1.
Magia zimowych wieczorów i filmów.
Mamy miesiąc
luty, za nami najdłuższe wieczory w roku. Dzień był bardzo krótki a ciemności
panowały delikatnie mówiąc „zbyt długo”. Co robić? Jak zorganizować sobie czas?
Tym bardziej, że tegoroczna zima przypomina szarą i mokrą jesień. Co gorsze,
była przerwa w rozgrywkach piłkarskiej Ligi Mistrzów.
Z pomocną
dłonią przyszedł brat, który udostępnił mi platformę z filmami i serialami. Korzystając
z tego, że dzieci jeszcze chcą z nami spędzać czas, postanowiliśmy zrobić
rodzinne wieczory filmowe. Każdego dnia jedno z nas wypiera jaki film będziemy
oglądać.
W domowym kinie
musi być niczym w jakimś multipleksie, musi być coś do przekąszenia i picia. Wybór
jest jeden, słodycze firmy „dr Gerard”. Mają w swojej ofercie tyle słodyczy ile
produkuje się rocznie filmów w Hollywood.
2.
Dlaczego słodkości są idealne do filmu?
Każdy z nas od
dziecka brał do kina picie i słodycze. Potem przyszła moda na popcorn. My
jesteśmy tradycjonalistami. Wolimy wafelki w czekoladzie lub kruche ciastka. O
tym decyduje gatunek filmowy, jaki będzie towarzyszył nam tego wieczoru. Do
romansu i komedii możemy jeść wszystko jednak do horroru nie polecam ciężkich
kremowych ciastek.
Dlaczego
wybieramy słodkie produkty? Odpowiedź jest prosta. Za ten wybór odpowiada nasza
podświadomość, nasze pierwotne mechanizmy. Słodki smak kojarzy się nam z
mlekiem matki. Ten smak jest pierwszym jaki poznajemy w życiu. Już pra
przodkowie kierowali się myśleniem, że coś co słodko smakuje jest dla nich
bezpieczne i można to jeść. Poza tym jedzenie Pryncypałek czy innych słodkości
daje nam poczucie rozkoszy, spokoju, relaksu, odprężenia.
3.
Top 5 przekąsek słodkich na filmowy
wieczór.
W tym miejscu
podzielę się z Wami przykładami moich ulubionych słodyczy.
- Pryncytorcik – jest to okrągły wafel w czekoladzie mlecznej z kremem kakaowym. Jest to idealna przekąska dla tych, którzy lubią zjeść jedną a konkretną słodycz. Jej wielkość i perfekcyjny smak jest dla mnie ideałem.
- Pryncypałki – te wafle z kremem w czekoladzie oblane mleczną czekoladą nie potrzebują dodatkowej reklamy.
- Maltikeks chocolate – są to draże herbatnikowe w czekoladzie. Z nimi jest tak, że jeśli zjesz jednego to wciągniesz całą miseczkę.
- Animals – jest to rodzina herbatnikowych zwierzątek o różnym smaku oraz z czekoladą.
- Kremówka dekorowana – jest to rodzina biszkoptowych ciastek z kremem i owocowym nadzieniem. Polecane dla tych, którzy wolą miękką słodycz.
Oto kilka
propozycji dla smakoszy słonych przekąsek.
- Crackers – jest to rodzina małych krakersów o różnych kształtach i o różnych smakach.
- Artur Krakersy – jest to również
seria krakersów o różnych smakach i kształtach.
4.
Przepisy na domowe słodkości.
Wafle z masą
kajmakową.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli suchych.
- Pół kostki masła
- Puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Masło należy
utrzeć, następnie ucierając dodaj masę kajmakową. Po uzyskaniu jednolitej masy,
rozsmarowujemy ją na waflu, następnie na wierzch kładziemy kolejny wafel i
smarujemy go masą i tak kilkakrotnie. Ułożone warstwowo wafle z masą wkładamy
do lodówki. Gdy masa zastygnie wafle kroimy na wymaganą wielkość.
Ciastka
maślane z rodzynkami.
Składniki:
- 50 g tapioki sproszkowanej
- 300 g mąki owsianej
- 200 g cukru pudru
- 230 g masła
- Szczypta soli
- Odrobina sody oczyszczonej
- Jajko
- 70 g rodzynek
Przygotowanie:
Ciastka
pieczemy w temperaturze 190 stopni. Dlatego należy rozgrzać piekarnik do tej
temperatury. Masło, cukier i sól wymieszaj. Jajko należy roztrzepać a następnie
dodać do masy i mieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Potem dodaj mąkę
owsiną i wyrób ciasto. Rodzynki drobno posiekaj i dodaj do ciasta. Dokładnie
wymieszaj. Następnie z ciasta formuj kulki, które rozpłaszcz w dłoni i układaj
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok dziesięciu minut w
temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyłóż ciastka do wystygnięcia.
Ciastka przez
maszynkę.
Składniki:
- 250 g margaryny
- Pół kg mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- Łyżka śmietany gęstej
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie:
Wsyp do miski
mąkę, dodaj żółtka, margarynę pokrojoną w kostkę i śmietanę. Wszystko utrzeć aż
uzyskamy jednolitą masę. Miskę z ciastem wstaw do lodówki na pół godziny. Schłodzone
cisto przeciskamy przez maszynkę nadając odpowiedni kształt ciasteczkom.
Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym
czasie ciastka zostawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli
powyższe przepisy nie są dla Ciebie atrakcyjne, polecam również stronę
internetową oto link:
https://drgerard.eu/przepisy-kulinarne/
5.
Zdrowe alternatywy dla tradycyjnych
słodkości.
Docierają do
nas nowe trendy w kinie światowym, podobnie jest w branży cukierniczej. Co raz
częściej słyszy się o ciastkach zdrowszych, lżejszych, bez cukru. Z drugiej
strony producenci ciastek wzięli pod uwagę produkty, które można łączyć z
dietą. Inną metodą uzyskania zdrowszych przekąsek jest odchodzenie od tłuszczy utwardzanych.
Na rynku pojawiły się mąki i wyroby orkiszowe, jaglane, owsiane i żytnie. Mistrzowie
cukiernictwa polecają wykorzystywać sezonowe owoce, najlepiej z własnego
ogrodu. Poniżej jeden z przepisów na takie ciastka.
Ciastka owsiano
– bananowe.
Składniki:
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 150 g płatków owsianych
- 1 banan (dojrzały)
- 1 jajko
- 30 g oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- Odrobina orzechów
- Czekolada (najlepiej gorzka)
Przygotowanie:
W
misce rozgniatamy banana, dodajemy jajko i płatki owsiane. Aby płatki zmiękły,
miskę odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i wcześniej
podgrzany olej (musi być chłodny) oraz orzechy i pokruszoną drobno czekoladę. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy małe kulki, które w dłoniach
rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do
rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po
upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
6.
Jak dobrać przekąskę do rodzaju filmu?
Zastanawiacie się,
po co? Jaki wpływ ma wybór filmu na wybór słodyczy, które planujemy zjeść. Też kiedyś
tak myślałem. Oczy mi otworzyła taka sytuacja. Pewnego dnia wybrałem się z Żoną
na film Pasja w reżyserii Mela Gibsona. Wiedziałem o czym jest to dzieło i
jakie są tam sceny. Tego dnia na seans wzięliśmy tylko małą butelkę wody i chusteczki
higieniczne. W kinie okazało się, że inni postanowili zaopatrzyć się w popcorn,
chipsy, orzeszki itd. Przed zgaszeniem świateł dało się usłyszeć szelest,
chrupanie, śmiechy i rozmowy. Po kwadransie filmu zapanowała „grobowa cisza”. Gdy
wychodziliśmy z Sali kinowej wszystkie przekąski znalazły się w koszach na
śmieci. A wcześniej roześmiane twarze, teraz były zamyślone i milczące.
Innym
przykładem jest sytuacja, która miała miejsce u mnie w domu. Lubię oglądać
filmy z „dreszczykiem”. Pewnego razu Żona chciała obejrzeć horror. Wybrałem jeden
z filmów nakręconych na podstawie książek Stephena Kinga. Rozsiedliśmy się w
fotelach, moja ślubna wzięła w dłoń miseczkę z drażami. Co się okazało? Po piętnastu
minutach wyszła z pokoju a miseczka rozbiła się o podłogę. Sprzątanie zostawiła
sobie na „po filmie”, od tego dnia już więcej nie oglądała żadnego horroru.
Dlatego
sugeruję aby pomyśleć co chcemy zjeść w trakcie filmu. Czy każda słodycz pasuje
do wszystkich filmów? Moim zdaniem wszystkie kremówki, ciastka z bitą śmietaną lub
ciężkimi kremami, nie nadają się do kina grozy. Inaczej jest z komediami. Do nich
nie polecam ciastek kruchych ani żadnych z wiórkami kokosowymi. Przy wybuchu
śmiechem można „uzewnętrznić” zawartość ust lub się zachłysnąć.
7.
Podsumowanie. Twój idealny filmowy
wieczór.
Na koniec
zachęcam Was abyście zorganizowali we własnych domach wieczór filmowy. Zaproście
wszystkich bliskich. Przygotujcie słodkie przekąski, biorąc pod uwagę wyżej
opisane sytuacje. Pomyślcie jak reagują członkowie rodziny na zabawne lub
straszne sceny. Dodam, że oglądając film grozy, możemy spotkać się z zabawnymi
momentami i odwrotnie. Dlatego nie wybieraj pierwszego lepszego tytułu. Pomyśl co
możecie razem obejrzeć.
Również zachęcam
Was abyście podzielili się z nami swoimi doświadczeniami dotyczącymi słodyczy i
filmu. Możecie to zrobić w komentarzu pod tekstem. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz