środa, 31 lipca 2024

między narodowy dzień owoc

Międzynarodowy Dzień Owoców. Jakie owoce najlepiej łączą się z ciastkami?

1. Wprowadzenie

Wybór daty 1 lipca na Międzynarodowy Dzień Owoców nie jest przypadkowy – to środek lata, a więc czas, kiedy dostępność świeżych owoców jest największa. Celem tego wyjątkowego święta jest promowanie regularnego spożywania owoców oraz zachęcenie ludzi do ich częstszego włączania do diety. Jedzenie owoców ma wiele zalet, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim, owoce są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają nasz układ odpornościowy, poprawiają stan skóry oraz chronią przed chorobami. Zawarte w owocach błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i przyczynia się do uczucia sytości, co może być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi. Regularne spożywanie owoców może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów oraz pewnych rodzajów nowotworów. Dzięki naturalnym cukrom owoce są zdrową alternatywą dla przetworzonych słodyczy. Dostarczają one energii i poprawiają nastrój.

2. Dlaczego owoce i ciastka to idealne połączenie?

Świeże, suszone, mrożone czy w puszkach – ile ludzi tyle diet i smaków, ale lubią je wszyscy. Przez lata znane jako surowe i zdrowe źródła witamin, z czasem nauczyliśmy się je wykorzystywać i dzisiaj możemy cieszyć się różnymi zastosowa­niami owoców.Bardzo wygodną, wydajną i smaczną formą wykorzystywaną często w słodkiej produkcji ciast, są pulpy i przeciery. Jest to produkt pozwalający na ogranicze­nie strat ilościowych na skórkach i niejadal­nych częściach owoców, jak pestki. Korzy­stanie z dobrej jakości gotowych pulp to oszczędność czasu i pieniędzy. Kolejną ich zaletą jest możliwość łączenia wielu odmian tego samego owocu co przekłada się na jakość i smak ciastek.

3. Klasyczne połączenia owoców z ciastkami

Placek z musem truskawkowym i śmietaną na ciasteczkach maślanych:

Pyszny placek na zimno bez pieczenia. Idealny na upalne dni ale nie tylko.

Połączenie maślanych ciasteczek z musem truskawkowym i śmietaną jest rewelacyjne.

Placek możemy przygotować o każdej porze roku gdyż mus możemy również zrobić z mrożonych truskawek :)

Maliny i czekolada w brownie:

Wilgotne ciasto czekoladowe z malinami,wyborne połączenie soczystej maliny i czekoladowego aromatu · Inspirowany smakiem znanego deseru - Brownie z malinami · Doskonała przekąska dla dorosłych i dzieci.

Jabłka i cynamon w ciastkach owsianych:

Ciasteczka owsiane z dodatkiem jabłka i cynamonu - miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Szybkie do przygotowania.Dominują smak cynamonu, przełanany zapachem i aromatem jabłka.

4. Egzotyczne owoce w ciastkach

Należą do nich, m.in. kiwi, mango, ananas, awokado, arbuz, banan, melon, karambola, smoczy owoc czy pomarańcze,

Mango w ciasteczkach kokosowych:

Czyli np kokosowy pudding z tapioki z musem mango,

Marakuja w ciasteczkach cytrynowych

Ciasto dzięki syropowi na bazie soku cytrynowego i miąższu marakui jest bardzo odświeżające. Świetnie smakuje samodzielnie lub z kleksem bitej śmietany.

Pitaja w bezglutenowych ciasteczkach migdałowych

Wygląd zewnętrzny może sugerować ostry, wyrazisty smak jednak to tylko pozory. Miąższ jest miękki, lekko mazisty w zależności od stopnia dojrzałości. Smak można by opisać jako orzeźwiający, subtelny, a jednocześnie przełamany łagodną słodyczą. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak skrzyżowanie kiwi z gruszką.Szczególnie smaczny w połaczeniu z ciasrczkami migdałowymi .

Smaki te są unikalne ze względu na pochodzenie ,ale także na walory estetyczne , różnorodność ,i ich pochdzenie , które zaskoczą i zaspokoją wybredne podniebienia, wielu smakoszy.

5. Owoce sezonowe. Jakie owoce są najlepsze w danym okresie roku?

Wiosna. Rabarbar i truskawki:

Deserowy klasyk przełomu wiosny i lata, czyli czasu, kiedy sezon na rabarbar i truskawki w pełni ,chociaż zdarza mi się robić to ciasto już w maju i używać do niego mrożonych truskawek.Przepis jest banalny, ale może cię go jeszcze uprościć i upiec tę tartę bez formy, po prostu na blaszce z piekarnika.

Lato. Jagody i brzoskwinie:

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast.

Jesień. Jabłka i gruszki:

Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie.

Zima. Pomarańcze i żurawina:

Wilgotne ciasto pomarańczowe z żurawiną i pistacjami, taki odrobinę 'keks’ żurawinowy. Pachnące pomarańczami i pomarańczowym lukrem. Błyskawiczne do przygotowania – jak w przepisie na muffiny wystarczy wymieszać składniki. Długo utrzymuje świeżość. Tak wspaniałe, że po prostu nie można się od niego oderwać, polecam każdemu!

Sezonowość ma istotny wpływ na smaku świeżych warzyw oraz składników odżywczych owoców. Owoce i warzywa zbierane w sezonie dojrzewają naturalnie, co przekłada się na lepszy smak, intensywniejszy aromat oraz wyższą zawartość witamin i minerałów, co daje wyśmienity mix w ciastkach i ciasteczkach , podbija aronmat i smak, przypomina na o kazdej prze roku , owocami i aromatami zawartymi w wypiekach.

6. Jak wybrać najlepsze owoce do ciastek?

Swierze:

Owoce to przede wszystkim naturalne źródło składników odżywczych, w tym pełnowartościowych witamin, takich jak witamina C czy witaminy z grupy B. To świetna i niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska, która powinna znajdować się w diecie każdego z nas. Świeże owoce to produkty nieprzetworzone, a więc bezpieczne dla osób zmagających się z cukrzycą, stanami przedcukrzycowymi czy innymi zaburzeniami hormonalnymi, które mają bezpośredni związek ze spożywaną żywnością. Są zazwyczaj opcją mało kaloryczną, a przy tym charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością wody i przeciwutleniaczy, co wpływa na budowanie naturalnej bariery odpornościowej.

Suszone:

Suszone owoce są produktami dość kalorycznymi o wysokim indeksie glikemicznym. Dlaczego? Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą procesów produkcyjnych, w trakcie których następuje zdecydowane zmniejszenie zawartości wody w danym owocu.Wybór pomiędzy owocami suszonymi i świeżymi jest niebywale trudny, bowiem każde z nich mają zarówno wady, jak i zalety. Osoby, które nie zmagają się z chorobami bezpośrednio związanymi z codzienną dietą, mogą spożywać zarówno owoce w wersji suszonej, jak i świeżej.

Jak rozpoznać dojrzałość owocu?

Owoce, które osiągnęły dojrzałość zbiorczą nadają się do zbioru. Opóźnienie zbioru spowoduje między innymi skrócenie okresu przechowywania. Najprostszą i najbardziej uniwersalną metodą określania stopnia dojrzałości owoców jest test skrobiowy.

Zatem:

Jest wiele owoców, które idealnie pasują do deserów, ciast i innych wypieków. Najbardziej znanymi i pospolitymi owocami wykorzystywanymi do wypieków są jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Z jabłek najbardziej rozpoznawalnym oraz najsmaczniejszym wypiekiem jest szarlotka bądź jabłecznik.

7. Przepisy na owocowe ciastka

Przepis na ciasteczka owsiane z jabłkami:

Składniki:

 ok. 10 sztuk

100 g płatków owsianych błyskawicznych*

90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

odrobina soli

1 jajko

2 łyżki masła lub oleju kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego

110 ml miodu lub syropu klonowego

1 jabłko

Przygotowywanie:

Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.

Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.

Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.

 

Międzynarodowy Dzień Owoców to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i cieszenia się zdrowymi, owocowymi ciastkami.Zachęcam Państwa do experymętowania z owocami , przypomni to smak każdego owocu danego miesiąca , nie nam osoby która nie znajdzie swojego smaku , nawet te najwybredniejsze podniebiena ,ukoją swoje kubki smakowe ,zajadając te pyszne kompozycje.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz