piątek, 23 czerwca 2023
Różne rodzaje ciast
W dobie bardzo szybkiego rozwoju nowych technologii – zwłaszcza sztucznej inteligencji – już niedługo może nadejść taki moment, że kanapkę na śniadanie, albo okazały tort urodzinowy będziemy mogli pozyskiwać z drukarki 3D. Oby jeszcze długo nie, ale tak na wszelki wypadek, dla uzmysłowienia, że nie ma to jak klasyka i tradycja, przedstawię tekst o klasykach powstających z tradycyjnej mąki. Zdarza się, że kiedy co dzień sięgamy po – na przykład kawałek chleba, albo naszą ulubioną bułeczkę na śniadanie, albo pierniczka do kawy lub herbatnika – nie znamy całego procesu technologicznego jaki przeszedł ów produkt. Szczerze mówiąc, to o wielu produktach sam nie mam pojęcia – zwłaszcza o tych w które zaopatruję się w jakimś sklepie. Nie chodzi mi jednak o to, aby przedstawiać tutaj jakieś dokładne procesy produkcyjne, bo i nie mam do tego uprawnień, ani nie ma to najmniejszego sensu aby robić to tu i teraz. Kiedyś producenci trzymali swoje przepisy na własne produkty, pozamykane w sejfach na 12 spustów – a obecnie także każda firma swoje tajemnice posiada i trzyma je gdzieś na serwerze zabezpieczone hasłami. Dziś aby pozyskać jakiś przepis, wystarczy otworzyć przeglądarkę internetową i zamieścić w niej to co chcemy pozyskać a od ilości wyszukanych propozycji, możemy otrzymać dodatkowo efekt uboczny, w postaci bólu głowy – a może i jakichś innych nieoczekiwanych dolegliwości. Chodzi głównie o to, aby przedstawić najpopularniejsze postacie produktów, zwane ciastami, które wykonane przez nas – albo bliskich lub znajomych – zrobione starannie i precyzyjnie w domu, mają jedyny i niepowtarzalny smak i nie będą w trakcie jedzenia, zalatywać drukarką laserową i chemikaliami.
Co to jest ciasto?
• Ad 1. Półprodukt - jest to mieszanka przynajmniej dwóch składników, ale zazwyczaj większej ich ilości, przeważnie mąki pochodzącej z ziaren rozdrobnionych zbóż, w celu uzyskania plastycznej bądź rzadkiej zawiesistej konsystencji, z cieczą – na przykład wodą, mlekiem, tłuszczem płynnym lub stałym i najczęściej innymi składnikami spożywczymi, do stworzenia podstawy do wytworzenia gotowego produktu spożywczego.
• Ad 2. Jest to gotowy produkt, gastronomiczny lub cukierniczy, wynikający z połączenia wielu składników, poddany obróbce według odpowiedniego przepisu i poddany procesom mechanicznym i termicznym aż do uzyskania odpowiedniego efektu końcowego, po których staje się gotowym do spożycia.
Ciasta dzięki temu że posiadają niezwykłą magiczną moc, przyciągają do siebie niczym magnes, zbliżając ludzi i łagodząc złe emocje.
Na świecie istnieje niezliczona ilość rodzajów ciast, które poddawane są obróbce termicznej na bardzo wiele sposobów:
• Gotowanie,
• Smażenie,
• Pieczenie,
Najprostszym ciastem jakie istnieje, wydaje się być takie które powstaje z połączenia mąki z wodą. Takiego ciasta używa się do zrobienia na przykład makaronu, pierogów albo uszek do barszczu. Takie produkty należą do grupy gastronomicznych. Ale w tej grupie są również takie ciasta jak na przykład – naleśnikowe, drożdżowe czy kruche. Każdy rodzaj ciasta przygotowuje się w inny sposób i potrzebuje innych składników.
• Ciasto biszkoptowe – jest jednym z najprostszych do wykonania jeśli chodzi o cukiernictwo. Do jego wykonania wystarczą jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Ciasto biszkoptowe stosuje się często do wykonywania lekkich ciast przekładanych pulpą owocową, albo do rolad.
• Kruche ciasto – również jest niezwykle proste do wykonania. Zagniata się je łącząc mąkę z masłem, żółtkami bądź całymi jajkami, oraz w zależności do czego ma zostać zastosowane – cukrem, albo solą. Na słodko kruche ciasto służy do zrobienia szarlotki, albo ciasta z wiśniami, śliwkami, rabarbarem – albo różnymi innymi owocami, lub do produkcji ciastek – na przykład „warszawskich” lub babeczek. W przypadku kulinarnym, kruche ciasto często służy do produkcji słonych lub pikantnych tart.
• Ciasto drożdżowe – jak w nazwie, w swoim składzie posiada środek spulchniający w postaci drożdży. Wymaga ono nieco więcej uwagi w przygotowaniu, ponieważ aby drożdże mogły pączkować, potrzebują cukru oraz odpowiedniej temperatury, która nie może być ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Ciasto drożdżowe jest chyba najpowszechniejszym ze wszystkich. Często wykorzystuje się je do wytwarzania wszelakiego rodzaju bułeczek, rogalików, racuchów, knedli, chlebków, pączków, pizzy i wielu innych produktów.
• Ciasto francuskie – jest bardzo popularnym ciastem. Wytworzenie jego nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale wymaga nieco pracy. Sporządza się go z ciasta takiego jak na pierogi, z tym że dodaje się do niego nieco spirytusu, rumu lub w ostateczności octu. Po rozwałkowaniu, na środek kładzie się kostkę miękkiego masła, następnie składa w kopertę i rozwałkowuje. Taką czynność powiela się. Im więcej razy ciasto jest rozwałkowane, tym cieńsze powstają blaszki ciasta pomiędzy warstwami masła, dlatego po upieczeniu jest ono bardziej delikatne. Ciasto francuskie wykorzystuje się do produkcji kremówek, rurek z kremem, paluchów, pasztecików, przekładanych ciasteczek, rożków, zapiekanych ryb, mięs i warzyw.
• Ciasto piaskowe – takie ciasto kiedyś ucierało się w makutrze, lecz w obecnych czasach rolę ucierania przejęły roboty kuchenne. Z takiego ciasta wykonuje się wielkanocne baby, keksy, oraz różne inne wypieki – nawet torty.
• Ciasto ptysiowe – jest ono dość specyficzne, ponieważ najpierw się go gotuje a po dalszym przygotowaniu, formuje i piecze. Ciasto ptysiowe wykorzystuje się do tworzenia groszku ptysiowego który dodawany jest do zup zamiast grzanek, do wyrobu ciast „karpatka”, eklerów, oraz rzecz jasna „ptysi”.
Po co sięgamy najczęściej?
Co prawda o gustach się nie rozmawia, ale o smakach już można. Każdy z nas ma jakieś swoje preferencje i bywają one w niektórych punktach ze sobą zbieżne. Jeśli chodzi o kulinaria, to naszym narodowym przysmakiem, chwalonym bardzo często przez obcokrajowców są pierogi – i to pod każdą postacią. Naleśniki także są uwielbiane przez zdecydowaną większość. Coraz więcej spożywamy makaronów. Mają one bardzo wiele zalet – są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Jeśli chodzi o wypieki cukiernicze, to najchętniej sięgamy po ciasta drożdżowe. Te ciasta są najbardziej uniwersalne, smakują przy każdej okazji i bezpieczne dla zdrowia, ponieważ samo ciasto oparte jest na naturalnych składnikach. Oprócz ciast drożdżowych, bardzo popularne u nas są szarlotki. Przygotowywane są one na wiele sposobów i na wielu rodzajach ciast. Jeśli chodzi o uroczyste przyjęcia, to nie może obejść się bez tortów. Stanowią one pewną symbolikę i podkreślają wartość uroczystości.
Po co sięgają inne nacje?
• We Włoszech króluje tirami su. Deser ten „stawia na nogi” w chwilach zwątpienia. Oparty jest on na bazie ciasta biszkoptowego nasączonego mocną kawą, mascarpone, czekolady, jajek, śmietanki, jajek oraz dodatku alkoholu.
• W Meksyku z kolei popularne jest tres leches. Bazą tego deseru jest podobnie jak w przypadku Włoch – biszkopt, tyle że nasącza się go śmietanką kremówką, mlekiem skondensowanym niesłodzonym i mlekiem skondensowanym słodzonym. Obtacza się je dodatkami – na przykład prażonymi płatkami migdałowymi, startą czekoladą i cukrem pudrem.
• Bardzo popularne w Indiach są kulki smażone w głębokim tłuszczu – gulab jamun. Ciasto na kulki zagniata się z mleka w proszku, mąki, masła i jajka, oraz dodaje się proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Po usmażeniu kulek, nasącza się je przygotowanym, bardzo aromatycznym syropem.
• Baklava, to grecki bardzo słodki deser, przygotowany z ciasta filo, oraz masy orzechowej, miodu, cukru i aromatycznych przypraw.
Jakie ciasta mają wzięcie?
Wszystko co przyciąga wzrok i wyjątkowo smakuje, było, jest i będzie popularne. Mistrzowie cukiernictwa próbują ciągle wnosić jednak jakieś nowe trendy. Odkrywanie nowych smaków wynikających z łączenia tradycyjnych i awangardowych składników, jest procesem trwałym i nieskończonym. Jednak tradycja w cukiernictwie, to także jest trend na czasie. Bo – jak pisałem wyżej – ważna uroczystość nie może obejść się bez okazałego tortu. Jednak coraz modniejsze stają się nowe formy kształtów i ozdabiania owych tortów – czasami, ale zarazem coraz częściej, są to istne dzieła sztuki. Zmianie nie ulegną chyba takie tradycje, jak święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie. W tych pierwszych, najczęściej na naszych stołach pojawiają się mazurki i baby wielkanocne, natomiast w zimowe święta, pierniki, makowce i serniki. Wszystko to w swoim czasie jest na topie.
Jakie produkty należy wybierać?
W zależności od naszych potrzeb i okazji, powinniśmy wybierać odpowiednie produkty ciast. Główna i pierwszorzędna zasada która dotyczy każdego rodzaju żywności, to taka, że powinny być one świeże – a jeżeli są to produkty długotrwałe, to aby data przydatności do spożycia była aktualna. Zwracajmy szczególną uwagę na to co kupujemy, jeśli chodzi o jakość danego produktu – bo jeszcze pół biedy kiedy przez zaniedbanie sami sobie zaszkodzimy, ale kiedy przez naszą niedbałość zatrujemy inne osoby, zwłaszcza chore, w podeszłym wieku lub dzieci, to mogą nas dotknąć niezbyt przyjemne konsekwencje. Zatem – wybierajmy to do czego mamy pełne zaufanie. Bierzmy pod uwagę nie tylko smak, ale to z jakiej jakości owy produkt został wykonany. Jeśli organizujemy przyjęcie, warto zorientować się, czy w śród zaproszonych gości są osoby z jakimiś nietolerancjami – na przykład glutenu, chorobami lub innymi dolegliwościami trawiennymi. Jeżeli pomyślimy o takich osobach, to zapewne uzyskamy u nich uznanie.
Podsumowując
Człowiek wymyślił ciasta po to aby uprzyjemnić sobie życie – i tak jest do dziś. Z czasowym postępem, zaczęły robić one wielką furorę. Niezależnie od regionu świata, receptury samych ciast niewiele różnią się od siebie, ale sednem produktów końcowych są różnorodne składniki, dodatki. Niestety – większość z wykwintnych ciast zawiera sporą ilość kalorii, mogą być także alergenne, albo zawierać gluten – inaczej mówiąc, mogą powodować niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne. Alena rynku jest coraz więcej składników, dzięki którym można produkować ciasta dietetyczne. A dzięki coraz to nowszym pomysłom, przyszłość przed wszelakiego rodzaju ciastami jest obiecująca.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz