niedziela, 27 kwietnia 2025

JAK SMAKUJE CZEKOLADA? DZIEŃ CZEKOLADY I PODRÓŻ PRZEZ RÓŻNE RODZAJE CZEKOLADOWYCH SŁODKOŚCI

WSTĘP - CZEKOLADA TO COŚ WIĘCEJ NIŻ SMAK Światowy dzień czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Niektóre źródła podają również, iż to data 7 lipca. Tego dnia mamy doskonałą okazję, aby świętować popularność i różnorodność czekolady. Jak możemy to robić? Na różne sposoby. Każdy na pewno inaczej. Niewątpliwie uczestnictwo we wszelkiego rodzaju festiwalach i degustacjach będzie pewną formą świętowania. Ponadto odkrywanie nowych form CZEKOLADY i JEJ smaków też może mieć tutaj znaczenie. Ona jest chyba najbardziej lubianym słodkim przysmakiem. Dlatego warto też celebrować ten dzień. Czekolada, to nie tylko smak, to także tekstura i zapach. Osoby niewidzące mogą odkrywać jej bogactwo wszystkimi zmysłami, bardziej zgłębiać jej walory, skupiać się na większej ilości aspektów tej słodkości. CZEKOLADA A ZMYSŁY - JAK ODKRYWAĆ JĄ INACZEJ NIŻ WZROKIEM? Chociażby po zapachu. Bez wątpienia każda czekolada ma swój zapach, może nie wszyscy zwracamy na to uwagę. Osoby z dysfunkcją wzroku z pewnością częściej, ponieważ bardziej, niż osoby widzące wykorzystują węch. Nie mając bodźców wzrokowych zdobywają informacje innymi zmysłami. Aromaty czekolady na pewno się różnią, w zależności od jej rodzaju. Ma znaczenie to, co do niej dodajemy. Bakalie, orzechy, kokosy, przyprawy, owoce i tak dalej. Wszystko to ma wpływ na zapach i aromat. Czekolada może też mieć różne tekstury. Inna będzie w tabliczce, inna na czekoladowych ciastkach, jeszcze inna w kremie. Łatwo można to odróżnić nawet z zamkniętymi oczami, nie tylko smakując, ale także dotykając. Jeśli chodzi o smaki tego ponadczasowego przysmaku, wiemy że dziś na rynku znajdziemy jego niezliczone ilości. Podobnie, jak jego zapachów. Czy czekolada może wydawać dźwięki? Oczywiście, że tak. Wpływa na to jej forma, gęstość, grubość, tekstura oraz konsystencja. Osoby widzące mniej zwracają na to uwagę. Nie ma to dla nich większego znaczenia. RODZAJE CZEKOLADY –SMAKOWA PODRÓŻ PRZEZ RÓŻNE CZEKOLADY. Chyba najpopularniejszą i najczęściej jadaną jest czekolada mleczna, która w swoim składzie ma więcej mleka. Dlaczego najczęściej po nią sięgamy? Trudno powiedzieć, być może ze względu na jej delikatność i pyszny kremowy smak. Ten rodzaj słodyczy jest przez nas bardzo lubiany. Z kolei gorzka czekolada odróżnia się większą zawartością kakao, ma specyficzny, intensywny smak. Ona również ma swoich zwolenników, jest ze wszystkich najzdrowsza. Jej zalety i walory smakowe doceniają na pewno osoby w starszym wieku. Nie da się tutaj pominąć tak zwanej czekolady białej, która tak naprawdę nie jest czekoladą. Nie zawiera przecież kakao. Jednak ma swoje niemałe powodzenie. Jej wyjątkowa słodycz niejednokrotnie kusi wielu z nas. Chętnie kupowane są też czekolady nadziewane, ich wielbiciele mają na rynku bardzo duży wybór. CZEKOLADOWE SŁODYCZE - OD KLASYCZNYCH TABLICZEK PO WYRAFINOWANE SMAKOŁYKI Czekoladowe słodycze mają przeróżne formy, od prostych do bardziej wyszukanych. Nierzadko zachwycają nas swym smakiem czekoladowe praliny wypełnione wyjątkowym kremem. Podobnie brownie, kto ich nie lubi. Trzeba też podkreślić, iż wszelkie formy deserów z czekoladą zmieniają jej sposób odbioru. Smakuje zupełnie inaczej w połączeniu z innymi składnikami, czy dodatkami. A czekolada na gorąco? Czy inaczej smakuje, niż tabliczka? Naturalnie, jest przecież płynna. Jej smak i zapach zniewoli każdego. Woń gorącej czekolady przenika na wskroś, pobudza nasze zmysły. JAK CIESZYĆ SIĘ DNIEM CZEKOLADY W PEŁNI? Przede wszystkim korzystać z różnych degustacji, zwracając przy tym uwagę na to, jak można łączyć czekoladę z innymi smakami. A z czym możemy ją łączyć? Często z kawą, to wyjątkowe zestawienie. Picie kawy z czekoladą będzie dla wielu luksusem, to niepowtarzalne doznania smakowe. Czekolada w towarzystwie owoców także smakuje wybornie. Ponadto liczne przyprawy podkreślą jej niezwykły charakter. Jak uczynić czekoladowe chwile bardziej przyjemnymi? Wszyscy mamy na to własne pomysły. Najlepiej uczestniczyć w tych miłych czekoladowych momentach wspólnie z rodziną i najbliższymi. Jednoczyć się razem w tej przyjemności. Wspólnie przygotowywać i wspólnie spożywać. Tego nie będziemy żałować. Po latach będzie co wspominać. Cieszmy się sobą na słodko w obecności czekolady, która zawsze i wszędzie jest mile widziana. ZAKOŃCZENIE – CZEKOLADA JAKO PRZYJEMNOŚĆ DOSTĘPNA DLA KAŻDEGO Czekoladę można odkrywać nie tylko wzrokiem, ale również innymi zmysłami. Przekonały się o tym zwłaszcza osoby niewidome. Węch i dotyk doskonale pomaga im dostrzegać inne walory oraz zalety każdej czekolady. Podsumowując, należy wspomnieć, że czekolada to nie tylko deser, to zdecydowanie coś więcej. To przede wszystkim chwila relaksu, ale także może być to wspomnienie przyjemnych przeżyć lub emocji. Dajmy się więc ponieść tym doznaniom i świętujmy 12 kwietnia dzień czekolady. To wyjątkowy, wspaniały słodki czas. Chyba nikt temu nie zaprzeczy. Czekolada jest przyjemnością zwykle dla każdego. Wszyscy ją lubimy, jest dobra na jakąkolwiek okazję. Nie tylko uwielbiamy ją jeść, ale także nią obdarowywać. Świetnie nadaje się na prezenty, na przykład, kiedy chcemy wyrazić komuś swoją wielką wdzięczność lub za coś podziękować. Warto zatem, by uroczyście celebrować dzień czekolady poprzez smakowanie i eksperymentowanie. Na co dzień nie ma zbytnio na to czasu a niekiedy także możliwości. Dlatego też wykorzystujmy ten dzień dla pogłębiania czekoladowych przeżyć i smakowych wrażeń. Dzielmy się doświadczeniami z czekoladą i zapraszajmy ją do naszej codzienności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz