Słodkie prezenty na Dzień Babci i
Dziadka.
Pomysły i inspiracje.
W roku kalendarzowym mamy mnóstwo różnych obchodzonych dni,
a to dzień Strażaka, dzień Górnika, czy też bardzo popularny dzień Kobiet, lub
też dzień kawy, pizzy, kota czy psa itd.
My dzisiaj jednak zajmiemy się bardzo ważnymi i miłymi dniami, 22 i 23
stycznia, a są to dni przeznaczone dla
naszych kochanych Babć i Dziadków, czyli jest to Dzień Babci i Dziadka. Są to dwa dni, ale jakoś tak się utarło, że w
jednym z tych dni wnuki przygotowują dla swoich Babć i Dziadków coś miłego i
fajnego. Wnuki, które chodzą do przedszkola, wraz ze swoimi paniami
wychowawczyniami zazwyczaj przygotowują jakieś
super przedstawienie, laurki i do tego zawsze
coś słodkiego dla swoich ukochanych Babć i Dziadków.
Dlaczego słodkie prezenty to dobry wybór?
Jeśli chodzi o prezenty, to zawsze mamy ten sam problem, co
kupić, a czy dany prezent się będzie podobał, a czy się sprzyda, czy obdarowany
będzie zadowolony itd. Uważam, że
słodycze są najodpowiedniejszym prezentem dla naszych Babć i Dziadków, gdyż
zjedzenie czegoś słodkiego zawsze wprowadza nas w błogi nastrój. Słodkości pod
każdą postacią to najbardziej uniwersalny prezent. Trzeba tylko wyczuć co dana
osoba preferuje słodycze o smaku owocowym
czy może słodkości czekoladowe, czy czekolada mleczna, a może bardziej
czekolada gorzka. Obdarowując słodyczami
i prezentami naszych najbliższych pobudzają się u nas hormony szczęścia i
czujemy się z tym bardzo miło czujemy jeszcze większą więź ze sobą.
Pomysły na domowe słodkości. Przepisy i inspiracje
Słodki prezent będzie jeszcze milej przyjęty, gdy zrobimy go
własnoręcznie w domu, z domowych produktów
i według własnego pomysłu. Bardzo
fajnym i miłym pomysłem na prezent mogą być upieczone w domu kruche ciasteczka z
bezą, albo przygotowanie komuś na urodziny pysznego tortu z owocami czy też
innego ciasta.
A oto przepis na kruche ciasteczka babci Zosi z bezą. Łatwo je przygotować i będą pysznie
smakowały i na pewno poprawią obdarowanemu samopoczucie i humor.
Składniki na ciasto;
300g mąki, 20 g
margaryny lub schodzonego masła, 3
żółtka, 100g cukru pudru, 1 opakowanie
cukru wanilinowego
Składniki na wierzch;
2 białka,180 g cukru
Wykonanie ciasta
Wymieszać razem mąkę, cukier puder, i cukier wanilinowy,
dodać żółtka, posiekaną margarynę, i szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie wstawić je na 30 min. Do lodówki
Wierch; Białka ubić
i stopniowo do nich dodawać cukier puder, dalej ubijać, aż składniki dobrze się połączą.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując
je mąką. Z ciasta wycinać krążki i
układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch
ciasteczek nałożyć warstwę piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
C na funkcji termoobieg około 15 min.
Natomiast na funkcji góra- dół w
temperaturze do 180 stopni C.
Tak przygotowane ciasteczka będą smacznym prezentem i do
tego trzeba pięknie opakować, a może
kolorowa puszka byłaby super, a i świeżość ciasteczek będzie długo
utrzymywać.
Kupowanie słodkości. Jak Wybrać idealny prezent.
Kupując słodki prezent trzeba się najpierw zastanowić czy
dana osoba lubi słodycze np. z gorzką czekoladą czy może bardziej z czekoladą
mleczną. Czy może zamiast słodyczy może
lepiej kupić jakieś pyszne ciasto. Lecz gdy już jesteśmy w sklepie ze
słodyczami to raczej wybierajmy te słodycze z wyższej pułki czyli te super
jakościowo.
Luksusowe słodycze do
produkty spożywcze które są wartościowe o bardzo wysokiej jakości. Charakteryzują się jedynymi cechami: Słodycze
luksusowe zapewniają dostęp do jakości, takiej jak doskonała jakość czekolady,
świeże owoce, orzechy, ekstrakty i inne luksusowe dodatki. Składniki te są
wybierane, żeby być wyjątkowym smakiem i teksturą.
Na świecie jest
wiele marek czekolady, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Oto kilka
najbardziej rozpoznawalnych marek czekolady, wraz z ich charakterystycznymi
cechami: Lindt to szwajcarska firma
czekoladowa znana z wykwintnych czekoladek truflowych. Ich czekolada jest lekka
i kremowa dzięki długiemu procesowi temperowania. Następną marką jest marka
Lindor, która oferuje czekoladki o płynnym nadzieniu. Cadbury to brytyjska
marka czekolady, która jest szeroko znana na całym świecie. Oferta Cadbury
stanowi uzupełnienie smaków, w tym popularnych produktów , jak Dairy Milk o
płynnym nadzieniu
Francuskie słodyczowe makaroniki (macarons), uznane za
luksusowe, ekskluzywne i niepowtarzalne za
swój smak i wysoką jakość składników.
Praliny i trufle z różnymi nadzieniami. orzechy
(laskowe, migdały, orzechy włoskie) i jeszcze inne nadzienia.
Kupując tak wysokiej jakości słodycze można się jeszcze
pokusić i dołączyć jakiś skromny prezent, lub laurkę wykonaną własnoręcznie.
Zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.
Słodycze to coś co nas bardzo wciąga i nie można się im
oprzeć. Dla starszych ludzi nie do końca jest to dobre z powodu różnych chorób
i dolegliwości, więc raczej szukajmy jakichś zamienników, aby dziadkom i
babciom uprzyjemnić życie, a nie zaszkodzić.
Zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.
Słodycze dają dużo przyjemności, radości, po ich zjedzeniu
podnosi się hormon szczęścia, dostajemy więcej energii, ale nie zawsze są one
zdrowe, a w szczególności w starszym podeszłym wieku.
Ludzie w starszym wieku często chorują na cukrzycę i w tym
przypadku słodycze są wręcz zabronione. Zamiast używać cukier można go zastąpić
ksylitolem, zacharozą lub innymi słodzikami.
Aby desery smakowały wyśmienicie to dodajemy różne bakalie, owoce, ale
też sprawdzamy od razu w sklepie ile mają cukru, bo często się zdarza, że w tych bakaliach czy suszonych owocach jest
duża zawartość cukru.
Takim zdrowym pomysłem np., na śniadanie jest przygotowany
deser z mleka kokosowego z nasionami chia
1
1 łyżeczki nasion chia
2
400 ml mleka kokosowego
3
1 łyżeczka syropu klonowego
4
200 g truskawek
5
i jeszcze inne owoce jakie kto lubi
Wszystkie składniki razem zmiksuj. W pucharku na przemian układaj mleko nasiona i
zmiksowane truskawki, a na wierzch ułóż inne owoce
Bardzo smaczny i pyszny deser, który można podarować naszym
dziadkom to Tarta z komosy ryżowej. Spód tarty to;
7 daktyli, 100 g
oleju kokosowego, 250 g, płatków
owsianych i wiórków kokosowych Masa.
120 g namoczonych daktyli, 50 oleju kokosowego, 50 g komosy
ryżowej, 40 g gorzkiej czekolady, 5 łyżek wiórków kokosowych Polewa
1/5 szklanki mleka ryżowego, 40 g czekolady, łyżka syropu klonowego
Komosę ugotuj aż napęcznieje. Rozpuszczony olej zmiksuj z daktylami dodaj
płatki i wymieszaj z wiórkami. Wyłóż masę na formę i odstaw do schłodzenia. Odcedź komosę i daktyle rozpuść olej i
wszystko zmiksuj Wyłóż na spód. Rozpuść
czekoladę mleko i syrop i wylej to na
ciasto polej czekoladą i wstaw do lodówki.
Bardzo ważnym aspektem robienia prezentów jest nie tylko
zawartość tego prezentu, ale również jego estetyka, jak i w czym on jest
zapakowany. Pomysłów jest mnóstwo, zależy
od wielkości prezentu, jakości i komu go dajemy. Takie opakowania powinny być
kolorowe schludne z jakimś miłym dodatkiem w postaci kolorowej kokardki, wstążki,
a może to być piękny kosz wiklinowy, który można później przeznaczyć na coś
innego.
Tworzenie
niezapomnianych wspomnień.
Dziadkowie i babcie bardzo cieszą się gdy o nich pamiętamy
przynosząc im nawet bardzo skromne, ale dane od serca prezenty, dużą wagę
przywiązują do wspomnień i dlatego zawsze pamiętajmy o naszych kochanych
starszych ludziach, nie tylko o naszych dziadkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz