czwartek, 22 sierpnia 2024

Warszawskie kawiarnie w czasie powstania. Jakie słodycze mogłyby serwować dzisiaj

 

Warszawskie kawiarnie w czasie powstania. Jakie słodycze mogłyby serwować dzisiaj. 

Dzisiaj zapraszam wszystkich w małą podróż śladami dawnych Warszawskich kawiarni cukierni spróbujemy poznać słodkie miejsca, które nie zawsze miały słodką historię w tle.
Na pewno nie wiecie o tym iż puśćcie na kawę z koleżanką było kiedyś niemożliwe. Miejsca te były przeznaczone wyłącznie dla mężczyzn wygląd ich również nie był tak atrakcyjny jak teraz. Wnętrze lokalu bardziej przypominały tanie bary były tam długie stoły z ciężkimi ławami które były bardzo niewygodne do długiego przesiadywania. Jedną z pierwszych kawiarni w Warszawie była w kawiarenka o nazwie Honoratka. Mężczyźni tam organizowali sobie spotkania aby podyskutować oraz napić się kawy czy zjeść. Spotkania te przynosiły korzyści, do konspirowania aby zaplanować powstanie. Dzięki temu Honoratka stała się częścią historii Polski. Najciekawszą rzeczą jest to iż lokal ten znajduje się przy ulicy miodowej do dzisiaj i to właśnie w tym miejscu zaczniemy naszą wirtualną podróż. Pierwsze lokale w Warszawie otworzyli głównie Niemcy, Włosi i Szwajcarzy oni właśnie sprowadzili do nas piernikarstwo, i to piernikarstwo rozwijało się najbardziej w Krakowie i w Toruniu. W połowie XVI wieku sprowadzili się oni do Warszawy. Piernikarzy nazywano kiedyś miodownikami, ponieważ wyrabiali oni wspaniałe ciasta na miodzie. W tych czasach właśnie najbardziej popularne były te ciasta i warszawiacy zajadali się nimi. Miodownicy osiedlali się na ulicy przecznej, później zaczęto nazywać ją miodowniczą, aż w końcu powstała ulica miodowa, która jest do dziś. Starszym osobom, którzy żyją do dziś przypomina miejsce konspiracji. Następną kawiarnią jest telimena, która znajduje się na rogu ulicy Koziej i krakowskiego przedmieścia. Od roku 194 0 w tej samej kamienicy była również kawiarnia Żur Hütte, kawiarnia tam była przeznaczona tylko i wyłącznie dla Niemców. Gośćmi tej kawiarni byli praktycznie niemieccy oficerowie. Któregoś pięknego dnia kawiarnia ta została otoczona przez gestapo ,które przyszło po jego właścicieli, gdyż gestapo podejrzewało iż pracownicy i właściciel tej restauracji konspirują przeciwko Niemcom . Po wtargnięciu nie zastali właściciela kawiarni i jego pracowników gdyż zostali oni prędzej uprzedzeni o nalocie niemieckiego gestapo. Gestapo wówczas przeszukało pomieszczenia i jak się okazało znaleźli podsłuchy które należały do brytyjskiego wywiadu. Kawiarnie nie nie tylko służyły do konspiracji lub też spotkań konspiracyjnych ale również spotykali się tam ludzie kultury jak muzycy poeci malarze i wielu innych.
Taka właśnie kawiarnia znajduje się na ulicy nowy świat 35 istnieje ona od roku 1869. Podawany w niej były najsłynniejsze pączki w całej Warszawie, które wspominane są do dziś,.
W czasie powstania Warszawskiego w 1944 roku, dostęp do składników cukierniczych był wyjątkowo trudny. Powstańcy często cierpieli na głód, a kucharki musiały improwizować, aby wykarmić ludzi. Oto kilka faktów na ten temat. Zupa trójka to najsłynniejsze danie w czasie powstania zupa gotowana była na bazie jęczmienia, a zboże pochodziło z magazynów browaru haberbusch. Nazwa tej zupy wynikała z konieczności wypluwania zbożowych łupin, który oddzielały się podczas spożycia. W czasie głodu jedzono nietypowe mięso takie jak gołębie wrony psy i koty Konina była również popularnym wyborem a kiełbasa z konia uważana była za rarytas kobiety prowadziły kuchnię polowe, tworząc istotne zaplecze dla walczących osób. Ochotniczki gotowały posiłki, mając nadzieję, że przysłużą się dla polskiego zwycięstwa. Mimo trudności, powstańcy walczyli dzielnie a kucharki dawały z siebie wszystko, aby zapewnić im choć minimalne pożywienie w tych dramatycznych czasach.
Okres który upłynął od II wojny światowej co zmienił w czasach teraźniejszych pod względem smaków słodyczy. W kawiarniach można znaleźć różnorodne słodkości na bazie słodyczy doktora Gerarda oto kilka popularnych wyborów ciasta i torty muffiny i babeczki brownie lody klasyczne ciasta takie jak sernik czekoladowy tort, tiramisu czy szarlotka małe puszyste babeczki z różnymi nadzieniami, polawami i dekoracjami są często dostępne w kawiarniach. Historyczny smak ma również ciasto brownie, oraz słynne pączki. Ciepłe dni idealnym wyborem są lody można wybierać naprawdę dużo smaków w dodatku. Kawa i herbata choć nie jest słodkością dosłownym znaczeniu to kawiarnie słyną również z różnorodnych napojów kawowych i herbat. Dziś w Polsce również mamy wiele wspaniałych kawiarni, zarówno tych bardziej ekskluzywnych, jak i tych bardziej przytulnych gdzie można cieszyć się kawą i atmosferą nawiązując do historii. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz