Bardzo ważne jest nawadnianie naszego organizmu. Szczególnie zimą rozgrzewające napoje poprawiają samopoczucie, wpływają na lepsze krążenie krwi oraz utrzymują odpowiednią temperaturę ciała. Najpopularniejszymi napojami ro zgrzewającymi są herbaty i kawy. Z tymi napojami łączymy słodkie przekąski. Większość nie wyobraża sobie kawy bez nich. Smacznymi dodatkami będą produkty Dr. Gerarda. Bardzo często do napojów dodajemy rozgrzewające przyprawy. Wówczas otrzymujemy ciekawy smaki i aromat. Dodatkowo mają cenne właściwości zdrowotne.
Cynamon cejloński znany był już w starożytności jako cenna przyprawa. Można go nabyć w kawałka i w formie zmielonej. Ma piekący, słodkawo- korzenny smak. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Pomaga w niestrawności, działa przeciwbiegunkowo, zapobiega nadkwaśności, poprawia apetyt.
Imbir, to kłącze mające silny smak i zapach, dzięki olejkom eterycznym. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwymiotne, przeciwbólowe. Jest stosowana w kuchni.
Kardamon jest najstarszą używaną przyprawą. Zbiera się suszone owoce, które mają gorzkawy, korzenny smak. W kuchni jest dodawany do ciast, dań pikantnych, kawy, wina. Pomaga w stanach zapalnych, posiadaj właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne.
Na uwagę zasługuje kurkumina, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe.
Gorące napoje z ulubionymi przyprawami dodają nam energii, ciepła, wzmacnia organizm, zapobiega przeziębieniom. Słodki dodatek w postaci ciasteczek Dr. Gerarda to idealne połączenie podczas długich zimowych wieczorów.
Producent ciastek Dr. Gerard jest znany ze swoich smacznych wypieków na całą Europę. Wytwarzają sporo rodzajów ciastek. Między innymi chrupiące wafelki takie jak pryncypałki czekoladowe, kokosowe, klasyczne, torciki z kremem i czekoladą. Chrupiące rurki waflowe nadziewane kremem orzechowym, czekoladowym. Markizy, to kruche herbatniki przełożone kremem. Kruche ciastka w różnych kształtach. Ciastka pasja z nadzieniem i czekoladą. Biszkopty z delikatnym kremem. Ciastka dla dzieci w ciekawych kształtach. Wszystkie produkty mają wspólną cechę. Mianowicie są wyjątkowo chrupiące i smaczne. Podczas picia kawy czy herbaty warto poczęstować się ciasteczkami. Wówczas gorycz napoju zostanie zmniejszony. Dzięki czemu będzie nam lepiej smakował.
Aromatyczna kawa przyciąga swoich zwolenników. Każdy może sobie wybrać swoją ulubioną wśród wielu rodzajów. To rytuał i przyjemność każdego poranka.
Espresso ma intensywny gorzkawy smak. Podaje się w małych filiżankach wraz z kieliszkiem wody do przepłukania kubków smakowych.
Ristretto to podwójne Espresso w mniejszej ilości wody.
Lungo robione jest z pojedynczego lub podwójnego espresso z większą ilością wody.
Americano przyrządzane jest przez dodanie do ekspreso gorącej wody. Najczęściej parzona w Polsce jako czarna kawa.
Caffé latte przygotowuje się z jednej porcji ekspresso i dwóch porcji gorącego spienionego mleka.
Cappuccino jest przygotowana w mniejszej ilości mleka od caffe latte przez co ma mocniejszy smak.
Flat white jest robiona z ekspresso i z mleka bez pianki.
Mocha (Mokka) to połączenie mocnej kawy z czekoladą.
Kawy bez dodatku mleka są bardziej intensywne z tego powodu pasują do nich ciasteczka Dr. Gerarda oblewane czekoladą. Przełamią gorycz mocnej kawy. Natomiast kawy z dodatkiem mleka są łagodniejsze i połączenie kruchych ciasteczek, biszkoptów będzie idealne. Aby wzbogacić aromat kawy można dodać cynamon, wanilie.
Innymi metodami do parzenia kawy mogą być np. drip, aeropress. Urządzenie aeropress ma kształt wielkiej strzykawki z okrągłym filtrem. Natomiast dripper to filiżanka z dziurkami. Do zaparzania używane są jednorazowe filtry. W aeropressie wsypuje się kawę, wlewa się wodę i przeciska. W dripperze powoli polewamy kawę, by się zaparzała. Te dwa urządzenia wymagają uwagi podczas parzenia. Alternatywne metody zaparzania kawy są coraz częściej spotykane. Każda metoda daje inne walory smakowe. Najczęściej pitą herbatą na świecie jest czarna herbata. Ma wyrazisty mocny smak i wpływa korzystnie na nasze zdrowie oraz pomaga w procesach regeneracyjnych. Komponują się z ciastkami czekoladowymi i korzennymi Dr. Gerarda. Zawarte w nich taniny wzmacniają smak słodyczy.
Najstarszą herbatą jest zielona herbata ma ponad 5000 lat. Herbata zawiera wiele właściwości poprzez witaminy i minerały. Ma cierpki smak i jasną zielonkawą barwę. Polecana jest dla osób odchudzających się, spowalnia procesy starzenia. Liście herbaty można parzyć trzy razy. Pierwszy napar działa pobudzająco, drugi napar zwalcza stres i chroni przed zawałem serca. Najlepiej smakuje herbata w towarzystwie nadziewanych ciasteczek Dr. Gerarda. Herbata owocowa jest wyjątkowo smaczna składa się z suszonych owoców i ma kwaśno słodki smak. Do takiej herbatki pasują czekoladowe ciasteczka.
Warto pić herbatki ziołowe między innymi herbata miętowa pomaga przy problemach trawiennych. Herbata rumiankowa ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i wyciszające. Herbata rooibos wpływa na poprawę trawienia, jest przeciwnowotworowa, przeciwalergiczna, wspomaga układ odpornościowy. Dodatkiem do ziołowych herbatek mogą być ciasteczka z przyprawami. Przyprawy do kaw i herbat takie jak między innymi kardamon, cynamon wspomagają smak i zapach. W połączeniu z ciastkami Dr. Gerarda napoje bardziej smakują. Aby urozmaicić picie kawy można dodać syropy, mleko roślinne, miód. Do takiej kompozycji warto dobrać sobie ulubione ciasteczka. Ciekawym doznaniem jest połączenie zimnych deserów z ciepłym napojem lub mrożona kawa z ciepłymi ciastkami. Przyjemności z picia i jedzenia ciasteczek przyczyni się dodatkowy wystrój w postaci świec i lampek. Rodzinne spotkania podczas picia i degustacji nowych ciastek to doskonały sposób na miłe spędzenie czasu. Turecka kawa z kardamonem wspomaga układ odpornościowy. Smakuje w towarzystwie ciastek Dr. Gerarda. Tradycje picia herbaty w innych krajach różnią się od Polski. Na przykład rosyjski samowar, który utrzymuje stałą wodę w czajniczku z herbatą. angielski five o’clock to tradycyjne popołudniowe picie herbaty z małymi przekąskami. Herbata miętowa po marokańsku to tradycyjny słodki pobudzający napój, który pije się codziennie. Herbaty i kawy będą bardziej smakować z ciastkami Dr. Gerarda. Zachęcam do eksperymentów z różnymi rodzajami kaw i herbat i wzmacniania smaków z ulubionymi ciastkami Dr. Gerarda. Oraz dzielenie się swoimi opiniami w komentarzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz