niedziela, 26 stycznia 2025

Tradycje styczniowe w różnych krajach i kultowe ciastka z całego świata

Nowy rok nie dla wszystkich kultur znaczy to samo i nie wszyscy obchodzą go w jednym czasie. O tym jak początek roku celebruje się w Chinach, Brazylii czy Izraelu. Każda kultura kodyfikuje swój kalendarz i swój rytm życia. Na przykład Celtowie świętowali swojego Sylwestra pod koniec lata, a starożytni Egipcjanie podczas wrześniowego wylewu Nilu. W Chinach powitanie nowego roku nie odbywa się 1 stycznia. Nowy Rok przypada między końcem stycznia i końcem lutego. To święto ruchome, związane z kalendarzem księżycowym, i najważniejsze w chińskiej tradycji. Ranga obchodów chińskiego nowego roku może być porównywana do naszego Bożego Narodzenia. To dla Chińczyków święto bardzo rodzinne. Nowy Rok obchodzony 1 stycznia, to jeden z najstarszych i najbardziej uniwersalnych dni świątecznych na świecie. Wyznacza koniec starego roku i początek nowego, będącego momentem refleksji nad przeszłością oraz snucia planów na przyszłość. Obchody nowego roku różnią się w zależności od kultury i krajów, lecz wspólnym ich mianownikiem jest nadzieja na pomyślność. W nadchodzącym czasie. Tradycje nowoczesne przybierają różne formy, od uroczystych przyjęć po ciche chwilę spędzone z rodziną. Jednym z najważniejszych elementem świętowania jest odliczanie ostatnich sekund roku i toast szampanem o północy, co symbolizuje radosne wejście w nowy rozdział życia. W polskiej sylwestrowej tradycji nie znajdziemy zbyt dużo kulinarnych zwyczajów. Tym bardziej więc warto zainteresować się obyczajami panującymi w innych krajach i poznać nieznane dotąd rytuały. W Japonii różowy błękitny tuńczyk na szczęście w Hiszpanii owocowej nowy rok na włoskim stole jest soczewica, Holendrzy jedzą pączki. Nowy Rok w Japonii. Japończycy od roku 1873 obchodzą nowy rok 1 stycznia, według zasad kalendarza gregoriańskiego. Podobnie jak w Polsce, w Ameryce bardzo popularne są imprezy odbywające się na powietrzu w parkach na ulicach, miejskich placach. Sylwester w Afryce. Zanikającą już powoli tradycją jest w RPA wyrzucanie przez okno starych mebli wprost na ulicę. W ten sposób mieszkańcy Afryki pozbywają się starego robiąc miejsce na nowe. W dzisiejszych czasach coraz popularniejsze stają się całonocne imprezy. Wraz ze świętem trzech króli, zgodnie z tradycją, rozpoczynamy okres zabaw, balów i przebieranek, które znane są na całym świecie. Weneckie maski i brazylijska samba od razu kojarzą się z karnawałem. Rytuały poprawiają smak jedzenia. Kruche ciasteczka są jednymi z najłatwiejszych do przygotowania. Ciasto na nie robi się szybko i z prostych składników, i są o wiele lepsze od wyrafinowanych ciast. Kulinarne tradycje różnych regionów świata odzwierciedlają bogatą historię i kulturę każdego kraju. Odkrywanie unikalnych potraw i zwyczajów kulinarnych pozwala zanurzyć się w różnorodność smaków. Badania wskazują że wpływ żywności na zmiany klimatu jest ważny dla konsumentów. Galette des rois to wypiek serwowany we Francji na 6 stycznia. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Sttruffoli to typowy deser tradycji neapolitańskiej, a jego receptura jest przygotowywana w różnych regionach Włoch. Przygotowuję się go często na Boże Narodzenie i w czasie karnawału. Pierniczki czyli korzenne ciasteczka w różnych kształtach, to bez wątpienia obowiązkowy punkt na liście bożonarodzeniowych przysmaków. Pierniki świąteczne można wypiekać na długo przed świętami. Na święta również można przygotować śniegowe kule, są to zimowe ciasteczka mocno orzechowe. Z okazji obchodów Chińskiego nowego roku, przygotowywane są fagao, są to chińskie ciasteczka szczęścia. Chiński nowy rok jest jednym z najważniejszych świąt w chińskim kalendarzu. Fagao są ciastkami wykonywanymi najczęściej z mieszanki mąki ryżowej oraz pszennej, które zgodnie z tradycją mają przynieść szczęście i dobrobyt aż do końca roku. Choć przypominają zgrabne kluseczki, są nazywane także ciasteczkami. Japońskie mohi to jeden z przysmaków, a drugim jest wagashi, których nie może zabraknąć w okresie sylwestrowo-noworocznym. Słodycze zajmują ważne miejsce zarówno w codziennej diecie mieszkańców Indii, jak i podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Snickersdoodles, czyli amerykański klasyk, który może uratować święta, to ciasteczka w cukrowo korzennej posypce. Na karnawał też są dobre amerykańskie ciasteczka czekoladowe chocolate chip cookies. Meksykańskie ciastka kukurydziane. Alfajores to kruche ciasteczka maślane, pieczone z dodatkiem mąki kukurydzianej, przekładane są masą kajmakową. Ciastka migdałowe polverones to pyszne hiszpańskie ciastka z migdałami, które są tradycyjnie przygotowywane na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od słowa polvo co oznacza proszek, ponieważ ciastka są kruche i rozpływają się w ustach. Każdy kraj ma swoje popisowe dania i specyficzne składniki. Obecnie w wielu konsumentów jest w stanie wymienić różnorodne rodzaje kuchni, ponieważ coraz bardziej otwierają się na nowe rzeczy. Warto poszukać ciekawej kuchni, aby przyciągnąć klientów do swojego lokalu. Słodki afrykański przysmak. Ruski to takie jakby suche ciastkowe herbatniki czy pieczone kawałki chleba. Znajdziecie je praktycznie w każdym sklepie. Często je się je do kawy albo jako przekąskę. Występują w różnych odmianach, zupełnie bez niczego albo z bakaliami. Chrupiące ciastka z orzeszkami ziemnymi, idealne dla fanów połączenia słodkiego i słonego. Te ciasteczka są idealne i kruche, a w środku znajdują się kawałki aromatycznych orzechów ziemnych, które dodają im wyjątkowego smaku. To idealna przekąska na każdą chwilę. Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru jest miód, a zamiast mąki pszennej jest pełnoziarnista. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i smaczną przekąską. Słodycze są dobre na różne spotkania i reklamę firm, ponieważ możemy zrobić cukierki z logo, lizaki z etykietą, czekolady z nadrukiem. Słodkie ciasta czy desery są ważnym elementem wielu świąt. Jednym z nich jest symbolika i tradycja. Symbolizuje obfitość, radość i wspólnotę. Ich przygotowanie jest także sposobem na wyrażenie szacunku i gościnności w czasie świąt. Ciasto hybrydowe to połączenie co najmniej dwóch różnych deserów w jeden. Pierwszy deser hybrydowy powstał w Stanach Zjednoczonych. Hybrydowe desery z założenia mają być wymyślną i słodką rozpustą. Przepisami kulinarnymi możemy się wymieniać przez różne aplikacje. Smakowanie różnych słodyczy bez strachu że nam zaszkodzą, powinno odbywać się po przeczytaniu oznakowania wyrobów cukierniczych. Na świecie jest bardzo dużo różnych kulinarnych książek, które pozwalają poznawać tradycję kulinarną bez konieczności ich smakowania i wąchania. W dobie pośpiechu i braku czasu na bliskie kontakty, wspólne gotowanie zyskuje na wartości jako sposób na zbliżenie ludzi. Wspólne przygotowywanie posiłków to nie tylko praktyczna umiejętność, ale również wyjątkowa forma spędzania czasu, która buduje relację i wzmacnia więzi. Dla miłośników słodyczy nie ma nic lepszego niż festiwal lub wydarzenie poświęcone ich ulubionym przysmakom. Na całym świecie odbywają się imprezy, które celebrują wszystko, co słodkie. Ciastka przekraczające granicę kulturowe, mogą być kruche, wilgotne z kremem lub bez z czekoladą, bakaliami lub suszonymi owocami. I zachęcam wszystkich do eksplorowania światowych tradycji styczniowych, które zbliżają ludzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz