Dzień Babci i Dziadka – czas słodkich tradycji.
Dzień Babci i Dziadka jest świętem bardzo rodzinnym.
Obchodzone jest w Polsce 21 i 22 stycznia. Są to dni w których wnuki są bardzo
wdzięczne dziadkom, za to że są. Za opiekę i troskę, za przekazywaną wiedzę za poświęcony czas. Dzieci w
przedszkolach starają się stworzyć jak najpiękniejsze laurki i małe
własnoręcznie robione pamiątki. Szykują również przedstawienia dedykowane swoim
Dziadkom. Dorosłe już wnuki odwiedzają swoich dziadków w ich domach. Przynosząc
im słodkie upominki, spędzając czas na wspomnieniach z dzieciństwa.
Obchody te zainspirował tygodnik „ KOBIETA I ŻYCIE” w roku
1964 , z kolei Dzień Dziadka zaczęto obchodzić dopiero w roku 1970 wtedy to
telewizja polska ogłosiła konkurs na datę obchodów.
W tym artykule poznamy to święto obchodzone w innych
krajach. Opowiem wam jak się je obchodzi we Francji w Japonii i we Włoszech.
Częścią kultury kulinarnej w naszym kraju są tradycyjne
polskie desery. Są bardzo bogate w smaku, oraz bardzo i to bardzo różnorodne.
Są to ciasta i wypieki.
Sernik jest najbardziej tradycyjnym wypiekiem. Można je piec
na herbatnikach, na kruchym spodzie no są również zwolennicy pieczenia bez
spodu. Wypiek ten powstaje z twarogu jajek cukru i rozmaitych dodatków takich
jak aromaty czy rodzynki kakao.
Drugim najbardziej kultowym i tradycyjnym wypiekiem w naszym
kraju jest makowiec. Przygotowuje się je z masy makowej jajek rodzynek,
orzechów, jest dobry nie tylko na wyjątkowe okazje u nas jest lubiany przez
cały rok bez wyjątku. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez makowca czy
serniczka. Ten zapach uwalnia się po całym mieszkaniu.
We Włoszech również podkreśla się troskę opiekuńczość i
miłość dziadków. W tym kraju święto dnia Babci i Dziadka obchodzone jest
dopiero od dwa tysiące piątego roku. Jest to dokładnie drugiego października,
tego dnia również przypada dzień aniołów stróżów. Daje to do zrozumienia, iż
aniołami stróżów uznaje się tam również dziadków, ze względu na swój wiek i życiowe
doświadczenie oraz podtrzymywanie więzów rodzinnych. Trzeba dodać że święto
jest obchodzone pod patronatem Prezydenta Republiki Włoskiej. We Włoszech tradycyjnym ciastem na to święto
jest Nonna torta della zwane ciastem babci. Jest to przepyszna tarta włoska,
jest to kruche ciasto na zewnątrz a w środku pyszny krem. Jest uwielbiane przez
dzieci.
W Japonii zamiast tradycyjnego święta babci i dziadka,
obchodzone jest święto
Tak zwane DNIEM SZACUNKU DLA WIEKU. Japończycy świętują ten
dzień od 1966 roku. Przypada na piętnastego września. Japonia to państwo w
którym ludziom starszym oddaje się honory z racji wieku. W tym dniu prezentem
dla babci i dziadka najlepsze jest dorayaki. Są to dwa małe naleśniki zrobione
z ciasta biszkoptowego, złożone jak kanapka i przełożone nadzieniem ze słodkiej
pasty zrobionej z czerwonej fasoli. Współcześnie są już przekładane kremem
waniliowym lub budyniem. Został wymyślony w roku tysiąc dziewięćset czternastym
w Tokio. Legenda mówi iż pierwszy naleśnik został wykonany przez samuraja,
który zapomniał gongu kiedy wychodził z domu rolnika, gdzie się ukrywał. Rolnik
ten natomiast wykorzystał gong do smażenia naleśników.
Obecnie jest bardzo popularne w Japonii i uwielbiane przez
wszystkich Japończyków.
W tych zmiankach o tradycjach z innych krajów , pragnę wam
pokazać różnorodności kulturowe, a zarazem podejście do słodkich tradycji. Nasz
kraj nigdy nie był i nie będzie jednolitym kulturowo, ponieważ już od początku
jesteśmy krajem w którym mieszkają różne grupy etniczne i kulturowe. Przez naszą Polskie przechodzi granica między
Europą wschodnią gdzie naród jest wychowany na wierze prawosławnej , oraz
Europę zachodnią w której są tradycje katolickie. Również muzułmanie i
protestanci zamieszkiwali nasz kraj. Nawet język polski nie był jednym
językiem, którym się posługiwano. Obecnie mamy kilkanaście regionów
kulturowych.
Tak samo działa to przy słodkich tradycjach. Np. Włochy
słyną z pizzy i makaronów. W Turcji tradycja słodyczy jest bardzo różnorodna.
Słodkie kulinarne kultury w różnych krajach są bogate . przekazują nam z
pokolenia na pokolenie oraz łączą ludzi utrzymując tradycje, oraz dziedzictwa.
Nie ważne czy jesteś w Polsce czy we Włoszech czy też w Japonii.
Amerykanie mają tradycje czysto rodzinną, a mianowicie
tradycją w tym kraju jest rodzinne pieczenie ciasteczek, tam celebruje się
wiele świąt znajdując ku temu okazję do spotkań rodzinnych , włączając
przyjaciół, sąsiadów, tradycją jest też rodzinne pieczenie ciasteczek, rodzinne
i sąsiedzkie grillowanie. Prawie zawsze u tych bardziej nowoczesnych Amerykanów
świętuje się awanse, święta państwowe, urodziny, dziękczynienia, dzień
dziadków. Amerykański naród jest bardzo rozrzutny. Nie oszczędzają, bardzo dużo
czasu spędzają na zakupach. Rodzinne zakupy traktowane są jako rozrywka, a nie
tak jak u nas racjonalną potrzebę. Przyznać trzeba, iż Amerykański naród to
urodzeni patrioci, są wręcz zakochani w swoim kraju bardzo go kochają.
Francja i tarta tatin . ciasto z jabłkami oprószone
cynamonem i podawane na ciepło.
Twórczynią tego deseru jest Stephanie Tatin . kobita ta i
jej siostra Caroline prowadziły hotel wraz z restauracją, która jest popularna
do dnia dzisiejszego. Ciasto było popisowym deserem hotelu. W regionie przepis
ten bardzo szybko stał się bardzo popularny. Do dziś w mieście tym oryginalna
receptura jest ściśle chroniona i przestrzegana. Organizowane jest również
święto tarty. W tym dniu zakładane są specjalne stroje. Są to niebieska bluza,
czerwona chusta i czarny kapelusz. Zresztą był to dawny odświętny przyodzienek
na wsi.
Podsumowując wszystko, chciałbym zaznaczyć, iż różne
tradycje w różnych krajach, które są podtrzymywane łączą pokolenia, ale to
wszystko dzieje się za sprawą przekazywania tych wartości i tych tradycji przez
naszych kochanych dziadków i pradziadków. Ponieważ to oni w większości rodzin
są głównymi filarami oraz stróżami rodzinnych tradycji, to część ogniwa, która
spaja i łączy następne pokolenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz