piątek, 19 stycznia 2024

Tworzenie własnych słodyczy. Hobby na Nowy Rok.

 

Nowy Rok, nowe hobby – tworzenie własnych słodyczy.

 

Rok 2023 już za nami. Przyjęło się, że na początku stycznia wyznaczamy sobie bardziej lub mniej realne postanowienia. Niektórzy rzucają palenie, inni chcą schudnąć, kolejni chcą się czegoś nauczyć. Ja postanowiłem, że będę rozwijał moje hobby, czyli własne wypieki. Postanowiłem, że nie będę robił tego sam. Mam pomysł aby zapraszać członków rodziny i znajomych. Dzięki czemu w moich słodyczach będą również takie dla osób z cukrzycą, na diecie bezglutenowej oraz bardziej zdrowe wersje znanych produktów.

 

Dlaczego warto robić własne słodycze?

 

          Jednym z powodów tworzenia własnych wypiekaów jest promocja mojej osoby oraz mojego kanału na YouTube. Kolejną jest fakt zaangażowania moich najbliższych w proces tworzenia i dekoracji. Następnym argumentem jest możliwość eksperymentowania ze smakami, aromatami, możliwość dopieszczania już znanych przepisów. Chyba nie muszę dodawać, że czas spędzony z bliskimi osobami sprawia ogromną przyjemność, radość oraz wzbogaca mnie oraz moje receptury.

 

Podstawowe narzędzia i składniki dla początkujących.

 

          Wszystko zależy od charakteru pracy. Wypieki metodami tradycyjnymi (naszych kochanych Babć) wymagają innych narzędzi niż nowoczesne cukiernictwo. W tym drugim co raz częściej stosowane są urządzenia typu Thermomix. W mojej kuchni praktykuję raczej tradycyjne metody, dlatego znajdziemy tam: glinianą misę, trzepaczki, pałki drewniane, stolnice, sita, ale także mikser, silikonowe foremki, obręcze do cięcia, aerograf czy gramofon.

          Jednak sprzęt to nie wszystko. Musimy mieć świeże i zdrowe składniki. Dlatego odświeżyłem znajomości na wsi, skąd mam najlepsze i najzdrowsze jajka. W Internecie poszukałem sklepy ze zdrową żywnością, tam zamawiam różnego rodzaju mąkę, przyprawy. Pomysły na dekorację oraz półprodukty często wyszukuję w necie.

          Mając już ogarnięte składniki oraz sprzęt, musimy ogarnąć magiczne receptury, oraz tajne i skrywane przez lata wskazówki naszych Mam i Babć. Można również kupić kilka książek kucharskich lub czerpać przepisy ze stron internetowych.

 

Proste przepisy do rozpoczęcia przygody.

 

          Aby zachęcić Was do próby wyrobu własnych słodyczy, przedstawiam kilka prostych przepisów:

Batony orzechowe

Składniki:

  • 200 g orzechów (migdałów, nerkowca, pistacji)
  • Dwie łyżki sezamu lub wiórków kokosowych
  • Łyżka miodu pszczelego.

 

Przygotowanie:

          Orzechy wsypujemy na suchą patelnię, następnie musimy je lekko podprażyć. W kolejnym kroku dodajemy sezam. Nadal podprażamy, dodajemy miód pszczeli i mieszamy. Do momentu gdy miód się roztopi i połączy wszystkie składniki. Następnie mieszankę orzechów, sezamu i miodu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą noża wygładzamy wierzch masy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, blachę wkładamy do lodówki aby masa zastygła. Przed podaniem kroimy nożem na wymaganą wielkość.  

 

Czekoladowy fudge.

Składniki:

  • ½ kg czekolady
  • Puszka 400 ml mleka skondensowanego
  • 120 g masła

 

Przygotowanie:

          Średnią blachę wykładamy papierem. Przygotowujemy miskę i naczynie do rozpuszczania w kąpieli wodnej, stawiamy na małym ogniu. Rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę i mleko z puszki. Mieszamy do całkowitego roztopienia i połączenia się w jednolitą masę. Następnie przelewamy masę do blaszki i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy temperatura masy pozwoli, to wstawiamy formę do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem dowolnie porcjujemy.

 

Domowe pralinki.

 

Składniki:

  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ¼ masła
  • Tabliczka dobrej czekolady
  • Według uznania odrobina rumu
  • Do dekoracji można użyć polewę czekoladową, płatki migdałów, wiórki kokosowe

 

Przygotowanie:

          Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy masło i rum, nadal mieszamy. Następnie gdy mieszanina wystygnie, formujemy małe kuleczki i obtaczamy posypką z wiórków lub migdałów. Tak przygotowane czekoladki odkładamy do lodówki aby wystygły.  

 

Tworzenie zdrowszych alternatyw słodyczy.

 

          Rozumiem, że nie każdy jest takim miłośnikiem słodyczy jak ja. Niektórzy są przymuszeni do rezygnacji ze słodyczy. Proszę się nie martwić. To jest nic strasznego. Przeszukując strony internetowe, znalazłem mega przepisy dla Was. Słodycze te w swoim składzie mają owoce, orzechy, siemię lniane, płatki owsiane lub żytnie. Zamiast cukru białego, stosuje się cukier brzozowy. Mocno mnie zdziwiło robienie batoników z czerwoną fasolą, dynią, burakami, komosą ryżową. W trakcie czytania tych przepisów musiałem użyć słownika. Napotkałem „niespotykane” składniki: amarantus ekspandowany, karob, nasiona chia.

 

Kreatywne dekorowanie i pakowanie słodyczy.

 

          Dekoracja. Temat rzeka. Tradycja czy nowoczesność. Gotowe figurki czy aerograf. Możliwości jakie daje nam masa marcepanowa. Adaptery i wymienne końcówki do wyciskania wzorków z masy. Gotowe szablony. Kolorowe pisaki i polewy. Posypki, cukiereczki, lukier, kończąc na żywych kwiatach.

          Pomysłów na zapakowanie słodyczy to też niekończąca się historia. Począwszy od papierowej torebki po plastikowe pudełko albo metalowa puszka. Dla innych liczą się samodzielnie stworzone opakowanie. Ręcznie zdobione pudełka albo kosze z kwiatami oraz lizakami własnej produkcji. Inni użyją jutowe woreczki itd..

 

Jak włączyć rodzinę i przyjaciół w tworzenie słodyczy?

 

          Co zrobić aby najbliżsi dołączyli do Nas na etapie produkcji a nie tylko konsumpcji słodyczy? Osobiście przekonałem moje dzieci, że najlepsze prezenty dla Mamy, Babci czy Dziadka, są takie zrobione własnoręcznie. Zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka nie musiałem długo czekać na moich asystentów. Przygotowaliśmy domowe pierniki. Innym pomysłem na wciągnięcie przyjaciół w proces produkcji słodyczy jest udział w materiale na kanał YouTube. Na innych działa fakt, że doceniamy ich umiejętności i chcemy się czegoś od nich nauczyć. Kolejnym argumentem jest wspólne spędzanie czasu i oderwanie się od ekranów.

 

Rozwój pasji. Jak poszerzać swoje umiejętności?

 

          Na nasz rozwój składa się kilka czynników: nasze zaangażowanie, chęć nauki, umiejętność czerpania wzorców z Internetu. Jeżeli mamy wolny budżet, możemy wziąć udział w warsztatach i kursach organizowanych przez Mistrzów Cukiernictwa.

          W księgarniach „ w dziale ksiąg zakazanych” znajdziemy wiele pozycji. Książki z kuchnią czy słodyczami z każdego kawałka naszej planety. Plus kuchnie eksperymentalne, jak kuchnia molekularna.  

 

Podsumowanie.

 

          Na zakończenie kilka słów podsumowania. Tworzenie własnych słodyczy jako hobby to świetny pomysł na noworoczne postanowienie. Z praktycznej strony, jest to jedno z tańszych hobby. Korzystając z wiedzy i umiejętności naszych Mam i Babć, nie musimy wydawać pieniędzy na sprzęt czy drogie szkolenia. Jeśli złapiemy bakcyla, wtedy możemy rozwinąć swoje zaplecze i umiejętności. Z drugie strony możemy poczuć się jak wielcy twórcy. Możemy poczuć proces tworzenia niczym malarze, rzeźbiarze. Od niczego do dzieła sztuki. Co daje nam dużo radości, którą możemy dzielić z osobami, z którymi pracowaliśmy a nawet z tymi, którzy czekają na gotowe słodyczy.

 

          Mam nadzieję, że trochę Was zachęciłem do samodzielnego przygotowywania słodyczy. Może ktoś z Was dzięki mojemu artykułowi, postanowi upiec z dzieckiem domowe ciasteczka. A może ktoś założy swój kanał i będzie publikować własne filmy.

Zachęcam do publikowania w komentarzach linków do Waszych wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz