czwartek, 8 lutego 2024

Tłusty Czwartek - słodkie tradycje z różnych stron świata.

Tłusty Czwartek - słodkie tradycje z różnych stron świata.

 

W kalendarzu wielu kultur na świecie istnieje dzień poświęcony celebrowaniu słodkości. Tłusty Czwartek, znany również pod różnymi nazwami, to święto obfitowania w smakołyki, które łączy ludzi i zapowiada nadejście wiosny. Choć tradycje różnią się w zależności od kraju, wspólnym mianownikiem jest rozkoszowanie się pysznymi przysmakami i  szaleństwo karnawału. Korzenie Tłustego Czwartku sięgają czasów starożytnych, kiedy to świętowano nadejście wiosny i płodności. W chrześcijańskiej tradycji dzień ten stał się końcem hucznych zabaw oraz pożegnaniem z tłustymi potrawami przed okresem Wielkiego Postu. Nazwa "Tłusty Czwartek" wywodzi się od bogactwa smażonych potraw, w tym pączków i faworków, które królują na stołach tego dnia.


Polska – królestwo pączków.

W Polsce Tłusty Czwartek to prawdziwe święto pączków. Te smażone ciastka z wyjątkowym nadzieniem różanym, czekoladowym lub owocowym są wypiekane w piekarniach i domach na długo przed świtem. Posypane cukrem pudrem, polukrowane i polane czekoladą. Ostatnio dużą popularnością cieszą się pączki z bitą śmietaną i adwokatem. Polacy zjadają ich tego dnia miliony, a kolejki do cukierni stają się nieodłącznym elementem tego święta. Oprócz pączków popularne są również faworki, chrupiące ciastka z ciasta drożdżowego.


Przepis na pączki:

Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
70 g cukru
70 g masła
2 jajka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
nadzienie (różane, czekoladowe, owocowe)
olej do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić brzegi.
Pączki smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Niemcy i karnawałowe przysmaki.

W Niemczech Tłusty Czwartek znany jest jako "Faschingsdonnerstag" i jest częścią karnawałowych obchodów. Popularne są tu "Krapfen", pączki z nadzieniem owocowym lub marmoladą, a także "Berliner", pączki z dziurką wypełnione konfiturą. W karnawałowym szaleństwie Niemcy chętnie sięgają również po inne słodkości, takie jak ciasta i ciasteczka.


Przepis na Krapfen:


Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
70 g cukru
70 g masła
2 jajka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
nadzienie (owocowe, marmoladowe)
olej do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić brzegi.
Pączki smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.


Włochy i słodkie "castagnole".

We Włoszech karnawałowe obchody "Carnevale" to czas na słodkie "castagnole", smażone ciastka z ciasta parzonego. Te małe, puszyste kulki są posypane cukrem pudrem lub lukrowane. W niektórych regionach Włoch popularne są również "chiacchiere", chrupiące faworki.


Przepis na castagnole:


Składniki:
250 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
lukier

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Ciasto lekko przestudzić, a następnie wbić do niego jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na rozgrzany olej wyciskać małe kulki ciasta i smażyć na złoty kolor.
Usmażone castagnole odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Francja i "beignets".

We Francji Tłusty Czwartek znany jest jako "Jeudi Gras" i wiąże się z jedzeniem pysznych "beignets". Te smażone ciastka z ciasta drożdżowego mogą być wypełnione nadzieniem czekoladowym lub owocowym, a następnie posypane cukrem pudrem.


Przepis na beignets:


Składniki:
250 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
50 g cukru
25 g masła
1 jajko
7 g suchych drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
nadzienie (czekoladowe, owocowe)

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać wyrośnięte drożdże, jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić brzegi.
Beignets smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Usmażone beignets odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.


Hiszpania i słodkie "churros".


W Hiszpanii Tłusty Czwartek znany jest jako "Jueves Lardero" i wiąże się z jedzeniem "churros", chrupiących pałeczek z ciasta parzonego. Churros tradycyjnie maczane są w gorącej czekoladzie i posypane cynamonem.


Przepis na churros:


Składniki:
250 ml wody
100 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia
cukier cynamonowy do posypania
gorąca czekolada do maczania

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z solą.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Ciasto lekko przestudzić, a następnie wbić do niego jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką.
Na rozgrzany olej wyciskać pałeczki ciasta i smażyć na złoty kolor.
Usmażone churros odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ostudzone churros posypać cukrem cynamonowym i maczać w gorącej czekoladzie.

Ameryka Południowa i "churros" z różnymi dodatkami.

W Ameryce Południowej churros również są popularne, ale często podawane są z różnymi dodatkami, takimi jak sos karmelowy, dulce de leche, a nawet owoce.


Tłusty Czwartek to prawdziwy raj dla miłośników słodkości. Oprócz pączków i faworków popularne są również chruściki, racuchy i inne smażone przysmaki. Ciekawostką dobrej gospodyni jest dodanie do ciasta na chruściki, faworki dwóch łyżek spirytusu lub wódki Zapobiega to „opijaniu” się ciasteczek tłuszczem podczas smażenia.

Czy globalizacja sprzyja wymianie kulinariów? Czy również wpływa na tradycje Tłustego Czwartku?

Pączki i faworki znane są na całym świecie, a w wielu krajach można spotkać lokalne wariacje tych przysmaków. Tłusty Czwartek to  więcej niż tylko jedzenie To święto jedzenia, ale także czas radości i zabawy. To dzień, w którym rodziny i przyjaciele spotykają się, by wspólnie celebrować i dzielić się słodkościami. Od dawna wiadomo, że słodkie tradycje sprzyjają przyjaźnią, likwidują bariery kulturowe. Tłusty Czwartek, choć obchodzony w różny sposób na świecie, łączy ludzi w ich zamiłowaniu do słodkości. To święto symbolizuje radość życia, pożegnanie zimy i oczekiwanie na wiosnę. Słodkie tradycje Tłustego Czwartku są dowodem na bogactwo i różnorodność kultur, a także na ich umiejętność łączenia się w celebracji smaku.

 

Kilka polskich przysłów na tę okoliczność:

 

„Tłusty czwartej pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”.

„Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania-ścisły post się kłania”.

„Kto  w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole”.

„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg  grzech obżarstwa daruje”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz