poniedziałek, 25 marca 2024

Wielkanoc 2024. Słodkości wielkanocne, które warto polecić na świąteczny stół. 

Tradycją i wielkanocnymi przysmakami, są różne słodycze takie jak czekoladowe króliczki, jajka wypełnione cukierkami oraz kurczaczki. Wielkanoc to radosne Święta, które kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami przy obficie zastawionym stole. Na tym świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, takich jak dekoracyjnych mazurków, babek, aksamitnych serników oraz  karpatki i tortów, wszystkie te słodkości dają nam dużo radości i wprowadzają wielkanocną atmosferę w domu. Mazurek tradycyjne niskie słodkie ciasto na którym jest napis alleluja oraz wzór przedstawiający gałązki wierzby z baziami. To ciasto piecze się przeważnie w okresie Wielkanocy. Baba wielkanocna polskie tradycyjne pieczywo cukiernicze. Jest ona drożdżowa udekorowana lukrem, rodzynkami oraz aksamitnymi gałązkami bukszpanu i czekoladową kurą, która wysiaduje jaja. Pascha tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła zwykle z dodatkami żółtek, cukru, wanilii, bakali i innych składników. Innowacyjność w branży spożywczej dotyczy wielu czynników. Zależnie od tego czy mamy do czynienia z profesjonalistą czy z konsumentem. Dla jednych innowacje będą utożsamiane na przykład z wykorzystaniem dotychczas nie stosowanych surowców, opakowań lub nowych technologii, dla drugich innowacja będzie nowy smak znanego już produktu, wyższa jakość lub szczególne walory zdrowotne. Dynamicznie zmieniające się trendy żywieniowe, pobudzają konsumentów do poszukiwania nowych środków spożywczych. Wielkanoc to wyjątkowy czas pełen niesamowitych smaków, którymi na przykład są słodkie desery. Dla wegan na szczęście istnieje wiele pomysłów na wegańskie desery wielkanocne. Są to brownie z kremem orzechowym, które od lat cieszą się ogromną popularnością. Innym przysmakiem są wegańskie muffiny z gorzką czekoladą oraz bakalie i owoce suszone, które są świetnym składnikiem do deserów wielkanocnych. Jeżeli chodzi o wielkanocne wegetariańskie słodkości to nie będzie żadnego problemu. Większość ciast nie ma w sobie składników, których unikają wegetarianie. Jedynie należy zwrócić uwagę na żelatynę stosowaną do kremów z bitą śmietaną. Najbardziej popularna jest karpatka z kremem budyniowym. Brownie z kremem orzechowym to doskonałe ciasto idealne na Wielkanoc. Przygotowanie tego przepysznego deseru może zająć nam więcej czasu. Najpierw musimy upiec ciasto brownie, które może być zrobione z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Następnie przygotowujemy krem orzechowy, który jest idealnym uzupełnieniem porcji brownie. Łączymy ciasto z kremem i dekorujemy orzechami włoskimi lub kawałkami czekolady. Nasi goście na pewno będą zachwyceni tym wspaniałym deserem. Oto kilka niskokalorycznych zdrowych słodyczy nie zawierających białego cukru. Są nimi owoce, ciasteczka owsiane, czekoladki z awokado, orzechy, ciasteczka bananowe, galaretka owocowa, wafle ryżowe z awokado i jajkiem. Pyszne desery bez białego cukru. Jogurt z syropem klonowym. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego lub greckiego, 2 - 3 łyżki syropu klonowego, świeże owoce na przykład maliny, truskawki, borówki, marakuja, kiwi, opcjonalnie na śniadanie kilka łyżek płatków śniadaniowych lub płatków owsianych oraz łyżka pestek słonecznika lub dyni. Pierniczki na syropie z agawy. Składniki: 400 g mąki pszennej, 125 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej, 150 g syropu z agawy, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Napój bananowo truskawkowy. Składniki: 200 ml mleka, 1 banan, 250 g truskawek, 5 lub 6 kropli stewi. Słodycze wielkanocne dla najmłodszych. Pianki zajączki o smaku bananowo-malinowym, bombonierka wielkanocna jajeczek, bombonierka żelki pianki, pianki kurczaczek, zajączek z mlecznej czekolady, Kinder jajka, Kinder kura wielkanocna. Kolorowe ciasteczka. Składniki: 450 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 g masła, 130 g cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka kakao, barwniki zielony, żółty, czerwony. Owsiane batoniki. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 10 moreli suszonych, 25 daktyli suszonych, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka płatków migdałowych, 30 orzechów laskowych, duża garść żurawiny, 2 banany, 1 łyżka cynamonu, 2 łyżki masła orzechowego, sok z połowy cytryny. Pisanki z czekolady. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 4 tabliczki białej czekolady, 1 tabliczka mlecznej czekolady. Porady świątecznych dekoracji.  Pomysł na palmę wielkanocną z cukierkami. Można tworzyć osobne sznury dla słodyczy lub nawlekać różne słodycze na przemian na jedną nitkę. Gdy mamy przygotowane sznury smakołyków owiń nimi ściśle palemkę pozostawiając wolne miejsce na dole i na górze. Dzięki temu palemka, tak jak ta tradycyjna będzie miała miejsce do trzymania i czubek. Rozpuścić czekoladę i lekko ostudzić, a następnie zanurz łodyżki kwiatów w polewie lub pomaluj je pędzelkiem. Jeśli zdecydujesz się na kwiaty z grubymi gałązkami polecam je obciąć i wbijać kwiatki na wykałaczkach wtedy ciasto nie będzie podziurawione jak ser, a ty masz pewność że rośliny nie dotykają kremu. Można powiedzieć że świąteczne zajączki wielkanocne królują na stołach. Mogą one znaleźć się nie tylko jako ozdoba stołu, ale także każdego z talerzy należących do gości. Świąteczny stół może również ozdobić ciasto o nazwie jajko sadzone. Chwilę kiedy w kuchni pieczemy różne słodkości mogą zbliżyć nas do dziecka. Wspólna zabawa w kuchni bardzo zbliża. Dostrzegamy zmiany jakie w nas zaszły, ale też jak wiele nas łączy i ile możemy się nauczyć. Bardzo przyjemne jest wkładanie wysiłku razem z bliskimi, by potem cieszyć się z efektu końcowego naszego upieczonego ciasta. Taki spędzony wspólnie czas, nie się ze sobą wiele korzyści, które dostrzegają także psychologowie. Więc warto docenić pracę połączoną z przyjemnością i nauką w kuchni i tak wspaniale spędzony czas z bliskimi. Wielkanoc to wyjątkowy czas, pełen tradycji, radości i smaków które łączą pokolenia we wspólnym świętowaniu przy jednym stole. Nieodłącznym elementem kojarzącym się z Wielkanocą, są oczywiście tradycyjne wypieki pełne wyjątkowego smaku. Są to przepyszne trzy tradycyjne ciasta na Święta wielkanocne. Moim zdaniem najsmaczniejsze i niezastąpione w tym wyjątkowym czasie. Wśród najczęściej robionych w kuchni i jedzonych przy wielkanocnym stole przysmaków możemy wymienić takie jak babę, mazurka oraz sernik, krótko mówiąc nie może ich zabraknąć. A o kuchni możemy powiedzieć że to właśnie tam gromadzą się zapachy z dzieciństwa, które towarzyszą nam do dziś. Babka jest nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania, a jej pieczenie samo w sobie może stanowić świąteczną tradycję. Kolejna słodkość, która łączy pokolenia to tradycyjny sernik jest to doskonały wybór na Święta wielkanocne. Jego delikatna konsystencja i wyjątkowy smak z pewnością zachwycą wszystkich gości przy świątecznym stole. Sernik to deser, którego receptura przenoszona jest z pokolenia na pokolenie. Jego obecność w każdym świątecznym menu stanowi nieodłączny element polskiej tradycji. Kolejnym jest mazurek, najbardziej z charakterystycznych wypieków. Króluje on na wielkanocnych stołach, to nie tylko ciasto na świątecznym stole to rytuał, który łączy pokolenia przenosząc smak tradycji z przeszłości do teraźniejszości. Bardzo mocno zachęcam wszystkich czytelników do eksperymentowania z przepisami i tworzenia własnych świątecznych tradycji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz