Ciasta to bardzo popularne desery, a o ich smaku, zapachu oraz walorach odżywczych decyduje sposób przyrządzenia, ilość i rodzaj wykorzystywanych składników, a także zastosowany lukier bądź polewa. Na efekt wizualno- smakowy wpływa również porcja nadzienia oraz forma, jaką stosuje się do przekładania ciasta.
Przygotowując każdy wariant ciasta, należy zachować właściwe proporcje w zależności od dobranych składników. Ciasto może przyjmować różne formy, więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Najbardziej popularne jest ciasto drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie.
Ciasto to surowy półprodukt o gęstej masie powstałej z połączenia mąki, wody lub innych produktów spożywczych. Słowo ciasto wywodzi się ze starocerkiewnego wyrażenia "testo", które do dziś funkcjonuje w języku czeskim. Prawdopodobnie już w Mezopotamii wytwarzano pierwsze chleby, a w około 2600 r.p.n.e. Egipcjanie przypadkowo odkryli sposób na wyrastanie ciasta za sprawą fermentacji. Wcześniej ludzie już opiekali ziarna zbóż, a z upływem czasu doszli do wniosku, że smak jest zdecydowanie lepszy gdy ugotuje się je w wodzie. Dopiero zdolność rozdrobnienia ziaren na mąkę dokończyła ewolucje i można było uzyskać gładkie ciasto, które łatwo się wałkowało. Obecnie prawie wszystkie ciasta przygotowuje się z mąki pszennej, która posiada wysoki poziom glutenu, a obecne w niej białko w połączeniu z wodą zyskuje napęczniałą postać i dzięki temu końcowe wyroby są lekkie, elastyczne i ciągliwe.
Najpopularniejsze rodzaje ciast:
-drożdżowe- podstawowymi składnikami tego ciasta są mąka, jajka i mleko, dodaje się również nieduże ilości cukru, tłuszczu i drożdży, dzięki którym ciasto zostaje spulchnione. Podczas wyrabiania odbywa się proces fermentacji, to znaczy, że cukry zawarte w cieście są przekształcane w alkohol i dwutlenek węgła, a pęcherzyki powodują rośnięcie ciasta i większą objętość. Ciasto jest bardzo plastyczne i można je długo wyrabiać. Stosuje się je do wielu wypieków takich jak babki, drożdżówki, pączki, rogaliki, ciastka przekładane bądź nadziewane rozmaitymi masami, owocami i kremami, placki z owocami, serem czy makiem.
-kruche- do przygotowania potrzebna jest mąka, masło lub margaryna i jajka. Najlepszą mąką jest krupczatka, ponieważ nie zawiera dużej ilości glutenu. Im go mniej tym ciasto bardziej kruche. Tłuszcz również wpływa na kruchość ciasta, dlatego najkorzystniej gdy ciasto zawiera 40-60% tłuszczu w stosunku do mąki. Surowe żółtka powodują plastyczność, a ugotowane zwiększają kruchość. Dodając jogurt lub śmietanę uzyskamy bardziej elastyczne ciasto. Najlepiej stosować cukier puder, ponieważ zwykły się nie rozpuści, gdyż ciasto jest mało wilgotne. Z kruchego ciasta można przygotować ciastka przekładane i nadziewane, babeczki i spody do sernika, szarlotki, makowce, ciasta z owocami, torty, mazurki.
-biszkoptowe- jest puszyste, lekkie i elastyczne. Powstaje z jajek, cukru i mąki pszennej. Żeby zmniejszyć ilość glutenu w cieście, można część mąki pszennej zamienić na mąkę ziemniaczaną, wtedy biszkopt zyska delikatną strukturę. Przygotowując to ciasto, możemy ubić jajka na parze i uzyskamy ciasto bardziej spulchnione lub ubić żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej masy i połączenia jej z pianą z białek, cukrem i mąką. W trakcie pieczenia zwiększa swoją objętość. Ciasto można użyć do przygotowania blatów do tortów, ciast, rolad, babeczek, ciasteczek zarówno nadziewanych jak i przekładanych oraz ciastek korpusowych.
-francuskie- charakteryzuje się warstwową strukturą w formie cienkich listków. Do przygotowania stosuje się mąkę pszenną, sól, zimną wodę i masło. Jako pierwsze trzeba przekładać warstwy ciasta i masła, a po schłodzeniu rozwałkować kilka razy i schładzać pomiędzy wałkowaniem. Przygotowane ciasto możemy składać, zwijać, skręcać i tworzyć różne kształty. W czasie pieczenia warstwy tłuszczu i ciasta oddzielają się od siebie dzięki parującej wodzie. Gotowe ciasto jest delikatne, lekkie i kruszące. Z tego ciasta tworzone są koperty, rożki, tarty, croissanty, napoleonki, tartaletki czy karpatki.
-półfrancuskie- uzyskać możemy różne wersje ciasta półfrancuskiego: drożdżowe gdy dodamy masło do ciasta drożdżowego, serowe gdy połączymy masło z twarogiem, jajkami i mąką oraz śmietankowe gdy masło złączymy z masą z mąki, jajkami i śmietaną. Gotowe ciasto wałkuje się kilka razy tak, aby uzyskać cienkie placki, a następnie można tworzyć pożądane formy. Z takiego ciasta można zrobić ciastka, rogaliki, ślimaki, rurki.
-półkruche- składniki są identyczne jak przy cieście kruchym z tą różnicą, że dodajemy środki spulchniające i śmietanę. Takie ciasto nadaje się do zrobienia ciast z wieloma dodatkami.
Obecnie według pewnego internetowego rankingu najlepsze ciasta na świecie to:
Medovik popularne rosyjskie ciasto miodowe. Składa się z kilku cienkich warstw ciasta biszkoptowego, które nasączone jest miodem, a między ciasto układa się bitą śmietanę lub skondensowane mleko, dodatkowo można dodać owoce i czekoladę. Ciasto jest pyszne, miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach.
Sernik tradycyjny polski wypiek, składa się z twarogu, jajek i cukru. Zazwyczaj przygotowuje się go na kruchym cieście i często z różnymi dodatkami. Sernik jest słodki o wyraźnym smaku.
Brazylijskie pavê deser ten przypomina tiramisu i nie trzeba go piec, składa się z kilku warstw, a nasączone mlekiem biszkopty przełożone są aksamitnym kremem z mleka skondensowanego i waniliową nutą. Na wierzchu jest polewa czekoladowa i starta czekolada. Deser jest wyjątkowo smaczny i lekki jak chmurka.
Sernik japoński smakołyk ten jest lekki, miękki i delikatny jak bawełna. Sernik jest napowietrzony i piankowy, przygotowuje się go z kremowego serka (to dzięki temu jest tak delikatny), a nie twarogu i pieczony jest w kąpieli wodnej.
Kladdkaka szwedzkie czekoladowe ciasto, które robi się z dużej ilości cukru, ponieważ dzięki niemu ciasto jest lekko gumowe i ciągnące w środku, a chrupiące na wierzchu. Serwowane z bitą śmietaną, owocami lub lodami. Deser krótko się piecze i musi być wilgotny, niedopieczony, a środek sprężysty.
Jest wiele popularnych i znanych wszystkim ciast oraz deserów. Każde państwo bez żadnych wyjątków ma inną kulturę, zwyczaje oraz desery i ciasta. Są to zazwyczaj regionalne receptury, które są charakterystyczne dla danego kraju. Do ulubionych polskich słodyczy, jakie z przyjemnością zjadamy, należy sernik, szarlotka, makowiec, kutia, pączki, faworki czy pierniczki. Warto spróbować również słodkości z całego świata, które zyskały ogromną popularność, a należą do nich na przykład:
-tiramisu włoski deser, który składa się warstw biszkoptów namoczonych w espresso i przełożonych kremem z serka mascarpone, żółtek i cukru. Wierzch obsypany jest wiórkami czekolady.
-creme brulee wykwintny deser francuski składający się z kremu przygotowanego ze śmietanki, żółtek, wanilii oraz cukru. Masę przekłada się do kokilek, posypuje cukrem i karmelizuje, używając specjalnego palnika. Smakołyk podaje się po schłodzeniu.
-baklava turecki deser z listkowego ciasta przełożonego pokrojonymi orzechami wymieszanymi z miodem albo cukrem, całość zapiekamy, a następnie polewamy syropem lub lukrem i obsypujemy posiekanymi orzechami.
-benoffee pie słynny brytyjski deser składający się z bananów, toffi i śmietanki kremówki. Jest bardzo słodkie, kruche oraz aksamitne w smaku.
Trendy w cukiernictwie ulegają ciągłym zmianom, na które ogromny wpływ mają konsumenci, a głównie to ich wymagania oraz chęć odkrywania nowych wariacji smakowych. Ale od pewnego czasu szczególną uwagę zwracamy na jakość oraz naturalność produktów i wybieramy raczej klasyczne ciasta. Coraz częściej sięgamy także po ciasta i desery w wersji wegańskiej. Fani słodyczy uwielbiają połączenia różnych receptur w jednym smakołyku i wciąż poszukują nowości w tym kierunku. Popularne w cukiernictwie są sezonowe owoce, dzięki którym nasze wypieki zyskują świeżość i zdrowszy wygląd, a kupujący chętnie sięgają po takie słodkości. Kreatywne połączenia tradycji i klasyki z nowoczesnymi i innowacyjnymi recepturami umożliwia tworzenie pionierskich i nowoczesnych smaków, kombinacji tekstur i uzyskania oryginalnych ciast i deserów.
Przy wyborze ciasta niezależnie od okazji czy są to urodziny, imieniny, awans w pracy, rocznica ślubu trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na to:
-czy ciasto będzie łatwe do pokrojenia na równe kawałki,
-czy ciasto będzie trzeba trzymać w lodówce,
-czy uzyskamy odpowiednią ilość porcji, tak aby wystarczyło dla wszystkich,
-co lubią znajomi, rodzina, współpracownicy. Dobrym rozwiązaniem może się okazać zakupienie kilku rodzajów ciasta o mniejszych porcjach,
-czy wśród osób, które będą częstowane słodkościami, nie ma alergików lub kogoś z nietolerancją laktozy, lub glutenu.
Decydując się na wybór tylko jednego ciasta, warto postawić na coś klasycznego i tradycyjnego, wtedy mamy pewność, że raczej wszystkim będzie smakować.
Mamy ogromną ilość różnych alternatyw na przygotowanie poszczególnych rodzajów ciast, więc nawet najbardziej wymagający konsumenci zaspokoją swoje potrzeby. Większa część naszego społeczeństwa wybiera ciasta, te najbardziej znane i proste do przyrządzenia, ale nikt nie rezygnuje z możliwości wypróbowania i odkrywania ciast z różnych stron świata. Nawet gdy nie pieczemy sami, tylko kupujemy ciasto, to preferujemy częściej te uwielbiane i kultowe, ponieważ są pyszne oraz sprawdzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz