czwartek, 22 lutego 2024

Tłusty czwartek. Jak celebrować ten dzień na słodko?

   Tłusty czwartek. Jak celebrować ten dzień na słodko.


  Tłusty czwartek – tradycja spotyka przyjemność.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym każdy z nas nie odmówi sobie tej przyjemności, by choćby dwa pączki zjeść.  Tradycja to tradycja, kiedy robi nam się z tego powodu wielką przyjemność, to czemu mielibyśmy  w ten dzień domówić sobie tej przyjemności?

 Genezą świętowania  Tłustego Czwartku sięga już starożytności, bo wtedy to na przełomie zimy i wiosny,  smażono pierwsze pączki i ucztowano, nie szczędząc tłustych potraw.  

  Pierwotne pączki były znacznie odmienne od tych dzisiejszych.  Były one wyrabiane z twardego ciasta chlebowego z dodatkiem słoniny i boczku.  Słodkie pączki pojawiły się pod koniec średniowiecza, dzięki wpływom kuchni arabskiej. 

 Po upadku Cesarstwa Zachodniorzymskiego to właśnie mnisi przejęli tajemnicę  wypieku pączków. Mnisi wielce się zasłużyli w udoskonalaniu tego pysznego deseru, który tak nam smakuje w ten wyjątkowy dzień.


          Dlaczego Tłusty Czwartek jest tak wyjątkowy?

  W Polsce Tłusty Czwartek świętujemy  w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tj. 52 dni przed Wielkanocą. Dawniej Tłusty Czwartek w naszym kraju zwany jako  mięsopusty, w którym ludność poddawała

się różnym uciechom, zabawom. W ten dzień jadano między innymi pampuchy, które były wyrabiane bez dodatku drożdży, więc były twarde i brakowało w nich sprężystości. 

  Na świecie  Tłusty Czwartek różnie jest obchodzony ten. Natomiast  we Francji obchodzony jest Tłusty Wtorek i świętuje się go słodkimi naleśnikami.  

 Podobnie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie i Nowej Zelandii, gdzie świętuje się naleśnikowy wtorek.  W Szwecji wypiekane są semle, są to drożdżowe  bułeczki nadziewane marcepanem i bitą śmietaną.

  Hiszpanie w ten dzień polecają chrust, czyli pałeczki smażone na głębokim tłuszczu. Chrust to pałeczki z ciasta parzonego o nietypowym kształcie, który jest posypywany cynamonem i cukrem. Bywa też dodatkowo zanurzany w płynnej gorącej czekoladzie.

  W Korei,  w Chinach oraz Japonii są serwowane małe pączki posypane cukrem, zwane "an", które są nadziewane czerwoną fasolą. 

  Natomiast w Turcji w ten dzień popularne są pączki z jajecznego ciasta -"tulumba".  Pączki te są wyciskane na gorący olej,  a potem zanurzane  w słodkim syropie.


         Przepisy na tłusty czwartek. 

    Pączek, można powiedzieć, że ma różne twarze, ale nasz tradycyjny jadany w Tłusty Czwartek, to koniecznie musi mieć nadzienie o smaku różanym. Czyż nie mam racji, że właśnie z nadzieniem różanym, to są najlepsze pączki. 

      Poniżej poddaję przepis na domowe pączki. 


         1. Zaczyn na pączkowe ciasto:

-25 g świeżych drożdży,

-1 łyżka mąki.

-1 łyżka cukru,

-0,5 szklanki mleka.


    Mleko podgrzewamy -(max. do 30 stopni).  Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki, które zalewamy podgrzanym mlekiem i dokładnie mieszamy.  Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy, pozostawimy do wyrośnięcia. Po pół godziny zaczyn powinien być gotowy.  


     2.  Składniki na ciasto pączkowe:

-300 g mąki,

-25 g cukru,

-4 żółtka,

-75 g masła,

-sól do smaku,

-skórka cytrynowa i wanilia według smaku,

-marmolada różana, -nadzienie.

-olej do smażenia.


     Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem i wanilią.  Mleko podgrzewamy i dodajemy sól. 

 Do dużej miski, wsypujemy  mąkę, a na nią wlewamy zaczyn, po czym wstępnie ugniatamy. Następnie  dodajemy utarte żółtka, startą skórkę s z cytryny i mleko   -(ważna kolejność). 

 Energicznie ugniatamy ciasto przez 5 do 10 minut. 

  Gdy ciasto będzie elastyczne i lśniące, należy odstawić na godzinę, by wyrosło.

    Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiamy kulki, które nadziewamy marmoladą.  Kulki nie  powinny być za duże, ponieważ w czasie smażenia  one jeszcze urosną. 

   Pączki smażymy w gorącym oleju do zarumienienia, po czym odwracamy na drugą stronę. 

   Najlepiej jeszcze gorące pączki układać na ręczniku papierowym do osączenia.  Dekorujemy łukiem, cukrem pudrem lub czekoladą. 

     Smacznego. 


  

         Zdrowe alternatywy na tłusty czwartek.

  Utarło się powiedzenie, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek -ten nie będzie miał szczęścia.  Każdy pragnie mieć choć trochę szczęścia, więc sięga po  tego kuszącego słodziaka.  Statystycznie każdy Polak zjada w ten dzień 2,5 pączka. Pączki to produkt, który jest wielką bombą kaloryczną. Jednak ci, którzy na co dzień prowadzą zdrowy tryb odżywiania, to jeśli w tym wyjątkowym dniu pofolgują sobie, to ta nadmierna ilość kalorii zapewne im nie zaszkodzi. 

  Coraz większą popularnością cieszą się pączki, które zawierają mniej zbędnych kalorii, a sankują równie wyśmienicie, tak bynajmniej  twierdzą  ci, którzy  liczą  spożyte kalorie.

  Zdrowsze wersje pączków, po które chętnie sięgną ludzie dbający o dietę ,są to np.:

domowe pączki w pieczonej wersji,

pieczone pączki twarogowe,

pieczone pączki na mące kokosowej,

pieczone, wegańskie pączki z mlekiem ryżowym,

pieczone pączki na bezglutenowej mące owsianej i wiele innych.


        Jak świętować Tłusty Czwartek -pomysły i tradycje.

   Dawnej w Polsce, ostatni tydzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie.   W wyższych sferach od rana serwowano mięsa, przede wszystkim dziczyznę, ale dużą popularnością cieszył się także nadziewany, wykwintnie przyrządzony drób. Oczywiście na stołach też nie mogło brakować pączków. Pączki, które słodkości nabrały w XVI wieku,  a swoją pulchność osiągnęły na przełomie XVII i XVIII wieku, gdyż wtedy zaczęto używać drożdży do ich wypieku. 

     Staropolskie przysłowie powiada: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Według przesądu, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie może liczyć na przychylność losu w dalszym życiu.

      Obecnie ten słodki czwartek, jest ulubionym świętem niemal wszystkich Polaków i nie tylko.  Jest to jeden dzień w roku, w którym pozwalamy sobie na trochę słodkiego obżarstwa.   

     Głównie Tłusty Czwartek kojarzy nam się z jedzeniem  pączków, a nie  z hucznymi zabawami, które  odbywały się w dawnych czasach.  W tamtych latach ludność ciszyła się, że niebawem zima odejdzie, a nastanie niedługo wiosna.  

 Ponieważ od czwartku zaczyna się ostatni tydzień karnawału, bo od następnej środy to już mamy post,  więc  właśnie w Tłusty Czwartek oprócz tradycji zjadania pączków, rozpoczynały się huczne zabawy, by wyszaleć się przed nadchodzącym postem. 

    Dawniej to dopiero potrafili imprezować! W zabawach brały udział całe wsie i miasteczka. Ich mieszkańcy prześcigali się w wymyślaniu coraz to śmieszniejszych zabaw, a przy okazji  pito i jedzono tyle, że dziś możemy jedynie pozazdrościć. Były często  organizowane wielkie kuligi na saniach, (dawniej były w tym okresie prawdziwe zimy), a szlachta wybierała się do puszczy na polowania.

Dziś, jak większość dawnych obyczajów, możemy tylko znaleźć w opisach. 

  Tłusty Czwartek to przede wszystkim dzień, w którym możemy bezkarnie najeść się słodkimi wypiekami. Niepokonanym królem tłustego czwartku jest oczywiście pączek, ale też  w ten dzień królują faworki, precle, racuchy czy kaszubskie ruchanki. 


         Tłusty czwartek na świecie – różne oblicza święta.

  Nie tylko w Polsce w ten dzień objadamy się pączkami. 

   We Włoszech w Tłusty Czwartek tradycją są castagnole, są to przypominające  wyglądem nasze pączki, ale są twarde i kruche.  Te włoskie pączki są nadziewane budyniem, kremem waniliowym, a nawet różnymi likierami

    W Hiszpanii czwartkowym przysmakiem są ciastka churros.  Ciastka są w kształcie paluszków o przekroju gwiazdy, które są zjadane polane  karmelem, czekoladą i bitą śmietaną. 

     W Skandynawii w ten dzień zjadają słodkimi bułeczkami  -kanelbullar.  Są to drożdżówki cynamonowe, które są  wypełnione czekoladą i podawane z bitą śmietaną.   

    Popularne są też pszenne bułeczki, które są zwane semlą lub fastelavnsbollerem. Te bułeczki są dekorowane lukrem i polewane budyniem oraz bitą śmietaną.

   Niemal na całym świecie obchodzony jest dzień, który jest podobny do naszego Tłustego Czwartku, choć nie koniecznie jest to akurat czwartek. 


        Słodkie dekoracje – twórz karnawałową atmosferę. 

 W ten dzień najlepszą dekoracją zapewne będą własnoręcznie przygotowane pączki, które można udekorować według własnego pomysłu. Sam zapach pączkowy, wygląd pączków na stole w pokoju, kuchni, czy więcej potrzeba, by świętować ten  słodki dzień?

   

       Podsumowanie. 

   Ulubionym świętem wielu Polaków, to Tłusty Czwartek. Jest to  jeden dzień w roku, który stanowi doskonałą wymówkę do słodkiego obżarstwa. Nie zawsze jednak obchody Tłustego Czwartku przypominały te, które znamy współcześnie. 

   Na ten dzień jest wiele podań i przysłów m.in.:

„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg  grzech obżarstwa daruje”.

    W obecnych czasach to możemy wybierać sobie, które pączki nam odpowiadają. Mamy do wyboru różnego rodzaju pączki, te tradycyjne, pączki mniej kaloryczne, a nawet pączki fit.  

  Wszyscy możemy  dzięki temu poświętować w ten Dzień Pączka.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz