożdżowym sprawdzi się znakomicie. Mnogość zastosowania owoców mrożonych czy też suszonych w cieście jest tak duża i rozmai ta iż poświęcone są temu różnego rodzaju opracowania.

Podajmy teraz kilka przepisów na ciasto z owocami.

Przepis na ciasteczka owsiane z jabłkami.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zdrowe-ciasteczka-owsiane-z-jablkami-i-cynamon

em

Przepis na ciasteczka czekoladowe z malinami.

https://w-siodmym-niebie.pl/ciasteczka-czekoladowe-z-malinami/

Przepis na ciasteczka kokosowe z mango.

https://ugotuj.to/ugotuj/175559320/ciasteczka+kokosowe+przekladane+kremem+mango/p/

Czas podzielić się kilkoma praktycznymi radami na następujące tematy.

Jak uniknąć rozmoknięcia ciastek?

Jak zachować świeżość owoców w ciastkach?

Jak przechowywać owocowe ciastka?

Odnośnie pierwszego tematu to jest na to pewien sposób i to nadzwyczaj łatwy, a mianowicie, należy ciasto obsypać bułką tartą albo mąką ziemniaczaną.

Odnośnie dalszych zagadnień to i na to też jest sposób. Należy pamiętać aby owe ciasto nie przechowywać w wilgotnym miejscu oraz nasłonecznionym, a najlepiej jak je będziemy przechowywać w lodówce. Jeszcze lepiej jak je umieścimy w szczelnym pudełku, bo jak wiemy i w lodówce i także odbywa się parowanie, a to powinno pozwolić na jego dłuższe przechowywanie. Jednakże jak wiemy to każdy prowiant ma określony czas przechowywania, a z racji iż nasze ciasto jest z owocami to starajmy się je jak najszybciej skonsumować.

I tak dotarliśmy do podsumowania wpisu.

Jak wynika z tego tekstu to zastosowanie owoców w cieście to wcale nie coś niezwykłego, a wręcz codzienność i właśnie do takiej kombinacji składników chciałbym zachęcić osoby je czytające. Jak zostało to tu napisane owoce w cieście oprócz podnoszenia walorów smakowych dodając mu odpowiednią nutkę smakową, jednocześnie wzbogacając o dobrotliwe witaminy.

Jeszcze raz chciałbym zachęcić do robienia wypieków z owocami. U mnie w domu też królują owe wypieki i nie wyobrażam sobie chwilki rozkoszy w podniebieniu bez nich. Staram się urozmaicać wypieki o owoce sezonowe do czego i także już tu namawiałem.

Ciekawy jestem jak to wygląda w waszych domach i może podzielicie się tymi wiadomościami w komentarzach do czego zachęcam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz