Tłusty czwartek. Jak celebrować ten dzień na słodko
Pączki znano już w czasach starożytnych. Były twarde robione z mąki chlebowej, nadziewane boczkiem lub słoniną. Służyły jako przekąska między posiłkami. W ten sposób żegnali zimę, a witali wiosnę. Po upadku cesarstwa Rzymskiego Mnichowie kontynuowali tradycje pieczenia pączków. W Polsce zmianki na temat pączków były już w 12 wieku. W czasie karnawału smażono pączki ze słoniną. Natomiast osoby ubogie piekły pączki w piecu chlebowym. Tłusty czwartek, to ostatni tydzień hucznych zabaw i tłustego jedzenia przed czekającym czterdziestodniowym postem.
Dlaczego Tłusty Czwartek jest tak wyjątkowy?
W tłusty czwartek zapominamy o nadmiernych kaloriach i tradycyjnie kupujemy lub pieczemy pączki. W tym dniu chociaż jeden pączek powinien być zjedzony tak głosi tradycja. Pierwsze Słodkie pączki w Polsce nazwane były pampuchami i zaczęto smażyć w 17 wieku. Czasem gospodynie do pączka wkładały migdały i orzechy. Osoba napotykająca na takie niespodzianki miała mieć dobrobyt przez cały rok. Pączki były wypiekane bez Drożdży dlatego nie były pulchne i różniły się nadzieniem. W Małopolsce ostatni tydzień nosił nazwę Combrowy. Legenda mówi, że wójt Comber nie pozwolił handlować kobietom na rynku. Po jego śmierci w tłusty czwartek przekupki urządzały zabawę ze słomianą kukłą zwaną Comberem. Zatrzymywali mężczyzn, a bogaci musieli się wykupywać.
Na przykład we Francji Mardi Gras jest podobny do naszego tłustego czwartku. Mieszkańcy przebierają się i organizują różne zabawy. W tłusty wtorek jedzą naleśniki zwane „crepes suzette, pączki, faworki, gofry.
W Wielkiej Brytanii tłusty czwartek- Pancake Tuesday jedzą naleśniki. Według legendy kobieta przygotowywała naleśniki i nie zauważyła, że szybko mija godzina za godziną. Dopiero kościelne dzwony przypomniały o nabożeństwie. Kobieta z rozgrzaną patelnią pobiegła do kościoła. Za jej przykładem co roku odbywa się zabawa kto pierwszy dotrze do wyznaczonej mety podrzucając na patelni Pankrace. Naleśniki są z dżemem, czekoladą i bitą śmietaną. Czasem na słono z mięsem i warzywami.
Historia tłustego czwartku w Niemczech zapisana jest 1824r. Praczki zbuntowały się, że tylko mężczyźni w tym dniu bawią się. Z tego powodu utworzyły damski komitet. Przetrwało do dzisiejszych czasów i kobiety o godzinie 11 11 wchodzą do ratusza i obcinają urzędnikom krawaty. Dzięki czemu dostają symbolicznie klucze do miasta. Na ulicach organizowane są korowody i defilady. W ciastkarniach przeważają pączki z różnym wypełnieniem i posypkami. W niektórych sklepach pracownik sprzedaje w przebraniu diabła.
W Norwegi tradycja obchodzenia ostatków wywodzi się z średniowiecza. Zaczynano od ostatniej niedzieli i trwała przez trzy dni. Dawniej nazywała się słoninowa niedziela. Objadano się słoniną, tłustymi zupami. Obecnie Norwegowie jedzą pączki, słodkie bułki, oponki. Dzieci przebierają się w ulubione stroje.
Tradycja Maslenicy w Rosji pochodzi z czasów pogańskich. Miała pożegnać zimę, a przywitać wiosnę. Zaczyna się tydzień przed Wielkanocą nazwana tygodniem serowym, bo bezmięsnym. Podczas tygodnia Rosjanie bawią się oraz organizują koncerty, konkursy. W tym czasie objadają się okrągłymi plackami zwanymi blinami. Są podawane na słodko i na słono. Termin Myslenicy jest ruchomy i zależy od prawosławnych Świąt Wielkanocnych. W poniedziałek na cześć zmarłych z rodziny pierwszy naleśnik oddają biednej osobie. We wtorek zabawa na śniegu. W Środę zięciowie idą do teściów, tam jedzą i piją. W czwartek organizowane są zabawy i konkursy. W piątek teściowie idą do zięcia. W sobotę panna młoda zaprasza rodzinę przyszłego małżonka. W niedzielę odbywa się uroczyste palenie kukły. Dla wierzących to dzień wzajemnego przebaczania.
Przepisy na tłusty czwartek - od pączków do faworków.
W Internecie jest dużo podobnych przepisów na pączki. Jednak ja mam swój ulubiony przepis, którym się z wami podzielę.
Składniki
½ kg mąki pszennej, 5 żółtek, 50g.drożdży, 100g. cukru, 100g.rozpuszczonego ciepłego masła, szk. Mleka, 2 łyżki spirytusu, marmolada twarda o smaku różanym, olej do smażenia. Robimy zaczyn z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i drożdży. Po 15 minutach zaczyn będzie gotowy. Żółtka ubić na parze. Do mąki wsypać żółtka i drożdże. W trakcie ubijania wlać masło. Pod koniec ugniatania wlać spirytus. Należy wyrabiać ciasto do momentu jak będą odchodzić od ręki. Będzie to trwało około pół godziny. Takie ciasto będzie napowietrzone i lekkie. Ważne, aby nie dodawać mąki. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić na godzinę, aż podwoi objętość. Ciasto rozłożyć rękami na stolnicy i wykrawać szklanką kółka. Kłaść nadzienie i drugim zakrywać dobrze zlepiając brzegi i znów pozostawić pączki na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z jednej strony. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Oprócz tradycyjnych pączków możemy wykonać oponki, mini pączki z serka, chrusty, faworki i róże. Te wszystkie przysmaki smażymy na tłuszczu.
Zdrowe alternatywy na tłusty czwartek
Zamiast smażenia tradycyjnych pączków czy faworków można je upiec. Mogą też być pieczone pączki jaglane, Też będą smaczne, na dodatek mniej kaloryczne. Smaczna też będzie sałatka owocowa, lody bakaliowe bez dodatku cukru.
Jak świętować Tłusty Czwartek - pomysły i tradycje
W okresie karnawałowym pozwalamy sobie na więcej kalorii. Spotykamy się w gronie rodzinnym, gdzie królują pączki. Czasem zamieniamy je na dekustacje słodkości z innych krajów. Są organizowane wycieczki dla dzieci do zakładu czekolady oraz innych smakołyków. Także w tym dniu można urządzić dla maluchów ciekawe zabawy. One uczą lepszej kreatywności i współpracy z rówieśnikami. Które dziecko najładniej udekoruje swojego pączka różnymi posypkami, Odbywają się konkursy na temat historii tłustego czwartku, Wyścigi z pączkiem na tacy pokonując przeszkody. Dzieci siedzą w kółku i podają sobie balon. Ulubione rysowanie i malowanie pączków. Podczas takich zabaw dzieci dowiadują się o tradycjach tłustego czwartku i aktywnie spędzają wolny czas.
Słodkie dekoracje – twórz karnawałową atmosferę
Na okres karnawału warto udekorować dom balonami, rysunkami dzieci z okazji tłustego czwartku. kolorowymi wstążkami.
Dlaczego warto celebrować tłusty czwartek?
Tłusty czwartek, to jeden dzień w roku, gdzie zapominamy o sałatach i dietach. W tym dniu objadamy się między innymi pączkami, chrustami. Okres karnawału zachęca nas do zabawy i radości w gronie przyjaciół. W dawniejszych czasach zjadano wszystko ze spiżarni, by nic nie zostało na nadchodzący post. Przesądy mówią, że kto nie zje co najmniej jednego pączka w tłusty czwartek będzie borykał się z różnymi problemami. Nie wierzę w te przesądy lecz na zimno dmucham i pączki zjadam. Ciekawa jestem jakie macie doświadczenia związane z tym dniem. Będzie mi miło jak podzielicie się swoimi opiniami oraz przepisami na wypieki karnawałowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz