„Cukiernie z całego świata. Co je wyróżnia?”
Podróże kształcą. Podróże to bogactwo doświadczeń, wrażeń. Wiele osób podróżuje w poszukiwaniu cudownych widoków a inni podróżują w poszukiwaniu smaków smaków, poznawania kultur cukiernictwa. W każdym kraju czy kontynencie mamy inną kulturę smaku. A więc zaczynamy ciekawą podróż po pysznych wyjątkowych deserach świata.
Cukiernie w europie. Co je wyróżni?
Przenieśmy się do romantycznej Francji. Ten piękny kraj nie tylko słynie z wieży Eiffla czy z romantycznych rejsów po Sekwanie ale także z wyjątkowych deserów maślanych ciasteczkach czy słynnych kolorowych makaronikach kupowanych na prezenty lub orzeźwiających cytrynowych tartach lub delikatnych, puchowych niczym magicznych deserów. A przecież każdy spróbował znanych z Francji croissantów. Włochy to kolejny wyjątkowy, ciekawy, urokliwy pełen fantazyjnych miasteczek kraj. Włochy to pełen ciepła, koloru oraz smaku. Możemy z wakacji przywieźć wyjątkowe desery, które przypomną nam piękno tego kraju. Nie tylko Włoch słynną z pizzy, makaronów czy win albo regionalnych produktów ale także z drożdżowych wypieków, czekolad czy landrynek. Spotkamy tam znane marki jak Ferrero, Perugina to najsłynniejsza czekolada włoska. Najsłynniejsze są Baci praliny z orzechem laskowym w środku do których dołączona jest karteczka z sentencja miłosna. Kupimy także słynne ciastka włoskie cantu lub amaretti. Tradycyjne ciasteczka.
A w Polsce jakie mamy znane produkty? Na pewno za sprawą Jana Pawła znane stały się Kremówki inaczej Napoleonki, których możemy skosztować w Wadowicach w istniejących do dziś dnia cukierni Karola Hagenhuberta przy Rynku 15. Jak wiemy kochamy słodycze. Często je kupujemy na prezenty. Mamy mnóstwo tradycyjnych ciast, słodkości. Popularne krówki, które znane są na całym świecie. Jedna z firm produkujące te ciągutki znajduje się w |Inowrocławiu. Obcokrajowcy zajadają się tymi cukierkami. Znane delicje, michałki czy pierniki Toruńskie znane na całym świecie czy ptasie mleczko delikatna pianka oblana czekoladą. A ciasta słynne to oczywiście sernik oraz sękacz czy karpatka. A będąc w Tatrach warto odwiedzić cukiernię, restaurację w Zakopanym o nazwie „Góralska Tradycje” Może jeszcze cukiernia w Gdańsku „Monsieur Armand” słynie z makaroników, które można kupić także online.
To tylko niektóre z polskich pyszności znanych i cenionych przez turystów odwiedzających nasz kraj.
Unikalne cechy cukierni Azjatyckich. Japońskie ciasteczka spożywane w Nowy Rok mają przynieść szczęście. Ciastka Mochi przypominają marcepanowe kulki. Przygotowuje się je z mąki ryżowej albo z klejącego ryżu. W Japonii przygotowuje się ciastka z dodatkiem fasoli do tego można dołożyć rozmaite dodatki migdały, kakao czy inne dodatki. A w których ciastkach oraz z jakiego kraju znajdziemy wróżbę? Oczywiście to cecha Chińskich ciasteczek szczęścia Fortune Cookie. Jednak pochodzą po trochu z Chin z Ameryki oraz Japonii. W cukierni achrozchodzi się zapach świeżo przygotowywanych ciastek. A do tego aromatyczna azjatycka kawa, którą na świeżo mieli się. Znaną już od 1957 roku działającą cukiernią w Japoni jest Hakujuiu. Pierwsza cukiernia powstała w Okayami.
Stany Zjednoczone Ameryki Każdy z nas choć raz chciał by wejść do cukierni i zanurzyć się w słodkościach marzeń. Taka właśnie jest cukiernia w Nowym Yorku o nazwie Dominique Ansela gdzie naładujemy baterie na cały dzień. Nowością, którą tam możemy spróbować jest Cronut połączenie ciasta drożdżowego z francuskim. Inną cukiernią w której spróbujemy doskonałych ciastek, torty jest Tatte. Meksykanie kochają cukier a co za tym idzie słodycze buły słodkie, lody. W tym kraju jak można tak powiedzieć roi się od lodziarni czy cukierni. Jest w czym wybierać. Jednym z meksykańskich słodyczy jest Pica Fresas czy Skwinkles. Z czym nam się kojarzy Argentyna? Oczywiście wołowina , wino a także słodycze. Na każdym rogu spotkamy piekarnie w której podawane jest na ciepło facturas. A z syropu kajmakowego przygotowuje się tutaj mnóstwo słodkości.
Maroko jest to miasto różnorodności smaków i kultur. Do kompozycji smakowych używa się naturalnych składników często ręcznie zbieranych. Choć by słodycze z daktyli z dodatkiem aromatycznych przypraw. Turcja przyciąga turystów z całego świata. Tu w kawiarniach prócz aromatycznej kawy po turecku oraz pachnącej herbaty skosztujemy tureckich słodyczy jak chałwa, kolorowe słodycze przyciągające oko to lokum czy słodka baklava przekładana miodem, pistacjami, orzechami laskowymi oraz migdałami. Sama natura to trzeba spróbować będąc w tym pięknym kraju. Egipt to kolejny kraj, który używa naturalnych produktów do przygotowania ciast czy słodyczy. Idąc na miejscu do cukierni możemy zobaczyć produkcję od początku do końcowego produktu. Do najpopularniejszych należy baklava, basbusa czy kunafa. Wszystkie te kraje charakteryzuje używanie naturalnych, pochodzących z tych rejonów produktów.
Na całym świecie wielu mieszkańców rozmaitych krajów mają ulubione swoje tradycyjne słodycze. W Polsce w czasie świąt przygotowujemy serniki, makowce czy mazurki a także pieczemy na tłusty czwartek pączki. W karnawale chrusty. To nasza kultura i tradycja. Świąteczną tradycją we Włoszech są dwa ciasta Panettone oraz Pandoro. Oczywiście do tego lampka wina. To tylko przykłady dwóch krajów. A co kraj to zwyczaj. Wpływa na to klimat, roślinność, owoce, które możemy użyć do przygotowywania ciast. Zwyczaje a nawet temperament mieszkańców uosabiają styl i formę ciast.
Nowe trendy i technologie – czy mają wpływ na tradycyjne wyroby cukiernicze? Jak wiadomo rozwój jest nieunikniony. Na pewno pomaga w większej produkcji kremów, ubijania piany na bezy tworzeniu biszkoptów czy nadzień czekoladowych, marcepanowych lub orzechowych. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można zapisać w recepturze a następnie zaplanować powtarzalność zadań. W tym czasie pracownicy jedynie nadzorują cały proces. Jednak takie nowoczesne maszyny wykorzystuje się nie tylko do tworzenia na dużą skalę słodyczy ale także w małych manufakturach co ułatiwa produkcję ciast, ciasteczek czy innych słodyczy. Większość w małych firmach wykonuje się samodzielnie choć by ozdoby. Jednak maszyny pomagają a nie psują kunszt tworzonych arcydzieł, które potem przyciągają turystów z całego świata swoim smakiem, zapachem czy wzrokiem.
A jak zmieniają się trendy w cukiernictwie? Tak jak w modzie, fryzurach tak też jest w cukiernictwie co rok cukiernicy chcą być na czasie. Na pewno sezonowe owoce są zawsze mile widziane. Znalazłam ciekawą wypowiedź jednego z szefów cukiernictwa dla Debic:
Porada od Dré: "Jako szefowie cukiernictwa niekoniecznie musimy myśleć jedynie w kategorii słodyczy. Na przykład, nasz ambasador i doradca kulinarny Bruno van Vaerenbergh, opracował ten przepis na Quiche, który ze spokojem może zostać dodany do asortymentu cukierni. To sprawi, że asortyment stanie się bardziej zróżnicowany i stworzy więcej możliwości na przyszłość. Możemy wiele się nauczyć od gastronomii oferowanej przez branżę cateringową. W cukierni kontakt z klientem jest zazwyczaj bardzo krótki i w tym krótkim czasie musisz sprawić, żeby klient chciał wracać częściej. Nie tylko smak Twoich produktów ma znaczenie. Liczy się również ogólne doświadczenie jakie klient otrzyma w Twoim lokalu. Zacznij myśleć o swoich klientach, jak o gościach szukających ciekawych niezapomnianych wrażeń."
Prawdziwe słowa. Tworzenie skomplikowanych barwnych figur, ciast, tortów to dzieła sztuki. Zawsze w modzie są torty na różne okazje. Tort alternatywą dla popularnych róż stały się sukulenty, kaktusy, agawa. Obserwuje się wzrost zainteresowania formami geometrycznymi tortów a często trójwymiarowymi zamiast owalu tradycyjnego. Do tego intensywne kolory dekoracji a także powstają eksperymenty z masą cukrową, która pokrywa ciasto. To tylko niektóre metody oraz trendy ozdabiania tortów i ciast.
Podsumowując temat. Tak jak zaczęliśmy podróże po całym świecie tak kończymy w Polsce z pięknym artystycznym dziełem sztuki tortem Łukasza Roguski z cukierni Małgosia. Zdobył on jednak drugie miejsce a mnie ujął mnóstwem elementów i ciepłem. Także podróże kształcą. Warto swoją kolejną podróż zaplanować od zwiedzania cukierni oraz kosztując pysznych słodyczy. Dzięki temu możemy poznać i posmakować kultury danego kraju czy regionu. Samych przyjemnych doznań smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz