czwartek, 27 lipca 2023

Jak wygląda dzień w życiu cukiernika

Jak wygląda dzień w życiu cukiernika. Cukiernik to ciężka praca. Na pewno trzeba posiadać zdolności manualne, ale dobrze też posiadać kreatywność. A polega na wytwarzaniu rozmaitych ciast, ciasteczek, tortów i dużo więcej innych słodyczy. Cukiernik musi zadbać o to, aby ciasta i tort były odpowiednio udekorowane. Zawód cukiernika jest bardzo ceniony, można powiedzieć że to zawód z tradycją. W tym artykule, postaram się wam przedstawić. Jak wygląda dzień z życia cukiernika. Czym tak naprawdę zajmuje się cukiernik, od czego zaczyna swój poranek w pracy, Praca ta wiąże się z wczesnym wstawaniem, najpóźniej o 4 rano. Niektórzy cukiernicy kładą nacisk na ranne godziny, gdyż można wtedy sporządzić ciepłe pieczywo drożdżowe, a najbardziej zależy cukiernikom z małych prywatnych cukierni, na tym aby dzieci i młodzież idąca rano do szkoły, mogła sobie kupić takie ciepłe drożdżówki. Na cukierniku ciąży bardzo duża odpowiedzialność. Odpowiada za dokładne wręcz precyzyjne przygotowanie surowca i pół produktów. Działania takie prowadzi w środowisku, które zapewnia bardzo wysoką jakość bezpieczeństwa dla żywności. Obowiązki a tak naprawdę ich zakres zależy od tego jaki duży jest zakład. W małym zakładzie To cukiernik wykonuje tak naprawdę wszystkie zadania, które są związane z jego zawodem. W dużym zakładzie jest bardzo zawężona specjalizacja, cukiernik sprawdza surowce i półprodukty, metodą organoleptyczną czyli za pomocą zmysłu smaku i węchu. Sprawdza czy półprodukty są zdatne do spożycia. Dlatego bardzo ważne jest aby cukiernik taki zmysł posiadał. Ale to nie wszystko, bardzo ważne jest też aby cukiernik posiadał duszę artystyczną. Jest to bardzo ważny dar w cukiernictwie ponieważ, wiele wyrobów wymaga strojenia. Następnym obowiązkiem cukiernika jest kontrolowanie oraz konserwacja maszyn i urządzeń. Praca w kuchni Cukiernik pracuje zawsze w zamkniętym pomieszczeniu. Wszystko zależy od wielkości produkcji. Jeżeli jest duża to pracuje na hali produkcyjnej. Jeśli jest to mała produkcja , wystarczy niewielka pracownia w cukierni. W pomieszczeniach produkcyjnych panuje bardzo wysoka temperatura. W przypadku dużych cukierni praca prowadzona jest zespołowo. Każdy ma inne zadanie, jeden zajmuje się wyrabianiem ciasta , drugi mieszaniem ,ktoś inny formowaniem ,a jeszcze inny zajmuje się dekoracją gotowych wypieków. W małych cukierniach natomiast cukiernik zajmuje się wszystkim. Włącznie z przygotowaniem przepisów i ułożeniem planu całego dnia. Średni czas pracy takiego cukiernika to 9 godzin. W kuchni czy w pracowni musi być sterylnie czysto. ubrany musi być w biały fartuch i czepek na głowie. Cukiernik musi umieć zarządzać jakością żywności, sam zamawia też surowce do produkcji, oraz odpowiednio przechowuje. Wytwarza pół produkty cukiernicze, zajmuje się dekoracja. Odpowiedzialny jest również za utrzymanie czystości w cukierni w trakcie trwania produkcji i oczywiście po skończonej pracy. Musi przestrzegać zasady gospodarowania odpadami. przygotowanie stanowiska pracy obejmuje dbanie osprzęt i urządzenia potrzebne do produkcji. Komunikacja dialogowa z klientem w dzisiejszym świecie jest najważniejsza. Firmy cukiernicze mają naprawdę bardzo wiele możliwości, by dotrzeć do potencjalnych klientów. Tak naprawdę klienci są wszędzie. Mowa tu też o portalach społecznościowych takich jak Facebook, twiter. Najbardziej popularny jest Facebook. Poprzez tworzenie postów można zamieścić informacje o produktach, promocjach, godziny otwarcia sklepów, więc warto być na facebooku i wypromować firmę. W branży cukierniczej nie można pominąć nowych produktów, smaków, oraz nowych inspiracji. Aby dobrze działała cukiernia, trzeba słuchać potrzeb klientów. Tego jakie są ich oczekiwania. Klient gotów jest zapłacić dużą cenę za to co dobre. Istnieją programy lojalnościowe dla stałych klientów. Takich akcji można byłoby wymienić bardzo dużo. Cukiernik musi pamiętać że dużo trudniej jest dostać nowego klienta niż utrzymać stałego. Wniosek jest jeden, warto inwestować w kampanie marketingowe zachęcające klienta do robienia powtórnych zakupów. Cukiernia to miejsce, gdzie klient oczekuje dobrego i dużego wyboru. Nie zależnie o której godzinie by się nie pojawił to zawsze oczekuje świeżych produktów. Trudne jest prowadzenie samodzielnie cukierni. Zbieranie zamówień i rozliczanie stanu w magazynach, nabijanie na kasę, to tylko nie liczne zadania cukiernika. cukiernictwie mamy sporą konkurencję, wiec optymalizowanie wydatków to podstawa. Jak już wspomniałem służą do tego specjalne programy, aby zarządzanie i sprzedaż była niezwykle skuteczna i aby cukiernia przynosiła zyski, nie wystarczy tylko miła obsługa i dobra oferta. Z programem cukiernia może przyjąć większą ilość zamówień, a i czas wykonania może być krótszy. Stanowi on również ułatwienie dla dostawców. Dostawcy korzystają z telefonów i tabletów, gdzie mają zainstalowany taki program. Można stwierdzić że zarządzanie przy użyciu nowego systemu jest znacznie łatwiejsze. Nie zwykle ważne jest też utrzymanie czystości w cukierni. W czasie produkcji warunki są niezwykle trudne, wiążą się z wysoką temperaturą, oraz z mąką , a raczej jej pyłem unoszącym się w powietrzu. Dlatego tak ważne jest, regularne sprzątanie. W produkcji suchej czyści się na sucho, a mycie odbywa się na zewnątrz , albo w zewnętrznych pomieszczeniach. Do takiego suchego czyszczenia zazwyczaj używane są miękkich delikatnych szczotek, które nie unoszą pyłu. Czyszczenie odbywa się czyściwem włókniowym z alkoholem . narzędzia i maszyny są regularnie myte i dezynfekowane. Cukiernik to ciężko pracujący człowiek. W porównaniu z innymi mniej czasu spędza na swoje hobby, a więcej czasu poświęca rodzinie. Ale to też jest zależne od wieku cukiernika. Czas wolny spędza na świeżym powietrzu. W okresie wiosenno letnim lubi grillować z rodziną , lub ze znajomymi. Skupia się przy tym na zabawach z dziećmi, robieniu zdjęć, a także na wylegiwaniu się w hamaku lub leżaku, Podsumowując praca cukiernika należy do ciężkich zawodów, wymaga talentu, dużej precyzji , dobrego smaku i węchu. Wymaga też cierpliwości. To zawód z historią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz