poniedziałek, 17 lipca 2023

Czy pieczenie jest trudne? Zrozumienie umiejętności potrzebnych do pieczenia.

 Zapewne każdy z nas lubi choćby od czasu do czasu podelektować się słodkościami, a do nich i także można zaliczyć wypieki. Ich mnogość w sklepach, a i także w cukierniach kusi nasze oczy i podniebienia, jednakże i my robimy je w własnym zakresie w domach. Gospodynie domu, a i niekiedy gospodarze tak jak już wspomniałem starają się robić wypieki w domach, przepisy na nie kiedyś były skrzętnie zapisywane w zeszytach na kartkach jednakże obecna technika pozwala na pozyskanie takich przepisów z internetu gdzie jest ich bardzo duża mnogość i każdy znajdzie coś dla siebie. W dalszej części tekstu postaram się choćby trochę nakreślić, że pieczenie nie jest tak trudne jak by się mogło wydawać.

W tym punkcie omówimy aspekty techniczne pieczenia.

Wiadomo, że jak wypiek to właśnie chyba najważniejszą rzeczą jest właśnie piekarnik. Na rynku w obecnych czasach jest ich naprawdę dużo i każdy z producentów zachwala właśnie swój produkt co jest zrozumiałe. Są piekarniki do zabudowy i wolno stojące ale ich głównym zadaniem jest nagrzewanie powierzchni wewnątrz niego. Jedną rzeczą jaka się przydaje to jest termoobieg co pozwala na wymieszanie powietrza. Każdy piekarnik posiada instrukcje obsługi z, którą to należy się solidnie zapoznać. Jednak do wypieku nie wystarczy sam piekarnik co jest oczywiste, przecież trzeba coś do niego włożyć. Aby udał nam się wypiek trzeba dokładnie odmierzyć składniki i je wymieszać. Najczęściej takie ciasto wkłada się do rozgrzanego piekarnika jednak to nie jest regułą. Zresztą każdy z wypieków posiada swój przepis, którego należy, że tak powiem się trzymać. Choćby niewielkie przedawkowanie jakiegoś produktu albo jego niedostatek grozi zakalcem, co w tym wypadku jest czymś bardzo złym, także najlepiej trzymać się przepisu, ale i można i poeksperymentować i się nie zrażać, że coś poszło nie tak.

Następną rzeczą czyli już trzecią jaką pragnąłbym chciał poruszać w tym tekście to zdolności artystyczne w wypiekach.

Spróbuję to przybliżyć na przykład na tortach. Każdy z nas zna ten wypiek, który składa się z kilku warstw ciasta biszkoptowego, a do jego wykończenia jest zastosowana masa o różnych smakach. Już sam rand tego wypieku to arcydzieło nie wspominając o jego wierzchniej stronie, która to ozdabiana jest w zależności na jaką okazję jest on podawany. Na każdym weselu to właśnie ten wypiek jest, że tak ujmę gwoździem programu, gdzie przy wtórze fanfar wjeżdża na salę, a i także jeszcze na różne okazje to coś bez czego nie można się obejść. Oczywiście iż i inne wypieki też mają swoje zacne miejsce pod względem przystrojeń, odnośnie danej sytuacji. Także jak napisałem w powyższym punkcie to przystrojenie ciast jest czymś ważnym. Cukiernicy wykonują tą czynność zawodowo i nie jest to dla nich żaden problem, jednak my w pieleszach domowych musimy pobudzić czynność twórczą z pomocą może nam przyjść sam internet gdzie porad przystrojenia ciast jest mnóstwo i jeszcze jest podane jakich to środków należy użyć.

Cierpliwość w pieczeniu to klucz do sukcesu, to jest następne zagadnienie, które chciałbym poruszyć.

Wiadomo iż aby udał nam się wypiek to potrzebny jest nam przepis na niego. Prawie każda gospodyni ma swoje ulubione ciasto, które to zapewne piekła już nie jeden raz i zna na pamięć jego przepis. Wiele z nich pozwala sobie na małe eksperymenty sztywno nie trzymając się przepisu. Jednakże wypiek wymaga składników w odpowiedniej proporcji. I tu potrzebna jest nam cierpliwość bo przecież musimy odmierzyć te składniki w odpowiednich proporcjach. Tak przygotowane ciasto z dużą cierpliwością na pewno zaowocuje znakomitym wypiekiem. Jeszcze chciałbym dodać do tego punktu iż rzeczywiście wypiek wypiekowi nie jest równy bo porównując tego przysłowiowy tort do takiego murzynka nie ma co mówić przecież na ten tort poświęcimy o wiele więcej czasu i cierpliwości, a i także samo stanowisko pracy będzie od nas wymagało większej uwagi.

W punkcie piątym pochylimy się nad tematem, pieczenie, a nauka : jak nauka pomaga w pieczeniu.

Pieczenie wypieków wysokiej temperaturze wyzwala proces koagulacji białek i żelowanie skrobi przez co są lepiej przyswajalne przez człowieka następuje podczas tego procesu jeszcze odparowywanie wody i brunatnienie skórki utlenianie i estryfikacja związana ze zmianą.

My piekąc wypieki w naszych domach staramy się nie używać środków chemicznych.. Do tych konserwantów można zaliczyć środki oznaczone literą E. Jednakże trudno by upiec ciasto bez konserwantów, a przecież takie byłoby najzdrowsze. Do najczęściej używanych środków chemicznych należy sama soda czyli wodorotlenek sodu, a i jeszcze regulatory kwasowości.

Często udając się do marketów kupujemy tak zwane ciastka kruche, które to najczęściej są w opakowaniach i przed ich zakupem trzeba zapoznać się z ich składem. Już od bardzo dawna na naszych stołach gości ciasto drożdżowe, a do jego upieczenia i także przychodzi nam z pomocą proces chemiczny, który to zachodzi pomiędzy ciastem, a samymi drożdżami. Tak więc jak widać to proces chemiczny jaki zachodzi podczas pieczenia, czyli wiązania składników podczas wysokiej temperatury to tak jak wspomniałem to coś naturalnego tylko nie dajmy się zwieść tym złym środkom chemicznym.

Tym razem opiszemy temat, pieczenie dla innych jakie umiejętności są potrzebne.

Na pewno do tych umiejętności można zaliczyć skrupulatność bo jak wspomniałem już w tym tekście każdy wypiek wymaga od nas uwagi. Musimy znać kolejność oraz ilość, a przede wszystkim jakie to składniki z sobą połączyć. W naszych domach zapewne gdy zbliżają się jakieś dni wolne od pracy albo gdy mamy mieć jakąś uroczystość to w ruch idzie piekarnik i wypieki. Panie gospodynie, albo i panowie starają się dla gości albo też dla siebie zrobić jak najlepszy wypiek. Często się zdarza iż na taki wypiek zapraszamy na przysłowiową kawę, a do niej na coś słodkiego i sąsiadów. Podczas tej degustacji nie często osoba zaproszona na poczęstunek mówi jakiż to ty upiekłaś dobre ciasto, bo mi takie nie wychodzi co też wzbudza radość u gospodyni i tak nawiązuje się rozmowa na temat pieczenia, a przy okazji nawiązują się dobrosąsiedzkie znajomości. Jeszcze gdy dzieci są małe to często się zdarza iż ich rodzice razem z nimi robią wypieki przekazując im tak cenną wiedzę jak właśnie skrupulatność podczas robienia wypieków co zapewne w przyszłości przyniesie sukces. Więc i samo pieczenie dla innych przynosi nam radość bo możemy się wykazać względami kulinarnymi. W tym punkcie jeszcze chciałbym poruszyć zagadnienie pieczenia dla osób u których występują różne dolegliwości z nietolerancją, że tak się wyrażę normalnych składników. Wiadomo iż cukrzyk albo ktoś kto nie toleruje laktozy albo wręcz jeżeli ktoś żywi się według innej filozofii życia będzie stosować zamienniki do potrzebnych składników do wypieków. Jakie to mogą być zamienniki to jest rozpisane w internecie, a i same osoby są zorientowane na przykład mleko krowie, czy też zwierzęce można zastąpić roślinnym, a i nawet tłuszcz zwierzęcy smalec można zastąpić roślinnym.

Pieczenie jako hobby albo jako kariera, to następne zagadnienie.

Wiadomo iż takie pieczenie w domu nie można zaliczyć jako kariery chociaż są organizowane degustacje gdzie wybiera się najlepszy wypiek, co innego to jak tą pracę wykonuje się zawodowo to już jest inna droga do kariery. Ileż to razy wchodząc do cukierni widzi się na ścianie dyplomy za zajęcie poszczególnego miejsca wiadomo iż tym najszczytniejszym jest pierwsze miejsce i najczęściej to właśnie takie wiszą na ścianie przynosząc chlubę jego zdobywcy, a osoba taka jest ceniona za swoje umiejętności cukiernicze.

I tak dotarliśmy do końca tego wpisu, a wyraźnie z niego widać iż nie trzeba być cukiernikiem by umiec piec, wystarczy tylko trochę dobrej woli i zaangażowania i już wypiek gotowy, także życzę wam powodzenia w podbojach cukierniczych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz