środa, 21 czerwca 2023

Historia ciastek: Od starożytności do współczesności

 

"Historia ciastek: Od starożytności do współczesności":

- Słowo "ciastko" wywodzi się od  wyrazu "Keks", który jest skrótem od "Kekschen", co znaczy  "małe ciastko".

Większość z nas nie wyobraża sobie kawy bez dodatku ciasteczek. Te słodkie smakołyki rozpowszechnione są na całym świecie. Przyciągają ludzi swoim zapachem i smakiem. Takimi ciasteczkami możemy obdarować bliskie osoby przy każdej okazji. Ciasteczka są znakiem przyjaźni i miłości.

 

 Ciastka w starożytności

 

Historia ciastek jest znana od bardzo dawna. Na początku starożytne ludy składali bogom ciastka w ofierze oraz wykorzystywano je w magii. Do pieczenia używano miodu, daktyl i innych słodkich owoców. Pierwsze ciastka spożywano 300 lat przed narodzeniem Chrystusa w starożytnym Rzymie. Pierwotnie były twardymi plackami, które maczali w winie. Takie smakołyki wykorzystano podczas dłuższych podróży na przykład w żegludze, bo długo się przechowywały. Także często  robiono papkę z jajek, mąki, miodu i wody. Nawet piekli ciasta, ale były zupełnie inne, niż teraźniejsze wypieki. Ciastka miały symbolizować dostatek i bogactwo.

 

 Ciastka w średniowieczu

 

Składniki ciastek pozostały nie zmienione do teraźniejszych czasów. Pomimo tego wciąż ulepszano i wprowadzano nowe przepisy. Rzymianie pierwsi wymyślili pieczenie kruchych ciastek. Spotykali się przy kawie spożywając ciastka  i wspólnie omawiali swoje problemy. W średniowieczu nastąpił postęp w cukiernictwie. Ponieważ wymyślono przepisy na ciastka kruche, bezy i pierniki. Pierwsze kruche ciastka znalazły się w Księstwie Cieszyńskim. Książę Przemysław sprowadził z Pragi do Cieszyna pierniczki, które zdobyły uznanie w siedzibach szlacheckich. Duże powodzenie miały kruche ciastka, bo były proste w przygotowaniu i tanie. Wyroby cukiernicze pieczone były w różnych kształtach i wymiarach. Ciastka w kształcie serca miały więcej klientów. Te  ciasteczka często gościły na świętach bożonarodzeniowych. Taki zwyczaj pieczenia ciasteczek przetrwał do czasów obecnych.  

 

Ciastka w czasach nowożytnych

 

 

Kruchymi ciastkami obdarowywali bliskie osoby. Zanosili

do więzień, ochronek. Gdy dziewczyna chciała, aby chłopak się zakochał w niej, to podarowała mu ciastka w kształcie serca. Ewangelicy rozdawali ciasteczka głosząc słowa Pisma świętego.  

W czasach nowożytnych zwiększył się wypiek różnorodnych ciastek. Na początku tylko zamożniejsi ludzie mogli sobie pozwolić na  smakołyki. Dzięki dostępnym składnikom ciastka trafiły do biedniejszych ludzi. Jakość oraz ilość pieczonych ciastek zależała od ich finansów. Głównymi składnikami ciastek było masło cukier i mąka. Pieczono także ciastka na słono z margaryny i skwarków. W bogatych domach używali bakalii  takich jak orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe. Pieczono różne rodzaje ciasteczek i w prezencie zawożono  bliskim osobom.  Rozpowszechnionymi smakołykami były ciastka kruche przekładane powidłami. W dziewiętnastym wieku rozwinął się przemysł cukierniczy. Powstały duże i mniejsze firmy. Cukiernicy zaczęli piec ciastka na większą skalę. To wpłynęło na obniżenie ceny tych wypieków.

 

Ciastka we współczesnym świecie

 

Obecnie wytwarza się wiele rodzajów ciastek. W każdym sklepie możemy je kupić. od zwykłych kruchych ciasteczek do czekoladowych, z serem, migdałami, rodzynkami itp. Cukiernicy prześcigają się wciąż nowymi przepisami. Kształt, wygląd i smak zachęca nas do kupowania.  

W średniowieczu pieczono już pierniki i ciastka kruche. Przez następne stulecia udoskonalano i wprowadzano nowe przepisy. W dawnych czasach ciastka

symbolizowały  luksus. Teraz prawie każdy może sobie je kupić.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz