czwartek, 24 kwietnia 2025

Jak smakuje czekolada? Dzień Czekolady i podróż przez różne rodzaje czekoladowych słodkości.

  

    Jak smakuje czekolada? Dzień Czekolady i podróż przez różne rodzaje czekoladowych słodkości.


     Czekolada to coś więcej niż smak.

  Corocznym świętem, które cieszy się wielką popularnością,  jest ro Święto Czekolady. 

W Polsce, w 2025 roku, Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. 

 Natomiast Światowy Dzień Czekolady, który jest obchodzony od 2009 roku, to 7 lipca -jest to coroczne święto. To nieformalne święto,  tego wspaniałego smakołyku, datę 7 lipca zawdzięcza temu, że to właśnie w tym dniu w roku 1550 czekolada dotarła do Europy.

 Mało  kto zdaje sobie sprawę, że początki czekolady sięgają czasów starożytności. Okazuje się, że wynaleziono  ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca, z których to ziaren produkuje się czekoladę.

   Pierwotnie czekolada miała gorzki smak. Dopiero kiedy ziarna kakaowca dotarło do Europy, zaczęto wytwarzać z nich słodkie przysmaki.  To Hiszpanie jako pierwsi wpadli na pomysł dodania cukru trzcinowego do pasty  z kakaowca, tak powstała pokochana na całym świecie czekolada. 

   By wyprodukować czekoladę, najpierw ziarno kakaowca poddaje się fermentacji. Następnie ziarno  jest prażone, po wysuszeniu usuwana jest z nich skorupka. Czyste ziarno poddawane jest mieleniu  na rodzaj pasty,   którą następnie miesza się z mlekiem, cukrem i innymi dodatkami, aż do powstania czekolady.

  Ziarno kakaowca w zamierzchłych czasach przez  mieszkańców Ameryki Południowej, było używane jako walutę.   Nasiona kakaowca  były wykorzystywane przez Azteków i Majów do produkcji ożywczego napoju, który nazywano napojem bogów. 

  Za sprawą króla Ludwika XIII czekolada stała się znana we Francji, a następnie pojawiła się w Wielkiej Brytanii. 

   W dzisiejszych czasach to  czekolada jest najbardziej  popularnym słodkim przysmakiem  na całym świecie. Uwielbiana jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. 


    Czekolada -to nie tylko smak. 

Głównym składnikiem czekolady jest ziarno kakaowca, oraz cukier,  tłuszcz kakaowy.  Pomimo tego, że jest bardzo kalorycznym przysmakiem, to ma również dużo korzyści zdrowotnych.   Czekolada zawiera  witaminy z grupy A, B i E., Błonnik, kwasy omega -6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, białko,  mangan, flawonoidy, teobrominy.

  Ponadto ten aromatyczny przysmak o specyficznym zapachu, dostępny jest w sklepach także z różnymi dodatkami jak: orzechy, bakalie oraz z nadzieniem o wszelakich smakach. 


     Czekolada a zmysły – jak odkrywać ją inaczej niż wzrokiem?

Osoby mające kłopot ze wzrokiem oraz niewidome, dzięki takim zmysłom jak węch, czucie w palcach, świetnie sobie poradzą z rozpoznaniem dobrej czekolady. 

    Zapach -po otwarciu czekolady powinniśmy poczuć intensywny, głęboki zapach kakaa. Zapach powinien być głęboki i złożony, co świadczy o starannej produkcji i staranności w procesie palenia ziaren kakaowca.

   Tekstura -czekolada, która została dobrze wyprodukowana, powinna mieć powierzchnię gładką, jedwabistą w dotyku, nie może mieć wyczuwalnych grudek cukru. 

     Dźwięk  -czekolada, która jest odpowiednio utwardzona, wydaje charakterystyczny trzask. Oznacza to, że jest odpowiednio utwardzona, a to oznacza, że ma idealną strukturę krystaliczną.  Pamiętajmy jednak, że może „brzmieć” inaczej w zależności od rodzaju i sposobu jedzenia.  Czekolada o wyższej zawartości kakaa, będzie bardziej twarda.

     Smak  -jest to najważniejszy powód, dla którego czekolada jest tak uwielbiana.  Głównym składnikiem jakości czekolady, jest procentowa zawartość kakaa. Im większy procent zawartości, tym większa zawartość ziaren kakaowca. To główny składnik, od którego zależy smak czekolady. Pamiętajmy, że  im bliżej jesteśmy 100%, tym bardziej zbliżamy się do autentycznego doświadczenia smakowego. Czekolada o wyższej zawartości procentowej, staje się odpowiednio bardziej gorzka w smaku, jej smak staje się bardziej wyrazisty, głębszy.


          Rodzaje czekolady – smakowa podróż przez różne odmiany.

  Zgodnie z obowiązującymi przepisami za czekoladę uważa się produkt, który powstał z wyrobów kakaowych oraz cukru, który zawiera co najmniej 35% suchej masy kakaowej (minimum 18% tłuszczu kakaowego i co najmniej 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej). 

Zgodnie z tą definicją wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:

gorzka

mleczna

biała 

różowa. 

    -Czekolada gorzka -intensywny i głęboki zapach, smak,  czasem lekko kwaśna. 

 Skład tej czekolady to miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier, czasami z niewielką domieszką wanilii. Zawiera co najmniej 70 procent miazgi kakaowej. Ta czekolada uchodzi za najbardziej zdrową, dzięki dużej zawartości kakaa zmniejsza apetyt i powoduje uczucie sytości.

    -Czekolada mleczna – smak delikatny, kremowa, słodsza od gorzkiej czekolady.

 Skład tej czekolady to mleko, przez co jest łagodniejsza i słodsza w smaku. Zawiera miazgę kakaową,  nieprzekraczającą 50 procent.

Ze względu na słodki smak, jest czekoladą uwielbianą przez większość  smakoszy czekolad.

   -Czekolada biała – czy to naprawdę czekolada? Słodka, waniliowa i kremowa, sprawie wielką przyjemność. 

Biała czekolada bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33 procent masła kakaowego, oraz zawiera mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. 

Jest czekoladą bardzo słodka, a to dzięki dużej ilości masła kakaowego. W ustach rozpływa się  natychmiastowo. Te wyroby czekoladowopodobne są wysokokaloryczne, więc  należy zachować ostrożność w ilości ich zjadania.

     -Czekolada różowa lub rubinowa  

 Można powiedzieć, że jest najmłodszą czekoladą, bo powstała zaledwie w 2017 roku. Produkowana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego. Jej kolor jest naturalną barwą, pozbawiona jest sztucznych barwników. Czekolada różowa ma pyszny orzeźwiający smak, a także subtelną konsystencję. 


         Czekoladowe słodycze – od klasycznych tabliczek po wyrafinowane smakołyki.

  Miłośnicy czkekolady chętnie sięgają po słodkie wyroby, ktore są oblewane czekoladą.  Ważne by sięgać po takich producentó, którzy  oferują wysokiej jakości wyroby.  

  Jeden z największych producentów ciastek w czekoladzie w Polsce, jest firma Dr Gerard.  Od 1993 roku z wielką pasją i nieustająco rozwija swe produkty aby spełniać i zadowalać nas klientów.  W jego  ofercie  znajdziemy wiele ulubionych ciasteczek, które są oblane prawdziwą czekoladą. W celu zapewnienia najwyższej jakości produktów, zaklad dysponuje  24 w pełni zautomatyzowanymi liniami produkcyjnymi, co pozwala na zachowanie precyzji i powtarzalności procesu produkcji.  

  Wśród wielu produktów słodyczy Dr Gerard oferuje  takie słodkości oblane czekoladą jak:

     -Pasja Kokos dr Gerard, kruche ciastka z kremem, w czekoladzie.

Kruche czekoladowe ciastka z kremem o smaku kokosowym.  Każde ciasteczko jest polane deserową czekoladą. 

     -Pasja Kokos dr Gerard, to ciasteczka premium o wyszukanym smaku    

     -Pasja Wiśnia dr Gerard, biszkopt z galaretką i kremem, w czekoladzie.

Ciastka biszkopty z galaretką o smaku wiśniowym z kremem śmietankowym każde ciasteczko polane deserową czekoladą. Pasja Wiśnia dr Gerard, to ciasteczka premium o wyszukanym smaku.    

    -Pryncypałki dr Gerard, wafelki w czekoladzie.

Wyjątkowo kruche w czekoladzie Wafelki Pryncypałki od Dr Gerarda, to słodka przyjemność, która zyskała uznanie wśród miłośników czekolady. Każdy wafel jest niezwykle kruchy i podłużny, wypełniony puszystym nadzieniem, a całość oblana jest wyborną czekoladą deserową. To doskonała przekąska, która zapewnia satysfakcjonujące doznania smakowe.

     -Juppi dr Gerard, biszkopty z nadzieniem morelowym

Biszkopty z nadzieniem morelowym Juppi dr Gerard kwadratowe biszkopty Jaśki nadziewane lekko kwaskową marmoladą morelową, polane czekoladą od spodu. 

    -MaltiKeks dr Gerard, kruche ciastka draże w czekoladzie deserowej.

Kruche, drobne ciasteczka Maltikeks od Dr Gerarda, drobne jak draże, a w smaku jak ciasteczka, które są oblane polewą czekoladową. Są doskonałe do jedzenia samodzielnie lub do jogurtu, czy mleka 

     -Listki kruche dr Gerard, kakaowe ciastka z polewą.

Delikatne ciasteczka Listki kruche Dr Gerard, ozdobne herbatniki kakaowe, którsą podlane od spodu polewą kakaową.

   Wybierając ciasteczka  z czekoladą  Dr Gerard, inwestujesz w produkt, który łączy wysoką jakość składników z wyjątkowym smakiem. Te ciasteczka i czekolada od Dr Gerarda, to gwarancja pełnej satysfakcji i radości z każdego kęsa.


       Jak cieszyć się Dniem Czekolady w pełni?

Wielbiciele czekolady uwielbiają ją nie tylko w postaci tabliczek, zasmakowują się w niej jako dodatek do dań i deserów. Czekolady i czekoladki, to najczęstszy prezent dla bliskich osób. Czekoladą możemy się delektować o każdej porze dnia, a w Dniu Czekolady powinniśmy już od samego rana. 

Warto zafundować sobie na przykład  w ten dzień przyjemne przebudzenie i do filiżanki kawy zjeść czekoladowy deser, ciasteczko w czekoladzie lub kilka tabliczek ulubionej czekolady. 

   Po obiedzie wskazane by gorący deser był to  np. czekolada z bitą śmietaną lub ciasto czekoladowe.

  W ten dzień dogadzajmy sobie czekoladą.  

     

      Czekolada jako przyjemność dostępna dla każdego.

 Smakosze czekolady wiedzą, że ich przysmak to nie tylko cukier, tłuszcz i nadmierne kalorie, ale zawiera ona też  wiele cennych minerałów i pewną ilość witamin. 

   Czekolada ma zbawienny wpływ na samopoczucie. Wpływa na podniesienie poziomu serotoiny i endorfiny, w związku z czym czujemy się szczęśliwsi. 

Ponadto czekolada  przeciwdziała depresji i wspomaga walkę ze stresem. Zakąsić stres kostką czekolady, to naprawdę dobra tada. 

Bez względu na wszystko, czekolada to zbawienny przysmak dla każdego.  

 

    Podsumowanie.

 Czekolada to nie tylko przyjemność smakowa, ale też jest wielką przyjemnością sam zapach, ktory jest wprost niesamowity jak jejj smak. Wystarczy tylko ją poczuć, a ślinka sama lecii trudno się oprzeć by nie  schrupać choćby jednej kostki. 

Świętowanie tego dnia może być okazją do organizowania różnych zabawnych aktywności w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Możemy wymyśłać takich łamigłówki czy gry związane z tematem czekolady, co przyczyni się do lepszej atmosfery w grinie rodzinnym i sprawi, że wszyscy milej spędzą czas.

     Ten głęboki intensywny smak czekolady, wprawi nas wszystkich w miły i sympatyczny, niepowtarzalny nastrój. 















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz