czwartek, 27 lipca 2023
"Cukiernictwo artystyczne:Jak wygląda ta forma sztuki?"
Cukiernictwo artystyczne zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Staje się to tak dzięki rozpowszechnianiu coraz większej ilości zdjęć przedstawiających pięknie wykonane słodkości, które wpadają od razu w oko i zachwycają swoim wyglądem .Pięknie ozdobione ciasta i ciasteczka uśmiechają się do nas z tych fotografii ,a czasem możemy zauważyć, że są to prawdziwe dzieła sztuki. Realistyczne aranżacje z masy cukrowej ,czy z czekolady i innych wyrobów umożliwiają stworzenie bardzo niesamowitych kreacji ,które ucieszą każdego obdarowanego, każdego solenizanta i jego gości, a samemu twórcy czyli cukiernikowi da to ogromną satysfakcję i radość. Jednak nie ulega wątpliwości ,że cukiernictwo artystyczne jest bardzo trudną sztuką. Trzeba mieć do tego bardzo dużo poświęconego własnego wkładu pracy,ogrom czasu i cierpliwości.Wiadomo ,że do dekoracji ciast i różnych kompozycji trzeba mieć albo wrodzony talent ,albo trzeba nauczyć się tych zdolności.
Jak wspomnieliśmy wszystkiego można się nauczyć. Na pewno przed rozpoczęciem tego procesu trzeba poznać podstawowe przepisy i zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne nam przybory kuchenne do pieczenia, do wykonywania dekoracji. Jeżeli jest to naszą pasją to jest dla nas to tym bardziej łatwe .Jeżeli widzimy ,że rzeczy które wykonujemy, które dekorujemy cieszą obdarowanych ,wtedy motywacja przychodzi sama i z radością przygotowujemy kolejne dekoracje i wypróbowywujemy nowe przepisy i pomysły. Teraz jest nam tym łatwiej, że mamy niesamowicie duży dostęp do nieskończonej liczby receptur i przepisów ,które znajdziemy w sieci i na facebooku, dlatego że bardzo dużo ludzi i dzieli się swoimi doświadczeniami i możemy sprawdzić ich dobre rady i są one nam bardzo pomocne. Są też różne grupy lub fora internetowe gdzie nie tylko możemy się na kimś zawzorować, ale też znajdziemy fajny pomysł i możemy podzielić się też własnymi spostrzeżeniami czy wątpliwościami.
W przypadku każdego tortu, który dekorujemy jest pewien schemat działania, ale gdy rzeźbimy jakąś formę która ma wyglądać jak replika wymaga ona od sugarcraftera dużo więcej skupienia i koncentracji na szczegółach żeby zachować odpowiednią proporcję. Na pewno jest to połowa sukcesu, jeżeli zanim zaczniemy rzeźbić dobrze przyjrzymy się danej rzeczy na przykład zwierzęciu ,które zamierzamy zrobić w słodkiej wersji. Jak wtedy zacząć? Najlepiej od szkicu ,czyli od projektu narysowanego na papierze. Jeżeli ktoś nie daje sobie rady z odpowiednimi proporcjami dobrze jest przygotować szablony, ale jak wtedy wyliczyć ile ciasta nam potrzeba? W tortach rzeźbionych musimy mieć taką nadwyżkę, by wykorzystać na dodatkową rzeźbę niż faktycznie potrzebujemy na dany tort. Często zastanawiamy się nad smakiem .Najczęściej wykorzystywane są ciasta czekoladowe ,właśnie z taką mocno czekoladową masą do ciasta. Można też stosować różne owoce, które dodadzą niepowtarzalnego smaku i nawilżą dane ciasto .Wiadomo ,że wtedy owoce mogą utrudnić rzeźbienie ,więc wtedy my jako rzeźbiarze danego torta musimy włożyć w to więcej energii .Trzeba też się zastanowić jakie surowce dobrać. Gdy krok po kroku przeanalizujemy projekt tortu to dobierzemy odpowiednie składniki do tworzenia na przykład tych zwierzaków takich jak: masa plastyczna ,marcepan, czekolada ,gum pasta i inne.
W przypadku rzeźbienia zwierząt zastanawiamy się z czego zrobić głowę. Najlepiej w tej sytuacji sprawdza się ryż preparowany . Wiemy już, że wielcy sugarcrafterzy na świecie pracują na atrapach styropianowych ,które dokładnie są owinięte folią spożywczą .To rozwiązanie ułatwia pracę ,ale nie wszyscy go akceptują .U nas w Polsce klienci nie są jeszcze gotowi na takie styropianowe rozwiązanie ,dlatego decyzja należy do cukierników i do klientów z czego ma być to wykonane. Często stosujemy dodatkowe konstrukcje .W zależności od tego czy zwierzę ,które mamy wyrzeźbić ma zwisającą głowę musimy się zastanowić jak to zrobić by głowa była zawieszona nad tułowiem .Na pewno musimy wtedy stworzyć bardzo mocną konstrukcję, która to utrzyma. Jak wtedy pracować? Wielki tort najlepiej rzeźbić etapami stopniowo ,ponieważ jest nam wtedy łatwiej zapanować nad każdym z elementów ,a głowę danego zwierzęcia budujemy etapami dokładając kolejne warstwy. Robimy uwypuklenia, aż uzyskamy odpowiedni żądany dla nas efekt. Właśnie przy tej głowie zawsze jest najwięcej pracy i warto od niej zacząć nasz tort ,który jest już wcześniej wykonany by nie "grzał się" bez potrzeby. W zależności od tego jakie zwierzę mamy rzeźbić pracujemy na różnych materiałach. Tak przykładowo tort, który był kiedyś w kształcie krowy zużył ogromne ilości czekolady plastycznej ,bo ten tort krówka ważył wtedy 45 kg. To taki przykład. Czekolada jest bardzo dobrym materiałem ,surowcem na pracę. Oczywiście bywa bardzo czasochłonna .Warto też czasem wykorzystać masę cukrową wraz z czekoladą w proporcji 50 do 50 i wtedy czekolada plastyczna zyskuje większą sprężystość ,ale czekolada lubi też płakać nam różne figle i nie zawsze poddaje się wszystkim naszym zabiegom .
Malowanie na torcie.
Świetną techniką dekoracji jest właśnie malowanie tortu .Może być ono ręczne albo mechaniczne. Można dowolnie wybrać różne barwniki, kolory, kompozycje jakie chcemy osiągnąć i wszystkie różne szczegóły. Tort można malować kremem, barwnikami różnymi ,masłem kakaowym .Można pomalować tak zwany tynk maślany ,masę cukrową i ganache. Malowanie na torcie jest bardzo szeroką techniką. Do dekoracji tortów wykorzystujemy również woreczki do szprycowania, oraz najróżniejsze końcówki do rękawów, które pomagają nam zachować najdrobniejsze linie czy kropeczki. Bardzo pomocne okazują się też szpatułki i różne formy do wycinania, które możemy zastosować przy tworzeniu większych lub mniejszych form, czy podstaw do tortów .Gdy dokładamy bardzo drobne elementy potrzebna jest nam wielka precyzja. Na przykład gdy nakładamy różne posypki w kształcie perełek czy drobniutkich serduszek i innych małych drobnych elementów często korzystamy z pęset o różnych końcówkach .Wtedy też pomoce są nam bardzo szpatułki cukiernicze, które idealnie nadają się do wymieszania wszystkich składników, na przykład przy wyrobieniu form silikonowych lub karmelu .Przeważnie inspirujemy się pomysłem do dekoracji w tym co nas otacza ,co pojawia się w naszym życiu i nie jest to nic złego. Każdy znajdzie motywację i inspirację w świecie który nas otacza, który czasem wydaje się nam zwykły prosty i powszechny, ale jest jednak pełen ciekawych rzeczy, ludzi i sytuacji. Możemy to wykorzystać właśnie podczas dekoracji .Często zmieniamy nasze poglądy na podstawie różnych drobnostek ,różnych mocnych rzeczy które do nas przemawiają .W ten sposób rozwiązujemy nasze problemy za sprawą pozornie nieistotnych podpowiedzi od życia .Właśnie wielu ludzi sukcesu jest w obecnym miejscu nie tylko dzięki ciężkiej pracy, wykształceniu ,czy szczęściu, ale również dzięki takiemu jednemu impulsowi, który kiedyś kazał im działać w określonym kierunku i w określony sposób .Sami potrafimy czasami w ułamku jednej sekundy doznać tak zwanego olśnienia i gdy pojawi się jakaś myśl to zaraz to realizujemy. Dlaczego więc artyści nawet tacy dekorujący tort nie mieliby czynić czegoś podobnego? Wielu z nas uważa, że być artystą to rzecz najprostsza ze wszystkich ,bo uważamy że nie ma nic trudnego w wymyślaniu nowych dzieł ,które się później tworzy .Jeszcze więcej osób uważa ,że bycie artystą to zadanie trudne, bo nie wszyscy mają odpowiedni talent i dar by tworzyć niezapomniane dzieła .W tym właśnie przypadku wyobrażamy sobie , że poszukiwanie pomysłów i inspiracji odbywa się w sposób trudny by wpaść na pomysł, by stworzyć coś pięknego .Jednak poszukiwanie inspiracji to ani trudne ,ani proste zadanie . Popkultura może okazać się świetnym źródłem inspiracji dla artystów zajmujących się wieloma dziedzinami sztuki. Artyści są takimi samymi ludźmi jak my , dlatego nie jest im obce czerpanie inspiracji z tych samych źródeł z których i my je bierzemy .W małych i dużych przedsiębiorstwach wszyscy musimy przestrzegać ściśle zasad BHP ,oraz dbać o porządek i czystość stanowisk pracy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz