niedziela, 25 czerwca 2023

Jakie składniki wpływają na kolor i wygląd ciast

 Jak składniki wpływają na kolor i wygląd ciast 

Dzięki składnikom, które zostaną wymienione w poniższym tekście, ciasta mogą wyglądać jak arcydzieła. Kolorowe wypieki, kolorowe nadzienia i polewy to nie tylko walory estetyczne, ale także smakowe. Poniższy artykuł pozwoli nam dowiedzieć się o składnikach, które mają wpływ na nasze ciasta podczas ich kolorowania. Kolorowanie, dekorowanie, wygląd to nie wszystko, zawsze najważniejszy jest smak naszych ciast. 

Składniki a kolor ciasta - podstawy 

Ciasta, ciasteczka i inne słodkie pyszności nie mogą powstać bez głównych składników. Te składniki to mąka, jaja, cukier. To podstawowe składniki i od nich też zależy kolor ciasta. Jeżeli dodamy mniej jajek, ciasto będzie białe lub lekko kremowe. Natomiast po dodaniu więcej jaj, kolor zmieni się na żółty. To podstawowe składniki w koloryzacji ciast. Do podstawowych składników i do jego koloryzacji dodajemy kakao ciemne lub jasne. Kolor kakała także będzie miał znaczenie w smaku i wyglądzie naszego ciasta. Innym składnikiem koloryzującym mogą być owoce. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki i wiele innych owoców. Te składniki nie tylko będą nam pomagać w koloryzacji ciasta, ale także w jego smaku i wyglądzie.  

Składniki a struktura ciasta: Jak to działa? 

Jak już wcześniej było powiedziane, podstawowymi składnikami ciast jest mąka, jaja i cukier. Oprócz tych składników często dodawany jest tłuszcz. Jednak warto na wstępie wspomnieć o rodzajach mąk, jakie spotykamy ma naszym rynku. Kiedyś nie było problemu z wyborem maki. Na rynku była mąka pszenna, ewentualnie mąka tortowa, co od razu podpowiadało jej zastosowanie. Natomiast dzisiaj półki sklepowe zastawione są różnymi mąkami. Więc jaka wybrać by nasze ciasta były smaczne. Każda mąka ma swój typ. Im mąka ciemniejsza i o większym typie tym lepsza, ale nie nadaje się do wszystkich wypieków. Nasz typ mąki powinien być, pomiędzy 450 – 550, czyli zwana mąką tortową. Najbardziej polecana do wypieków ciast. Może być także używana mąka luksusowa typ 650, jednak bardziej nadaje się do ciast kruchych niż biszkoptowych. Kolejnym ważnym składnikiem naszych ciast są jaja, najlepiej od kur z wolnego wybiegu i zawsze w temperaturze pokojowej. Kolejny składnik to cukier, który może być kryształ lub puder. Cukier trzcinowy, lub dla osób nietolerujących cukier mogą być inne dodatki dodające słodyczy takich jak stewia, syrop klonowy, czy tym podobne wyroby. I ostatnim składnikiem udanego ciasta jest tłuszcz. Tłuszcze mogą być ciekłe lub stałe. Ciekłe to przeważnie oleje dobrej jakości. Stałe to masło, smalec, kiedyś była dodawana tylko margaryna lub masło roślinne. Innego wyboru nie było. 

Naturalne barwniki w cukiernictwie 

Do ciast do dawane są różnego rodzaju barwniki, które mają poprawić walory smakowe i estetyczne naszych ciast. Barwniki najlepsze to te, które są naturalnego pochodzenia. I do takich barwników zaliczamy owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, porzeczki. Kolejnym naturalnym barwnikiem są warzywa, takie jak buraczki czerwone, szpinak, marchewka itp. warzywa. Naturalny barwnik możemy uzyskać z przypraw, takich jak kurkuma, mięta, papryka słodka, cynamon itp. przyprawy. 

Eksperymentowanie z kolorami: Jak to zrobić bezpiecznie 

Nic nie może więcej cieszyć niż widok pięknego, kolorowego ciasta. I aby był piękny z zewnątrz i był pyszny w środku musimy pamiętać o kilku rzeczach. Zawsze zaczynajmy od minimalnej ilości barwnika, bo one po chwili ciemnieją i stają się bardziej intensywniejsze. Używajmy barwników zgodnie z ich przeznaczeniem np. do barwienia czekolady używajcie barwników dedykowane do mas tłustych. Pamiętajmy o barwnikach smakowych, czasami mniej znaczy lepiej. Przy dodawaniu barwników w płynie, trzeba brać pod uwagę zwiększenie składników podstawowych np. mąki.  

Składniki a wygląd ciasta: Dekoracje i wykończenia  

Wiemy jedno, ile nas jest tyle mamy pomysłów na pyszne ciasta. Nie tylko ważne jest wnętrze naszego wypieku, ale też wygląd zewnętrzny. I to tylko od nas zależy jak nasze ciasto będzie wyglądać i smakować. Pamiętać trzeba o jednym, jemy oczami. Bardzo ważne są składniki, z jakich wykonamy całe ciasto i jak je udekorujemy. Dekoracji ciast jest wiele. Dekoracje mogą być wykonane z masy, lukru, polewy. Masy mogą być kolorowe lub białe. Czekolada może być ciemna, mleczna lub biała. Stosujemy także masy cukrowe, które są elastyczne i mogą być w różnych kolorach i o różnych smakach.  Świetnymi elementami dekoracyjnymi są owoce, które mogą być świeże lub specjalnie przygotowane np. filizowane. Czym chcemy dekorować i o jakim smaku, to tylko zależy od nas. 

Pieczenie dla innych: Jak dostosować wygląd ciasta do odbiorcy  

Nawet najbardziej udane ciasto, będzie jeszcze lepiej smakowało, gdy je odpowiednio ozdobimy. Może to kosztować nas trochę czasu, będziemy potrzebować różnych akcesoriów, całe mnóstwo cierpliwości, jednak warto zdecydować się na to poświęcenie. Zaskoczymy tym bliskich lub tego, dla kogo to ciasto jest przeznaczone. Ciasta kruche, szarlotki, bułeczki nie wymagają aż takich dekoracji. Jeżeli jednak chcemy podarować taki wypiek warto skorzystać z dodatków takich jak puder cukier czy kawałki owoców. Natomiast pieczenie ciast typu serniki, wuzetki, murzynki ich dekoracja zależy od okoliczności. Jeżeli to ma być ciasto do obiadu wystarczy polewa czekoladowa czy trochę masy. Natomiast najbardziej wymagane do zrobieni i ozdobienia są torty. Ich personalizacja jest najważniejsza. Trzeba zacząć, dla kogo jest przeznaczony i z jakiej okazji. Kiedy to już ustalimy, wtedy rozważamy nad wyglądem tortu i jego smakiem. Niedawno mieliśmy czas komunii, te torty przeważnie są białe z dodatkami cukrowych kwiatów i białego opłatka. Inne będą torty ślubne, a jeszcze inne urodzinowe. Technika zawsze ta sama. Najważniejszy jest biszkopt, potem dobieramy masę i pokrywamy nią tort. Na końcu dekoracja.  

Podsumowanie  

Ciasta towarzyszyły nam od zawsze. Mąka, jaja, cukier to podstawowe składniki wszystkich ciast. Co do nich jeszcze dodamy, zależy od tego, co chcemy uzyskać. Ciasta kruche potrzebują tłuszczy, ciasta drożdżowe potrzebują drożdży. Kiedy ustalone mam, co pieczemy, warto zastanowić się nad ich dekoracją oraz ich kolorystyką. Do tego będą potrzebne nam naturalne barwniki. Warto poświecić swój czas i udekorować ciasto różnymi dodatkami. Takim sposobem sprawimy nie tylko przyjemność obdarowanym osobom, ale i sobie samym. 

Warto czasami poćwiczyć swoją cierpliwość i przygotować jakiś wypiek dla bliskich lub znajomym. Praca wykonana przez samych siebie daje o wiele więcej satysfakcji, niż kupione gotowe ciasto. Bawmy się piekąc i dekorując słodkie ciasta. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz