sobota, 24 sierpnia 2024

Ciastka Dr Gerard w mundurze. Tematyczne dekorację i przepisy na święto wojska polskiego

Święto wojska polskiego zostało ustanowione na mocy ustawy sejmu Rzeczpospolitej polskiej z dnia 30 lipca 1992 roku. Nawiązuje ono bezpośrednio do przedwojennego święta żołnierza, upamiętniającego zwycięstwo Polaków w bitwie Warszawskiej podczas wojny polsko-bolszewickiej z 1920 roku. Tego dnia szczególnie warto pamiętać o żołnierzach, którzy walczyli na wszystkich frontach II wojny światowej. Święto wojska polskiego jest obchodzone w dniu 15 sierpnia nieprzypadkowo. Celem jest upamiętnienie jednej z najważniejszych batalii we współczesnej historii, czyli kontrofensywy Polaków w bitwie Warszawskiej. Operacja wyparcia bolszewików, która trwała w dniach 13-25 sierpnia 1920 roku. Niepodległą Polskę świętujemy na sportowo, na muzycznie, a także na słodko. Kiedyś wymyślono konkurs na ciastko, które miało być biało-czerwone, łatwe w przenoszeniu i jedzeniu, nieskomplikowane w wykonaniu niedrogie i pyszne. Teraz już nie trzeba ogłaszać takich konkursów, teraz wystarczy jak na różne obchody weźmiemy ze sobą ciastka z firmy dr Gerard. Do wyboru są różnego rodzaju toppery, figurki, opłatki, a także dekoracje cukrowe, waflowe i czekoladowe. Oprócz tego do dekoracji wypieków możesz użyć również ciasteczek, płatków kwiatów czy owoców. Jeśli nie chcesz sam dekorować różnych ciastek, bo po prostu nie masz na to czasu i chęci rozwiązanie jest bardzo proste i przepyszne. Słodycze z firmy dr Gerard można je jeść również na obchodach święta wojska polskiego. Przepis na Beziki z kremem czekoladowym z pryncypałkami. Składniki: 5 białek, 250 g cukru, szczypta soli, cukier waniliowy. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej, 100 ml śmietanki kremówki, 100 g pryncypałek dr Gerard. Tort czołg. Składniki: biszkopty, masa: 1 litr śmietany 36%, cukier do śmietany, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki letniej wody, puszka brzoskwiń. Dekoracja: barwnik zielony, kakao, kokos, kokos zielony, ciasteczka Oreo. Ciasteczka flagi. Składniki: 225 g mąki pszennej, 115 g masła zimnego, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka z dużych jajek, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Ważne symbole. Umundurowanie jest prawnie zastrzeżone dla żołnierzy sił zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej. Wkładając mundur polowy żołnierz ma poczucie wyjątkowości. Mundury wyjściowe stanowią dla żołnierza podstawę jego społecznego wizerunku, który musi być stabilny i przekonujący swą powagą. Zwyczaj honorowania osób medalami przetrwał po dzień dzisiejszy i jest praktykowany przez większość państw. Specjalnym rodzajem państwowych odznaczeń są medale wojskowe, które przeznaczone są dla osób wybitnie zasłużonych w kwestii obronności i zaangażowanych często w działania wojenne, niosące ze sobą bezpośrednie zaangażowanie życia. Dziś żołnierze wojska polskiego noszą biało-czerwoną flagę na ramionach. Z tą flagą służą poza granicami naszego kraju będąc ambasadorami Polski, dumnie dbając o bezpieczeństwo naszych sojuszników i naszej ojczyzny. Czołg gąsienicowy wóz bojowy, przeznaczony do walki z siłami przeciwnika na krótkich i średnich dystansach za pomocą ognia płaskotorowego. Ciężki pancerz i duża mobilność zapewniają czołgom przetrwanie na polu bitwy, a napęd gąsienicowy pozwala na przemieszczanie z dużą prędkością w trudnym terenie. W drugiej dywizji Strzelców pieszych wprowadzono berety brązowe z orłem wyciśniętym z gumy na owalnej sukiennej podkładce. Obecnie żołnierze wojska polskiego noszą berety w kolorach czarnym w marynarce wojennej w jednostkach pancernych. Zielony ciemno oliwkowy beret stanowi symbol identyfikujący większość żołnierzy jednostek sił specjalnych na świecie. Zielony tort biszkoptowy. Składniki: biszkopt masło do natłuszczenia tortownicy, 240 g mąki pszennej tortowej, 8 jajek, 240 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, barwnik spożywczy zielony. Barwnik spożywczy w płynie czarny. Wodno-rozpuszczalny barwnik może posłużyć do barwienia produktów zabierających wodę na przykład surowego ciasta. Dozowanie barwnika zaczynamy od jak najmniejszej ilości. Barwnik spożywczy w żelu brązowy. Silnie skoncentrowany barwnik jest bardzo wydajny, minimalne dozowanie sprawia że nie rozrzedza barwionych mas lub kremów. Dekorowanie ciastek w naszych czasach urosło do rangi sztuki. Na rynku jest szeroki wybór narzędzi i produktów ułatwiających cały proces i dających możliwość osiągnięcia niepowtarzalnych efektów. Do dyspozycji mamy lukry, czekolady, posypki w różnych kształtach i kolorach barwniki spożywcze, tęczowy cukier gotowe dekorację cukierniczą i szablony. Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem możesz dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkości. Naturalne barwniki. Kolor czarny l: burak, jagody lub wywar z czerwonej kapusty. Kolor żółty: kurkuma lub szafran. Kolor pomarańczowy: pomarańcza lub łupiny cebuli. Kolor niebieski: wywar z kapusty czerwonej lub sok z jagód. Różne kształty i kolory posypek. Maczki, pałeczki cukrowe, konfetti w kształcie serduszek, kwiatki, gwiazdeczki, perełki. Kolory zielony, brązowy, czerwony, niebieski, grafitowy, jasnoszary. Pisaki żelowe są na bazie żelu lekko przezroczyste. Pisaki cukrowe cechują się pełnym kolorem oraz słodszym smakiem. Flamastry cukiernicze pełnią rolę mazaków do malowania i kolorowania głównie na masie cukrowej, papierze opłatkowym. Zapewne znasz to uczucie gdy chcesz ozdobić swoje wypieki pięknym napisem, ale boisz się, że jeśli zadrży ci ręka zrujnujesz całe swoje dzieło. Nie musisz się obawiać ponieważ jest bardzo dużo spożywczych pisaków z którymi sobie bardzo dobrze poradzisz. Jeśli nie masz w domu żadnych dekoracji poczekaj, aż pierwsza warstwa czekolady zastygnie i polej ciastka roztopioną czekoladą z łyżeczki robiąc artystyczne esy floresy. Zapewne tak samo jest z ciastkami dr Gerard. Aby uzyskać kolor zielony należy zmieszać barwniki takie jak zieleń liści, błękit królewski, odrobina czarnego. Brązowy kolor możemy uzyskać dzięki łupin cebuli. Spożywcze mazaki do tortów pozwala swobodnie malować na masie cukrowej. Dzięki nim możesz narysować na torcie cokolwiek zechcesz na przykład kieszenie, guziki, odznaki. Kolorowe posypki służą jako dodatkowe dekoracje tortów, ciast i innych deserów. Z posypek w kształcie gwiazdek, możemy stworzyć na cieście odznakę, która upiększy nasz wypiek. Jeżeli samodzielnie lubisz piec ciastka w różnych kształtach, a przede wszystkim w symbolach wojskowych, to użyj do tego foremek w kształcie czołgu, gwiazdek oraz hełmów. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło w dużych kawałkach i rozdrobnić nożem w misce. Pod koniec dodać jajko i ekstrakt. Zagnieść ciasto. Wałkować, jeżeli zajdzie konieczność podsypać trochę mąką. Wycinać ciasteczka foremkami. Piec w 180 stopni Celsjusza przez 10- 12 minut. Odznaka z czekolady. Przelać czekoladę do form lub na papier tworząc monety i szybko, póki czekolada nie zastygła wyłożyć różnymi dodatkami. Następnie czekoladę schłodzić. Zawsze można zrobić odznakę, ze słodyczy dr Gerard. Ciastka z wojskowym kamuflażem. Składniki ciastka dr Gerard, lukier w kolorach kamuflażu zielony brązowy czarny, barwniki spożywcze. Przygotowanie. Nałóż różne kolory lukru na ciastka tworząc wzór kamuflażu, użyj wykałaczki do mieszania kolorów na powierzchni ciastek aby uzyskać realistyczny efekt kamuflażu. Przypominam o święcie wojska polskiego, jest to krótkie przypomnienie najważniejszych punktów artykułu. Tematyczne ciastka mogą wzbogacić obchody Święta wojska polskiego, ponieważ mogą być w różnych kształtach o tematyce wojskowej. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przedstawionych przepisów i dekoracji. Zapraszam wszystkich do dzielenia się zdjęciami swoich kreacji na mediach społecznościowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz