Jak smakuje
czekolada? Dzień czekolady i podróż przez różne rodzaje czekoladowych
słodkości.
Czekolada to coś więcej niż słodki smak. Ale, zacznijmy od
początku. Czekolada jest wyrobem z dwóch składników, składników kakaowych i
cukrów. Aby czekolada nazywała się czekoladą, powinna posiadać przynajmniej 35%
masy kakaowej, w tym niemniej niż 18% masła kakaowego oraz nie mniej niż 14%
suchej, odtłuszczonej masy kakaowej. I teraz możemy świętować 12 kwietnia Dzień
Czekolady. A kto nie lubi czekolady? Wszyscy
ją lubimy. Czekolada to nie tylko smak, ale także zapach i tekstura. Czekolada
jest dla wszystkich, a dla osób niewidomych, którzy mogą się cieszyć jej
smakiem oraz innymi czynnikami, które wpływają na czekoladę, jest wyjątkowa.
Osoby niepełnosprawne wzrokowo więcej widzą aspektów tego przysmaku, niż przeciętny
zjadacz czekolady.
Czekolada, a zmysły – ja to odkrywać czekoladę inaczej niż
wzrokiem?
Zapach – czekolada oczywiście ma swój zapach, w zależności
od tego, co do niej dodamy. Jaki aromat, jakie dodatki. Może być to czekolada
kokosowa, może być to czekolada orzechowa czy typowo waniliowa. Do czekolady
możemy używać różnych przypraw takich jak cynamon czy czarny pieprz. Także przy
wyrobie czekolad można dodawać zioła np. miętę.
Tekstura – czekolada może mieć różne tekstury. Inaczej
będzie miała teksturę czekolada w tabliczce o różnej grubości. Inaczej będzie
teksturę miała czekolada na ciasteczkach, a jeszcze inaczej będzie smakował i
będzie miał teksturę krem czekoladowy. Te tekstury łatwo można odróżnić
dotykając poszczególne wyroby czekoladowe. Jedna może być gładka, inna może być
chropowata, a jeszcze inna tekstura może być lepiąca. W zależności o wyrobu
czekoladowego, dopasowana jest do niego tekstura. Najlepszą teksturą jest
cienka, chrupiąca tabliczka czekolady, która rozpływa się w ustach a nie w
dłoniach.
Smak – smak czekolady zależy także od dodatków, w tym
wypadku podobno jak w zapachu. W zależności, co dodamy do czekolady tak ona
będzie smakowała. Na rynku mamy mnóstwo smakowych czekolad. Czekolady mogą
smakować owocami, orzechami, ziołami i przyprawami. Czekolad może być mleczna,
gorzka lub biała, Chociaż zwolennicy czekolad, mówią, że biała to nie
czekolada.
Dźwięk – ktoś się zastanowi czy czekolada może wydobywać z
siebie dźwięk, ależ oczywiście. Czekolada cieniutka chrupie, kiedy ją gryziemy,
krem czekoladowy będzie miał cichszy dźwięk, ale też słyszalny. Czekolady na
różnym ciasteczkach w zależności od ich grubości, także będą wydobywać dźwięk.
Dla osoby widzącej nie ma to wielkiego znaczenia, natomiast dla osób
niewidomych jest to dźwięk wyczuwalny. Czekolada może chrupać, szeleścić, może
wydawać odgłos łamliwości.
Rodzaje czekolady – smakowa podróż przez różne czekolady.
Czekolada mleczna – jest chyba najbardziej lubiana przed
wszystkich i najbardziej popularna. Jest słodsza od pozostałych czekolad. Jest
delikatna, kremowa. W jej składzie znajdziemy więcej śmietanki.
Czekolada gorzka – chyba najzdrowsza czekolada na naszym
rynku. Jest mocna, intensywna, w zależności od zawartości masy kakaowej. Dzięki
dużej masie kakaowej, może być czasami lekko kwaśna.
Czekolada biała – większość uważa, że to nie jest wcale
czekolada, i takie osoby mają rację. Czekolada biała nie posiada w sobie ani
procenta masy kakaowej. Jest bardzo słodka. Ale także jest bardzo lubiana.
Czekolada nadziewana – mogą być czekolady nadziewane mleczne,
jaki gorzkie. Nadzienie może być różne od owocowych, po nadzienia kremowe.
Bardzo chętnie kupowane i jedzone przez wszystkich.
Czekoladowe słodycze, od klasycznych tabliczek
czekoladowych, po wyrafinowane wyroby.
Ciastka z czekoladą –tak jak wyroby Dr Gerard, łączą
czekoladę z chrupkością. Rozpływają się w ustach rozkoszując swym aromatycznym
smakiem.
Czekoladowe praliny-kremowe wnętrza, orzechowe nadzienia,
delikatna czekoladowa powłoka.
Brownie, fondue, trufle- oto różne formy deserów, które
zawierają w sobie dużo czekolady. Ich smak jest niepowtarzalny. Rozpływają się
w ustach, powodując lawinę smaku czekolady.
Czekolada na gorąco-, kto nie lubi takiego napoju, a w
szczególności w zimowe dni. Aksamitnym smak i cudowny zapach. Wszystko zależy,
jaką czekoladę pijemy i z jakimi dodatkami.
Jak cieszyć się dniem czekolady w pełni.
Czekoladę możemy świętować cały czas, nie tylko w kwietniu.
Ale w tym dniu możemy uczcić się szczególnie. Możemy przygotować rodzinne
spotkanie w towarzystwie czekolady. Możemy czekoladę dodawać do różnych rzeczy,
na przykład przyrządzić gorącą kawę czekoladową. Możemy czekoladę rozpuścić i w
formie fondue podać owoce. Możemy także użyć ją do zwykłych kruchych ciastek i
sami zrobić z czekolady polewę, dodając także czekoladowe posypki. Zabawa
będzie przy tym nie tylko super, ale także będzie to integracja rodziny. I nie
tylko rodziny, także przyjaciół, znajomych.
Dwunastego Kwietnia świętujemy Dzień Czekolady, wspaniały
słodki dzień. Czekolada to przyjemność dla wszystkich, i każdy z nas ją po
prostu uwielbia. Czekolada jest dobra, na dobre dni i złe dni. Czekolada jest
dobra na pogodę, i na niepogodę, czekolada jest tak, że dobra na zimę i
czekolada jest dobra na lato. Korzystajmy z czekolady, wtedy, kiedy na nią mamy
ochotę. Czekolada jest świetnym prezentem dla każdego, bo przecież każdy z nas
ją kocha. A kiedy już korzystamy ze smaków czekolady, przez chwilę zastanówmy
się nad jej zapachem, teksturą, a może i nawet usłyszymy jej dźwięk. Nie tylko
osoby niewidome mogą cieszyć się takimi doznaniami. Każdy z nas, jedząc pyszna
czekoladę może chwile po święcić na jej odgłosy i zapachy. Cieszmy się każdym
dniem, i żyjmy tak jakbyśmy żyli w krainie czekoladą płynącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz