środa, 31 stycznia 2024

Słodkie tradycje na dzień Babci i Dziadka na świecie

     Dzień Babci i Dziadka – czas słodkich tradycji.

Dzień Babci i Dziadka jest świętem bardzo rodzinnym. Obchodzone jest w Polsce 21 i 22 stycznia. Są to dni w których wnuki są bardzo wdzięczne dziadkom, za to że są. Za opiekę i troskę, za przekazywaną  wiedzę za poświęcony czas. Dzieci w przedszkolach starają się stworzyć jak najpiękniejsze laurki i małe własnoręcznie robione pamiątki. Szykują również przedstawienia dedykowane swoim Dziadkom. Dorosłe już wnuki odwiedzają swoich dziadków w ich domach. Przynosząc im słodkie upominki, spędzając czas na wspomnieniach z dzieciństwa.

Obchody te zainspirował tygodnik „ KOBIETA I ŻYCIE” w roku 1964 , z kolei Dzień Dziadka zaczęto obchodzić dopiero w roku 1970 wtedy to telewizja polska ogłosiła konkurs na datę obchodów.

W tym artykule poznamy to święto obchodzone w innych krajach. Opowiem wam jak się je obchodzi we Francji w Japonii i we Włoszech.

Częścią kultury kulinarnej w naszym kraju są tradycyjne polskie desery. Są bardzo bogate w smaku, oraz bardzo i to bardzo różnorodne. Są to ciasta  i wypieki.

Sernik jest najbardziej tradycyjnym wypiekiem. Można je piec na herbatnikach, na kruchym spodzie no są również zwolennicy pieczenia bez spodu. Wypiek ten powstaje z twarogu jajek cukru i rozmaitych dodatków takich jak aromaty czy rodzynki kakao.

Drugim najbardziej kultowym i tradycyjnym wypiekiem w naszym kraju jest makowiec. Przygotowuje się je z masy makowej jajek rodzynek, orzechów, jest dobry nie tylko na wyjątkowe okazje u nas jest lubiany przez cały rok bez wyjątku. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez makowca czy serniczka. Ten zapach uwalnia się po całym mieszkaniu.

We Włoszech również podkreśla się troskę opiekuńczość i miłość dziadków. W tym kraju święto dnia Babci i Dziadka obchodzone jest dopiero od dwa tysiące piątego roku. Jest to dokładnie drugiego października, tego dnia również przypada dzień aniołów stróżów. Daje to do zrozumienia, iż aniołami stróżów uznaje się tam również dziadków, ze względu na swój wiek i życiowe doświadczenie oraz podtrzymywanie więzów rodzinnych. Trzeba dodać że święto jest obchodzone pod patronatem Prezydenta Republiki Włoskiej.  We Włoszech tradycyjnym ciastem na to święto jest Nonna torta della zwane ciastem babci. Jest to przepyszna tarta włoska, jest to kruche ciasto na zewnątrz a w środku pyszny krem. Jest uwielbiane przez dzieci.

W Japonii zamiast tradycyjnego święta babci i dziadka, obchodzone jest święto

Tak zwane DNIEM SZACUNKU DLA WIEKU. Japończycy świętują ten dzień od 1966 roku. Przypada na piętnastego września. Japonia to państwo w którym ludziom starszym oddaje się honory z racji wieku. W tym dniu prezentem dla babci i dziadka najlepsze jest dorayaki. Są to dwa małe naleśniki zrobione z ciasta biszkoptowego, złożone jak kanapka i przełożone nadzieniem ze słodkiej pasty zrobionej z czerwonej fasoli. Współcześnie są już przekładane kremem waniliowym lub budyniem. Został wymyślony w roku tysiąc dziewięćset czternastym w Tokio. Legenda mówi iż pierwszy naleśnik został wykonany przez samuraja, który zapomniał gongu kiedy wychodził z domu rolnika, gdzie się ukrywał. Rolnik ten natomiast wykorzystał gong do smażenia naleśników. 

Obecnie jest bardzo popularne w Japonii i uwielbiane przez wszystkich Japończyków.  

W tych zmiankach o tradycjach z innych krajów , pragnę wam pokazać różnorodności kulturowe, a zarazem podejście do słodkich tradycji. Nasz kraj nigdy nie był i nie będzie jednolitym kulturowo, ponieważ już od początku jesteśmy krajem w którym mieszkają różne grupy etniczne i kulturowe.  Przez naszą Polskie przechodzi granica między Europą wschodnią gdzie naród jest wychowany na wierze prawosławnej , oraz Europę zachodnią w której są tradycje katolickie. Również muzułmanie i protestanci zamieszkiwali nasz kraj. Nawet język polski nie był jednym językiem, którym się posługiwano. Obecnie mamy kilkanaście regionów kulturowych.

Tak samo działa to przy słodkich tradycjach. Np. Włochy słyną z pizzy i makaronów. W Turcji tradycja słodyczy jest bardzo różnorodna. Słodkie kulinarne kultury w różnych krajach są bogate . przekazują nam z pokolenia na pokolenie oraz łączą ludzi utrzymując tradycje, oraz dziedzictwa. Nie ważne czy jesteś w Polsce czy we Włoszech czy też w Japonii.

Amerykanie mają tradycje czysto rodzinną, a mianowicie tradycją w tym kraju jest rodzinne pieczenie ciasteczek, tam celebruje się wiele świąt znajdując ku temu okazję do spotkań rodzinnych , włączając przyjaciół, sąsiadów, tradycją jest też rodzinne pieczenie ciasteczek, rodzinne i sąsiedzkie grillowanie. Prawie zawsze u tych bardziej nowoczesnych Amerykanów świętuje się awanse, święta państwowe, urodziny, dziękczynienia, dzień dziadków. Amerykański naród jest bardzo rozrzutny. Nie oszczędzają, bardzo dużo czasu spędzają na zakupach. Rodzinne zakupy traktowane są jako rozrywka, a nie tak jak u nas racjonalną potrzebę. Przyznać trzeba, iż Amerykański naród to urodzeni patrioci, są wręcz zakochani w swoim kraju bardzo go kochają.

Francja i tarta tatin . ciasto z jabłkami oprószone cynamonem i podawane na ciepło.

Twórczynią tego deseru jest Stephanie Tatin . kobita ta i jej siostra Caroline prowadziły hotel wraz z restauracją, która jest popularna do dnia dzisiejszego. Ciasto było popisowym deserem hotelu. W regionie przepis ten bardzo szybko stał się bardzo popularny. Do dziś w mieście tym oryginalna receptura jest ściśle chroniona i przestrzegana. Organizowane jest również święto tarty. W tym dniu zakładane są specjalne stroje. Są to niebieska bluza, czerwona chusta i czarny kapelusz. Zresztą był to dawny odświętny przyodzienek na wsi.

Podsumowując wszystko, chciałbym zaznaczyć, iż różne tradycje w różnych krajach, które są podtrzymywane łączą pokolenia, ale to wszystko dzieje się za sprawą przekazywania tych wartości i tych tradycji przez naszych kochanych dziadków i pradziadków. Ponieważ to oni w większości rodzin są  głównymi filarami oraz stróżami rodzinnych tradycji, to część ogniwa, która spaja i łączy następne pokolenia.

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz