Nowy Rok, nowe
hobby – tworzenie własnych słodyczy.
Rok 2023 już
za nami. Przyjęło się, że na początku stycznia wyznaczamy sobie bardziej lub
mniej realne postanowienia. Niektórzy rzucają palenie, inni chcą schudnąć,
kolejni chcą się czegoś nauczyć. Ja postanowiłem, że będę rozwijał moje hobby,
czyli własne wypieki. Postanowiłem, że nie będę robił tego sam. Mam pomysł aby
zapraszać członków rodziny i znajomych. Dzięki czemu w moich słodyczach będą
również takie dla osób z cukrzycą, na diecie bezglutenowej oraz bardziej zdrowe
wersje znanych produktów.
Dlaczego warto
robić własne słodycze?
Jednym z powodów tworzenia własnych wypiekaów jest
promocja mojej osoby oraz mojego kanału na YouTube. Kolejną jest fakt
zaangażowania moich najbliższych w proces tworzenia i dekoracji. Następnym
argumentem jest możliwość eksperymentowania ze smakami, aromatami, możliwość
dopieszczania już znanych przepisów. Chyba nie muszę dodawać, że czas spędzony
z bliskimi osobami sprawia ogromną przyjemność, radość oraz wzbogaca mnie oraz
moje receptury.
Podstawowe
narzędzia i składniki dla początkujących.
Wszystko
zależy od charakteru pracy. Wypieki metodami tradycyjnymi (naszych kochanych Babć)
wymagają innych narzędzi niż nowoczesne cukiernictwo. W tym drugim co raz
częściej stosowane są urządzenia typu Thermomix. W mojej kuchni praktykuję
raczej tradycyjne metody, dlatego znajdziemy tam: glinianą misę, trzepaczki,
pałki drewniane, stolnice, sita, ale także mikser, silikonowe foremki, obręcze
do cięcia, aerograf czy gramofon.
Jednak
sprzęt to nie wszystko. Musimy mieć świeże i zdrowe składniki. Dlatego odświeżyłem
znajomości na wsi, skąd mam najlepsze i najzdrowsze jajka. W Internecie
poszukałem sklepy ze zdrową żywnością, tam zamawiam różnego rodzaju mąkę,
przyprawy. Pomysły na dekorację oraz półprodukty często wyszukuję w necie.
Mając
już ogarnięte składniki oraz sprzęt, musimy ogarnąć magiczne receptury, oraz
tajne i skrywane przez lata wskazówki naszych Mam i Babć. Można również kupić
kilka książek kucharskich lub czerpać przepisy ze stron internetowych.
Proste przepisy do
rozpoczęcia przygody.
Aby
zachęcić Was do próby wyrobu własnych słodyczy, przedstawiam kilka prostych
przepisów:
Batony orzechowe
Składniki:
- 200 g orzechów (migdałów, nerkowca, pistacji)
- Dwie łyżki sezamu lub wiórków kokosowych
- Łyżka miodu pszczelego.
Przygotowanie:
Orzechy
wsypujemy na suchą patelnię, następnie musimy je lekko podprażyć. W kolejnym
kroku dodajemy sezam. Nadal podprażamy, dodajemy miód pszczeli i mieszamy. Do momentu
gdy miód się roztopi i połączy wszystkie składniki. Następnie mieszankę
orzechów, sezamu i miodu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za
pomocą noża wygładzamy wierzch masy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa
będzie chłodna, blachę wkładamy do lodówki aby masa zastygła. Przed podaniem
kroimy nożem na wymaganą wielkość.
Czekoladowy fudge.
Składniki:
- ½ kg czekolady
- Puszka 400 ml mleka skondensowanego
- 120 g masła
Przygotowanie:
Średnią
blachę wykładamy papierem. Przygotowujemy miskę i naczynie do rozpuszczania w
kąpieli wodnej, stawiamy na małym ogniu. Rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną
czekoladę i mleko z puszki. Mieszamy do całkowitego roztopienia i połączenia
się w jednolitą masę. Następnie przelewamy masę do blaszki i odstawiamy do
wystygnięcia. Gdy temperatura masy pozwoli, to wstawiamy formę do lodówki do
całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem dowolnie porcjujemy.
Domowe pralinki.
Składniki:
- ½ szklanki śmietany kremówki
- ¼ masła
- Tabliczka dobrej czekolady
- Według uznania odrobina rumu
- Do dekoracji można użyć polewę czekoladową, płatki migdałów, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Na
małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Dodajemy śmietanę
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy masło
i rum, nadal mieszamy. Następnie gdy mieszanina wystygnie, formujemy małe
kuleczki i obtaczamy posypką z wiórków lub migdałów. Tak przygotowane
czekoladki odkładamy do lodówki aby wystygły.
Tworzenie
zdrowszych alternatyw słodyczy.
Rozumiem,
że nie każdy jest takim miłośnikiem słodyczy jak ja. Niektórzy są przymuszeni
do rezygnacji ze słodyczy. Proszę się nie martwić. To jest nic strasznego.
Przeszukując strony internetowe, znalazłem mega przepisy dla Was. Słodycze te w
swoim składzie mają owoce, orzechy, siemię lniane, płatki owsiane lub żytnie. Zamiast
cukru białego, stosuje się cukier brzozowy. Mocno mnie zdziwiło robienie
batoników z czerwoną fasolą, dynią, burakami, komosą ryżową. W trakcie czytania
tych przepisów musiałem użyć słownika. Napotkałem „niespotykane” składniki:
amarantus ekspandowany, karob, nasiona chia.
Kreatywne dekorowanie
i pakowanie słodyczy.
Dekoracja.
Temat rzeka. Tradycja czy nowoczesność. Gotowe figurki czy aerograf. Możliwości
jakie daje nam masa marcepanowa. Adaptery i wymienne końcówki do wyciskania
wzorków z masy. Gotowe szablony. Kolorowe pisaki i polewy. Posypki,
cukiereczki, lukier, kończąc na żywych kwiatach.
Pomysłów
na zapakowanie słodyczy to też niekończąca się historia. Począwszy od
papierowej torebki po plastikowe pudełko albo metalowa puszka. Dla innych liczą
się samodzielnie stworzone opakowanie. Ręcznie zdobione pudełka albo kosze z
kwiatami oraz lizakami własnej produkcji. Inni użyją jutowe woreczki itd..
Jak włączyć
rodzinę i przyjaciół w tworzenie słodyczy?
Co
zrobić aby najbliżsi dołączyli do Nas na etapie produkcji a nie tylko
konsumpcji słodyczy? Osobiście przekonałem moje dzieci, że najlepsze prezenty
dla Mamy, Babci czy Dziadka, są takie zrobione własnoręcznie. Zbliża się Dzień
Babci i Dzień Dziadka nie musiałem długo czekać na moich asystentów. Przygotowaliśmy
domowe pierniki. Innym pomysłem na wciągnięcie przyjaciół w proces produkcji
słodyczy jest udział w materiale na kanał YouTube. Na innych działa fakt, że doceniamy
ich umiejętności i chcemy się czegoś od nich nauczyć. Kolejnym argumentem jest
wspólne spędzanie czasu i oderwanie się od ekranów.
Rozwój pasji. Jak
poszerzać swoje umiejętności?
Na
nasz rozwój składa się kilka czynników: nasze zaangażowanie, chęć nauki,
umiejętność czerpania wzorców z Internetu. Jeżeli mamy wolny budżet, możemy
wziąć udział w warsztatach i kursach organizowanych przez Mistrzów
Cukiernictwa.
W
księgarniach „ w dziale ksiąg zakazanych” znajdziemy wiele pozycji. Książki z
kuchnią czy słodyczami z każdego kawałka naszej planety. Plus kuchnie eksperymentalne,
jak kuchnia molekularna.
Podsumowanie.
Na
zakończenie kilka słów podsumowania. Tworzenie własnych słodyczy jako hobby to
świetny pomysł na noworoczne postanowienie. Z praktycznej strony, jest to jedno
z tańszych hobby. Korzystając z wiedzy i umiejętności naszych Mam i Babć, nie
musimy wydawać pieniędzy na sprzęt czy drogie szkolenia. Jeśli złapiemy
bakcyla, wtedy możemy rozwinąć swoje zaplecze i umiejętności. Z drugie strony
możemy poczuć się jak wielcy twórcy. Możemy poczuć proces tworzenia niczym
malarze, rzeźbiarze. Od niczego do dzieła sztuki. Co daje nam dużo radości,
którą możemy dzielić z osobami, z którymi pracowaliśmy a nawet z tymi, którzy
czekają na gotowe słodyczy.
Mam
nadzieję, że trochę Was zachęciłem do samodzielnego przygotowywania słodyczy. Może
ktoś z Was dzięki mojemu artykułowi, postanowi upiec z dzieckiem domowe
ciasteczka. A może ktoś założy swój kanał i będzie publikować własne filmy.
Zachęcam do
publikowania w komentarzach linków do Waszych wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz