Jak słodkości wpływają na nasze nastroje.
Gdy jesteśmy smutni, gdy dopadła nas chandra lub mamy zły nastrój, najczęściej po prostu sięgamy po coś słodkiego. Po zjedzeniu słodyczy w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny, który jest określany jako hormon szczęścia. Jest to substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nasz organizm przyjemności. Zwiększenie poziomu serotoniny, to pozwala na zachowanie dobrego samopoczucia.
Niski poziom serotoniny we krwi, to złe samopoczucie, zdenerwowanie, zaburzenia nastroju oraz mogą wystąpić problemy z koncentracją.
Psychologia jedzenia -wpływ słodyczy na nasze samopoczucie.
Często wydaje nam się, że jedynie zjedzenie czegoś słodkiego zapewnia nam poprawę humoru. Należy pamiętać, że poprawa samopoczucia przez zjedzenie słodyczy to jest tylko osiągnięcie chwilowego szczęścia. Warto poszukać innego sposobu na poprawę nastroju.
Uzależnić się możemy od wszystkiego, również od słodyczy. Również takie uzależnienie się od słodyczy może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Kiedy rozum mówi nie, a za chwilę jednak sięgamy po coś słodkiego, to już mamy problem. Takim uzależnieniem jest utrata kontroli, myślenie o słodyczach, podejmowanie działań w celu ich zdobycia. Trudno się opanować, by przestać je jeść.
Kiedy tracimy kontrolę nad ilością zjedzonych słodyczy, a to może doprowadzić nawet do cukrzycy.
Słodycze, a nastroje -co mówią badania.
Czekoladowy batonik -to poprawa nastroju? Puszka koli -regeneracja sił? Naukowcy z Niemiec i Wielkiej Brytanii sprawdzili, ile w tym jest prawdy, by te słodycze zbawienne poprawiły nasze samopoczucie. Okazało się, że tą prawdą to gorzki ma smak.
Takie twierdzenie, że cukier potrafi poprawić nam humor i dostarczać energetycznego kopa, to największy mit dotyczący naszego żywienia -twierdzą badacze z berlińskiego Uniwersytetu Humboldta oraz brytyjskich uniwersytetów Warwick i Lancaster.
Przekonanie, że cukier poprawia nastrój, ma ogromną siłę rażenia – mówi psycholog Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta. – Na całym świecie ludzie są przekonani, że wypicie słodkiego napoju pozwoli pokonać zmęczenie czy poprawić refleks.
Naukowcy przyznają, że istnieją wyniki badań, które potwierdzają, że spożycie cukru ma wpływ na nasz mózg, poprawia poczucie nagrody i jego spożywanie powoduje uczucie przyjemności.
Uzyskane wyniki badań przez zespół naukowców mit, że cukier pobudza, to twierdzenie nie ma żadnych podstaw. Jeżeli ma wpływ na organizm, to taki, że po zjedzeniu go możemy poczuć się gorzej. Dokładne wyniki badań swojego zespołu opublikował w specjalistycznym piśmie „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.
Naukowcy twierdzą, że ich celem nie jest propagowanie zdrowej diety, a jedynie obalenie mitu, że cukier pobudza. Naukowcy chcą obalić ten mylny mit i zachęcają do zmniejszenia spożycia cukru.
Jak zrównoważyć przyjemność z jeżenia słodyczy i zachować zdrowie.
Słodycze towarzyszą nam, niemal od początku życia Już małe dzieci mają kontakt se słodyczami, które kojarzą się mu z bezpieczeństwa, ukojeniem i relaksem. Najczęściej dzieci spotykają się ze słodyczami w domu, obserwując, jak jedzą starsze dzieci, rodzice, a w późniejszym czasie sami je jedzą. Mamy wrażenie, że występują wszędzie. Jak w tym momencie się uchronić od ich nadmiernego jedzenia. Warto popracować nad tym by już od dzieciństwa słodycze nie były zakazanym owocem, najlepszą nagroda, bądź pocieszeniem w chwilach smutku.
Zaleca się, by dzieci do 2 roku życia nie miały kontaktu z kupnymi słodyczami i cukrem. Warto o to zadbać, by w późniejszym życiu dziecka nie okazało się, że są problemy zdrowotne związane z cukrzycą. By nasze dziecko miało zdrowe podejście do słodyczy, to sami też musimy dać dobry przykład. Ni objadać się czekoladą, ciastkami, podczas oglądania telewizji, nie traktować słodyczy dla poprawy humoru. Nasze dziecko bacznie obserwuje i będzie się podobnie zachowywało w przyszłości. Nie należy też słodyczy traktować, jako pocieszenia w smutku, lub dawać jako nagrodę. Dziecko powinno wiedzieć, że istnieją słodycze, że są smaczne, lecz nie mogą spełniać roli jako nagroda dla nich.
Powiedzenie, że zakazany owoc kusi najbardziej, to w odniesieniu do słodyczy również się tyczy. Tak, więc nie można zakazać słodyczy dziecku, bo to ma odwrotny skutek. Gdy tylko zasmakuje słodyczy, to w ukryciu zapewne zje znacznie więcej, niż byśmy się spodziewali.
Prawda jest taka, że słodycze istnieją, są smaczne, lecz należy je traktować jak zwykłe jedzenie, tylko należy jeść w rozsądnych ilościach.
Należy również pamiętać, że słodycze to są też owoce, dżemy, suszone owoce, które nie możemy uważać za złe słodycze. Gdy zachce się na coś słodkiego, to może lepiej sięgnąć właśnie po taką słodycz, a będzie to zapewne zdrowsze dla naszego organizmu.
Wszyscy wiemy, że są produkty zdrowe i mniej zdrowe, tak samo są słodycze zdrowe i te mniej zdrowe. Tak też jest ze słodyczami, te kupne są mniej zdrowe i dlatego powinniśmy je ograniczyć w naszej diecie. Gdy to opanujemy, to zjedzenie nawet tych mniej zdrowych czasami, to zapewne nam nie zaszkodzi.
Zdrowe podejście do słodyczy.
W dzisiejszych czasach, gdy na każdym kroku mamy szeroki dostęp do słodyczy, warto dbać, by dzieci miały odpowiednie podejście do tych przyjemności. Smak słodki towarzyszy dzieciom od pierwszych tygodni życia. Jest on w pokarmie matki, który kojarzy się im z bezpieczeństwem, ukojeniom i relaksem. Ze słodyczami spotyka się w domu, gdy jedzą je rodzice , rodzeństwo, a później one same też jedzą. W pierwszych latach życia dziecka rodzice mają wpływ na ukształtowanie nawyków jedzeniowych.
Ważne by dziecko nie dostawało nagród w postaci słodyczy jako nagrodę np.: za zjedzenie obiadu, posprzątanie zabawek itp. W tym przypadku słodycze będą się kojarzyć jako nagroda, a późniejszym wieku w chwilach smutku, niepowodzenia, to właśnie po słodycze będziemy sięgać, by sobie poprawić humor.
Nie należy słodyczy traktować jako zakazany owoc, bo akurat endzie to miało odwrotny skutek. W ukryciu znacznie więcej zjemy słodyczy, a czy to będzie zdrowsze?
Słodycze nie powinny stać non stop na stole, z drugiej strony nie powinny być chowane z w zakamarkach. W tym przypadku trzeba zachować zdrowy rozsądek i czasami mogą się pojawiać na stole, ale traktować je jak zwykle przekąski, po które można sięgnąć czasem. Nie stawiajmy słodyczy w zasięgu ręki podczas oglądania telewizji, bo będziemy je zjadać bez opamiętania, czyli do dna.
Gdy jest piękna pogoda, możemy iść na lody np. 2 gałki, ale powtórzmy to za dwa tygodnie, a nie codziennie.
Zamiast kupnego ciasta, postrajmy się by w niedzielę towarzyszył nam kawałek ciasta domowego, które może mieć zmniejszony skład cukru.
Pamiętajmy, że słodycze to też jedzenie, które jedynie tym się różni, że musimy jeść je w ograniczonych ilościach, a wtedy nie będą nam szkodzić.
Podsumowując, we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek, a na pewno w stosunku do jedzenia słodyczy.
W Polsce prawie każdy z nas zjada 45 kg cukru rocznie, co prawda część w słodkościach i słodkich przekąskach oraz gotowych potrawach. Jest to wzrost o 6 kg niż 10 lat temu.
„Cukier, otyłość – konsekwencje -raport przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia. NFZ podaje , iż prawie 1400 zgonów rocznie- to konsekwencja nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.
Warto zastanowić się, by nie mieć kłopotów zdrowotnych spowodowanych nadmiernym spożyciem cukru. Ten wybór, to głównie należy do nas samych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz