sobota, 26 kwietnia 2025
Marchewka i słodkie wypieki-czy zdrowe może być pyszne? Dzień marchewki w świecie ciastek
Dzień marchwi powstał w 2003 roku, wieść o tym prozdrowotnym święcie dość szybko rozpowszechniła się na cały świat. Dotarło ono między nimi do Francji, Szwecji, Włoch, Rosji, Japonii, Australii, Polski i Wielkiej Brytanii. Jego celem jest szerzenie wiedzy na temat tego pomarańczowego warzywa i jego wspaniałych właściwościach. Dzień marchwi przypada 4 kwietnia. Krótka historia marchewki. Marchew, a raczej jej dzicy przodkowie, najprawdopodobniej pochodzą z Rosji. Początkowo hodowano ją dla aromatycznych nasion i liści, najczęściej wykorzystywanych w medycynie. Dopiero Rzymianie w i wieku wspominają o trzech różnych odmianach marchwi oraz o tym, że korzeń można ugotować i zjeść. Rozwiązanie, które pozwala potrzebę połączyć zdrowego odżywiania z zamiłowaniem do słodkich dań jest nowy trend w gastronomii, polegający na wykorzystaniu warzyw do przygotowania deserów. Jest to świeży i ekscytujący trend, który inspiruje do eksperymentowania ze składnikami oraz odkrywania nowych smaków i tekstur. Warzywa w deserach pozwalają stworzyć wyjątkowe kompozycje, tekstury i smaki, które zaskoczą nie tylko miłośników słodkich dań. Co jednak zasługuje na szczególną uwagę to wyjątkowe cechy warzyw, które wpływają na teksturę, konsystencję, kolor i smak deserów, a których nie zastąpi nam żaden inny składnik wykorzystywany do przygotowania deserów. Czy zdrowe słodycze mogą smakować tak samo jak tradycyjne. Tak, zdrowe słodycze mogą smakować równie dobrze jak tradycyjne. Zdrowe słodycze są przygotowywane z naturalnych składników, takich jak owoce, orzechy, miód, kakao, wiórki kokosowe. Przykłady zdrowych słodyczy. Świeże lub suszone owoce, orzechy i nasiona, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, batony z owoców, orzechów, kakao czy wiórków kokosowych, żelki z zagęszczonego soku, chrupki kukurydziane. Wybieraj słodycze, które zawierają witaminy i składniki mineralne. Pierwsze wzmianki dotyczące ciasta marchewkowego pochodzą już ze średniowiecza. W tamtych czasach cukier był bardzo drogi i nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. Dlatego też marchewka okazywała się jego doskonałym zamiennikiem. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, puszyste i urzekające wyrafinowanym smakiem. I chodź na pierwszy rzut oka marchewka nie wydaje się być idealnym składnikiem deseru, gdy raz spróbujesz, zechcesz przygotowywać ciasto, którego będzie bohaterem, niejeden raz. Z kremem czy bez kremu. Bezglutenowe czy klasyczne z orzechami, a może z dynią, imbirem, cynamonem. Warzywa są świetnym źródłem witamin, więc okazuje się że łakocie też mogą być zdrowe i pożywne. Coraz częściej w cukierniach można zobaczyć słodycze z wykorzystaniem marchwi, szpinaku, fasoli, cukinii czy buraków. Słodycze z dodatkiem warzyw były popularne w kulturach takich jak, Indie, Egipt, Francja, Włochy, Rzym. Dzika marchewka była efektywnie hodowana w celu zwiększenia jej słodyczy, dlatego można śmiało powiedzieć że była naturalnym słodzikiem. W ciągu wieków dziko marchew selektywnie hodowano w celu zmniejszenia goryczki, zwiększenia słodyczy z minimalizowania z drewnianego rdzenia. Marchewka to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiana na całym świecie ze względu na swoje zdrowotne korzyści i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Chociaż najbardziej znane są pomarańczowe marchewki, są one dostępne w wielu różnych kolorach takich jak fioletowy, czerwony, biały i żółty. Na przykład pomarańczowe marchewki są bogate w beta karoten, który jest przekształcony w organizmie na witaminę A. Marchewki są bardzo bogate w beta karotenię, co jest ważne dla zdrowia oczu. Są także źródłem innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy K i C, błonnik, potas i mangan, dlatego dobre są do różnych deserów. Marchewka jest warzywem, które bez obaw można zjeść na surowo. Jest idealną chrupiącą przekąską do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Znakomicie komponuje się z pastą z ciecierzycy, czyli hummusem. Co ważne niektóre składniki odżywcze znajdujące się w tym warzywie są rozpuszczalne w tłuszczach. Wśród nich jest witamina A, D, E, K. Gotowana marchewka to bardzo popularny dodatek do obiadu. Często podawana jest razem z zielonym groszkiem. Może stanowić też główne danie w postaci zupy krem. Gotowana marchewka dobrze łączy się z różnymi ziołami i przyprawami. Marchew deserowa ma słodki smak. Olejek z nasion marchewki ma ziemisto ziołowy lekko słodki zapach. Tort marchewkowy z musem serowym i owocami leśnymi. Tort ten jest wyjątkowy. Lekko wilgotny, aromatyczny, orzeźwiający. Ładnie wygląda w przekroju, czym zachęca do jego degustacji nie tylko dzieci ale i dorosłych. Ciasto jaglano marchewkowe. Słodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i białą polewą. Pyszne wilgotne, puszyste i wysokie ciasto marchewkowe idealne na deser i małe słodkie co nie co. Warto wypróbować ciasteczka marchewkowe ze składnikiem takim jak na przykład bakalie. Są to małe słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które zachwycają swoją prostotą i głębią smaku. Wilgotne miękkie i aromatyczne, z dodatkiem cynamonu, imbiru i chrupiących orzechów, tworzy idealne połączenie, które rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdza się jako deser na świąteczny stół, ale równie dobrze smakuje jako słodka przekąska do kawy. Zdaniem ekspertów jednym z najlepszych źródeł słodkiego smaku są owoce zarówno świeże jak i suszone. Naturalnie zawierają one glukozę i fruktozę, cukry proste, a jednocześnie są cennym źródłem wielu ważnych substancji odżywczych. Mają dużo błonnika, są też bogate w witaminy oraz mikro i makroelementy, jak potas, magnez, żelazo, fosfor czy wapń. Śmiało można powiedzieć że owoce są najlepszym zamiennikiem cukru. Są również zdrowe zamienniki cukru takie jak erytrol i ksylitol. Warzywa w deserach to trend, który zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników słodkości. Buraki, marchew czy bataty dodają wypiekowi naturalnej słodyczy i odpowiedniej wilgoci. Najlepszym z deserów jest pieczona dynia. Wystarczy ją tylko pokroić, wymieszać z dodatkami i upiec w piekarniku. Deser z batatów należy je obrać pociąć na kawałki ułożyć na blaszce i piec 25 minut w temperaturze 180°. Wystudzone przełożyć do malaksera. Dodaj mleko kokosowe, dwie łyżki syropu klonowego, masło orzechowe, kakao zmiksować na gładki krem. Z marchwi najlepiej robi się pyszne placek. Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecnie głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska. Brzmi ciekawie, bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzają się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast, puszystych musów. Herbatkę marchewkową można zaparzyć w dzbanku, w zaparzaczu lub w szklance, zalewając susz gorącą wodą. Marchew i kawę można łączyć poprzez wymieszanie fusów z kawy z nasionami marchewki przed siewem. Fusy z kawy mogą poprawić kiełkowanie, jakoś siewek i plony. Marchew w wypiekach jest świetnym pomysłem, bo jej delikatny, słodkawy smak nadaje ciastom wyjątkowy charakter. Marchewka jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a przy tym niskokaloryczna. Zachęcam wszystkich czytelników do próbowania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. W przyszłości słodycze mogą być coraz zdrowsze, dzięki wprowadzeniu nowych składników i technologii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz