czwartek, 27 lipca 2023
CZY PIECZENIE JEST TRUDNE
CZY PIECZENIE JEST TRUDNE?
ZROZUMIENIE UMIEJĘTNOŚCI POTRZEBNYCH DO PIECZENIA.
Czy pieczenie jest trudne? Na zadane tutaj pytanie chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre ciasta są bardziej wymagające w przygotowaniu, inne z kolei mniej. Ponadto trzeba też zwrócić uwagę, że nie każdy ma do tego predyspozycje i potrzebne umiejętności. Mimo to, iż dzisiaj możemy znaleźć tysiące przepisów, które krok po kroku poprowadzą nas w pieczeniu ciasta, to jednak nie wszyscy mamy na to czas i chęci. Z tego artykułu dowiemy się, że pieczenie wcale nie musi być trudnością, tym bardziej, że jego końcowym efektem jest zawsze przyjemność konsumowania.
UMIEJĘTNOŚCI TECHNICZNE: CO MUSISZ WIEDZIEĆ?
Przede wszystkim najistotniejsze jest dobranie odpowiednich składników, jak również ich właściwych proporcji. Warto też stosować się do procedur podawanych w przepisach. Naturalnie na własną odpowiedzialność można je także modyfikować.
Aby ciasto nie przywierało do formy należy ją wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. W ten sposób zabezpieczamy ciasto przed przyklejaniem się do blachy. Ważną informację stanowi również fakt, że każdy rodzaj ciasta wymaga innej temperatury. Przy pieczeniu niektórych z nich dopuszczalne jest uchylanie drzwiczek piekarnika. Niezalecane jest to w przypadku biszkoptów, które w takiej sytuacji zwykle będą opadać. Do sprawdzania stopnia upieczenia najczęściej wykorzystuje się wykałaczki bądź drewniane patyczki. Jeśli po wyciągnięciu z piekarnika są mokre lub pozostały na nich kawałki masy, oznacza to, iż wypieki nie są jeszcze gotowe. Po zakończeniu pieczenia zazwyczaj zostawia się jeszcze ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Tak postępuje się zwłaszcza przy wspomnianych już biszkoptach.
Niezwykle duże znaczenie ma też korzystanie z odpowiedniego sprzętu, im lepszy piekarnik, tym lepsza jakość wypieków. W tym miejscu można wspomnieć o funkcji termo obiegu, zapewniającej bardziej dokładne pieczenie. Pojemność piekarnika oraz udogodnienia takie jak: tak zwane zimne drzwiczki, czy funkcja szybkiego czyszczenia, to także elementy, na jakie przy wyborze sprzętu warto jest zwrócić uwagę.
UMIEJĘTNOŚCI ARTYSTYCZNE: JAKIE SĄ POTRZEBNE?
Niestety nie wszyscy je posiadamy. Niektórzy uważają, że z tym się trzeba urodzić . Inni twierdzą, iż przy odrobinie wysiłku, zdolności można wypracować, próbować rozwinąć. Kiedy nie ma szansy na talent artystyczny, zawsze pozostaje sposobność odwzorowywania. Mogą pomóc nam również w tym gotowe dekoracje, dostępne w rozmaitych formach. Wybór jest naprawdę ogromny:
wszelkiego rodzaju masy cukrowe, ozdoby, kolorowe posypki, czy chociażby bita śmietana.
Kiedy chcemy stworzyć coś wyjątkowego, możemy kupić półprodukty, które z pewnością wyczarują nam niepowtarzalne dekoracje. Oczywiście dobrze jest sięgać do własnej wyobraźni, wykorzystując proste sposoby, jak na przykład różnego rodzaju owoce, czy kwiaty jadalne. Mamy tutaj naprawdę bardzo szeroki wachlarz pomysłów.
CIERPLIWOŚĆ I PRECYZJA: KLUCZ DO SUKCESU W PIECZENIU.
Cierpliwość potrzebna jest w każdym obszarze życia, także w cukiernictwie. Wiele wypieków wymaga większego wysiłku, większej precyzji i zaangażowania.
Często w warunkach domowych w mieszaniu ciasta pomaga mikser, jednak wielokrotnie istnieje konieczność jego zagniatania. W tej sytuacji niestety musimy wykonać to ręcznie.
Czasem zdarza się, że coś nie wychodzi, wtedy mimo naszych starań ciasto, czy deser trzeba wyrzucić do kosza. Zatem cukiernictwo, to wielka sztuka cierpliwości.
Tutaj wszystko ma znaczenie. Do nowych produktów też musimy mieć cierpliwość. Każdy rodzaj mąki, czy śmietany zachowuje się inaczej, owoców również. Zwłaszcza wówczas, gdy wkracza się w etap eksperymentowania, tworzenia nowych smaków, próbowania nowych rzeczy.
W takich momentach nierzadko niektóre dzieła zwyczajnie nie nadają się do spożycia, ale jak w każdym zawodzie:
„jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz”.
Tak więc nie można się zniechęcać, trzymajmy się tego, że cierpliwość zawsze się opłaci.
Dzięki wytrwałej i precyzyjnej pracy, efekty na pewno będą z czasem zadowalające. Nie można zapominać o tym, że trening czyni mistrza. Cierpliwe dążenie do celu niewątpliwie jest drogą do sukcesu.
PIECZENIE A NAUKA: JAK NAUKA POMAGA W PIECZENIU?
W cukiernictwie nauka jest niezbędna, przynajmniej na początku, kiedy zaczynamy swoją przygodę z wypiekami. Warto się nią wspomagać i kierować jej wskazówkami. Bez wątpienia ułatwi to cały proces pieczenia, który pod jej okiem na pewno zakończy się sukcesem. Sięgając do nauki będziemy czerpać jedynie same korzyści. Dowiemy się od niej między innymi: o rodzajach mąki, piekarników, czy odpowiednich sposobach łączenia składników. Będziemy mogli nauczyć się też jak ubijać jajka, i przesiewać mąkę. Aby uzyskać udane wypieki, należy podążać za podanym przepisem, liczy się tu: precyzyjnie wyznaczony czas oraz dokładnie wymierzone proporcje.
Bardzo istotna jest nauka o podstawach pieczenia, dlatego powinno się brać pod uwagę następujące jej porady. Przy pieczeniu najważniejsze jest to, żeby właściwie odmierzyć składniki, to będzie gwarancją powodzenia. Kiedy nabierzemy już doświadczenia można próbować je podmieniać, tworząc w ten sposób swoje własne pomysły. Trzeba także zwrócić uwagę na temperaturę składników, przyjmuje się, iż wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, chyba, że wskazane jest inaczej. Zatem musimy pamiętać, żeby masło i jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie. Dobrze jest również poznać swój piekarnik, każdy przecież grzeje inaczej. Starszy model może być już niezbyt szczelny, albo nierównomiernie piec. W takiej sytuacji przedłuża się czas pieczenia, lub obraca wypieki. Naturalnie przed pieczeniem zawsze odpowiednio rozgrzewamy piekarnik.
Jeśli ktoś ma potrzebę zgłębiania wiedzy dotyczącej cukiernictwa, można również wybrać się na kurs pieczenia. W czasie zajęć zostanie uczestnikom przekazana wiedza z podstaw pieczenia i wiele pożytecznych wskazówek. Istnieje także mnóstwo specjalistycznych szkoleń, związanych z dekoracją ciast, które z pewnością pozwolą się dalej rozwijać.
PIECZENIE DLA INNYCH: JAKIE UMIEJĘTNOŚCI SĄ POTRZEBNE?
Pieczenie ciast dla innych ma dobry wpływ na nasze zdrowie psychiczne, redukuje stres, poprawia samopoczucie. Zajmowanie się wypiekami uznawane jest za formę terapii. W pieczeniu dla innych przede wszystkim bierzemy pod uwagę ich preferencje. Realizację zamówienia planujemy w taki sposób, aby zaspokoić ich potrzeby i oczekiwania. Musimy uwzględniać też problemy zdrowotne. Na przykład dla cukrzyków pieczemy zdrowsze wersje ciast. W jaki sposób? Wystarczy zamienić tylko kilka składników. Mąkę pszenną zastępujemy innymi, z niższym indeksem glikemicznym. Są to między innymi: mąka owsiana, gryczana, z ciecierzycy, żytnia razowa, orkiszowa razowa itd. Kolejnym składnikiem, który przy pieczeniu ciast dla diabetyków należy zastąpić jest naturalnie cukier. Jego zamienniki to: ksylitol, erytrol, czy stewia.
Zatem pieczenie dla innych to wiedza o nich, dobieranie składników do ich potrzeb, to również wiedza na temat zdrowego pieczenia, ale też specjalne umiejętności przygotowania czegoś, co zadowoli osoby, dla których tworzymy wypieki.
Pieczenie dla innych, to także umiejętności planowania i dostosowywania ciast do różnego rodzaju diet, czy preferencji.
PIECZENIE JAKO HOBBY, APIECZENIE JAKO KARIERA: JAKIE SĄ RÓŻNICE?
W pierwszym przypadku, to czysta przyjemność. Tutaj nie liczy się perfekcyjność i doskonałość. Pieczemy według naszych chęci i upodobań. Nie zwracamy uwagi, a przynajmniej nie przejmujemy się różnymi niedoskonałościami. Nasze wypieki mogą być niezbyt wyrośnięte, za mało lub za bardzo słodkie itp. Nic wielkiego się nie stanie.
Z kolei, jeśli chodzi o karierę w pieczeniu. To już coś innego, z pewnością będą to większe wymagania. Przede wszystkim niezwykłe znaczenie ma dokładność, precyzja, dyscyplina i naturalnie oczekiwania klientów. To bez wątpienia praca trudna i pracochłonna, ale bardzo wdzięczna i przynosząca dużą satysfakcję.
PODSUMOWANIE.
Pieczenie to dziedzina, z której można czerpać wiele przyjemności, to także wielka radość z uzyskiwanych efektów. W tym obszarze można dać upust swojej kreatywności, tworząc zaskakujące kompozycje smakowe, tutaj nic nas nie ogranicza. Na pewno nie jest to łatwa praca, to lekcja cierpliwości. Jednak warto wypiekać ciasta i nie tylko cieszyć się nimi. Mamy bowiem też powód, aby zaprosić przyjaciół, czy rodzinę na coś słodkiego. Oczywiście trzeba przy tym pamiętać o ich gustach, smakach, preferencjach, jak również dietach.
Ponadto pieczenie może stać się dla nas karierą, w której osiągniemy wielki sukces.
Pieczmy zatem ciasta, słodyczy nigdy nie za wiele. Chyba wszyscy za nimi przepadamy, dlatego towarzyszą nam w życiu na co dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz