Warszawskie
kawiarnie w czasie powstania. Jakie słodycze mogłyby serwować dzisiaj.
Dzisiaj zapraszam wszystkich w małą podróż śladami dawnych Warszawskich
kawiarni cukierni spróbujemy poznać słodkie miejsca, które nie zawsze miały
słodką historię w tle.
Na pewno nie wiecie o tym iż puśćcie na kawę z koleżanką było kiedyś
niemożliwe. Miejsca te były przeznaczone wyłącznie dla mężczyzn wygląd ich
również nie był tak atrakcyjny jak teraz. Wnętrze lokalu bardziej przypominały
tanie bary były tam długie stoły z ciężkimi ławami które były bardzo niewygodne
do długiego przesiadywania. Jedną z pierwszych kawiarni w Warszawie była w
kawiarenka o nazwie Honoratka. Mężczyźni tam organizowali sobie spotkania aby
podyskutować oraz napić się kawy czy zjeść. Spotkania te przynosiły korzyści,
do konspirowania aby zaplanować powstanie. Dzięki temu Honoratka stała się
częścią historii Polski. Najciekawszą rzeczą jest to iż lokal ten znajduje się
przy ulicy miodowej do dzisiaj i to właśnie w tym miejscu zaczniemy naszą
wirtualną podróż. Pierwsze lokale w Warszawie otworzyli głównie Niemcy, Włosi i
Szwajcarzy oni właśnie sprowadzili do nas piernikarstwo, i to piernikarstwo
rozwijało się najbardziej w Krakowie i w Toruniu. W połowie XVI wieku
sprowadzili się oni do Warszawy. Piernikarzy nazywano kiedyś miodownikami,
ponieważ wyrabiali oni wspaniałe ciasta na miodzie. W tych czasach właśnie
najbardziej popularne były te ciasta i warszawiacy zajadali się nimi.
Miodownicy osiedlali się na ulicy przecznej, później zaczęto nazywać ją
miodowniczą, aż w końcu powstała ulica miodowa, która jest do dziś. Starszym
osobom, którzy żyją do dziś przypomina miejsce konspiracji. Następną kawiarnią
jest telimena, która znajduje się na rogu ulicy Koziej i krakowskiego
przedmieścia. Od roku 194 0 w tej samej kamienicy była również kawiarnia Żur
Hütte, kawiarnia tam była przeznaczona tylko i wyłącznie dla Niemców. Gośćmi
tej kawiarni byli praktycznie niemieccy oficerowie. Któregoś pięknego dnia
kawiarnia ta została otoczona przez gestapo ,które przyszło po jego
właścicieli, gdyż gestapo podejrzewało iż pracownicy i właściciel tej restauracji
konspirują przeciwko Niemcom . Po wtargnięciu nie zastali właściciela kawiarni
i jego pracowników gdyż zostali oni prędzej uprzedzeni o nalocie niemieckiego
gestapo. Gestapo wówczas przeszukało pomieszczenia i jak się okazało znaleźli
podsłuchy które należały do brytyjskiego wywiadu. Kawiarnie nie nie tylko
służyły do konspiracji lub też spotkań konspiracyjnych ale również spotykali
się tam ludzie kultury jak muzycy poeci malarze i wielu innych.
Taka właśnie kawiarnia znajduje się na ulicy nowy świat 35 istnieje ona od roku
1869. Podawany w niej były najsłynniejsze pączki w całej Warszawie, które
wspominane są do dziś,.
W czasie powstania Warszawskiego w 1944 roku, dostęp do składników
cukierniczych był wyjątkowo trudny. Powstańcy często cierpieli na głód, a
kucharki musiały improwizować, aby wykarmić ludzi. Oto kilka faktów na ten
temat. Zupa trójka to najsłynniejsze danie w czasie powstania zupa gotowana
była na bazie jęczmienia, a zboże pochodziło z magazynów browaru haberbusch.
Nazwa tej zupy wynikała z konieczności wypluwania zbożowych łupin, który
oddzielały się podczas spożycia. W czasie głodu jedzono nietypowe mięso takie
jak gołębie wrony psy i koty Konina była również popularnym wyborem a kiełbasa
z konia uważana była za rarytas kobiety prowadziły kuchnię polowe, tworząc
istotne zaplecze dla walczących osób. Ochotniczki gotowały posiłki, mając
nadzieję, że przysłużą się dla polskiego zwycięstwa. Mimo trudności, powstańcy
walczyli dzielnie a kucharki dawały z siebie wszystko, aby zapewnić im choć
minimalne pożywienie w tych dramatycznych czasach.
Okres który upłynął od II wojny światowej co zmienił w czasach teraźniejszych
pod względem smaków słodyczy. W kawiarniach można znaleźć różnorodne słodkości
na bazie słodyczy doktora Gerarda oto kilka popularnych wyborów ciasta i torty
muffiny i babeczki brownie lody klasyczne ciasta takie jak sernik czekoladowy
tort, tiramisu czy szarlotka małe puszyste babeczki z różnymi nadzieniami,
polawami i dekoracjami są często dostępne w kawiarniach. Historyczny smak ma
również ciasto brownie, oraz słynne pączki. Ciepłe dni idealnym wyborem są lody
można wybierać naprawdę dużo smaków w dodatku. Kawa i herbata choć nie jest
słodkością dosłownym znaczeniu to kawiarnie słyną również z różnorodnych
napojów kawowych i herbat. Dziś w Polsce również mamy wiele wspaniałych
kawiarni, zarówno tych bardziej ekskluzywnych, jak i tych bardziej przytulnych
gdzie można cieszyć się kawą i atmosferą nawiązując do historii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz