piątek, 23 czerwca 2023

Porady dla uczulonych.

 

Wszystko co powinno się wiedzieć o alergenach?



Poniżej trochę rad , jak możecie sobie poradzić z alergiami.

Porady jak sobie poradzić z tym trudnym tematem.

Ostatnio pisałem, teraz trochę przypomnienia.



Jak czytać etykiety produktów.



Składnikiem jest każda substancja (w tym dodatki), która została zastosowana do produkcji danego środka spożywczego i jest w nim nadal obecna.

Składniki produktu są podawane zgodnie z ich malejącą zawartością – im bliżej końca listy, tym mniej tego składnika w produkcie końcowym.

Składniki nie muszą być wymienione w przypadku:

  • świeżych owoców i warzyw,

  • w tym ziemniaków (które nie zostały poddane żadnej obróbce)

  • wody gazowanej,

  • octu (jeżeli nie zawiera innych dodanych składników) oraz sera,

  • masła,

  • fermentowanego mleka i śmietany pod warunkiem, że nie zostały dodane żadne inne składniki, np. enzymy, żywe kultury bakterii.

Porady dla alergików przy wyborze ciastek i słodyczy.



Osoby cierpiące na celiakię muszą unikać glutenu, który jest obecny w wielu produktach spożywczych, w tym również w słodyczach. Na szczęście coraz więcej producentów oferuje bezglutenowe wersje ciastek, ciast i innych wypieków. Dlatego dla osób z nietolerancją glutenu warto wybierać produkty oznaczone jako „bezglutenowe” lub „gluten-free”. Nietolerancja laktozy jest kolejnym powszechnym problemem alergików. Na szczęście w sklepach można znaleźć wiele deserów, czekolad i innych słodyczy bez zawartości laktozy. Są one oznaczone jako „bezlaktozowe” lub „lactose-free”. Warto zwrócić uwagę na takie produkty, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Słodycze dla alergików są coraz łatwiej dostępne, a ich różnorodność pozwala na zaspokojenie praktycznie każdego smaku. Bezglutenowe, bezlaktozowe, na bazie owoców czy bezcukrowe – każdy alergik znajdzie coś dla siebie. Ważne jest jednak, aby zwrócić uwagę na skład tych produktów i wybierać te, które są pozbawione innych potencjalnie szkodliwych substancji.



Przepis dla alergików na ciastka.



Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 12-15 minut Ilość: 30 sztuk Składniki: 200 g wegańskiej margaryny 75 g białego cukru lub ksylitolu 300 g mąki pszennej bio 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g wiórków kokosowych dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji 100 g ciemnej wegańskiej czekolady Przygotowanie: Miękką margarynę umieszczamy w misce wraz z cukrem lub ksylitolem. Miksujemy na puszystą masę (możemy rozetrzeć dokładnie łyżką). Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę, następnie przesiewamy bezpośrednio do masy. Wsypujemy wiórki i miksujemy do połączenia się składników. Wilgotne i lekko klejące się ciasto wyrabiamy ręcznie przez krótką chwilę, dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Od drugiej odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulkę, rozpłaszczamy na grubość ok. 6 mm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między ciasteczkami. Nagrzewamy piekarnik w opcji z termoobiegiem do 180°C. Wkładamy blachę z ciastkami, pieczemy maksymalnie przez 12–15 minut (ciasteczka mają być tylko lekko rumiane, nie brązowe). Wyjmujemy, po chwili przekładamy na kratkę, studzimy. Wersja z czekoladą: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzone ciasteczka zanurzamy wierzchnią częścią w czekoladzie, a następnie wkładamy do miseczki z wiórkami, studzimy na kratce aż czekolada stwardnieje. Wskazówki: Wszystkie czynności możemy wykonać ręcznie bez miksera. Margaryna musi być miękka, w temperaturze pokojowej. Ciasteczka są niebywale kruche i chrupiące, wpływa na to cukier i rodzaj tłuszczu. Ciasto po zagnieceniu możemy podzielić na wałeczki o średnicy 3–4 cm, owinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce. Schłodzone rolki kroimy na talarki i pieczemy w dowolnym momencie. Ciasteczka podczas pieczenia będą rosnąć i rozlewać się na boki (wyglądają wówczas jak biszkopciki), muszą być ułożone w odpowiedniej odległości od siebie.

Rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowych nie jest łatwe ze względu na niespecyficzność objawów także złożony skład samej żywności (np. pojawiły się wątpliwości, czy za objawy nietolerancji związanej ze spożywaniem produktów zbożowych odpowiada gluten czy fruktany, ponieważ występują w tej grupie żywności i mogą być przyczyną nadwrażliwości). Być może dlatego rozpoznawanie nietolerancji i stosowanie diet eliminacyjnych bywa często nadużywane.

Diagnostyka alergii podobnie jak nietolerancji pokarmowej rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu. Warto najpierw skonsultować się z internistą lub pediatrą, który w razie potrzeby skierujlub gastroenterologa. Standardowo wykonuje się testy skórne lub oznaczenie stężenia sIgE w surowicy z użyciem podejrzewanych o uczulanie alergenów. Niezwykle istotną rolę odrgywa stosowanie przez określony czas diety eliminacyjnej, z wyłączeniem pokarmów podejrzewanych o wywoływanie objawów reakcji alergicznej, a następnie próba prowokacji. Czas stosowania diety eliminacyjnej zależy w dużej mierze od rodzaju nadwrażliwości – w niektórych przypadkach wystarczą 2 tygodnie, w innych potrzeba 6 tygodni.

Mąki bezglutenowe.



Najbezpieczniejszymi mąkami są te naturalnie bezglutenowe. Nie zawierają w sobie pszenicy, a dodatkowo posiadają cenne wartości odżywcze. Wypieki oraz dania na mąkach bezglutenowych są z reguły bardziej kruche i delikatne, a potrawy zyskują naturalnego aromatu oraz smaku. Poniżej przedstawione zostały popularne i cieszące się dużym zaufaniem, naturalnie bezglutenowe mąki do codziennego użytku.

Mleka roślinne.



Blisko 1/3 społeczeństwa ma problemy z trawieniem cukru mlecznego - laktozy. Równocześnie wraz z wiekiem spada aktywność laktazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy), co również wymusza odstawienie mleka zwierzęcego. Jednocześnie nie wszystkie te osoby są gotowe zrezygnować z przyjemności picia mleka, kawy z mlekiem lub spożywania dań na bazie mleka. W takim przypadku z powodzeniem mogą sięgnąć po mleko roślinne, które jest ciekawym i wartościowym zamiennikiem. Na wybór mlek roślinnych decydują się również osoby na restrykcyjnych dietach związanych z chorobami układu pokarmowego oraz osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz