czwartek, 10 października 2024

Ciastka z naturalnymi barwnikami. Piękno w kuchni na Międzynarodowy Dzień Urody

1. Wprowadzenie
Opis tematu: Krótkie wprowadzenie do tematu naturalnych barwników w wypiekach. Wyjaśnienie, dlaczego warto używać naturalnych barwników zamiast sztucznych.
    
Barwniki spożywcze
Kurkuma - dodana do gotowania makaronu, ryżu zapewni piękny, żółty kolor. ...
Kawa, herbata - nadają brązowe odcienie kremom do tortów.
Buraki, kwiat hibiskusa - zabarwią na głęboki czerwony kolor.
Szpinak - dodany do popularnego ciasta o nazwie "zielony mech" pozwoli mu uzyskać zielony, intensywny kolor.
barwniki naturalne zastąpią sztuczne ,przez co hamują negatywny wpływ sztucznych barwników na nasz organizm zapewniając zdrowy koklor naszych wypieków .Sztuczne barwniki są czesto pozyskiwane z prcoesółw chemicznych , które nie do końca dobrze wpływaja na nasze zdrowie i nasz układ trawienny.


 Większość ludzi lubi dobre słodycze. Przyciągają nas nie tylko smakiem, lecz wyglądem. Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą cukiernicy, którzy pieką ciasta, ciasteczka ozdabiając je ciekawymi motywami w różnych kolorach. Barwa w większości ma wpływ na wybory klientów. Ciastka wykonywane na naturalnych barwnikach są ładne i zdrowe. Doskonale pasują na  Międzynarodowy Dzień Urody obchodzony 9 września. Ten szczególny dzień przypomina nam o naszej urodzie. Musimy o nią dbać i ją pielęgnować. Natomiast sztuczne barwniki mają wyrazistą barwę, są tańsze i łatwiejsze w użyciu. Natomiast wpływają niekorzystnie na zdrowie. Sztuczne barwniki należą do grupy azowej, które wywołują działania niepożądane. Ten barwnik nie przedłuża okresu przydatności, ani walorów smakowych. Większość produktów zawiera barwniki dlatego ważne jest zapoznanie się z opisem  danego produktu.

2. Dlaczego naturalne barwniki?
Korzyści zdrowotne:
   Naturalne barwniki są używane do  wypieków, napojów, kosmetyków i tkanin. Naturalne barwniki wpływają pozytywnie na nasze zdrowie,  oraz są bezpieczne, Wykorzystanie naturalnych barwników  przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczenia wód i gleby. Ponadto  naturalne barwniki  są biodegradowalne. Zachęcam do eksperymentowania i bliskiego kontaktu z naturą. To my możemy przyczynić się  do poprawy naszego środowiska.
Wpływ na urodę:
Znacząco wpływają na urodę , poprawiają jakość skóry , włosów , nie kolidują z układem trawiennym , ponieważ są pochodzenia w dużej częsci roślinnego, są w pełni strawialne , nie powodują wdęć , orsaz bóli brzucha , tak jak może to wysąpić po nbarwnikach pochdzenia chemicznego.


3. Popularne naturalne barwniki i ich źródła:

Barwniki z warzyw:
Burak: Silna czerwona barwa używana do soków zapraw , można użyć do kremów , także dodać do ciasta, nadając czerwoną intensywną barwę.
Marchew: Podobnie jak burak, barwa marchwi nada ciastu pomarańczowy kolor , jest ciekawym rozwiązanie , czsto stosowanym w cukiernictwie .
Szpinak: Jego ciekawy intensywny kolor , zabarwi z kolei na zielono , częst sotosowany na dzień ŚW. Patryka w Inrlandii do różnego rodzaju ciast kremów i
wypoieków.

Barwniki z owoców:
Jagoda:Sproszkowane jagody, takie jak maliny, jagody czy czarne porzeczki, są doskonałym naturalnym barwnikiem, nadającym ciastom piękny fioletowy lub niebieski kolor. Dodatkowo, jagody są bogate w witaminy i antyoksydanty.
Malina:Maliny to wspaniałe źródło naturalnego barwnika, który nada twoim daniom delikatny różowy kolor. Są idealne do barwienia jogurtów, lodów, a przedewszyskikm  ciast.
Cytryna:Jako barwnik cytryna sprawdzi się z dodatkiem kurkumy która podkreśli jej żóty kolor.
Barwniki z kwiatów i ziół:
Hibiskus: Używając proporcji objętości suszonego hibiskusa do wody wynoszącej około 1:1 , możesz stworzyć wysoce pigmentowany płyn, który dodasz do przepisu, aby uzyskać bogaty różowy kolor.
Lawenda:lawenda to kolejne kwiat, które może zasilić naszą paletę barw.Kwiaty dostarczą subtelniejszych odcieni, idealnych do delikatniejszych projektów, lawenda pozwoli na uzyskanie bogatych tonów fioletu.

4. Pomysły na ciastka z naturalnymi barwnikami
Ciasteczka buraczane: A takie muffinki ze zdrowymi dodatkami są świetnym sposobem na przemycenie buraków w codziennej diecie. Mają one dużo kwasu foliowego, żelaza (anemicy, łączmy się!) oraz przeciwutleniaczy. A nie każdy lubi sok z buraków...
Ciasteczka marchewkowe: Jeśli lubicie ciasto marchewkowe albo robiliście już muffiny marchewkowe i kochacie smak wypieków z dodatkiem marchewki – musicie spróbować tego przepisu. Nie dość, że ciastka robi się totalnie ekspresowo, to łatwiej jest też je podzielić wśród znajomych! Nie trzeba już robić całego ciasta, wystarczą ciasteczka

Ciasteczka szpinakowe: Smaczne oraz pełne witamin warzywa dla dzieci. Zadbają o odporność dziecka. Warzywa talie jak szpinak pomagają w koncentracji.
5. Jak przygotować naturalne barwniki:
Ekstrakcja soku: Aby uzyskać naturalny czerwony kolor najczęściej wykorzystuje się buraki. Warzywa te mają głęboki i mocny kolor. Należy po prostu wycisnąć z nich sok. Naturalnym czerwonym barwnikiem możesz zmieniać barwę: ciast, babeczek, kremów, naleśników.
Proszki z warzyw i owoców: Kurkuma to przyprawa o jasnożółtym kolorze. Jest doskonała do nadawania koloru potrawom. Sprawdzi się do barwienia naleśników, makaronów, polew czy kremów. Do wykonania żółtego barwnika potrzebne będą: 4-5 łyżeczek kurkumy i woda. Do miski wlej 1 szklankę wrzącej wody i wymieszaj ją z kurkumą. Dokładnie połącz oba składniki. Tak przygotowany barwnik nie zmienia znacząco smaku wypieków.
6. Dekorowanie ciastek naturalnymi barwnikami:
Lukry i polewy: Czerwony lukier: różne odcienie czerwieni uzyskamy, dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: pomarańczowy kolor da dodatek soku z marchwi. Żółty lukier: jasnożółty kolor lukru otrzymamy, dodając soku z cytryny, intensywnie żółty -
Naturalne posypki: Barwniki naturalne doskonale nadają się do masy cukrowej, lukru królewskiego i kremu śmietanowego, ale również do biszkoptów, galaretek i napojów.Można także użyć jadalnych kwiatów lub ziół dostępnych w sklepach , lub na naszych łąkach ,czy też przydomowych ogórdkach.

7. Praktyczne porady:
Przechowywanie naturalnych barwników: Największym wrogiem naturalnych barwników jest światło i wilgoć. Najlepiej więc przechowywać je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu . Szklane słoiki są doskonałe do bezpiecznego przechowywania suchych barwników bez wilgoci. Ja używam słoików po majonezie, ale najlepsze są słoiki typu mason z szerokim otworem i gumową uszczelką.
Trwałość i intensywność kolorów: Po przygotowaniu, barwnik można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce przez kilka tygodni. miejscu suchym, bez obcych zapachów.
8. Podsumowanie:
Zalety używania naturalnych barwników:
Proszki naturalnych barwników spożywczych są bardziej skoncentrowane niż świeże warzywa, co pozwala uzyskać żywe kolory używając niewielkiej ilości. Dodatkowo, naturalne barwniki spożywcze mogą dodać dodatkowych wartości odżywczych w wyrobach cukierniczych.Jednakże barwniki naturalne pozyskiwane przez nas samych ,są nieocenionym dodatkiem do ciast ,kremów posypek , oraz deserów ,dlatego szczerze i zcałego serca polecam WAm stosowanie i wyroby , jako urozmaicenie w naszej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz