Pieczenie dla zdrowia, a zbilansowanie słodkich smakołyków w diecie.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby
słodyczy. Jednak umiejętność dokonywania trafnego wyboru zdrowych słodyczy to
już zupełnie inna bajka. Na sklepowych
półkach znajdziemy mnóstwo kuszących kolorowych opakowań czekolad, cukierków,
ciasteczek, batoników czarujących nas różnorodnością smaków i kształtów.
Chętnie po nie sięgamy, aby poprawić sobie nastrój, umilić szarą codzienność.
Zawarty w nich cukier to nic innego jak węglowodany proste wpływające na
wydzielanie endorfin, serotoniny. Wówczas
działają na nasz organizm uspokajająco, znacznie poprawiają nam nastrój.
Niestety efekt ten jest krótkotrwały. Często łudzimy się ,sprawdzając skład
produktu na opakowaniu, że nie ma w nich cukru, lub że niewielka zawartość
cukru jest zupełnie bez znaczenia. Na początku listy składników spotykamy się z
określeniami takimi jak sacharoza, fruktoza, glukoza, ksylitol, cukier brązowy,
trzcinowy, kokosowy, inwertowany, kukurydziany, ekstrakt słodu jęczmiennego,
karmel, melasa, miód, syrop klonowy, kukurydziany, glukozowo-fruktozowy i wiele
innych. To przecież nic innego jak nasz CUKIER. Dla organizmu ważna jest nie tylko ilość dostarczanej
energii ale także i jakość spożywanych
produktów. Tak bardzo potrzebnych dla efektywnej pracy mózgu. Słodycze to
również źródło tłuszczów. Najczęściej są to tłuszcze utwardzane wywołujące u
wielu osób alergię i nadwrażliwość jelit. Regularne dostarczanie tego typu
tłuszczów może po pewnym czasie negatywnie wpłynąć na nasz stan zdrowia. Wysoko
kaloryczne słodycze to nic innego jak źródło węglowodanów prostych i tłuszczów.
Jedzmy więc słodycze z umiarem i wybierajmy mądrze dostępne produkty na
sklepowych półkach. Zadbajmy o
profilaktykę. Zmieńmy styl życia, poświęćmy więcej czasu na ruch. Nadwaga,
późniejsza otyłość to nie tylko względy estetyczne, ale i zdrowotne. Pojawiają
się problemy układu kostno-stawowego, dokuczają bóle, zwyrodnienia stawów
kończyn i kręgosłupa. Komórki tłuszczowe (adipocyty) nie tylko magazynują energię,
ale również odpowiadają za wydzielanie cytokin prozapalnych. W
szczególności dotyczy to tkanki tłuszczowej
na brzuchu typ sylwetki jabłko).
Adipocyty przyczyniają się między innymi do
zaburzeń - zmniejszenie
tolerancji węglowodanów, hiperinsulinemia, hipertriglicerydemia,
hipercholesterolemia, hiperurykemia.
Niestety może mieć to wpływ na
ryzyko wystąpienia w naszym życiu takich chorób jak cukrzyca typu 2,miażdżycy,
choroby układu sercowo-naczyniowego. Przy nadmiernym spożywaniu słodyczy musimy
liczyć się z możliwością zachorowania na
nowotwory macicy, sutka, jelita
grubego i odbytnicy oraz prostaty. Źródło dużej ilości cukru powoduje wyrzut
insuliny zaraz po posiłku. W ten sposób organizm radzi sobie z nadmiarem
glukozy we krwi. Kiedy następują znaczne wahania poziomu glikemii we krwi, może
dojść do uszkodzenia trzustki. W konsekwencji możemy zafundować sobie chorobę
cukrzycy typu 2 z całą gamą problemów zdrowotnych. Wiem, że rezygnacja z tych
wszystkich słodkości jest po prostu niemożliwa. Jednak pokonanie trudności w
ograniczaniu spożycia słodyczy jak najbardziej wykonalna. Starajmy się
dostarczać regularnie naszemu organizmowi wartościowych posiłków pełnych
witamin i minerałów. Nie róbmy zakupów kiedy jesteśmy głodni, omijajmy alejki sklepowe
ze słodyczami. Jeśli koniecznie musimy kupić coś słodkiego niech to będzie
niewielka ilość (nie na zapas). Nie wykładajmy słodyczy w zasięgu ręki,
omijajmy na spacerach kuszące zapachem cukiernie. Podczas pracy przy
komputerze, czy podczas oglądania telewizji sięgajmy po zdrowe przekąski typu
sezamki, owoce, orzechy itp. Są jednak słodycze które można jeść od czasu do
czasu. Zaliczamy do nich lody, pozostałe „zdrowe słodycze” mają 500 kalorii na
100g swojej wagi. Czekoladą należy się
delektować, a nie objadać. Z rozsądkiem sprawdźmy jaka jest w niej zawartość cukru, mleka. Im więcej w czekoladzie kakao, tym
lepiej. Bogate źródło w magnez, wapń, żelazo, a nawet fluor i miedź, a także
witaminy A i E. Ponad to w czekoladzie jest też teobromina, obniżająca lekko
ciśnienie i aminokwasy przekształcające się w organizmie w serotoninę zwaną hormonem szczęścia. Tłuszcz zawarty w
czekoladzie jest pochodzenia roślinnego, a więc nie zawiera cholesterolu.
Kolejną słodką przekąską są sezamki. Zawierają
tylko trzy składniki tj. ziarno sezamowe, cukier i glukoza (oba cukry
proste).Dodatkowym dobrodziejstwem sezamu jest bogactwo w witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K i witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń,
żelazo, cynk i fosfor. Sezam to roślina oleista zawierająca cenne kwasy omega-3.
Jest w nim też lecytyna, poprawiająca funkcjonowanie mózgu. Następną słodką
przyjemnością jest chałwa. Jej podstawowym składnikiem jest sezam. Słodki smak
zapewnia dodatek cukru lub syropu glukozowego, fruktozowego. Najlepiej
wybierajmy chałwę zawierającą ponad 50 % sezamu. Często zależnie od smaku, w
chałwie jest kakao, wanilia, orzechy i
rodzynki. Unikajmy chałwy z tłuszczem roślinnym utwardzonym albo korzeniem
mydlnicy.
Moim ulubionym deserem są lody. Te tradycyjne, na mleku, są źródłem białka,
wapnia i witamin z grupy B. Mniej od nich kaloryczne są lody jogurtowe, a
najmniej kalorii mają sorbety. Niestety, we wszystkich jest cukier, więc nie przesadzajmy z ich ilością.
Jak zminimalizować cukier i tłuszcz w ciastach i
ciasteczkach? Którą mąkę wybrać? Co zastosować
zamiast bułki tartej? Najlepsze zamienniki cukru rafinowanego? Mleko krowie czy
napoje roślinne, czy musi być masło?
Najczęściej do pieczenia ciast i
ciasteczek używamy mąki pszennej. Starajmy się wybierać wysoki typ mąki. Im wyższy typ, tym więcej składników mineralnych, witamin.
Składniki mineralne to żelazo, magnez, potas, fosfor, miedz, cynk i mangan,
oraz witaminy z grupy B. Warto wybierać
mąki pełnoziarniste, nierafinowane. Zamiast mąki pszennej spróbujmy mąki glutenowe: owsianej,
orkiszowej z pełnego ziarna. Mąka żytnia świetnie nadaje się do wypieku chleba.
Bezglutenowe mąki to - gryczana, kokosowa. Zdrowe również są mąki orzechowe i
kukurydziane. Przy użyciu mąki
rafinowanej, możemy dosypać otręby. To cenne źródło błonnika. Zwiększymy wówczas wartość potrawy. Spróbujmy
również zrezygnować z bułki tartej. Najkorzystniejszą opcją jest papier do
pieczenia. Jeśli jednak bardzo zależy ci na panierce to proponuję płatki
owsiane które mają około 75 % mniej
kalorii, 30 % mniej węglowodanów, nie zawierają sodu i mają dwa razy więcej
błonnika niż bułka tarta. Otręby mają około 75 %mniej kalorii, 83 % mniej
tłuszczu, prawie 70 % mniej węglowodanów, 75 % mniej sodu i do dwóch razy
więcej błonnika niż zwykła bułka tarta. Doskonałym zamiennikiem bułki tartej
mogą być mielone orzechy- bogate źródło wielo nienasyconych kwasów
tłuszczowych. Kolejną możliwością
są wiórki kokosowe, mąka kokosowa. W porównaniu do mąki pszennej zawiera sporo
błonnika.
Nadszedł czas ma nasiona chia, siemienia lnianego, zmielone nasiona słonecznika
i dyni. Nasiona chia wchłaniają doskonale nadmiar wody, więc bardzo dobrze
zastępują bułkę tartą. Siemię lniane to 30% błonnika i 18% białka, 42%
tłuszczów wielo nienasyconych, potrzebnych w naszej diecie. Ze względu na
kleista konsystencję po kontakcie z wodą, dobrze sklejają różne potrawy, można
ich użyć zamiast jaj. W proporcji jedna
łyżka nasion lnu i trzy łyżki wody, zastępuje jedno jajko. Należy zmielić
nasion lnu na drobny proszek przy użyciu młynka do kawy.
Jeśli chodzi o
cukier to spróbujmy zastąpić go miodem. Ma podobną kaloryczność co cukier biały
lecz ma ponad 200 różnych substancji zdecydowanie zdrowszych dla naszego
organizmu. Do dyspozycji mamy również syrop klonowy i z agawy. Kaloryczność
mają podobną. Jednak ostrożnie z syropem z agawy. Może on zawierać nawet 80%
fruktozy. A nadmiar fruktozy może przyczyniać się zmniejszonej wrażliwości na
insulinę i zaburzeń odczuwania głodu. Syrop klonowy składa się głównie z
sacharozy i wody. Im ciemniejszy, tym większa zawartość przeciwutleniaczy.
Teraz co zamiast mleka?
Mleko krowie często używamy do wypieków.
Wielu dorosłych traci enzym laktazę, rozkładający cukier mleczny laktozę. Takie
osoby odczuwają wówczas dyskomfort po spożyciu mleka i jego przetworów. Mleko
zawiera głównie tłuszcze nasycone, zastanówmy się czy nie warto poszukać innej
alternatywy. Dobrym zamiennikiem oczywiście są rośliny! Napoje roślinne świetnie
zastępują mleko krowie. Największą popularnością cieszą się napoje z migdałów i
kokosa. Są zdecydowanie mniej kaloryczne, zawierają także mniejszą ilości
tłuszczu. Duże znaczenie ma także fakt posiadania cennych związków przeciw utleniających, zwalczających wolne
rodniki. Proponuję więc do swoich przepisów cukierniczych zamiast śmietany, czy
mleka dodać jogurt lub napój roślinny, np. migdałowy.
Najpopularniejszym tłuszczem do ciast jest masło lub margaryna. Jeśli już
zdecydujemy się na margarynę to uważnie zapoznajmy się z jej składnikami. Masło
jest ok. Regulacje prawne mówią, że masło nie może zawierać żadnych dodatków do
żywności w postaci barwników itp. odwrotnie do margaryny. Pamiętajmy jednak, że
masło to tłuszcz zwierzęcy o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych
- ok. 50% oraz cholesterol. Możemy poszukać zdrowszego zamiennika. Sporadycznie
do wypieków możemy użyć masła orzechowego. Zwróćmy jednak uwagę, że masło z
orzechów ziemnych to bogactwa kwasów
tłuszczowych (KT) omega-6. Naukowcy uważają, że nadmiar może spowodować poważne
szkody. Nie ma tego problemu przy użyciu do pieczenia ciast masła z innych
orzechów, np. laskowych lub włoskich. Jest to lepszy wybór ze względu na
korzystniejszy profil lipidowy. Zdrowym zamiennikiem będzie awokado. Zawiera
sporą ilość korzystnych KT omega-3.
Smaczne, zdrowe dodatki do naszych wypieków
pełnią wiele funkcji przeciwutleniających, czyli zwalczających wolne
rodniki, hamujące procesy zapalne. Ponad to mają naturalny smak i zapach.
Należą do nich: kakao, bogactwem antyoksydantu, intensywnego smaku i zapachu,
kurkuma świetnie barwiąca ciasta jest
pełna przeciwutleniaczy, wykazuje działanie przeciwzapalne. Kolejnym
dobrodziejstwem jest cynamon- naturalny. Aromat obniżający ciśnienie krwi. Natomiast kokos to
bogactwo błonnika, a migdały zawierają przeciwutleniacze. Ważną rolę odgrywa wanilia,
źródło wielu substancji lotnych.
Ekstrakt waniliowy zawiera 26 do 90 % przeciwutleniaczy nieprzetworzonej
wanilii. Wanilia wykazuje ogromny potencjał jako suplement zdrowia i środek
konserwujący.
W Internecie możemy znaleźć ciekawe przepisy na słodkie ciasta bez cukru.
Proponuję zapoznajcie się np.- Słodkie ciasta bez cukru - Przepisy z zastosowaniem
stewii:
1. Sernik na zimno z malinami i stewią
2. Brownie z batatów i kakao z
dodatkiem stewii
3. Bezglutenowe muffiny z jabłkami i
cynamonem na stewii
4. Fit owsiane ciasteczka z czekoladą
i stewią
5. Ciasto marchewkowe z orzechami
włoskimi i stewią
Możemy również znaleźć przepisy na
ciasta dla cukrzyków, ciasta z mąki pełnoziarnistej, przepis na wegańskie
biszkopty z mąki pełnoziarnistej, przepisy na dietetyczne słodycze i wiele
innych interesujących inspiracji.
Podsumowując: warto stosować zarówno
różne tłuszcze jak i dodatki do wypieków.
Zmieniać, eksperymentować. Każdy rodzaj zmian dostarczy innych substancji
odżywczych sprzyjających zdrowiu. Zachęcam do kreatywności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz