Czy pieczenie jest trudne? Zrozumienie umiejętności potrzebnych do pieczenia
Każdy z nas lubi słodkie rzeczy. Najbardziej smakują nam te, które przygotujemy sami, czyli sami upieczemy. Czy pieczenie jest trudne? Pytanie jest z jednej strony proste i dotyczy pieczenia prostych ciast. Druga część odpowiedzi może brzmieć, że są ciasta bardziej wymagające. Jednak każdy z nas posiada umiejętności pieczenia ciast, tylko trzeba mieć do tego chęci i być cierpliwym. Każdy przepis posiada tabele w której znajdują się składniki i ich miary. Każdy przepis posiada część, która nam powie krok po kroku co musimy zrobić, by ciasto nam wyszło. Ten artykuł pokarze, że pieczenie może być proste i przyjemne. Pieczenie ciast może być nie tylko zwykłą czynnością, ale także rehabilitacją i twórczością. Pieczenie uspokaja i rozwija w nas byciem cierpliwym. Na samym końcu naszej podróży z pieczeniem czeka nas nagroda, w postaci pysznych wypieków.
Umiejętności techniczne. Co musisz wiedzieć
Sekret dobrze upieczonego ciasta przede wszystkim zastosowaniu właściwych składników w odpowiednich proporcjach. Jeśli chcecie nauczyć się piec, na początku musicie bardzo dokładnie stosować się do procedur podanych w przepisach. Dopiero później możesz je delikatnie modyfikować i sprawdzać, jakie przyniesie to rezultaty. Każde ciasto piecze się w nieco innej temperaturze. W czasie pieczenia niektórych ciast, możecie bez problemu uchylać drzwiczki piekarnika i sprawdzać, w jakim stopniu ciasta są upieczone, a w przypadku innych np. biszkopta, nie zaleca się otwierania drzwiczek, żeby ciasto nie opadło. Do testowania stopnia upieczenia ciasta wykorzystasz wykałaczkę lub drewniany patyczek – jeśli po wkłuciu go w ciasto na końcu patyczka zostają kawałki masy, ciasto nie jest jeszcze gotowe.
Żeby ciasto nie przywarło do blachy lub do formy do pieczenia, zaleca się, by wyłożyć ją specjalnym papierem do pieczenia lub wysmarować masłem albo olejem i wysypać bułką tartą. Wtedy stworzysz powłokę, która zabezpieczy ciasto przed przyklejaniem się do blachy i uszkodzeniem.
Po zakończonym pieczeniu warto zostawić ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku, ale przy uchylonych drzwiczkach. Tak postępuje się przede wszystkim ze wspomnianym wyżej biszkoptem w celu zapobiegnięcia jego opadaniu.
Sukces w pieczeniu nie polega tylko na odpowiednich umiejętnościach i dobrych składnikach, ale też na wykorzystaniu właściwego sprzętu. Im lepsze są wykorzystywane piekarniki do zabudowy, tym lepsze potrawy można przygotować. Nowoczesne piekarniki mają funkcję termoobiegu, czyli intensywnego obiegu gorącego powietrza, które dokładnie piecze ciasto lub mięso w każdym miejscu. W takich piekarnikach znajdują się też funkcje grilla lub rożnów, dzięki czemu można przygotować potrawy do złudzenia podobne w smaku do tych, które robimy latem na świeżym powietrzu. Ważna jest nie tylko pojemność piekarnika, ale też liczba funkcji oraz udogodnienia takie jak funkcja szybkiego czyszczenia czy tzw. zimne drzwiczki. Najlepsze piekarniki porównasz na portalu 7agd.pl. Znajdziesz tam zestawienie sprzętów od renomowanych producentów, między innymi Bosch, Amica, Beko czy Samsung
Umiejętności artystyczne. Jakie są potrzebne?
Nie ulega wątpliwości, że większość z nas je oczami. Dlatego wzrok nasz przyciągają pięknie udekorowane ciasta, ciasteczka. Jednak nie każdy z nas posiada umiejętności artystyczne. W takich wypadkach pomagają nam gotowe dekoracje, które możemy kupić na rynku. Mowa tu o bitej śmietanie, kolorowych posypkach, gotowych masach cukrowych, go0towych ozdób. Wybór jest bardzo duży. Jednak warto spróbować samemu wykonać dekorację np. z owoców czy kwiatów jadalnych. Każdy z nas ma w sobie małego artystę. Nie mówię tutaj o osobach które na dekorację tortu po9świecają wiele godzin. Z takich rąk powstają prawdziwe arcydzieła. Przeważnie są to torty. My możemy sięgać do naszej wyobraźni, do tego co mamy pod ręką. Jeżeli chcemy stworzyć naprawdę coś niesamowitego, warto sięgnąć po pomoc do specjalistycznych sklepów i kupić pół produkty z których stworzymy piękną dekorację.
Cierpliwość i precyzja, klucz do sukcesu w pieczeniu.
Jak wyżej było wspomniane, cierpliwość przy pieczeniu jest bardzo wskazana. Niektóre ciasta wymagają dłuższego przygotowania. Jeżeli wykonuje to za nas robot, to pół biedy, ale czasami musimy ciasto wykonywać własnymi rękoma. Oczywiście, że w dużych cukierniach większości wykonują pracę roboty kuchenne. Natomiast w domach ciasta wykonujemy ręcznie. W mieszanie ciasta może nam pomóc mikser, natomiast, kiedy potrzeba jest zagniatania ciasta wykonujemy to ręcznie. Trzeba wiedzieć, pamiętać o jednym cierpliwość popłaca. Otrzymamy pyszne ciasto, ciasteczka.
Pieczenie a nauka. Jak nauka pomaga w pieczeniu
Jeżeli pragniemy się dowiedzieć czegoś na temat dobrego pieczenia, musimy sięgnąć do nauki. Dowiemy się o rodzajach mąk, piekarnikach, składnikach i odpowiednim wyrobieniu ciast. Bez nauki nie upieczemy dobrego ciasta, czy ciasteczek. Najpierw nauka o podstawach pieczenia, a potem możemy modyfikować przepisy. Każde cisto ma swoje główne składniki np. mąka, jaja, cukier, tłuszcz. Jeżeli zabraknie jakiegoś składnika ciasto może ni wyjść, będzie surowe. Nauka pomaga w pieczeniu, bynajmniej na początku. Ważne są składniki, proporcje itp. rzeczy.
Pieczenie dla innych. Jakie umiejętności są potrzebne?
Pieczenie dla innych nie różni się zbytnio od pieczenia dla siebie. Jedyna różnica jest tylko taka, że my wiemy co możemy dodawać do ciast. Szczególnie chodzi o osoby z różnymi problemami. Jeżeli pieczemy dla cukrzyka, w nim cukru musi być bardzo mało lub musimy cukier zastąpić innym słodkim składnikiem. Pieczenie dla innych to wiedza o nich, to higiena pracy, to dobieranie składników do ich potrzeb. Podstawowa umiejętność pieczenia dla innych, to wiedza na temat zdrowego pieczenia. Umiejętność przygotowania czegoś co zadowoli kubki smakowe i zdrowotne danego konsumenta. Pieczenie dla innych to umiejętność komunikacji, planowania i dostosowania wypieków do różnych diet i preferencji.
Pieczenie jako hobby, a pieczenie jako kariera. Jakie są różnice ?
Piecznie jako hobby to czysta przyjemność bez efektów doskonałości. Pieczemy i dekorujemy jak nam się podoba i jak nam smakuje. Nie patrzymy na widoczne niedoskonałości takie jak krzyw blat od biszkoptu, czy krzywo wyrośnięta beza. Natomiast kariera w pieczeniu wymaga od nas dyscypliny, dokładności, preferencji naszych klientów. Jest to praca wymagająca, ale na pewno jest to praca przynosząca satysfakcję z wykonanej pracy. Pieczenie hobbistyczne to luz w wykonywaniu pracy, a pieczenie jako kariera to dyscyplina.
Podsumowanie
Pieczenie to może nie łatwa praca, ale kiedy zaczniemy już to robić przyniesie nam wiele radości. Pieczenie, dekorowanie to nauka cierpliwości i zmysłu artystycznego. Warto próbować piec, i obdarowywać naszymi wypiekam bliskich. Warto pamiętać o ich preferencjach i dietach. Pieczenie nie musi być tylko hobby, o może to być klucz do naszego sukcesu, naszej kariery. Słodycze, cista i ciasteczka od zawsze nam towarzyszyły i towarzyszyć będą. Każda ważna chwila naszego życia nie może obejść się bez pysznych ciast, ciasteczek. Więc pieczmy, dekorujmy i smakujmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz