sobota, 27 stycznia 2024

Wspólne pieczenie z Babcią i Dziadkiem.

„Wspólne pieczenie z Babcią i Dziadkiem – Rodzinne chwile”. Wstęp. Tradycja wspólnego pieczenia jest jednym z najpiękniejszych i zarazem najstarszych zwyczajów rodzinnych, które łączą pokolenia i gloryfikują tożsamość narodową. Rytuał wypiekania ciast, pierników, chleba, jak również opłatków, to nie jedyny sposób na przygotowanie smacznych, a przede wszystkim zdrowych potraw, lecz także okazje na wspólne spędzanie czasu i wykorzystanie tych chwil na podzielenie się doświadczeniami i przez lata nabytą wiedzą z młodszymi, ale także okazywania bliskim miłości i wdzięczności. Artykułem tym chcę przedstawić powagę pielęgnowania tradycji wspólnego pieczenia w rodzinie, ponieważ mają duży wpływ na relacje międzypokoleniowe, ale również bardzo istotną rzeczą jest, w jaki sposób dostosować do obecnych wyzwań i współczesnych potrzeb. Inspiracją do tego były moje bardzo odległe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to wspólnie z babcią i mamą wypiekaliśmy chleb na zakwasie, ciasto drożdżowe i jeszcze kilka innych ciast, ale również wiele przykładów z historii i kultury polskiej. Przykłady te pokazują nam, jak bardzo pieczenie stało się nieodłącznym elementem naszej tożsamości. Zapraszam do ciekawej lektury i odkrywania ciepła rodzinnych tradycji. Historia rodzinnych przepisów. Rodzinne przepisy to nie tylko stare książki kucharskie, czy też zapisane odręcznym pismem kartki zeszytu, a na nich zanotowane są składniki i porady jak przygotować, lecz historia kilku pokoleń i ich kultury. Zachowane pamiątki po przodkach i przekazywane dalej, były wykorzystywane do wypieków na różnego typu uroczystościach, takich jak: urodziny, święta, wesela, pogrzeby i na wiele innych okazji. Miłe wspomnienia z nauk, jakie babcia nam starała się przekazać w kwestii zagniatania ciasta albo mamy, która pozwalała nam na wylizanie miski z resztek kremu, to właśnie są tradycje, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. W trakcie takich rodzinnych spotkań przekazywane są bardzo cenne wartości, takie jak: miłość, gościnność, szacunek i wiara. W kwestii przepisów na ciasta, to wszystkie bez wyjątku posiadają własną i niepowtarzalną historię, która czasami bywa zabawna, ciekawa, wzruszająca, a niekiedy pouczająca. À propos historii, to bardzo wiele przepisów na ciasta ma swoje korzenie w innych epokach, gdy składniki były trudno dostępne, a pieczenie było drogie i trudne do realizacji. Wiele innych ciast powstało pod wpływem różnych i przedziwnych okoliczności, jak, choćby: podróży, mody, zmian społecznych, a nawet imigracja. Znane są również jeszcze bardziej prozaiczne przyczyny powstania ciast, które zapewne zadziwiły samych wynalazców, ponieważ były wynikiem przypadków, błędów, eksperymentów, czy własnych upodobań. Podam kilka przykładów ciast rodzinnych i pierwszym wyszukanym w sieci będzie:  Sernik krakowski – to chyba najbardziej znany sernik w mieście Krakowie, ale nie tylko. Jego historia pamięta XVIII wiek, jak to powstające cukiernie zaczęły wprowadzać sernik krakowski na kruchym spodzie na nim gęsty ser, a na wierzchu kruszonka. Na początku swojej kariery nosił miano ciasta luksusowego, ponieważ stać było na niego tylko bogatych mieszczan. Popularność w Polsce urosła do rangi najlepszego ciasta i doczekał się kilku innych wariantów smakowych.  Kolejnym popularnym na bazie słynnego batonu wynalezionym w 1930 roku, to nowoczesne ciasto bez pieczenia Snickers. W skład jego wchodzą takie składniki: herbatniki, masa kajmakowa, masa orzechowa i polewa czekoladowa. Słynny batonik stał się w Polsce w XX wieku inspiracją do wielu deserów.  Kolejnym, tyle że już z babcinego skarbca przepisów był placek drożdżowy. Tak wyjątkowy, bo na pewno wszystko zależało od składników przygotowanych łącznie z drożdżami, ale niepowtarzalnym atutem babcinego ciasta drożdżowego było wytrzaskanie ciasta po przysłowiowej twarzy. Dziadek czasami wpadał do domu z podwórka ze strachem w oczach, co takiego dzieje się w domu, że tak głośny hałas niesie się po obejściu. Ciasto drożdżowe, żeby było pulchne i smaczne, to musi być dobrze napowietrzone i babcia, a potem mama, robiły to po mistrzowsku. Przygotowanie do pieczenia. Lista potrzebnych składników i narzędzi. Obecne czasy odbiegają od minionych czasów jakością, różnorodnością i ilości składników, dlatego należy również brać pod uwagę rodzaj ciasta, jakie chcemy wykonać. W kwestii składników, to do dużej większości ciast potrzebne są: mąka, cukier, jaja, masło lub olej, proszek do pieczenia, sól i woda, ewentualnie mleko. Dodatkowe składniki, które można dodać w zależności od rodzaju ciasta to: wanilia, kakao, owoce, orzechy, dżem, ser, śmietana i wiele innych dodatków.  Pierwszy warunek – zanim zabierzemy się do wyrabiania ciasta, to należy upewnić się, czy mamy wszystkie składniki pod ręką.  Drugi warunek – niektóre składniki należy wcześniej przygotować, żeby uzyskały temperaturę pokojową, chyba że w przepisie napisane jest inaczej. Narzędzia pomocne przy pieczeniu wczoraj, a dziś, to jest spora przepaść. Każda doświadczona gospodyni nie potrzebuje specjalistycznych narzędzi do pieczenia, ponieważ oko jest najlepszą miarką i ten sposób sprawdza się u większości pań lub panów. A dla niedoświadczonej mniejszości nadmienię, jakie narzędzia będą potrzebne do pieczenia ciasta. Potrzebny osprzęt to: miski, mikser lub pałka, łyżka, nóż, tarka, wałek, waga kuchenna, szklanka miarowa, termometr kuchenny, foremki do wycinania lub do pieczenia, papier do pieczenia, nożyczki, pędzelek kuchenny, szpatułka, sitko, patelnię, garnek, itp. Nie do każdego rodzaju ciasta wyżej wymienione narzędzia będą potrzebne, ale należy pamiętać, żeby użyć odpowiedniej formy dopasowanej do wielkości i kształtu ciasta. Przed wylaniem ciasta blachę smarujemy tłuszczem, a następnie posypujemy bułką tartą albo wykładamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przykleiło się do blachy. Od dłuższego czasu w modzie są akcesoria do dekoracji ciast typu: lukier, posypki, rurki do zdobienia, kremy, itp. W trakcie wspólnych wypieków z babcią wielokrotnie przyglądałem i zarazem zastanawiałem się nad dziwnymi zabiegami, które czyniła w tamtych czasach, a w tych do mnie dotarły, że: – mąkę należy przesiewać do każdego wypieku, ponieważ napowietrzamy ją i ciasto wychodzi pulchniejsze. – Każde jajko wybijaj na osobny talerzyk, ponieważ może trafić się skorupka lub popsute jajko i będzie wszystko do wyrzucenia. – Aby uniknąć pomyłek, zawsze odmierzaj składniki najlepiej w gramach. – W trakcie pieczenia nie zaleca się otwierania piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. – Stan upieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem, gdy będzie suchy, to znak, że ciasto upieczone. Wspólne chwile w kuchni. W sobotnie popołudnie zasłużony podwieczorek przy kawie zbożowej i upieczonym wspólnie z babcią godzinach porannych placku drożdżowym. Podczas moich pobytów weekendowych u dziadków, tradycją było wspólne wypiekanie ciasta, a najczęściej ciasta drożdżowego, bywały również serniczki, murzynki, placki owocowe z (jabłkami, śliwkami, rabarbarem) i kilka innych. Babcia przynosiła do kuchni blachę ciasta, dziadek kroił, a ja nakładałem na talerzyki i dostawiałem kubki z kawą zbożową, gdyż udawaliśmy, że pijemy prawdziwą. W trakcie takich spotkań babcia puszczała delikatnie w tle ulubioną muzykę z płyt gramofonowych i wspólnie zajadaliśmy się pysznym ciastem rozmawiając o różnych sprawach. Czasami dziadkowie opowiadali o dawniejszych tradycjach, jakie miały miejsce na wsi, a najczęściej wspominki i kawały dziadka bawiły nasze towarzystwo. Podczas takich spotkań czułem się szczęśliwy i spokojny, wiedząc, że jestem otoczony miłością i ciepłem rodzinnym. Chwile spędzone w kuchni z dziadkami były dla mnie bardzo ważne, ponieważ budowały silną więź rodzinną. Wspólne wypieki z babcią i dziadkiem nie były wyłącznym zaspokojeniem apetytu, lecz pogłębianiem i utrwalaniem naszych relacji i wspólnego zrozumienia. Sekrety mistrzów pieczenia. Cenne rady od babci i dziadka. W trakcie rodzinnych spotkań w kuchni wielokrotnie słyszałem, jak babcia tłumaczyła, co i dlaczego tak robi. Jeśli nawet nie opowiadała, to sam na wiele różnych sytuacji zwracałem uwagę i wtedy dopytywałem o szczegóły. Poniżej zaprezentuję kilka przydatnych porad, a nawet tzw. Trików. • Szczypta sody lub proszku do pieczenia dodana do wyrabianego ciasta powoduje, że wytwarzają się bąbelki powietrza, które pod wpływem ciepła, rozszerzając się nadają ciastu objętości. • Bardzo duże prawdopodobieństwo jest, że gwałtowne wyjęcie upieczonego ciasta spowoduje opadnięcie, dlatego wyłączamy piec, zostawiamy uchylony piekarnik i dopiero przestudzony wyjmujemy z pieca i przykrywamy ściereczką. • Zapewne każdy z nas doświadczył efektu przyklejenia ciasta do blachy, ale można temu zaradzić. Przed wylaniem ciasta posmarować blachę tłuszczem, następnie posypać bułką tartą lub kaszą manną. Inne sposoby to wyłożenie blachy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. • Sposoby na zachowanie odpowiedniej wilgoci ciasta to m. in. przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku, owinięcie folią spożywczą, ale również możemy dodać do ciasta: masła, oleju lub jogurtu, które mogą zapobiec utracie wilgoci. • Żeby ciasto miało ładny kolor, a tym bardziej miły aromat, to najlepszymi sposobami jest dodanie startej skórki z pomarańczy, cytryny lub limonki. Innymi sposobami mogą być dodanie ekstraktu waniliowego, kardamonu, cynamonu, ewentualnie przypraw korzennych. Smaki dzieciństwa, ulubione wypieki rodzinne. Moje wspomnienia z dzieciństwa zatrzymały się na dwóch ciastach: jednym z nich jest placek drożdżowy, a drugim placek z rabarbarem. Bez wątpienia pozostałe wypieki babci były pyszne i rewelacyjne, ale te dwa zapisały się jakoś wyjątkowo w pamięci. Wielka szkoda, że nie pamiętam i nie mam oryginalnych przepisów, ale zaproponuję coś wyszukanego w sieci:  Ciasto drożdżowe | AniaGotuje.pl Ania zapewnia, że jest to tradycyjne, sprawdzone z rodzynkami i kruszonką, i jeszcze na dużą blachę.  Proste ciasto z rabarbarem | AniaGotuje.pl Ania przekonuje, że jest to proste ciasto na oleju i bez masła i mleka, ale za to puszyste i pyszne. Miłej zabawy i smacznego!  Moi drodzy – tak na marginesie, dla mniej uzdolnionych i narzekających na brak wolnego czasu mam propozycję nie do odrzucenia. Otóż Dr Gerard w swojej słodkiej ofercie ma szeroki wachlarz wybornych i przepysznych ciasteczek, i myślę, że jeśli raz skosztujecie wrócicie ponownie po kolejne. Znaczenie wspólnie spędzonego czasu. Co zyskujemy, piekąc razem. Wspólne spędzanie czasu wpływa korzystnie na nasze szczęście, zdrowie i najbardziej na relacje międzyludzkie. Wspólne pieczenie może przyczynić się umocnieniu więzi z naszymi bliskimi, a także wzbogacić wiedzę kulinarną i czerpać radość z udanego wypieku. Poniżej kilka zalet wspólnego pieczenia: Usprawnia komunikację i współpracę. Pieczenie jest procesem wymagającym zaplanowania, koordynacji i podziału ról. Pieczenie wspólnie z bliskimi zobowiązuje nas do słuchania siebie nawzajem, porozumiewania między sobą i wzajemnej pomocy. W ten sposób rozwijamy w sobie umiejętności społeczne i tym samym zwiększamy zaufanie. Pieczenie zwiększa kreatywność, wyobraźnię, ale również jest pewną formą sztuki pozwalającą zaprezentować siebie poprzez kształty, kolory i smaki. Wspólne pieczenie umożliwia nam próbowanie nowych rzeczy i wymyślania własnych przepisów, jak również doskonała sposobność do poznawania różnych kultur i kulinarnej tradycji. Wywołuje wspomnienia i emocje. Pieczenie to bez mała czynność zbliżająca rodziny, przyjaciół, oczywiście nie tylko w klimacie świątecznym. Wspólne pieczenie to obdarowywanie się radością, miłością i wdzięcznością, ale również sposób na walkę ze smutkiem, stresem i samotnością. Pieczenie to nie tylko czas poświęcony na przygotowanie jedzenia, lecz także na tworzenie wspomnień, które po latach odżywają. Podsumowanie. Dziedzictwo rodzinne, przekazywane za pośrednictwem kuchni, to nie tylko gromadzony przez pokolenia zbiór przepisów i technik kulinarnych, ale również możliwość, a nawet powinność, zachowania i upowszechniania kultury, historii i wartości naszych przodków. Jedną z tradycji jest wspólne pieczenie, które wiąże pokolenia i umacnia więzi rodzinne. Pieczenie jest również formą nauki, zabawy i pobudzania kreatywności, ale i umiejętnością dzielenia się smakiem i zapachem wspólnie upieczonego ciasta. Uważam, że należy pielęgnować wcześniej powierzone tradycje, gdyż świadczą o naszej tożsamości i wywierają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, a także na relacje międzyludzkie. Zaproszenie dla czytelników. Jeśli to właśnie Ty lubisz gotować i pisać o gotowaniu, ta niepowtarzalna okazja jest dla Ciebie! Zachęcam Ciebie i każdego, komu tradycje rodzinne nie są obojętne, do poszukiwania rodzinnych przepisów i podzielenia się z innymi czytelnikami. Zachęcam również do wyrażania emocji, które towarzyszą lub towarzyszyły w przeszłości przy odkrywaniu rodzinnych tradycji i wrażeń, jakie udzielały się w trakcie przygotowywania wypieków na rodzinne uroczystości lub święta. To wspaniały sposób, aby podzielić się nowymi smakami, swoimi odkryciami i poznać nowe smaki, kultury i historie, ale również nawiązać nowe znajomości. Dołącz do nas i baw się dobrze! Zakończenie i podziękowanie. Czas poświęcony na wspólne pieczenie z dziadkami był dla mnie okazją do nawiązania głębszej więzi z najbliższymi, ale również zdobycia cennej wiedzy i umiejętności. Dzięki nim miałem możliwość poznania wielu tradycji i rodzinnych historii, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj jestem bardzo zadowolony z chwil spędzonych z nimi, w których to mogłem podzielić się moimi zainteresowaniami, marzeniami, a oni odwdzięczyli się swoimi – cierpliwością, życzliwością i miłością. Mam świadomość, że te chwile te już nie powtórzą się, dlatego bardzo im dziękuję im za wszystko, co od nich otrzymałem. Autor: Karol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz