poniedziałek, 26 czerwca 2023
"Pieczenie bezglutenowe i wegańskie: Trendy w cukiernictwie"
I
Alergolodzy całego świata biją na alarm z powodu nadmiernej higienizacji środowiska, które ma negatywny wpływ na ludzki organizm. Z tego powodu od kilkunastu lat jest zauważalna zmiana trendu w przemyśle cukierniczym w kierunku asortymentu o bezglutenowe i wegańskie słodycze. Z każdym rokiem przybywa coraz to więcej dzieci dotkniętych różnego typu alergiami pokarmowymi, jak również ujawniają się w czasie dorosłego życia. Z tego powodu problemy zdrowotne mają wpływ na stosowanie zamienników w cukiernictwie. Trendy w branży cukierniczej zmieniają się z powodu wielu czynników, jednym z nich jest wykluczenie żywieniowe konsumentów, dlatego producenci słodkości w kwestii bezglutenowych i wegańskich produktów wychodzą naprzeciw i wprowadzają do sprzedaży słodycze bezglutenowe, pozbawione odzwierzęcych składników, jak również bez dodatku cukru. Dla zainteresowanych najlepszą bazą wiedzy na temat przepisów na ciasteczka dla osób z alergiami pokarmowymi jest Internet.
II
Specyfika wypieków bezglutenowych jest zgoła trochę inna, może nie samo wyrabianie, czy też przygotowanie ciasta do wypieku. Otóż proces pieczenia bezglutenowych ciast i ciasteczek polega na krótszym czasie pieczenia, ale za to dużo wyższej temperaturze na piekarniku. Specyfika mąk bezglutenowych wymaga takiego procesu, ponieważ wypiek będzie nie udany, jeśli temperatura będzie nieodpowiednia. Przy wypiekach bezglutenowych musi być zachowana podstawowa zasada tj. nie można używać tego samego piekarnika, co do wypieków glutenowych, ponieważ nie będzie już wypiekiem bezglutenowym. Struktura bezglutenowych wypieków powinna wyglądać następująco, tj. chrupiące z wierzchu, a pulchne wewnątrz. Gluten to nic innego, jak tylko substancja zagęszczająca mąkę, dlatego jego bardzo dobre właściwości wiążące przyczyniają się do elastyczności i prawidłowego wyrośnięcia wszelkich wypiekanych produktów. Tak genialna substancja jak gluten ma bardzo niekorzystny wpływ na osoby chore na celiakię, szczególnie o zdiagnozowanej nietolerancji glutenu. W takiej sytuacji powinny go unikać, jedynie całkowite wyeliminowanie glutenu z diety pozwala na poprawę samopoczucia i utrzymania swojego organizmu w zdrowiu.
III
Pieczenie jakichkolwiek słodkich produktów kieruje się wyłącznie swoimi zasadami i regułami. W przypadku pieczenia wegańskiego, to specyfika jest bardziej skomplikowana. Otóż wypiekanie ciasteczek wegańskich odbywa się na tłuszczach wyłącznie roślinnych, jak np. olej słonecznikowy, rzepakowy, czy margaryny roślinne. Mianowicie, dlatego na tłuszczach wyłącznie roślinnych, ponieważ weganizm od wegetarianizmu różni się tym, że nie toleruje niczego, co jest powiązane ze zwierzętami, nawet mleko krowie, jaja kurze i wiele produktów pochodzenia zwierzęcego. Definicja weganizmu głosi, że nie jest to dieta, lecz filozofia i styl życia, który prowadzi do wyeliminowania wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a nawet nie noszą rzeczy, które choćby trochę zawierały domieszkę składników zwierzęcych. Tak naprawdę, to zmierza ku zdrowemu stylowi życia. Weganizm dąży do wyeliminowania wszelkich objawów wykorzystywania i znęcania się nad zwierzętami. Dieta wegańska opiera się wyłącznie na składnikach roślinnych, czy to w przypadku słodyczy, czy jakichkolwiek produktów spożywczych. W kwestii zamienników np. za mleko krowie, to można kupić tzw. mleko (napoje) owsiane, migdałowe, kokosowe i wiele innych. W przypadku kurzych jaj, to można zastąpić je papką z siemienia lnianego, nasionami chia, a nawet niektóre owoce z powodzeniem zastąpią jajka. Dieta wegańska wymaga szerokiej wiedzy, choćby w kwestii składników do np. wegańskich ciasteczek. W obecnych czasach składniki do produktów wegańskich są coraz bardziej ogólnodostępne i nie przysparzają problemów w zakupie. Tak na marginesie dla początkujących, otóż dieta wegańska jest bardzo wymagająca, dlatego wielu zapaleńców polega na starcie.
IV
Kuchnia bezglutenowa i wegańska jest zgoła odmienna od tradycyjnej opartej na składnikach pochodzenia zwierzęcego i mąkach z zawartością glutenu. Nie tylko produkty i składniki odzwierciedlają różnice między tymi kuchniami, ale najistotniejsze w tej sytuacji są smak, odpowiednie połączenie składników i metody przyrządzania potraw. Kilka znanych i niezbędnych składników do pieczenia w kuchni wegańskiej, to np.
– Siemię lniane, świetnie zastępuje jajko, posiada dużo błonnika i kwasy omega-3.
– Syrop klonowy – może służyć jako naturalny słodzik, do pieczenia, a nawet można jeść z naleśnikami wegańskimi.
– Olej kokosowy – służy do pieczenia i do potraw.
– Tempech – doskonałe źródło białka.
– Margaryny roślinne, oleje słonecznikowy i rzepakowy – produkty do pieczenia, ale i do wielu innych potraw.
– Napoje sojowy, owsiany, migdałowy, kokosowy – zamienniki mleka krowiego służą do wielu wegańskich potraw.
Dieta bezglutenowa również jest wymagająca, restrykcyjna i niekiedy na całe życie. Jeśli ktoś uważa, że gluten jest tylko w zbożach, to głęboko się myli. Otóż zboża typu: pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień, orkisz i owies, ale również przetwory z tych zbóż typu: kasze, płatki, mąki i makarony zawierają gluten. W przypadku diety bezglutenowej, to asortyment artykułów, produktów zawierających domieszkę glutenu jest bardzo szeroki, jak, choćby w przetworach mięsnych typu: parówki, pasztety, konserwy, wędliny. W dalszej kolejności to: sery żółte, napoje, zupy, a nawet sosy w proszku. Lista produktów z domieszką glutenu jest bardzo szeroka, ale producenci branży spożywczej wychodzą już z coraz bardziej szerokim asortymentem produktów bezglutenowych i chwała im za to, że dbają o liczną część społeczeństwa uczuloną na gluten. Co do zamienników mąki glutenowej, to jest wiele zamienników, które z powodzeniem można zastosować jak, choćby: mąka gryczana, która nadaje się do potraw wytrawnych, zaś kokosowa najbardziej nadaje się do słodkich przysmaków. Jeśli będziemy chcieli upiec ciasteczka lub ciasto to najlepsza będzie mąka jaglana, ponieważ gwarantuje kruchość i neutralny smak. Mimo to, że dobrze skleja ciasto, to i tak powinniśmy stosować w parze z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.
V
Na dzień dzisiejszy trendy: wegański i bezglutenowy przybierają na sile i znaczeniu na całym świecie, ponieważ coraz więcej społeczeństwa rodzi się z alergią na gluten, a weganizm rośnie w siłę z powodu wielu czynników. Jednym i chyba głównym zarazem jest postanowienie prowadzenia zdrowego stylu życia bez mięsa w całej jego zależności. Największą bazą wiedzy i przepisów w temacie Weganizmu i alergii na gluten jest Internet. Tam znajdziemy wiele porad, jak i gdzie szukać pomocy, jakich składników używać w obu dietach, ale najistotniejsza jest ogromna baza przepisów, które można przetestować, polecam poniżej: http://www.natchniona.pl/owsiane-pieguski/ http://www.natchniona.pl/kategorie/babeczki-i-muffiny/ http://www.natchniona.pl/kategorie/weganskie/.
VI
Pieczenie tradycyjnych ciast i ciasteczek polega na stosowaniu mąk glutenowych, lecz dla osób uczulonych na gluten, to bardzo niewskazane produkty. W tej sytuacji piekarze i cukiernicy postanowili poszukać alternatyw i efekty tych poszukiwań są bardzo obiecujące. Obecnie wypieki bezglutenowe niczym nie odbiegają od tradycyjnych, a jedynie posiadają same zalety, takie jak: lekkostrawność, dobry smak, a nade wszystko zdrowe. W przypadku pieczenia ciast i ciasteczek wegańskich proces ten jest bardziej skomplikowany, a może jedynie nam tradycjonalistom tylko tak się wydaje. W każdym razie w przypadku diety wegańskiej odpadają wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego, takie jak: jaja, nabiał tj. śmietana masło, sery. Do wegańskich wypieków stosuje się głównie składniki z ekologicznych upraw zaś w przypadku mąk, to dominują: ziemniaczana, ryżowa, kukurydziana, jaglana i jeszcze kilka innych. Mleko krowie możemy zastąpić mlekiem roślinnym tzw. napój: sojowy, owsiany, migdałowy i wiele innych. Grono osób zastanawia się czym weganie zastępują jajka, również w tej kwestii mają składniki zastępcze, jak, choćby: mielone siemię lniane, mąka sojowa, zmiksowane awokado lub banany i jeszcze kilka innych zamienników. Każda dieta szczególnie bezglutenowa i wegańska nacechowana jest różnego typu pułapkami i korzyściami, o których należy zasięgnąć dogłębnej wiedzy i w tej sytuacji polecam kilka przydatnych stron:
https://przepisybezglutenowe.pl/pulapki-diety-bezglutenowej/
https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/dieta-bezglutenowa-miedzy-koniecznoscia-a-moda/
https://smws.pl/dieta-weganska-zalety-i-pulapki/
wnioski i refleksje pozostawiam do indywidualnej analizy.
VII
Obecne czasy są bardziej przyjazne dla wielu grup społecznych z wykluczeniem spożywczym, jak również wegetarian i wegan w dziedzinie wypiekania ciast i ciasteczek. Różnego typu grupy wsparcia i blogi mają pozytywny wpływ na integrację we wszystkich mediach społecznościowych. Atmosfera jest żywa, zaawansowana i owocna dla wszystkich, którzy się udzielają i potrzebują wiedzy, pomocy w temacie diet. Jest to milowy krok dla wszystkich grup społecznych z różnymi wykluczeniami pokarmowymi w tym wegan i wegetarian. Mniej różowo wygląda sytuacja integracji społecznej, głównie młodzieży w kwestii spotkań w restauracjach, pubach, szczególnie gdy wiele osób jest w trakcie kontynuacji dwóch diet równoległych. Niezmiernie trudno znaleźć takie miejsce, gdzie wszyscy będą zaspokojeni i zadowoleni. Małymi krokami zachodzą zmiany w obiektach gastronomicznych i zmieniają się trendy żywieniowe na korzyść dla wielu grup społecznych z różnymi wykluczeniami pokarmowymi.
VIII
Biorąc pod uwagę to, że dieta bezglutenowa jest obowiązkowa i bardzo rygorystyczna, bo sprowadza się do wykluczenia bardzo dużej ilości produktów spożywczych. Zaś w przypadku osób chcących równocześnie zastosować dietę wegańską i wegetariańską zaleca się przeanalizować wszystkie za i przeciw. Skutki zastosowania dwóch diet eliminacyjnych mogą wpłynąć na stan naszego zdrowia, jak również zdezorganizują nam życie i relacje społeczne. Powrót do jako takiej harmonii życia może okazać się bardzo trudny, a niekiedy bezpowrotny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz