"Jak pieczenie wpływa na nasze zdrowie: Korzyści i ryzyko"
Pieczenie to jedna z czynności, którą najczęściej wykonujemy w naszej domowej kuchni. A jak ono wpływa na nasze zdrowie psychiczne oraz fizyczne? Zachęcam do zapoznania się z tym artykułem. Pokrótce dowiemy się czy przez pieczenie możemy sobie poprawić nastrój? Jaki ma to wpływ na nasze zdrowie fizyczne oraz które wybrać produkty najlepsze do pieczenia.
Jak pieczenie ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne oraz stres? Pieczenie ciast oraz przygotowywanie deserów z reguły należy do najprzyjemniejszych czynności. Dzięki takiemu zajęciu spędzamy przyjemne, relaksujące chwile przy tworzeniu deserów. A w późniejszym etapie z przyjaciółmi i rodziną przy jednym stole rozkoszujemy się smakiem przygotowanych ciast, ciasteczek czy tortów lub przygotowanych kolorowych przyjemnych nie tylko dla podniebienia ale również dla oka deserów. A kiedy w tej czynności towarzyszy nam ktoś bliski albo ulubiona muzyka w ten sposób poprawia się nam humor a przy tym nastrój od razu się zmienia, redukuje się nagromadzony w nas stres. Warto więc korzystać z chwil kiedy możemy samodzielnie przygotowywać pyszne, smakowite desery.
Czy pieczenie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie fizyczne? Na pewno. Jednym z takich powodów jest choć by to, że wiemy jakie produkty używamy do tworzenia ciasta. Wiemy wtedy, że dodajemy najlepsze składniki jakie posiadamy a nie przetworzone produkty czy sztuczne barwniki. Dzięki temu możemy jeść bez obaw, co wpływa również na nasze samopoczucie i zdrowie.
Czy istnieje potencjalne ryzyko dla naszego zdrowia związane ze spożywaniem nadmiernej ilości cukru czy tłuszczy? Nadmierne spożywanie tych produktów na pewno wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Może doprowadzić do otyłości jak również cukrzycy, chorób układu krążenia, podnosi poziom trójglicerydów, zwiększa insulinooporność a także zmienia funkcjonowanie płytek krwi. Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru dla osoby dorosłej mało aktywnej nie powinno przekroczyć 50bgram cukrów wolnych ( 1 łyżeczka od herbaty ma 5 gram ) Również dotyczy ta ilość dodawanych przez producentów produktów spożywanych soków, koncentratów, napojów gazowanych czy miodu. Niezdrowe dla naszego organizmu jest także nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych.Ich źródłem są produkty zwierzęce, mleczne, smalec, słonina a także izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spotkamy je w margarynach twardych, tłuszcze cukiernicze, tak zwane „fast foody”. A zatem podsumowując nadmierne spożywanie tłuszczy może nas doprowadzić do rozmaitych chorób takich jak zawał serca, miażdżyca, udar mózgu oraz wiele innych przypadłości. A więc należy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych a zastąpić je tłuszczami roślinnymi. A więc aby uniknąć chorób związanych z nadmierną ilością spożywania cukrów oraz tłuszczów musimy mieć umiar oraz stosować racjonalną dietę dostosowaną do naszych potrzeb.
Jakie więc wybrać produkty aby nasza dieta była zrównoważona i dobrze zbilansowana oraz jak zachować umiar w słodkościach? Aby zachować zrównoważoną dietę należy zacząć od zdrowych zakupów oraz dostosować ją do naszego wieku czy aktywności fizycznej. Dobrze jest wcześniej przemyśleć co będziemy gotować czy piec a potem zrobić listę potrzebnych rzeczy. Tak abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych. W naszej diecie powinny znaleźć się takie składniki jak; owoce świeże lub suszone najlepiej bez dodatku cukru, warzywa, orzechy i nasiona zawierają zdrowe tłuszcze witaminy, minerały, błonnik, produkty mleczne. Do pieczenia warto używać zamiast mąki białej lepiej użyć pełnoziarnistą. Tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi. Możemy piec pyszne placki z dodatkiem warzyw. Najtrudniejsze jednak jest to aby zachować umiar w jedzeniu pysznych słodyczy. Złotym środek
będzie zachowanie umiaru. A więc okazjonalnie przy spotkaniu rodzinnym czy z przyjaciółmi nie odmawiać kawałka słodkości. Jednak nie rzucać si na cały stos babeczek czy pysznego tortu urodzinowego. Jednakże dla innych osób złotym środkiem jest wyeliminowanie całkowicie ze swojej diety słodyczy aby zachować ten umiar.
Pieczenie powinno być przyjemnością ale także zdrowe. Jakich składników powinniśmy używać w naszej kuchni, którą mąkę wybrać, jakie będą naturalne słodziki czy zdrowe tłuszcze? Mąka pełnoziarnista uznawana jest za zdrową mąkę. Jednak trzeba przyznać, że ma specyficzny smak i nie wszyscy lubią ten posmak. Mąka pełnoziarnista jest pozyskiwana z pełnego ziarna zbóż bez ich oczyszczania Bogata w składniki odżywcze, minerały, takie jak cynk, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B. Mąkę dzielimy na typy. Na przykład; mąka tortowa – to typ 450 nadaje się do wyrobów cukierniczych, mąka luksusowa – typ 550, idealna będzie do naleśników, ciast drożdżowych czy makaronów, mąka razowa – typ 1850 jest przeznaczona może być do robienia naleśników, makaronów, tart czy pizzy. A najczęściej używa się jej do pieczenia bułek czy chleba. Ten rodzaj mąki uważa się za dietetyczną, ponieważ zawiera dużo błonnika, który jak wiadomo reguluje pracę jelit co przyspiesza metabolizm. Idealna mąka dla osób cierpiących na zaparcia. W mące razowej jest mniej skrobi niż w innym typie mąki. Mąka orkiszowa – typ 1850 inaczej graham lub 2000 czy typ 700. Produkty z mąki orkiszowej należą do zdrowej diety. Pozyskiwana jest z pełnego przemiału oczyszczanych ziaren. Możemy ją wykorzystywać w naszej kuchni praktycznie do wszystkiego zarówno do pieczenia, gotowania do dań słodkich i wytrawnych. Mąka orkiszowa jest łagodna o orzechowym smaku, lekko słodka. Jest świetnym źródłem błonnika oraz dobrego dla naszego organizmu tłuszczu, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A i E a także sole mineralne: selen, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Ten rodzaj maki będzie dobry dla osób zmagających się z cukrzycą.
Najpopularniejszym słodzikiem jest ksylitol. Jest on naturalny inaczej nazywany cukrem brzozowym ma mniej kalorii o 40% niż tradycyjny cukier. Na pewno użyjemy go mniej do słodzenia ponieważ jest słodszy niż cukier. Ksylitol jest dobrym zamiennikiem dla osób odchudzających się. Ma niski indeks glikemiczny jest dobry dla cukrzyków oraz dla osób z insulinoopornością. Kolejny zamiennik to lucuma sproszkowana. Wytwarza się ją z miąższu tropikalnego owocu lucumy. Charakteryzuje się słodkim smakiem, podobnym do karmelu i syropu klonowego. Jest więc idealna do domowych deserów. Jako dodatek, zamiennik białego cukru.
Do pieczenia możemy użyć masła lub olej kokosowy są źródłem kwasów nasyconych. Tłuszcze wpływają na konsystencję ciasta, smak oraz kolor. Dostarcza minerałów oraz witamin.
Pieczenie a nietolerancja pokarmowa oraz alergie. Nietolerancja pokarmowa to inaczej nadwrażliwość na niektóre pokarmy. Może ona objawiać się między innymi tym, że występuje biegunka, ból brzucha, wzdęcia, nudności. Najczęściej występuje nietolerancja nabiału czy laktozy. Możemy kupować, wybierać produkty bez laktozy. A w sklepach mamy duży ich wybór. Dziki temu pieczemy z bezpiecznych produktów dla naszego zdrowia. Alergia pokarmowa rożni się od nietolerancji pokarmowej tym, że w odpowiedzi na kontakt z określonym białkiem obecnym w posiłku. Wtedy na układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo. Najczęściej uczulać mogą orzechy, jajka czy mleko krowie. Podczas pieczenia możemy użyć zamienników tych produktów a więc mamy pewność, że nic w chociażby ciastkach czy deserze nie znajdą się rzeczy na które występuje alergia.
Podsumowując temat. Samodzielne pieczenie w naszym domu na pewno sprawia nam wiele korzyści zarówno psychicznych jak również fizycznych. Możemy sami mieć wpływ, które produkty znajdą się w naszych daniach, ciastach czy deserach. Dostosowujemy produkty także do diety czy naszych potrzeb a także do problemów zdrowotnych. Jednym zdaniem przekonajmy się, że pieczenie to sama przyjemność ma same plusy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz