niedziela, 25 lutego 2024
Karnawałowe inspiracje. Słodkie przysmaki z całego świata
Dawno dawno temu utrzymywało się przekonanie, im wyższe będą skoki podczas karnawału, tym wyżej urośnie zboże i zbiory będą bardziej obfite. Dlatego podczas zapustów głównym elementem jest taniec. Należy dodać że każdy kraj ma swoje tradycje i sposób obchodzenia karnawału. Słodkimi przysmakami karnawału, to nie tylko pączki także faworki, ptysie, oponki, racuchy. Jeżeli nie chce nam się smażyć tych słodkości to zawsze możemy przygotować gofry, rogaliki. Podczas organizowania karnawałowego przyjęcia możemy razem z przyjaciółmi odkrywać różne smaki świata. Wystarczy że każdy z gości przyniesie ze sobą jedzenie z innej części świata, które można kupić w różnych restauracjach azjatyckich i meksykańskich w Polsce. Początki karnawału w Brazylii sięgają 17 wieku. Jest to impreza, ściśle powiązana z obchodami świąt Wielkiej nocy. Kilka dni przed Środą popielcową cały kraj zaczyna się bawić przy dźwiękach samby oraz paradzie ich szkół na specjalnym do tego stworzonym samochodzie, głośnymi śpiewami oraz okrzykami radości. Cała zabawa trwa do wtorku, a całe wydarzenie co roku przyciąga do Brazylii tysiące turystów. Brigadeiros to brazylijskie pyszne rozpływające się w ustach trufle. A taki jest na tą słodycz przepis. Składniki: 1 łyżka masła, 400 g skondensowanego mleka, 1/4 filiżanki kakao oraz posypka czekoladowa. Przetopić masło na małym ogniu. Dodać masło skondensowane i kakao. Mieszać tak długo aż składniki dobrze się połączą. Masa musi stężeć. Przełożyć ją z patelni na natłuszczony talerz. Włożyć do lodówki na godzinę. Uformować kuleczki i obtoczyć w posypce.W kulturze brazylijskiej są one najbardziej pożądanym smakiem świata. Jedna z legend powstania tego przepisu to 1940 rok. Miała wspomóc kampanię prezydencką brazylijskiego polityka, on przegrał, a trufle pozostały do dzisiaj. Są one ulubioną słodkością brazylijczyków, bez nich nie może odbyć się żadna impreza rodzinna, urodzinowa oraz są najlepsze na złamane serce. Początki karnawału w Wenecji sięgają średniowiecza. Na początku karnawał miał charakter religijny, niekiedy nawet zabawny. W roku 1296 senat ogłosił karnawał oficjalnym świętem przed Środą popielcową. Jego nazwa pochodzi od łacińskich słów, które po przetłumaczeniu na język polski, były to żegnaj mięso. Oznacza nadchodzący post. Pączki weneckie o nazwie fritelo."Przepis: ciasto: mąka 500 g, mleko 3,2% 250 ml, masło lub margaryna 80% 75 g, drożdże 4 g, dwa jajka, rodzynki 100 g, grappa 80 ml, do smażenia frytura maestro sól, do dekoracji: drobny cukier kryształ i cynamon. Rodzynki namoczyć w grappa. Mleko podgrzać do 28 stopni Celsjusza. Do miski wlać połowę ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, drożdże oraz tyle mąki aż powstanie ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Posyp z wierzchu mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukru, mąki, jaja. W końcowej fazie mieszania dodaj miękką margarynę. Zagnieść ciasto aż powstanie masa o jednolitej gładkiej strukturze. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj rodzynki i grappę. Do rozgrzanego tłuszczu za pomocą gałki do lodów nakładaj kulki ciasta i smaż równomiernie w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym obtoczyć w cukrze z dodatkiem cynamonu. Podczas karnawału w Wenecji nie można zapomnieć o ich kulinariach. Trzeba skosztować tradycyjnych włoskich dań jakimi są pączki karnawałowe o nazwie frittelo. Wymyślono je w epoce renesansu. A ten włoski przysmak w XVIII wieku, okrzyknięto narodowym deserem republiki weneckiej. Mardi gras jest to dzień przed Środą popielcową, czyli ostatni dzień karnawału. Mardi grass zawędrował z Europy do nowego Orleanu. W średniowiecznej Europie ludzie obchodzili karnawał dzień przed wielkim postem. Wraz z przybyciem Francuzów do nowego Orleanu, okazało się że to właśnie oni przynieśli do Luizjany ze sobą tą tradycję. Pierwszy udokumentowany karnawał odbył się tam w 1699 roku. Od tamtej pory tradycja karnawału trwa do dziś. King cake jest to wegańskie ciasto trzech króli z nowego Orleanu. Sposób przygotowania: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać łyżeczkę cukru, odstawić na kilka minut aż drożdże zaczną pracować, w dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać rozpuszczone drożdże, masło, jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę aż podwoi swoją objętość, po wyrośnięciu ciasta należy uformować w pierścień lub koronę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopnia Celsjusza przez około 25-30 minut aż będzie złociste, po upieczeniu ostudzić ciasto i pokryć lukrem, posypać kolorowymi cukrowymi kryształkami. Ciasto King cake zwane królewskie jest ozdobione kolorowymi cukrowymi kryształkami, które symbolizują klejnoty. Kolory używane do dekoracji to zielony, fioletowy, złoty. Zielony symbolizuje wiarę, fioletowy sprawiedliwość, a żółty moc. Przełom lutego i marca, to właśnie w tym okresie trwa karnawał w Hiszpanii. Odbywają się tam charakterystyczne Fiesty. Ludzie przebierają się w kolorowe przebrania. Jest to zabawa, taniec, impreza na której powinniśmy pozostawić nasze zmartwienia, a skupić się jedynie na radości. Niektóre źródła na temat karnawału mówią że jego korzenie sięgają pogaństwa, a inna teoria mówi że jest to święto chrześcijańskie związane z wielkim postem. Przepis na churros z sosem czekoladowym. Składniki: 250 ml wody, 100 g masła, 220 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 2 jajka, 50 g drobnego cukru, 100 g czekolady gorzkiej, 150 ml śmietanki 30%, opcjonalnie papryczka chili. Wodę i masło podgrzać w średnim garnku. Zmniejszyć ogień i dorzucić przesianą mąkę z solą i cynamonem. Energicznie mieszamy aż mąka się zaparzy masa zgęstnieje. Po ostygnięciu dodajemy jedno jajko za każdym razem miksujemy na gładką masę. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyciskamy paski ciasta smażymy po kilka minut. Gorące obtaczamy w cukrze i cynamonie. Czekoladę i śmietankę podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Z tak przygotowanym sosem podajemy churos.Ta hiszpańska przekąska świetnie się sprawdza na ulicznych imprezach, karnawale, jarmarkach. Karnawał w kolonii rozpoczyna się 11 listopada, trwa do środy popielcowej. Mieszkańcy nazywają go piątą parą roku. Ta tradycja sięga korzeniami średniowiecza. Data pierwszego dnia karnawału kojarzy się z legendą, która mówi że ta liczba związana jest z żartem, błazenadą. W pączkach krapffen należy umieścić dżem i smażyć je do uzyskania złotego koloru. Podczas niemieckiego karnawału wszyscy zajadają się pysznymi pączkami krapfen. Najlepiej smakują te własnej roboty. Podczas zabaw aż do samego postu, każdy pozwala sobie na więcej szaleństwa ze słodyczami. Każdy z nas na przestrzeni lat swojego życia, podejmuje różnorodne wyzwania. Gotowanie jest jednym z nich. Im wcześniej zacznie się eksperymentować w kuchni, tym wcześniej zobaczy się, że jest to wyzwanie które nie dość że uczy to dodatkowo bawi. Stół to nie tylko mebel, ale często centrum kulinarnego wszechświata. Wokół niego często spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się, rozkoszować jedzeniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz