Geneza Tłustego Czwartku i tradycja jedzenia pączków
Tłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Jego geneza wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec zimy i nadejście wiosny, spożywając tłuste potrawy i pijąc wino. Jednak początkowo pączki przygotowywane były nie na słodko tylko wytrawnie i nadziewane słoniną lub mięsem.
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków, zwanych wtedy pampuchami, stał się powszechny w XVII wieku, głównie w miastach i dworach. Na wsiach zaczęto go obchodzić pod koniec XIX w. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tym dniu w ogóle nie zje pączka, nie będzie mieć szczęścia w nadchodzącym roku. W Polsce Tłusty Czwartek obchodzimy w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Święto jest ruchome, a jego data zależy od daty Wielkanocy.
Czy ciastka dr Gerard, mogą stanowić smaczną alternatywę?
Jak najbardziej, ponieważ firma ta oferuje różnorodność smaków oraz duży wybór ciastek, więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Tradycyjne pączki możemy zamienić na kruche ciastka, wafelki, herbatniki, biszkopty z różnym nadzieniem lub kremem oraz polewą, albo ciastka w czekoladzie i z dodatkami orzechów, wiórków kokosowych, cukru, galaretki.
Dlaczego warto rozważyć zamienniki pączków?
Tłusty Czwartek kojarzy się przede wszystkim z pączkami, ale nie nie stoi na przeszkodzie, aby w tym dniu zamiast klasycznego oraz kalorycznego przysmaku przygotować lub kupić inne słodkości. Istnieje wiele różnych smaków oraz form słodyczy. Do wyboru są na przykład muffiny, kruche ciastka, rogaliki, pieczone owoce, batoniki z musli, gofry. Decydując się na zamienniki, możemy poeksperymentować ze składnikami oraz przyprawami i stworzyć słodkie smakołyki według własnego uznania. Przygotowując inne słodkości, dodatkowo oszczędzamy czas, a dostępność w sklepach wielu produktów, które idealnie sprawdzą się, zamiast pączków jest ratunkiem dla osób, które nie chcą spędzać dłuższego czasu w kuchni. Dodatkowo zamienniki umożliwiają dopasowanie słodkich przysmaków do konkretnych potrzeb w szczególności gdy nie możemy lub nie chcemy jeść pączków ze względu na naszą dietę i dlatego wybierając wersje pieczonych deserów z wykorzystaniem naturalnych słodzików, zdrowszej mąki, możemy przygotować pyszności dostosowane do własnych wymagań smakowych oraz sposobu odżywiania.
Przegląd słodkości dr Gerard.
Firma dr Gerard ma do zaoferowania sporą ilość różnego rodzaju ciastek. Do popularnych kategorii należą:
-markizy: herbatniki przekładane kremami o różnych smakach np. Mafijne Duo- kakaowe herbatniki z kremem śmietankowym i czekoladowym,
-wafle- kruche, klasyczne wafle np. Pryncypałki- wafelki z kremem kakaowym dekorowane czekoladą mleczną,
-kruche ciastka- herbatniki maślane, kakaowe, z polewą, z cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, np. Listki kruche kakaowe,
-ciastka z nadzieniem- są to produkty z kremem, galaretką i skorupką kakaową np. Pasja wiśniowa,
-ciastka czekoladowe takie jak Mafijne Brownie- to herbatniki przekładane, mocno czekoladowe albo Mafijne Duet Choco- herbatniki przełożone kremem czekoladowym,
-biszkopty z nadzieniem- np. Jaśki- kwadratowe biszkopty z owocowym nadzieniem oraz polewą kakaową.
Wybór ciastek od dr Gerard jest urozmaicony, więc w Tłusty Czwartek słodkich przyjemności raczej nie będzie brakować niezależnie od tego, na jakie słodycze się zdecydujemy. Wszystkie produkty tej firmy będą idealną alternatywą pączków i będzie równie słodko.
Jak serwować ciotka dr Gerard w Tłusty Czwartek?
Do serwowana ciekawego bufetu ciasteczkowego można stworzyć strefę degustacji gdzie będzie można spróbować wielu rodzajów ciastek od dr Gerard. Układając ciastka na półmiskach, łatwiej je posegregujemy i podzielimy na kategorię np. czekoladowe, kruche czy z nadzieniem. Ustawiając tabliczki z nazwami słodkości i ich krótkim opisem z pewnością zachęcimy gości do degustacji. Zwykłe kruche ciastka możemy dodatkowo udekorować polewą oraz posypkami. Polewa może być:
-czekoladowa- gorzka, biała lub mleczna i każda z nich doskonale łączy się z wieloma ciastkami,
-owocowa- białą czekoladę należy rozpuścić i dodać sok np. malinowy,
-karmelowa- płynny karmel lub masa kajmakowa,
-lukrowa- cukier puder łączymy z sokiem z cytryny.
Jako posypkę często wykorzystuje się
-posiekane orzechy (migdały, włoskie, laskowe), które dodają chrupkości,
-suszone owoce (żurawina, rodzynki, śliwki, daktyle), nadają wyrazisty smak,
-wiórki kokosowe idealnie smakują z karmelem, białą lub gorzką czekoladą,
-kolorowe cukierki- dodadzą słodkości oraz efektywnego wyglądu.
Samodzielne dekorowanie ciastek pozwoli na tworzenie indywidualnych zestawów degustacyjnych, a ciastka zostaną podane w wyjątkowy sposób.
Serwowanie ciastek od dr Gerard, zamiast tradycyjnych pączków można urozmaicić, dodając personalizację smakową. Wykorzystując krem (mascarpone, budyń, bita śmietana), świeże owoce (banany, maliny, truskawki), sos (owocowy, karmelowy, czekoladowy), wystarczy posmarować lub przełożyć ciastko albo ciastka wybranym dodatkiem, ozdobić posypkami, owocami czy sosem. Podanie ciastek w takim wydaniu sprawi, że Tłusty Czwartek będzie słodziutki oraz bardzo pomysłowy.
Pomysły na kreatywne połączenia
Sposobów na ciekawe połączenie ciastek i innych składników jest mnóstwo, wystarczy trochę kreatywności i można stworzyć pyszne desery. Niepowtarzalne słodkości przyrządzimy, łącząc:
Ciastka+ bita śmietana: w pucharku lub na talerzyku:
-warstwy pokruszonych ciastek, nasączam kawą i przekładam bitą śmietaną oraz kakao i tak powstanie ciasteczkowe tiramisu,
-ciastka przekładam bitą śmietaną, owocami oraz polewą czekoladową i otrzymamy szybki tort,
-zblendowane ciastka z mlekiem przelewam do pucharka oraz dekoruję bitą śmietaną i ciasteczkowy shake gotowy,
-w słoiczku układam naprzemiennie warstwy rozdrobnionych ciastek, bitej śmietany, owoców oraz karmelu i mamy pyszny deser.
Ciastka + owoce: łączenie chrupiącego i świeżego smaku
-klasyczne oraz delikatne zestawienie ciastek maślanych z truskawkami i bitą śmietaną, które przygotujesz na wiele sposobów, według własnego uznania,
-ciastka kakaowe w połączeniu z malinami to doskonała propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków,
-ciastka kruche podane z pieczonymi jabłkami i cynamonem to idealne zestawienie chrupiących ciastek z korzennym smakiem.
Ciastka pokruszone jako dodatek:
-do lodów, deserów lodowych, koktajli- jako posypka,
-do naleśników i gofrów jako dodatek do ciasta lub posypka na wierzch z ulubionym syropem albo bitą śmietaną,
-do muffinek oraz ciastek jako dodatek do ciasta przed pieczeniem albo chrupiąca posypka na wierzch,
-na sernik bez pieczenia: ciastka pokruszyć na spód, lub wykorzystać jako warstwy między masą serową albo jako posypkę na wierzch.
Zdrowsze warianty słodszych przekąsek
Przygotowując słodkości na Tłusty Czwartek w zdrowszej wersji najlepiej wykorzystać produkty od dr Gerard, a także naturalne dodatki. Oto ciekawe propozycje takich połączeń:
-herbatniki z jogurtem i owocami- wybierz ciastka od dr Gerard, nałóż jogurt naturalny i udekoruj świeżymi owocami- najlepiej ulubionymi,
-herbatniki od dr Gerard pokrusz, wymieszaj z płatkami owsianymi, miodem i bakaliami. Z powstałej masy formuj np. batoniki i wstaw do lodówki, żeby się schłodziły,
-rozdrobnij wybrane ciastka (najlepiej bez dodatków) od dr Gerard i dodaj je do jogurtu naturalnego wymieszanego z kakao. Dla fanów chrupkości można dodać posiekane orzechy włoskie czy migdały.
Organizacja Tłustego Czwartku w gronie rodziny i znajomych
W Tłusty Czwartek oprócz spożywania pączków z rodziną i przyjaciółmi można zorganizować zabawy degustacyjne takie jak:
-zgadnij, jaki to smak
Przygotuj różne smaki pączków i ciastek. Osoba zgadująca ma związane oczy, po spróbowaniu próbuje zgadnąć smak wylosowanego smakołyku, oczywiście wygrywa ten, kto odgadnie najwięcej smaków,
-turniej smakosza
Przyszykuj różne polewy, posypki, kremy oraz słodycze, a zadaniem uczestników jest stworzenie najpyszniejszego połączenia, oceniany jest smak oraz wygląd,
-testowanie pączków
Smakowanie różnych pączków takich z piekarni oraz domowych i przyznawanie im punktów, za lepszy smak.
Świętowanie w taki sposób będzie smaczniejsze i na pewno zabawne, a przy okazji spędzimy czas w gronie najbliższych.
W trosce o potrzeby osób niewidomych przy organizacji Tłustego Czwartku można wykorzystać proste metody na oznaczenie talerzy z pączkami i innymi smakołykami, aby osoby niewidome miały możliwość rozpoznania i spróbowania różnych smaków. Oto sposoby na:
-oznaczenie dotykowe: można wykorzystać naklejki z wypukłymi kształtami, które odpowiadałyby różnym smakom.
-audiodeskrypcja i aplikacje: wykorzystując nagrania głosowe z krótkimi opisami smaków i tekstur, możemy je odtworzyć w dowolnym czasie z telefonu. Jeśli smaki słodkości są opisane, można użyć aplikacji, które rozpoznają tekst.
Kreatywne połączenia smaków
Przygotowując słodkości na dzień pączka, warto przyszykować wiele produktów tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Mile widziane będą:
-różnorodne pączki: klasyczne (z różą, lukrem), z nadzieniem (budyniowym, czekoladowym), fit (pieczone zamiast smażone),
-ciastka i chrupiące wypieki: tradycyjne faworki (z lukrem, pudrem, cynamonem, kakao), ciastka kruche (klasyczne, z nadzieniem, polewą).
Oraz dodatki takie jak:
-konfitury w różnych smakach,
-sosy czekoladowe, waniliowe,
-bita śmietana,
-różne kremy,
-słony karmel,
-orzechy,
Dzięki nim każdy stworzy swoje własne zestawienie smakowe albo spróbuje całkiem nowych wariantów.
Serwowanie różnych napojów
-klasyczna kawa lub herbata o różnych smakach,
-gorąca czekolada,
-koktajle owocowe,
aby w pełni uzupełnić i wzbogacić wybrane smaki pączków lub innych słodkości.
Porównanie: pączki vs dr Gerard
Smak
-pączki to klasyczne wypieki najczęściej nadziewane marmoladą, budyniem lub czekoladą, doskonałe dla wielbicieli słodkich, drożdżowych wypieków,
-ciastka dr Gerard to duży wybór smaków oraz rodzajów od kruchych, po czekoladowe, z kremami i nadzieniami, z dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych, polewy kakaowej.
Ciastka mają więcej smaków, a pączek to tradycyjny wybór.
Kaloryczność
-pączki mają około 300- 400 kcal (1 sztuka) w zależności od nadzienia,
-ciastka dr Gerard zależy od rodzaju, ale od 50 do 150 kcal (1 sztuka)
Ciastka są lepszym wariantem gdy liczymy kalorie.
Konsystencja
-pączki są puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką, ale szybko tracą świeżość,
-ciastka od dr Gerard są kruche, chrupiące lub delikatne (zależy, które wybieramy) i dłużej są świeże.
Więcej uniwersalne są ciastka ze względu na trwałość i różnorodność.
Czy ciastka mogą zastąpić pączki?
W zależności od naszych preferencji jeśli chcemy uczcić Tłusty Czwartek w sposób tradycyjny, to pączków nie da się zastąpić. Wariantem może się okazać połączenie obu opcji, ponieważ możemy podać pączki jako pierwszy deser, a ciastka jako dodatek. A najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie jednej i drugiej opcji, wtedy każdy będzie mógł zdecydować, co wybiera na deser główny, a co będzie dodatkiem.
Najprostsze sposoby na dodanie tłustości do ciastek dr Gerard
Najłatwiejszym sposobem będzie przygotowanie szybkich dipów, słodkich posypek i lukrów takich jak np.
-dip czekoladowy: wystarczy rozpuścić czekoladę ze śmietanką lub masłem, opcjonalnie można dodać ekstrakt waniliowy,
-dip karmelowy: w rondelku podgrzewaj masę kajmakową ze śmietanką lub mlekiem,
-polewa cytrynowa: cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i sokiem z cytryny,
-posypki: wykorzystaj klasyczne cukrowe posypki, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, wiórki czekoladowe,
-lukier czekoladowy: wymieszaj cukier puder z kakao i mlekiem, tak aby powstała gładka konsystencja.
Podsumowując w Tłusty Czwartek pączki to klasyczny wybór, ale zawsze można wypróbować inne opcje, które mogą nas mile zaskoczyć smakiem oraz niepowtarzalnym wyglądem. Ciastka od dr Gerard to doskonała alternatywa zamiast pączków, a dodatkowo idealnie sprawdzą się przy tworzeniu ciekawych deserów lub oryginalnych przekąsek.
Serdecznie zachęcam do eksperymentowania i odkrywania nowych receptur oraz celebrowania tego dnia według własnych upodobań. Życzę wszystkim, aby Tłusty Czwartek był słodki i bogaty w klasyczne oraz nowe pyszności, które sprawią wszystkim wiele przyjemności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz