piątek, 25 kwietnia 2025

Jak smakuje czekolada? Dzień czekolady i podróż przez różne rodzaje czekoladowych słodkości.

 

Jak smakuje czekolada? Dzień czekolady i podróż przez różne rodzaje czekoladowych słodkości.

Czekolada to coś więcej niż słodki smak. Ale, zacznijmy od początku. Czekolada jest wyrobem z dwóch składników, składników kakaowych i cukrów. Aby czekolada nazywała się czekoladą, powinna posiadać przynajmniej 35% masy kakaowej, w tym niemniej niż 18% masła kakaowego oraz nie mniej niż 14% suchej, odtłuszczonej masy kakaowej. I teraz możemy świętować 12 kwietnia Dzień Czekolady. A kto nie lubi czekolady?  Wszyscy ją lubimy. Czekolada to nie tylko smak, ale także zapach i tekstura. Czekolada jest dla wszystkich, a dla osób niewidomych, którzy mogą się cieszyć jej smakiem oraz innymi czynnikami, które wpływają na czekoladę, jest wyjątkowa. Osoby niepełnosprawne wzrokowo więcej widzą aspektów tego przysmaku, niż przeciętny zjadacz czekolady.

Czekolada, a zmysły – ja to odkrywać czekoladę inaczej niż wzrokiem?

Zapach – czekolada oczywiście ma swój zapach, w zależności od tego, co do niej dodamy. Jaki aromat, jakie dodatki. Może być to czekolada kokosowa, może być to czekolada orzechowa czy typowo waniliowa. Do czekolady możemy używać różnych przypraw takich jak cynamon czy czarny pieprz. Także przy wyrobie czekolad można dodawać zioła np. miętę.

Tekstura – czekolada może mieć różne tekstury. Inaczej będzie miała teksturę czekolada w tabliczce o różnej grubości. Inaczej będzie teksturę miała czekolada na ciasteczkach, a jeszcze inaczej będzie smakował i będzie miał teksturę krem czekoladowy. Te tekstury łatwo można odróżnić dotykając poszczególne wyroby czekoladowe. Jedna może być gładka, inna może być chropowata, a jeszcze inna tekstura może być lepiąca. W zależności o wyrobu czekoladowego, dopasowana jest do niego tekstura. Najlepszą teksturą jest cienka, chrupiąca tabliczka czekolady, która rozpływa się w ustach a nie w dłoniach.

Smak – smak czekolady zależy także od dodatków, w tym wypadku podobno jak w zapachu. W zależności, co dodamy do czekolady tak ona będzie smakowała. Na rynku mamy mnóstwo smakowych czekolad. Czekolady mogą smakować owocami, orzechami, ziołami i przyprawami. Czekolad może być mleczna, gorzka lub biała, Chociaż zwolennicy czekolad, mówią, że biała to nie czekolada.

Dźwięk – ktoś się zastanowi czy czekolada może wydobywać z siebie dźwięk, ależ oczywiście. Czekolada cieniutka chrupie, kiedy ją gryziemy, krem czekoladowy będzie miał cichszy dźwięk, ale też słyszalny. Czekolady na różnym ciasteczkach w zależności od ich grubości, także będą wydobywać dźwięk. Dla osoby widzącej nie ma to wielkiego znaczenia, natomiast dla osób niewidomych jest to dźwięk wyczuwalny. Czekolada może chrupać, szeleścić, może wydawać odgłos łamliwości.

Rodzaje czekolady – smakowa podróż przez różne czekolady.

Czekolada mleczna – jest chyba najbardziej lubiana przed wszystkich i najbardziej popularna. Jest słodsza od pozostałych czekolad. Jest delikatna, kremowa. W jej składzie znajdziemy więcej śmietanki.

Czekolada gorzka – chyba najzdrowsza czekolada na naszym rynku. Jest mocna, intensywna, w zależności od zawartości masy kakaowej. Dzięki dużej masie kakaowej, może być czasami lekko kwaśna.

Czekolada biała – większość uważa, że to nie jest wcale czekolada, i takie osoby mają rację. Czekolada biała nie posiada w sobie ani procenta masy kakaowej. Jest bardzo słodka. Ale także jest bardzo lubiana.

Czekolada nadziewana – mogą być czekolady nadziewane mleczne, jaki gorzkie. Nadzienie może być różne od owocowych, po nadzienia kremowe. Bardzo chętnie kupowane i jedzone przez wszystkich.

Czekoladowe słodycze, od klasycznych tabliczek czekoladowych, po wyrafinowane wyroby.

Ciastka z czekoladą –tak jak wyroby Dr Gerard, łączą czekoladę z chrupkością. Rozpływają się w ustach rozkoszując swym aromatycznym smakiem.

Czekoladowe praliny-kremowe wnętrza, orzechowe nadzienia, delikatna czekoladowa powłoka.

Brownie, fondue, trufle- oto różne formy deserów, które zawierają w sobie dużo czekolady. Ich smak jest niepowtarzalny. Rozpływają się w ustach, powodując lawinę smaku czekolady.

Czekolada na gorąco-, kto nie lubi takiego napoju, a w szczególności w zimowe dni. Aksamitnym smak i cudowny zapach. Wszystko zależy, jaką czekoladę pijemy i z jakimi dodatkami.

Jak cieszyć się dniem czekolady w pełni.

Czekoladę możemy świętować cały czas, nie tylko w kwietniu. Ale w tym dniu możemy uczcić się szczególnie. Możemy przygotować rodzinne spotkanie w towarzystwie czekolady. Możemy czekoladę dodawać do różnych rzeczy, na przykład przyrządzić gorącą kawę czekoladową. Możemy czekoladę rozpuścić i w formie fondue podać owoce. Możemy także użyć ją do zwykłych kruchych ciastek i sami zrobić z czekolady polewę, dodając także czekoladowe posypki. Zabawa będzie przy tym nie tylko super, ale także będzie to integracja rodziny. I nie tylko rodziny, także przyjaciół, znajomych.

Dwunastego Kwietnia świętujemy Dzień Czekolady, wspaniały słodki dzień. Czekolada to przyjemność dla wszystkich, i każdy z nas ją po prostu uwielbia. Czekolada jest dobra, na dobre dni i złe dni. Czekolada jest dobra na pogodę, i na niepogodę, czekolada jest tak, że dobra na zimę i czekolada jest dobra na lato. Korzystajmy z czekolady, wtedy, kiedy na nią mamy ochotę. Czekolada jest świetnym prezentem dla każdego, bo przecież każdy z nas ją kocha. A kiedy już korzystamy ze smaków czekolady, przez chwilę zastanówmy się nad jej zapachem, teksturą, a może i nawet usłyszymy jej dźwięk. Nie tylko osoby niewidome mogą cieszyć się takimi doznaniami. Każdy z nas, jedząc pyszna czekoladę może chwile po święcić na jej odgłosy i zapachy. Cieszmy się każdym dniem, i żyjmy tak jakbyśmy żyli w krainie czekoladą płynącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz