czwartek, 25 lipca 2024

Dzień Cioci i Wujka z dr Gerard. Jak uczynić ten dzień niezapomnianym?

 WPROWADZENIE.

          W dzisiejszym wpisie będzie mowa o Dniu Cioci i Wujka. Dlaczego warto pamiętać o tym święcie. Jak można zaplanować uroczystość. Będę wspominał jakie słodycze mogą stanowić idealny prezent. Poniżej zamieszczę kilka prostych przepisów na słodkie desery.

          Jak większość nowoczesnych świąt Dzień Cioci i Wujka przywędrował do nas zza oceanu. W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest od wielu lat. W Polsce ustalono, że będziemy go obchodzić 3 lipca. Zapamiętajcie tą datę. Każdy z Nas ma kochanych bliskich, którzy wcześniej nie mieli swojego święta. Tego dnia możemy im podziękować za to, że są, że dbają i troszczą się o Nas. Obdarowując ich słodyczami dr Gerard, możemy wyrazić Naszą wdzięczność.

 

PLANOWANIE IDEALNEGO DNIA.

          Czy lubicie planowanie imprez, które organizujecie? Czy lubicie spontan? Osobiście jestem z Tych poukładanych. Wolę mieć wszystko zaplanowane. Tym bardzie, że mowa jest o imprezie dla większej liczby gości. Babcie są dwie, Mama jest jedna. Cioci i Wujków tych rodzonych i tych przysposobionych może być sporo. Dlatego musimy wcześniej wszystko przemyśleć: miejsce wydarzenia, datę i godzinę. Musimy wziąć pod uwagę każdą osobę, gdzie pracuje, gdzie mieszka, kiedy może mieć wolny dzień. Jedynie pogody nie zaplanujemy.

          Początek lipca to czas urlopów. Zarówno Ciocie i Wujkowie mogą wyjechać. Ale równie dobrze mogą nie mieć wolnego w „robocie”. Jak każda impreza latem i ta odbędzie się na działce. Planując nie możemy zapomnieć o personalizacji słodyczy. Musimy wziąć pod uwagę stan zdrowia, diety oraz gusta naszych gości.

 

PRZYGOTOWANIE SŁODKICH UPOMINKÓW.

          Chciałbym jako prezenty zaproponować słodycze dr Gerard. Producent ten w swojej ofercie ma ciastka dla każdego. Od biszkoptów przez kruche ciastka do ciastek nadziewanych oraz z czekoladkami. Słodycze te mogą być dawane wprost jako prezent lub w kompozycji w koszu czy boksie.

          Moja lista gości jest dość długa, nie każdy lubi takie same ciastka. Dlatego zaproponuję kilka produktów dr Gerard, które są na mojej liście zakupów.

  • Pryncypałki
  • Pryncytorcik
  • Torcik czekoladowo – zbożowy
  • Rolls Rolls Cream „Zebra”
  • Bambino
  • Maltikeks Chocolate
  • Ring
  • Pasja w wielu odmianach
  • ChcoCool Cream
  • Kremówka w wielu odmianach
  • Pierniki.

          Dużo tego? Nie to tylko wybrane przeze mnie słodycze dla moich gości. Wybór jest większy. Odsyłam Was na stronę https://drgerard.eu/nasze-produkty/. Tam znajdziecie słodycze: zbożowe, słone przekąski, dla dzieci, świąteczne, mniej i bardziej czekoladowe, z lub bez cukru.

          Mając taki wybór słodyczy oraz długą listę gości, musiałem pomyśleć o personalizacji prezentów. Jak to zrobić najłatwiej? Mogę kupić zestawy kolorowych pudełek. Mogę zapakować w kolorową folię. Mogę przygotować indywidualne boksy. Albo na papierze samoprzylepnym wydrukować etykietkę. Taka naklejka nie jest złym pomysłem. Można tam zamieścić kilka miłych słów albo podziękowań prosto z serca.

 

ORGANIZACJA PRZYJĘCIA.

          Mamy już ustaloną datę i godzinę. Kolejnym krokiem jest zaproszenie gości na uroczystość z okazji Dnia Cioci i Wujka. Na liście poza głównymi aktorami mam jeszcze Babicie i Dziadka, własne oraz zaproszone dzieciątka. Dla tych osób również mam przewidziane drobne niespodzianki. Jak możecie się domyślać, nie wszyscy goście mieszkają w pobliżu. Dlatego zaproszenia będą w formie twarzą w twarz, telefoniczne oraz za pomocą poczty. Ten ostatni sposób zarezerwowany jest (nie chcę nikogo obrazić) dla osób „starszych”. Przywiązanych do tradycyjnego sposobu komunikowania się i przesyłania zaproszeń.

          Jak wcześniej wspomniałem, impreza ma się odbyć na powietrzu. W otoczeniu drzew, kwiatów, zieleni. Jednak można upiększyć to miejsce ozdobnymi girlandami, kolorowymi lampionami oraz balonami. Wygląd stołu i zastawę również mogą podyktować światowe trendy. Wszystkie inspiracje można znaleźć w Internecie. Osobiście lubię meble i dekoracje przygotowane we własnym zakresie. Stoły z drewnianych palet. Krzesła z drewnianych skrzynek itd.

          Menu, które przygotowałem to nie tylko mięso z grilla, ale również pieczone warzywa, lemoniada, świeże owoce. Do kawy przewidziałem lody, słodkie desery oraz ciasta i ciastka. Do wykonania tych słodkości wykorzystam słodycze dr Gerard oraz przepisy ze strony internetowej tego producenta, https://drgerard.eu/przepisy-kulinarne/.  

 

PRZEPISY NA DESERY Z CIASTKAMI DR GERARD.

          Chciałbym podzielić się z Wami kilkoma prostymi przepisami:

DESER Z MALINAMI I HERBATNIKAMI RING.

Składniki:

  • 9 sztuk herbatników Ring
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Szklanka malin
  • Szklanka borówek

 

Przygotowanie:

          Umyte maliny rozgniatamy i układamy na spodzie pucharków. Następnie nalewamy jogurt naturalny. Wcześniej rozdrobnione herbatniki Ring nakładamy na warstwę jogurtu. Kolejnym krokiem jest ułożenie warstwy borówek. Na wierzch wylewamy resztę jogurtu i posypujemy cukrem i pozostałą częścią herbatników. Tak przygotowane desery odkładamy do lodówki.

 

MUFINKI Z WAFELKAMI PRYNCYPAŁKAMI

Składniki:

  • 10 wafelków Pryncypałki
  • 30 dag mąki
  • Dwa jajka kurze
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • Szczypta soli
  • Szklanka maślanki
  • Szklanka cukru
  • Odrobina płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

          Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski. W drugim naczyniu miksujemy maślankę z olejem i żółtkami jaj. Białka jaj ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pryncypałki kroimy na niewielką kostkę. Płatki migdałowe potnij na małe kawałki. Do masy z maślanki i żółtek przesyp sypie składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj migdały i wafelki Pryncypałki. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj. Tak przygotowaną masę na mufinki przełóż do foremki wyłożonej papilotami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

DESER Z BISZKOPTAMI PAŁECZKI KREMOWE.

Składniki:

  • 16 biszkoptów Pałeczki Kremowe dr Gerard
  • 20 dag mascarpone
  • 20 dag malin
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 ml kremówki
  • 70 ml syropu owocowego
  • Do dekoracji kakao i listki mięty

 

Przygotowanie:

          Maliny umyj i potnij na małe kawałki. Ubij kremówkę na sztywno. Dodaj cukier puder i stopniowo mascarpone. Na spodzie pucharków ułóż po dwie Pałeczki Kremowe. Następnie obfito polej je syropem owocowym. Gdy biszkopty wchłoną syrop, możesz nałożyć warstwę masy mascarpone oraz malin. Następnie ułóż kolejne Pałeczki i polej je syropem. Potem nałóż warstwę masy i owoców. Na wierzchu posyp kakao i ułóż listki mięty jako dekorację. Gotowe deserki odstaw do lodówki.

 

          Jak mogliście się przekonać do dekoracji używam najczęściej pokruszonych orzechów, migdałów, herbatników. Jednak inni lubią nałożyć kawałki owoców lub galaretkę albo bitą śmietanę. Wybór należy do Was.

 

AKTYWNOŚCI I ZABAWY.

          Jako że moja impreza będzie na działce, wspólne przygotowanie nie wchodzi w grę. Jednak można zaangażować najmłodszych do wspólnego dekorowania deserów. Pomysł mam taki, aby maluchy pomogły mi dekorować działkę balonami i przygotować ściankę do zdjęć. Dorośli raczej wolą pogadać na tematy wszelakie. Dzieci jednak mogłyby się nudzić. Dlatego można zaproponować zabawę w państwa miasta, gry z nagrodami w postaci słodyczy dr Gerard. W rezerwie należy mieć zabawy planszowe: 5 sekund, Wirus, Domówka czy Monopoly. W moim przypadku nie może zabraknąć muzyki i tańców.

 

PREZENTACJA I SERWOWANIE CIASTEK.

          Naszych gości będziemy witać u progu, wręczając upominki ze słodyczami dr Gerard. Każda zaproszona osoba dostanie indywidualny upominek. Każda niespodzianka będzie ozdobiona liścikiem ze słowami uznania i wdzięczności dla Cioci i Wujka. Dania gorące będą podawane przez moją Żonę i mnie. Wszystkie chłodne przekąski i deserki na stół będą nosić starsze dzieci w galowych strojach. Prawie jak w francuskiej restauracji.

 

DZIĘKCZYNIENIE I WYRAŻENIE WDZIĘCZNOŚCI.

          Dziękczynienie i wyrażenie wdzięczności – czy to bufonada? Czy jest to przesada? W każdej rodzinie jest różnie. Są bliżsi sercu lub mało znaczący członkowie. Jednak na to święto zapraszamy tylko tych, których kochamy i są dla nas ważni. Dlatego warto od czasu do czasu dać im to do zrozumienia. Jeżeli nie mamy odwagi powiedzieć im tego wprost, to taka uroczystość jest idealną okazją, aby to odczuli.

          Jeżeli brak nam słów lub nie jesteśmy dobrymi mówcami. Możemy do każdej słodkości przyczepić liścik lub nakleić etykietkę z cytatem z Klasyków literatury.

 

PODSUMOWANIE DNIA.

          Jeżeli spotkanie z okazji Dnia Cioci i Wujka uda się choćby w połowie tak dobrze jak sobie wyobrażam. To wizyta potrwa do późnej nocy. Będzie trudno nam się rozstać bez uzgodnienia kolejnego terminu wspólnej biesiady. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny lipiec. Do końca wakacji jeszcze ponad miesiąc, więc może jeszcze przed szkołą powtórzymy imprezę.

          Widząc jak w przygotowania angażują się moi najbliżsi, Dzień Cioci i Wujka z dr Gerard stanie się naszą rodzinną tradycją. Tego będę się trzymał.


          A jak u Was, czy znaliście to święto? Czy i jak je obchodzicie? Jeśli nie, czy mój tekst może Was zainteresował, zainspirował? Może macie swoje plany na ten dzień? Podzielcie się ze Mną swoimi doświadczeniami. Chętnie przeczytam co myślicie na ten temat? Chętnie odpowiem Wam na zadane pytania. Pozdrawiam 

 

         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz